Je možné svěřit na střelnici zbraň 20 leté osobě?

pajachopher

Příspěvek#1 » sob 14. dub 2012, 06:36

Dobrý den

rád bych zašel se svým synem na střelnici ... kterému je 20 let

Právo mít zbrojní průkaz samo ještě nemá ( 21 let ) avšak zajímalo by mě
zda mám právo mu pujčit při mém dozoru na střelnici zbraň a v následující situaci

ZP jsem měl 5 let ( rok 2003-2008 ) po té jsem ho měl zrušený a nyní jsem
si ho udělal znova 2012.

Tzn. ZP mám min 5 let ( dle zákona min 3 roky ) ale ne v jednom kuse.
V zákoně je napsáno ..... nejméně 3 roky ....

Prosím o radu abych nezpůsobil nějaký malér .. :)

Díky

PK
x-paja@seznam.cz

sekernik

Příspěvek#2 » sob 14. dub 2012, 07:07

Myslím, že v tomto případě podmínka vlastnictví zbrojního průkazu nejméně 3 roky neplatí. To se týká případů pokud bys svěřil zbraň osobě mladší 18let. Nastuduj §59 zákona o zbraních: http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002
V závěru tohoto paragrafu je napsáno:
(4) Při výuce, přípravě nebo soutěžích, jejichž součástí je střelba, může osoba mladší 18 let, nejméně ve věku 10 let, používat zbraň, avšak pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B, popřípadě skupiny C nejméně 3 roky a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem.

KajaKliment

Příspěvek#3 » sob 14. dub 2012, 07:41

Jen bych upřesnil drobnost - právo mít vlastní ZP má. 21 let je omezení pouze pro skupinu A a E.

tuareg

Příspěvek#4 » sob 14. dub 2012, 16:48

A jak se vlastně dokazuje kolik let má člověk zbroják.
Já už mám čtvrtý vydání a když bych došel na cizí střelnici, tak ho mám vlastně půl roku(od posledního vydání).Nikde totiž není napsáno, kdy mi byl vydán ten první.

sided
moderátor

Příspěvek#5 » sob 14. dub 2012, 17:12

při průseru je to zjištěný raz dva :mrgreen:

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » sob 14. dub 2012, 17:40

Asi tak, není povinnost střelnice zjišťovat jak dlouho máš zbroják a koho si můžeš/nemůžeš na střelnici vzít. Přebíráš jen zodpovědnost za ty lidi co jsou s tebou. A jestli tam podle zákona můžou být, tak to je každýho jeho riziko.

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » pon 7. kvě 2012, 21:20

Je třeba uvádět celý příslušný paragraf:
§ 59
Svěření zbraně
(1) Držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence může svěřit zbraň kategorie B nebo C nebo střelivo do této zbraně jiné fyzické osobě, která není držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny, pouze v rámci

a) podnikání zaměřeného na výcvik a výuku ve střelbě,

b) sportovní přípravy nebo sportovních soutěží, jejichž součástí je střelba,

c) výuky k loveckým účelům,

d) přípravy na budoucí povolání související s držením nebo nošením zbraně,

e) filmové nebo divadelní činnosti, jde-li o zbraň upravenou pro střelbu nábojkami nebo cvičnými náboji, nebo

f) výuky branné přípravy nebo výuky v oboru, jehož obsahem je i výroba, opravy a zkoušky zbraní a střeliva.

(2) Svěří-li držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence zbraň nebo střelivo do používání fyzické osobě podle odstavce 1, je povinen

a) poučit tuto osobu o bezpečném zacházení se zbraní a střelivem,

b) dbát nutné opatrnosti a

c) zajistit přítomnost odpovědné osoby (instruktora), která je držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem.

(3) Zbraň nebo střelivo do této zbraně lze svěřit fyzické osobě podle odstavce 1 jen na dobu nezbytně nutnou, a to pouze

a) k provedení střelby na střelnici, pokud nejde o střelbu ze zbraně uvedené v odstavci 1 písm. e), nebo

b) k jiné manipulaci se zbraní nebo střelivem v prostoru, který určí odpovědná osoba provádějící dohled podle odstavce 2 písm. c).

(4) Při výuce, přípravě nebo soutěžích, jejichž součástí je střelba, může osoba mladší 18 let, nejméně ve věku 10 let, používat zbraň, avšak pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B, popřípadě skupiny C nejméně 3 roky a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem.

Z toho jasně vyplývá, že svěřit lze při a) - f) pokud člověk, který svěřuje, má zbrojní průkaz a vykonává dozor dle (2) a (3). Nikde nic o věku. Pouze pokud by byl syn mladší 18 let musíš mít ZP alespoň 3 roky, to ale není tento případ.

Zpět na