Pomůcka - pravidelné teze odpovědí zkušebních otázek

audis

Příspěvek#1 » sob 23. led 2016, 13:31

zákony, nařízení a vyhlášky jsem četl, ale těch informací je tolik, že se to nedá pobrat. Při procvičování otázek jsem vypozoroval následující zákonitosti (klíčová slova) odpovědí zkušebních otázek. Klidně mě kdokoliv opravte rovnou v příspěvku.

Cokoliv o ...... vždy:

Kód: Vybrat vše

- zbrojní průkaz zadatele, majitele ZP... vždy příslušný utvar Policie
---- vyjma: kdokoliv ho nalezne ... odevzdá kterémukoliv útvaru  Policie
- průkaz komisaře, komisař zkoušky, jmenování komisaře ... vždy ministerstvo vnitra (ne Policie, ne řediteltví)
---- vyjma: komisaře na zkoušky jmenuje (rozuměj pošle ho na termín zkoušek) ... Policie
- zbrojní průkaz se většinou (!!) .... odnímá! (zadržuje se dech a  zajištuje se potrava).
--- vyjma: komisař přestane být komisařem, pokud mu Policie ZP zajistí.
- žadatel je .... spolehlivý (ne bezúhonný, atd.)
- výlohy a mříže ... 130 mm
- výlohy, mříže, vitrýny, schránky, trezory, komory, samostatné místnosti .... třídy I a/nebo A (nikdy ne II nebo III, ne B, ne C, apod)
- výlohy, mříže, vitrýny, schránky, trezory, komory, samostatné místnosti ... 250 J
- výlohy, mříže, vitrýny, schránky, trezory, komory, samostatné místnosti ... stěny+strop+podlaha, prostě ze všech stran
- zkouška žadatele o ZP trvá ... 40 minut (ne 30, ne 60) a 30 otázek
- zkouška žadatele o průkaz komisaře trvá... dvojnásobek, tedy 80 minut a 60 otázek
- zbrojní licence, povolení vývoz, dovoz apod. .. příslušný útvar Policie
- právnická osoba se dopustí .. správního deliktu
- všichni ostatní ... přestupku
- každá dlouhá zbran se střílí na .. 25 metrů ; počet zásahů nezkoumejte, prostě možnost s 25 metrů
- terč pro krátkou ... PISTOLOVÝ 50/20
- terč pro dlouhou kulovou i brokovou .. malorážkový 250x250 mm, střed 112 mm
- prach a zápalky skladování .... vždy 3 kg a 1000 zápalek (opravdu vždy tři a tisíc!!)
- střelnice správa a problémy ... správce střelnice
- střelnice .... příslušný útvar Policice
- střelnici přísl. útvar Policie ... pozastavení činnosti, když nebudou odstraněny nedostatky, pak ji zruší.
- vyjímečný trest ... 12 let
- zbran kategorie E, F, G, atd ... takove kategorie zbraní neexistují, tudíž odpovědi s nimi jsou vždy chybné :-)

Já zase mám hokej ve lhůtách, zejména pro dovoz vývoz, zbrojní licence, v mnohých lhůtách nespolehlivého žadatele když byl za něco odsouzen. Znáte nějakou pomůcku vy?

notobi

Příspěvek#2 » sob 23. led 2016, 13:46

jediná pomůcka co fungovala u mě je: se učit, se učit, se učit pořád dokola a dokola jak tady tak s aplikací v mobilu až si to člověk zapamatuje učil sem se průběžně od půlky srpna do 11.1. 16 a 12.1.16 složil úspěšně zkoušku
nejvíc mě potrápily názvy zbraní a úplně nejvíc délky zbraní kdy je to B a kdy C a to byla taky jediná otázka co sem zvoral u testu (pořád se mi to pletlo),ale vše se tu dá dohledat na stránkách v nauce o zbraních

PS: u těch mříží je hlavní průměr prutů 10mm a mezery max 130mm

U spolehlivosti se opakuje 3letá doba od přestupků, u trestů 5let nepřesahující délku trestu 2roky. víc si z hlavy nepamatuju, ale u otázek prostě už vim která je dobře a koukám na to i když už bych nemusel i teď (opakování matka moudrosti)
Naposledy upravil(a) notobi dne sob 23. led 2016, 13:53, celkem upraveno 1 x.

kolombo

Příspěvek#3 » sob 23. led 2016, 13:52

Ty lhůty jsou:
5 let u méně než 2 roky nebo jiný trest
10 let, pokud byl trest nad 2 roky
20 let, pokud byl trest nad 5 let

V názvech zbraní se taky dá najít systém, třeba troják, trojáček a dvojákový troják logiku má.

Většina lhůt je do 10 pracovních dní, jen u vývozu je tam 5.

Jednou je tam 30 dní, ale je jasné, že telefonicky se nic ohlašovat nedá.

Jedna lhůta je 20 pracovních dní, ale ty ostatní možnosti jsou i tady divné.
Naposledy upravil(a) kolombo dne sob 23. led 2016, 14:04, celkem upraveno 1 x.

audis

Příspěvek#4 » sob 23. led 2016, 14:04

kolombo píše:Ty lhůty jsou:
5 let u méně než 2 roky nebo jiný trest
10 let, pokud byl trest nad 2 roky
20 let, pokud byl trest nad 5 let
.

na "10 let a převyšující 2 roky" je jen jedna otázka. U dalších asi 6 výskytů řetězce "10 let" to neplatí. Zbytek jsem nehledal. Tohle bych za tezi nebral, nebo nechápu.
------

Ofiko otázky + správné odpovědi od MV zde (pdf) https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... a6jOI2r9rg
Pozor, občas to fulltextem nehledá, pro 100% hledání nutno prohnat OCRkem.

SansLogique

Příspěvek#5 » sob 23. led 2016, 14:14

Je tam asi 10, možná max. 20 otázek, který se nedaj zařadit do nějakýho triviálního vzorce. Je to v podstatě jako test inteligence - ty vzorce v tom najít.
U těch trestů tam ty vzorce jsou taky a to celkem jednoduchý. Kolombo to napsal správně - neplést si trestný činy a přestupky, u přestupků je pomůcka "Více než jednoho přestupku" a pokud si to už nepletu, dycky jsou to 3 roky.
Pokud jde o dovoz a vývoz, pokud si to ještě pamatuju správně, tak vývoz je do 5 dnů, což je právě jedna z těch výjimek.

jarynn

Příspěvek#6 » ned 24. led 2016, 09:58

A taky to chce čas a trošku trpělivosti na přípravu. Já netlačil na pilu. 2 x jsem si přečetl http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119/2002/ , 1 x zbylé věci z Přehledu zákonů a vyhlášek týkajících se zbraní . A pak jsem trénoval testy a pročítal otázky.
Když trošku zapřemýšlíš jdou tam najít souvislosti a pomůcky ve lhůtách atd. jak tady bylo psané . Ale hodně je potřeba se toho i naučit.
Dělal jsem to na pohodu půl roku nebo nějak tak.A výsledek : 79 bodů u zkoušky.

mph1

Příspěvek#7 » pon 25. led 2016, 13:38

Ja nasel nekde na webu "tahak". Je to asi 2 stranky a shrnuta pravidla pro spravne odpovedi. Ty nenaucitelne (trezor tridy..., roztec mrizi... apod) jsem si podle toho zapamatoval.
Pro hlavnove svazky je uzitecne pravidlo:
KULOVA zbran je chlap (dvojak), brokova zenska (dvojka), deti jsou smesky (trojce, ctyrce). Dalsi pravidla je treba si sam najit, neco holt zapamatovat (http://zbranekvalitne.cz/bundles/czechn ... ozlice.png). Nez jsem si to kategorizoval, vubec jsem nechapal, jak se to naucit. Paradoxne u zkousky jsem hl.svazky vubec nemel.

Erunamo

Příspěvek#8 » úte 26. led 2016, 15:23

V uceni otazek jsme si nasel take podobny system a take jsem vypozoroval, ze se spousta odpovedi opakuje. Taky pri zkousce na me komisar hodne divne koukal, kdyz jsem mu test po peti munutach odevzdal a byl bez chyby. Jinak nauceni mi diky tomuto systemu zabralo dva mesice (uceni kazdy den dve hodinky). Pozdeji uz jsem jen cetl odpovedi. Nerikam, ze je to spravna metoda, ale u me fungovala.

audis

Příspěvek#9 » sob 30. led 2016, 22:07

aktualizace seznamu tézí:

Cokoliv o ..... vždy
- zbrojní průkaz zadatele, majitele ZP, zbrojní licence, povolení vývoz, dovoz apod... vždy příslušný utvar Policie
---- vyjma: kdokoliv ho nalezne ... odevzdá kterémukoliv útvaru Policie
- průkaz komisaře, komisař zkoušky, jmenování komisaře ... vždy Ministerstvo vnitra (ne Policie, ne řediteltví)
---- vyjma: komisaře na zkoušky jmenuje (rozuměj pošle ho na termín zkoušek) ... Policie
- zbrojní průkaz se většinou (!!) .... odnímá! (zadržuje se dech a zajištuje se potrava).
--- vyjma: komisař přestane být komisařem, pokud mu Policie ZP zajistí.
- žadatel je .... spolehlivý (ne bezúhonný, atd.)
- výlohy a mříže ... vždy odpověd s 130 mm, zbytek nezkoumejte!
- výlohy, mříže, vitríny, schránky, trezory, komory, samostatné místnosti .... třídy I a/nebo norma-A (nikdy ne II nebo III, ne B, ne C, apod). Dále ne třídy A, ale třídy I !!
- výlohy, mříže, vitríny, schránky, trezory, komory, samostatné místnosti ... vždy odpověd s 250 J, zbytek nezkoumejte!
- výlohy, mříže, vitríny, schránky, trezory, komory, samostatné místnosti ... stěny+strop+podlaha, prostě ze všech stran
- zkouška žadatele o ZP trvá ... 40 minut (ne 30, ne 60) a 30 otázek, píšete tom víte kolik času na to máte.
- zkouška žadatele o průkaz komisaře trvá... dvojnásobek, tedy 80 minut a 60 otázek
- platnost ZP je 10 let ... průkaz komisaře polovinu (5 let)
- právnická osoba se dopustí, zbrojní licence, myšleno jako ti podnikatelé .. správního deliktu
- všichni ostatní ... přestupku
- každá dlouhá zbran se střílí na .. 25 metrů ; počet zásahů nezkoumejte, prostě možnost s 25 metrů
- terč pro krátkou ... PISTOLOVÝ 50/20
- terč pro dlouhou kulovou i brokovou .. malorážkový 250x250 mm, střed 112 mm. Linka pomoci má 112 mm.
- prach a zápalky skladování .... vždy 3 kg a 1000 zápalek (opravdu vždy tři a tisíc!!)
- střelnice správa a problémy ... správce střelnice
- střelnice .... příslušný útvar Policice
- střelnici přísl. útvar Policie ... pozastavení činnosti, když nebudou odstraněny nedostatky, pak ji zruší.
- vyjímečný trest ... vždy odpověd s 12 let, zbytek nezkoumejte!
- zbran kategorie E, F, G, atd ... takove kategorie zbraní neexistují, tudíž odpovědi s nimi jsou vždy chybné :-). Hodně odpovědí :-))
- odpověd s "3 roky (...) více než jednoho přestupku" ... je vždy u dané otázky správná!
- přebíjení .... správně odpovědi s "pouze pro vlastní potřebu"!!! (otázky jsou jen dvě - na sportáka a lovce)
- KULOVA zbran je chlap (dvojak), brokova zenska (dvojka), deti jsou smesky (trojce, ctyrce). Zdegenerovaný zbraně inklinujou k prvnímu slovu (dvojákový troják - dvě kulové hlavně vedle sebe bod nimi nebo nad nimi ie hlaveň broková; v tomto případě obráceně než troják)
- uchovávání ... do 10 kusů kromě 2 (ocelová), do 20 (trezor), nad 20 (trezor s el. zabezpečením)
- vývoz ... je do 5 dnů, což je právě jedna z těch výjimek
- trestným činem:
--- 5 let u méně než 2 roky nebo jiný trest (otázka č. 105 jediná)
--- 10 let, pokud byl trest nad 2 roky (otázka č. 106 jediná)
--- 20 let, pokud byl trest nad 5 let
---- Znění otázky č. 105 a 106 je totožné, bacha na to!! V jedné je správná odpověd nejmenší, v druhé největší

JardaB

Příspěvek#10 » čtv 4. úno 2016, 17:27

Zdravím, taky se připravuji (zk. až koncem dubna :-( ), na většinu těch pravidel jsem přišel než jsem našel toto vlákno ale výborný přehled, dost pomuze eliminovat vetsinu otazek. Nakonec jde hlavne o to, udělat test, problemy jake maji komisari a vyvozci zbrani budu tezko nekdy resit.
Mám trošku nejasnost v platnostech ZP, nebyla loni novela, co ji zkratila na 5 let/30 mesicu? Zde v testových otázkách 2014 je 10/5. Nebo vycházím ze špatných informací?

kolombo

Příspěvek#11 » čtv 4. úno 2016, 17:38

Zákon neplatí od doby, kdy se o něm začne psát v novinách, ale po dokončení legislativního procesu, podpisu prezidentem a po zveřejnění ve sbírce zákonů.

marinakus

Příspěvek#12 » čtv 4. úno 2016, 18:41

A od termínu jeho účinnosti :D

audis

Příspěvek#13 » čtv 4. úno 2016, 18:53

A správné odpovědi platí dle vydání zkušebních otázek od ministerstva vnitra. Zatím platí otázky ty postovane výše.

marinakus

Příspěvek#14 » čtv 4. úno 2016, 19:08

Zkušební testy musí odpovídat aktuální verzi zákona a prováděcích vyhlášek. Vše ostatní je špatně.

GunGirl

Příspěvek#15 » sob 6. úno 2016, 21:42

Všem, kteří se připravují na zkoušku odborné způsobilosti dávám k dispozici pomůcku k učení názvů hlavňových svazků. Vytvořila jsem ji ve snaze o nalezení systému, logiky, která mi na začátku unikala.

Stačilo zapřemýšlet, sepsat si to dle společných prvků a voilá ;)

Úspěch při zkoušce přeje GunGirl

Svazky.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na