Přechovávání

Zeberdee

Příspěvek#1 » pon 15. srp 2016, 16:12

Dobrý den,

chystám se absolvovat zkoušky (B+E) a poté si chci pořídit pistoli. Koupím nějaký "sportovní" model a chci si potvrdit, že jsem správně pochopil zákony o držení a přechovávání zbraně. Chápu dobře, že pokud budu mít zbraně do dvou kusů, tak je můžu mít klidně pod polštářem? :). Nejde o to, že bych je měl mít skutečně pod polštářem, ale spíš o to, že nemusím kupovat certifikovaný trezor, ale stačí třeba jen nábytkový sejf?.

vgj

Příspěvek#2 » pon 15. srp 2016, 16:20

Ano, stačí běžné zajištění s limitem do 2 ks zbraně kateborie B nebo C a 500 nábojů. Tj. zamčeno v kufříku, šuplíku, nebo ve skříni, bez jakékoliv certifikace.
Samozřejmě nenabito.

tomblaha

Příspěvek#3 » pon 15. srp 2016, 20:35

Měl bych doplňující dotaz. Vlastním dvě nemovitosti a dá se odvodit že v každé z nich mohu mít dvě zbraně bez trezoru?

mikymoto

Příspěvek#4 » pon 15. srp 2016, 20:58

No nevim, nevim - v zákoně se píše, že jsi do dvou kusů přechovávaných zbraně kategorie B nebo C povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení. Nic o tom, že by se to násobilo počtem nemovitostí.
A neber to zle - ale když už vlastníš 2 nemovitosti, to Ti nezbylo nic na jeden malej trezor? ;)

Lynx

Příspěvek#5 » pon 15. srp 2016, 21:00

Někde je tu vyjádření MVČR, že se ustanovení vztahuje na osobu a objekt, doufám, že to nemotám. Nicméně, dokážeš zabezpečit zbraně v jednom objektu, když jsi ve druhém? Opravdu nikdo jiný do daných objektů nemá přístup?

tomblaha

Příspěvek#6 » pon 15. srp 2016, 21:08

Přístup kromě zloděje nikdo jiný nemá, jsou to dva byty v jednom objektu, jeden slouží jako kancelář, v druhém se bydlí... Oba mají svůj "list vlastnictví" tj z hlediska stavebního zákona jsou to oddělené prostory. Jde o to že není vhodné místo kam trezor dát, zatím jsem držitelem ZP jen krátce. Až se bude "generálkovat" byt tak se trezor zapustí do stěny ale teď není vhodné to řešit..

PS: hláška "Přístup kromě zloděje nikdo jiný nemá" byla na pobavení :)

tomblaha

Příspěvek#7 » pon 15. srp 2016, 21:11

Lynx: jestli je to na "objekt" jsem v pohodě :)

Serz

Příspěvek#8 » pon 15. srp 2016, 21:28

Lynx, kdyz jsi v praci a zbrane jsou doma, tak je stejne nedokazes ohlidat nijak lip. v tomhle smyslu by tohle byla diverzifikace rizik :D
§58 odst. 2 podle me mluvi jasne
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen „přechovávané zbraně“) v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně atd.
Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.

tedy, je tu zmena, neresi se dlouha/kratka, ale do dvou kusu B/C. neni to nijak podmineno mistem a poctem nemovitosti. jednu treba v plzni pod polstarem, druhou zakopanou v lese (ironie) u ostravy, pokud budou "vhodne zabezpeceny"

P.S.: nic z toho neznamena nasobeni poctu zbrani poctem nemovitosti
Naposledy upravil(a) Serz dne pon 15. srp 2016, 21:33, celkem upraveno 1 x.

tomblaha

Příspěvek#9 » pon 15. srp 2016, 21:31

Serz: jsem napochybách jestli jsem to pochopil správně: Je to na "číslo zbrojáku" tj na osobu? ne na místo?

Serz

Příspěvek#10 » pon 15. srp 2016, 21:45

uz jsem doplnil svuj prispevek, ale tak kdyz uz, tak to i trochu rozepisu.
§58 odst. 2 zacina "Držené zbraně kategorie A, B nebo C". samozrejme se bavime o legalnim drzeni, takze opravnena osoba, takze drzitel ZP. dale v omezeni pusobnosti pokracuje "v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva". takze opet opravnena osoba, drzitel, drzitel ZP.

proto jsem tam i psal les u ostravy pro nazornost. je to vazane "kusem" drzitele(legalniho majitele), takze se obavam, ze tvoje teorie nasobeni nema pravni zaklad... nemovitost je jenom prostredek zabezpeceni. technicky vzato, jako bys mel 2 trezory a v kazdem jednu zbran. zase stejne tak by to nemohlo fungovat, ze budu mit 2 trezory a po 10 zbranich v kazdem, pze to uz je §3, nad 10 a skrinovy trezor, resp. mistnost.
jak psal Lynx, kup si trezor za par penez a je to :)

tomblaha

Příspěvek#11 » pon 15. srp 2016, 22:01

Ok, sypu popel na hlavu a jdu vybírat trezor, zatím bude stát někde kde nebude překážet tak moc... Jako dočasné řešení bych ještě mohl využít trezor kolegy kam dát dvě "c čka" jakože na zápůjčku...

Nepochopil jsem správně ten zákon. Na zkoušky je člověk připravený že ví co a jak je správně ale nepřemýšlí nad tím co to vlastně znamená.. šel jsem na to "selským rozumem že jde o to aby při vyloupení mohl lupič vzít max. dvě zbraně (to by ukazovalo na to omezení na nemovitost) ale evidentně to bylo špatně...

Serz

Příspěvek#12 » pon 15. srp 2016, 22:07

mel jsem (a asi porad mam) to taky tak. ja si treba doted pamatoval, ze max 2 kratke a 1 dlouhou bez trezoru, az ted jsem se pustil do rozboru paragrafu (a ve vedlejsim vlakne jeste do definice sokove strely, o zakazu ktere jsem drive nikdy nepochyboval)
http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=70&t=5690 btw tady se resi neco podobneho, resp spada to pod stejne §§ jako zbrane a maji uplne jiny nazor nez ja :)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#13 » pon 15. srp 2016, 22:13

Na zbrane v poctu do 20ks existuje vyjadreni MVCR, ze jsou pripustne 2 trezory "do 10 zbrani", pak se do kazdeho musi dostavat zlodej zvlast a proto je to dostatecna ochrana.

tomblaha

Příspěvek#14 » pon 15. srp 2016, 22:15

JJ kupodivu jsem to taky čet, ale s třelivem problém není, vždy ubyde na pár krabiček, kouknul jsem namátkou a mám cca 300 nábojů. Jen těch zbraní je jaksi víc... teď mi to trochu šrotuje s tím "sčítáním kapacit trezoru" ale si bych byl schopen pochopit že můžu mít 10 obyč. trezorů s akumulovanými počty střeliva a zbraní protože otevření každého jednoho stojí pachatele čas a energii...

Serz

Příspěvek#15 » pon 15. srp 2016, 22:25

cmk: psal jsem to i v tom vedlejsim vlakne, 20+ zbrani v plechovkach z teska, idealne na jednom miste a velky sroubovak prilozen. tohle ze splnuje zakon? i kdybychom se bavili bliz tomuto dotazu a zbrani nebylo 20+, ale jenom 12... i kdyby 6...
mam takovy pocit, ze stanovisko MV psal nejaky jeji urednik (mam s tim osobni zkusenosti) a soud stanovisko jineho rezortu nebude absolutne zajimat, resp. nebude nijak zavazne

Zpět na