Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

cipis

Příspěvek#1021 » pát 4. pro 2015, 16:34

A kde je napsáno, že má zvláštní uzamčené zařízení splňovat 15RU? Já samozřejmě nesouhlasím s tím, že by to byl právě ten držák nebo co to myslíte, tak je to bezpředmětné, to jsem napsal jen kvůli tomu vysvětlení, ten lučík.

Piggy

Příspěvek#1022 » pát 4. pro 2015, 16:40

Odpovídáš na můj příspěvek, který právě tvrdí, že to nemusí být nikde napsané a přesto se to má brát v potaz.
Například u vitríny zcela jistě nestačí bezpečnostní sklo vpředu a zbytek papundeklová krabice, přestože o stěnách vitríny není v zákoně ani slůvko.
Naposledy upravil(a) Piggy dne pát 4. pro 2015, 16:48, celkem upraveno 3 x.

marinakus

Příspěvek#1023 » pát 4. pro 2015, 16:46

Shotlock shotgun Solo vault 200m (mrkni na youtube).... možná něco takového, prostě zabezpečení by mělo být obdobné

iloveguns

Příspěvek#1024 » pát 4. pro 2015, 16:51

Podobné je to i u trezorové místnosti. Je tam pouze, že dveře musí splňovat atest, stěny musí být z betonu, cihel nebo podobného materiálu. Přitom na odolnost stěn není uveden žádný předpis, žádný atest, žádná norma. Není specifikována odolnost stěn, která může být velice pofiderní, když bude například postavena z cihel postavených "na kant", spojených ošizenou maltou.... Nebo když to bude postaveno z vepřovic, podmínky zákona to také splní? Vždyť v prováděcím předpisu není uvedeno, že cihly musí být pálené...

"Zvláštní objekt je vybaven trezorovými dveřmi, které splňují požadavky pro kvalifikaci trezorových dveří a komorových trezorů bezpečnostní třídy I podle České technické normy ČSN EN 1143-1 nebo celoocelovými dveřmi, které splňují požadavky
bezpečnostní třídy podle České technické normy ČSN P ENV 1627. Jeho stěny, stropy a podlahy jsou zhotoveny z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního materiálu. Okna, světlíky, komíny, větráky, šachty a další otvory jsou opatřeny pevně zabudovanými ocelovými mřížemi s pruty o průměru nejméně 10 mm, kdy vzdálenost os prutů činí nejvíce 130 mm. Spoje prutů jsou svařeny nebo snýtovány. Od druhého nadzemního podlaží zvláštního objektu lze místo mříže použít uzavíratelné okno s celoocelovým okenním rámem pevně zabudovaným do stany budovy se sklem, které je vybaveno bezpečnostní fólií proti průrazu s odolností nejméně 250 J nebo sklem obdobně odolným proti průrazu a vytlačení z rámu."
Naposledy upravil(a) iloveguns dne pát 4. pro 2015, 17:15, celkem upraveno 5 x.

cipis

Příspěvek#1025 » pát 4. pro 2015, 16:55

Piggy - jenže u tohoto jsou právě dvě možnosti, 15RU+A a A+ukotvení. Nevychází mi z toho, že by mělo být A+ukotvení+15RU.
Marinakus - a v čem se tahle krabička liší od toho, co jsem měl na mysli já? Tedy svařenou skříň, zabetonovanou do zdi, se zámkem A? Nemluvím samozřejmě o naprosto nevyhovujícím ukotvení do dveří, jak jsem našel na YT.

marinakus

Příspěvek#1026 » pát 4. pro 2015, 17:10

cipis : nevím, třeba to má taky nějaký atest, nevím ani, jestli by to policie v případě krádeže vzala jako dostatečné zabezpečení, prostě jsem to navrhl jako příklad technického řešení.... a o svařené skříni mluvíš až teď, předtím to byly kovové dveře do sklepa..... každopádně pro svůj klid toto mám papírově v pořádku.... paradox je, že můžeš mít pětitunový trezor bez atestu a je to špatně nebo šedesátikilovou plechovku s atestem a je to dobře, až když se stane průser, bude se řešit eventuálně něco dál

cipis

Příspěvek#1027 » pát 4. pro 2015, 18:09

Ono čím se liší svařená skříň od dveří do sklepa? Obzvlášť, když tam třeba použiji ty dveře z té skříně? :)
Nemůžu zatím najít to, co bylo na MV o tom "sklepu" a ocelových dveřích s A zámkem, ale rozhodně se na to někdo ptal a bylo to defacto v pořádku, dle jejich názoru.
Samozřejmě, že ve finále to bude nejspíš řešit soud ...

garf

Příspěvek#1028 » pát 4. pro 2015, 18:25

marinakus píše:cipis : nevím, třeba to má taky nějaký atest, nevím ani, jestli by to policie v případě krádeže vzala jako dostatečné zabezpečení, prostě jsem to navrhl jako příklad technického řešení.... a o svařené skříni mluvíš až teď, předtím to byly kovové dveře do sklepa..... každopádně pro svůj klid toto mám papírově v pořádku.... paradox je, že můžeš mít pětitunový trezor bez atestu a je to špatně nebo šedesátikilovou plechovku s atestem a je to dobře, až když se stane průser, bude se řešit eventuálně něco dál

Jakýkoliv trezor, panceřová skříň dostane znalecký atest i po případném vykradení , zase mateš , jen je potřeba ten atest objednat a zaplatit , existuje shodný typ ,nebo průmyslový vzor- typický příklad MV pčr odprodávaných trezorových skříní na zbraně , kde bez atestu levněji - a skladovali v tom zbraně přímo orgáni ...lze otestovat=certifikovat kdykoliv

Piggy

Příspěvek#1029 » pát 4. pro 2015, 18:49

cipis: Naposledy zopakuju, že dle mého názoru je třeba použít analogii - takže to ukotvené má zajistit stejnou ochranu (= stejný stupeň odolnosti) jako ta plechová skříň, i když to tam není výslovně napsané. Tož za mě neberu argument, že to tam není výslovně napsané.
Obdobně iloveguns:
iloveguns píše:v prováděcím předpisu není uvedeno, že cihly musí být pálené
I když u něho doufám, že to myslel ironicky, když sám podtrhl:
iloveguns píše:z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního materiálu
Já to chápu tak, že ty cihly i cokoliv jiného mají být srovnatelné s betonem. A nepište mi prosím nikdo, že umíte udělat měkký/drolivý beton.

cipis

Příspěvek#1030 » pát 4. pro 2015, 19:07

Hele, ale to jsme si potom nerozuměli. Protože to je to stejné, co jsem říkal já. Prostě k zámku A je potřeba ukotvení (to jsem psal od začátku). Anebo místo ukotvení je 15RU.
Možná mýlka vznikla tím, že jsem také psal, že ty standardní plechovky, co se prodávají na zbraně, tak sice mají psané 15RU, ale musí se ukotvit. Kdežto "normální" trezory s 15+RU se třeba kotvit nemusí.

Co se týče těch materiálů, tak beton nemusíš mít měkký/drolivý, ale je ho strašně moc druhů, takže i polystyrenbeton je beton, přitom z něj kotvu vytrhneš tařka rukou. Chybějící specifikace jsou ale snad už nějak chystány či ve schvalování, nevím, někde jsem o tom trochu četl, mělo by tam být právě to, co je minimálně požadováno a ne obecně, třeba cihla může být klidně 7cm příčkovka, což zrovna moc velká překážka není. Tedy stanovit tu stejnou odolnost.

marinakus

Příspěvek#1031 » pát 4. pro 2015, 19:25

garf : reaguješ na příspěvek, který se netýkal skříně ale uzamykacího zařízení.... a ohledně následného atestu i po případném vykradení píšu naprosto to samé co ty, jen netvrdím, že ho jakýkoliv trezor dostane a to, že v tom skladovali zbraně "orgáni" bych za směrodatné zrovna nepovažoval

iloveguns

Příspěvek#1032 » pát 4. pro 2015, 20:47

Přesně tak, jak píše marinakus. U nás prodávali spoustu trezorů po armádě i po policii, ve kterých ozbrojené složky měly po desítky let uložené střelné zbraně. A ty pětimetrákové trezory jsou podstatně bytelnější než ty plechovky, co prodávají jako skříně na zbraně s atestem. Jenže nemají certifikáty a tak v ních dle zákona zbraně mít nemůžete.

cipis

Příspěvek#1033 » pát 4. pro 2015, 22:24

Technická - zákon nemluví o žádných certifikátech, má tam jen odkazy na nařízení vlády a to se odkazuje na nějakou normu. Takže až dojde na lámání chleba, tak se bude řešit to, jestli dotyčný trezor/schránka splňuje tu normu nebo nesplňuje. Když bude platný (!!!) certifikát, tak to bude lepší, ale to, že nemám od toho "papír" ještě neznamená, že to nesplňuje.
Tak, jak se vymýšlí nové způsoby vloupání a jak přichází nové materiály, tak se ty požadavky stále mění. Co dříve mělo, plácnu 50RU, tak teď bude mít třeba těch 15RU, což může být klidně starý vyřazený bankovní trezor.

iloveguns

Příspěvek#1034 » pát 4. pro 2015, 22:52

Také bych se přikláněl k názoru Cipise. Dnes jsem například prohlížel několik certifikátů atestovaných skříní na zbraně. Platnost certifikátů je u všech jen do konce roku 2017. Když si tu skříň dnes koupíte, určitě ji za dva roky nepovezete na nový atest jen kvůli tomu, abyste měli platný certifikát a mohli v ní i nadále mít zbraně. A certifilace počítaná na jednostky RU se dříve vůbec nedělala a bezpečnostní třídy byly také úplně jiné. Některé trezorové skříně se prostě jen rozdělovaly do tříd jako např. důvěrné, tajné, přísně tajné apod...

beda

Příspěvek#1035 » sob 5. pro 2015, 01:02

iloveguns píše:Také bych se přikláněl k názoru Cipise. Dnes jsem například prohlížel několik certifikátů atestovaných skříní na zbraně. Platnost certifikátů je u všech jen do konce roku 2017. Když si tu skříň dnes koupíte, určitě ji za dva roky nepovezete na nový atest jen kvůli tomu, abyste měli platný certifikát a mohli v ní i nadále mít zbraně. A certifilace počítaná na jednostky RU se dříve vůbec nedělala a bezpečnostní třídy byly také úplně jiné. Některé trezorové skříně se prostě jen rozdělovaly do tříd jako např. důvěrné, tajné, přísně tajné apod...

certifikát platný do roku 2017 znamená, že do tohoto roku má firma certifikovanou výrobu. trezor je certifikovaný po dobu svoji životnosti, pokud životnost není uvedená tak navždy. kontroly by bylo nutno provádět pouze tehdy pokud je to předepsané v manuálu výrobce

Zpět na