Obcan SR, zbrojak v Prahe

Thomas

Příspěvek#1 » čtv 14. črc 2011, 15:26

Zdar
mam dotaz - uz asi 8 rokov zijem v Prahe a chcel by som si zariadit zbrojak. Je mozne pre obcana SR zaziadat o zbrojny preukaz v Prahe v mieste bydliska? I ked niesom nahlaseny na cudzineckej policii (po vstupe do EU a Shengenu to cele bolo nejake zamotane a zbytocne)

dik za info

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » čtv 14. črc 2011, 16:05

ZoZ píše:§ 18
(1) Příslušný útvar policie vydá zbrojní průkaz fyzické osobě, která splňuje tyto podmínky:
a) má místo pobytu na území České republiky,
b) dosáhla předepsaného věku (§ 19),
c) je způsobilá k právním úkonům,
d) je zdravotně způsobilá (§ 20),
e) je odborně způsobilá (§ 21 a 21a),
f) je bezúhonná (§ 22),
g) je spolehlivá (§ 23) a
h) je držitelem platného loveckého lístku, jde-li o zbrojní průkaz skupiny C.

(2) Příslušný útvar policie žádost o vydání zbrojního průkazu zamítne, jestliže žadatel nesplňuje některou z podmínek uvedených v odstavci 1.

(3) Příslušný útvar policie může vydat rozhodnutí, jímž nevyhoví žádosti o vydání zbrojního průkazu, jestliže je žadatelem cizinec6), který není
a) občanem členského státu,
b) občanem členského státu Organizace Severoatlantické smlouvy,
c) rodinným příslušníkem osoby uvedené v písmenu a)11a), kterému bylo vydáno povolení k přechodnému nebo trvalému pobytu na území České republiky,
d) cizincem, kterému byl na území České republiky povolen trvalý pobyt a přiznáno právní postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v Evropském společenství na území České republiky11b), nebo cizincem, kterému bylo takové právní postavení přiznáno na území jiného členského státu Evropské unie a bylo mu vydáno povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky11c),
e) rodinným příslušníkem osoby uvedené v písmenu d), kterému bylo vydáno povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky, nebo
f) osobou, které byl na území České republiky udělen azyl,
i když splní všechny podmínky uvedené v odstavci 1. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat.

Nevidím v tom pro občana EU problém, zejména když nemá jazykový problém s češtinou. Jen jedna věc navrch:
§ 17
...
(5) Žadatel o vydání zbrojního průkazu, který má místo pobytu ještě v jiném členském státě, je povinen předložit též předchozí souhlas tohoto členského státu s vydáním zbrojního průkazu nebo jeho prohlášení o tom, že předchozí souhlas není nezbytný, s překladem do jazyka českého, vyhotoveným tlumočníkem zapsaným v seznam znalců a tlumočníků.

Ale možná mě ještě někdo doplní, kdo s tím má osobnější zkušenost.

Thomas

Příspěvek#3 » čtv 14. črc 2011, 16:28

Dik za info.
problem je ze zatial na slovensku na mna pri tomto "dotaze" na tema " je povinen předložit též předchozí souhlas tohoto členského státu " nevedeli nic rozumne povedat. ale mozno som sa pytal na zlych miestach.

preklad z SK do CZ je nutny aj ked je v platnosti medzistatna dohoda o uzitelnosti slovenskeho jazyka na uzemi CR ako jazyka v uradnom styku (a vice versa)?

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 14. črc 2011, 17:06

Vydávání souhlasu členského státu se už řešilo zde, zkus to pročíst.

Thomas

Příspěvek#5 » čtv 14. črc 2011, 18:25

dik moc, to som prehliadol. poslem si ziadost. uvidime ako to mojmu skvelemu domovskemu statu bude trvat poriesit :-)

xuebao

Příspěvek#6 » stř 3. srp 2011, 10:42

To vlakno, co na nej Mark odkazuje, jsem zalozil ja, neb jsem mnel podobny problem. Zadosti jsem podal, ale jak to dopadne, to netusim. I kdyz neni duvod, aby souhlas se ZP a NP nevydali. Kdyztak se mrkni do toho spominaneho vlakna, budu mit zrejme zanedlouho cerstve informace.

andiem

Příspěvek#7 » pát 5. srp 2011, 12:28

@Thomas: Preklad neni potreba / preklad nie je potrebny :-)

---

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Leada9

Příspěvek#8 » stř 10. led 2018, 21:07

Dobry den, ma nekdo zkusenost se zamitnutim vydani ZP, protoze mam trvaly pobyt od r. 2013? Jsem tady od roku 2006, normalne na trvaly pracovni pomer (presun kvuli praci), mam potvrzeni o danovem domicilu, pracovni smlouvu atd.... Prechodny pobyt mam az od roku 2008, trvaly od 2013....dnes mi volali, ze s tim je problem a, ze musi napsat na Ministerstvo vnitra, zda muzu pobyt v CR dolozit i jinak. Nemate s tim nekdo zkusenost? Mam se se zbrojakem rozloucit? :-(
Dekuji za reakce. L.

marinakus

Příspěvek#9 » stř 10. led 2018, 21:13

Nikde není stanoveno jaký pobyt v ČR je na mysli a jak dlouho má zpětně trvat. Nechtějí spíš po tobě doložit souhlas Slovenské republiky s vydáním ZP?

Leada9

Příspěvek#10 » stř 10. led 2018, 21:18

marinakus píše:Nikde není stanoveno jaký pobyt v ČR je na mysli a jak dlouho má zpětně trvat. Nechtějí spíš po tobě doložit souhlas Slovenské republiky s vydáním ZP?

to jsem si zjistovala jeste pred zkouskou...primo mailem na Ministerstvu vnitra a bylo mi odepsano, ze to nepotrebuji....

marinakus

Příspěvek#11 » stř 10. led 2018, 21:22

Tak to dolož. Platíš tady nejen daně ale i sociální a zdravotní pojištění. Někde tady bydlíš a máš nejspíš nějakou smlouvu o nájmu.

Leada9

Příspěvek#12 » stř 10. led 2018, 21:41

Vse jsem rekla do telefonu, kdyz mi volali, ze dolozim cokoliv od zacatku co jsem tady, ze to muzu nechat overit atd.... Pani, co to resi byla mila, ale prislo mi, ze musela plnit instrukce sefove,ktera tam za ni neco razne blekotala...jeste jsem ji znovu volala ohledne dolozeni vypisu z rejstriku trestu z CR i SR ale bylo mi receno, ze se ted ceka na vyjadreni z ministerstva...

MM

Příspěvek#13 » stř 10. led 2018, 23:26

Pred 4 rokmi mi stacilo potvrdenie o prechodnom pobyte (na ktory som sa po XX rokoch dochadzania do Ciech prihlasil prave koli ZP :mrgreen:). Ostatne - zakon pomerne jasne uvadza Par 18/1/a - "... má místo pobytu na území České republiky ...".

Predpokladam ze podobny papier ti vystavili (alebo na poziadanie vystavia) ked si sa prihlasila k trvalemu. Daj potom vediet ako to dopadlo, drzim palce.

aToM

Příspěvek#14 » čtv 11. led 2018, 09:12

Není ve Správním řádu něco, že informace, které si úřad může zjistit dálkovým přístupem je povinnen si opatřit takto a neotravovat občana?
Třeba: § 6
(2) Správní orgán postupuje tak, aby nikomu nevznikaly zbytečné náklady, a dotčené osoby co možná nejméně zatěžuje. Podklady od dotčené osoby vyžaduje jen tehdy, stanoví-li tak právní předpis. Lze-li však potřebné údaje získat z úřední evidence, kterou správní orgán sám vede, a pokud o to dotčená osoba požádá, je povinen jejich obstarání zajistit. Při opatřování údajů podle tohoto ustanovení má správní orgán vůči třetím osobám, jichž se tyto údaje mohou týkat, stejné postavení jako dotčená osoba, na jejíž požádání údaje opatřuje.

Leada9

Příspěvek#15 » čtv 11. led 2018, 09:55

Diky moc za prispevky...mno...asi bude tezke se o tom dohadovat. Vse si muzou zjistit, je je pravda...Co dodat, urcite vedet dam. A kdyz uz mi to zamitnou, muze tato info pomoct nekomu dalsimu. Evidentne slysi pouze na trvaly anebo prechodny pobyt...i kdyz, na cizinecke nebyli schopni, pani z policejniho utvaru co me dostala, ani rict, ze jsem ten prechodni pobyt mela. Coz ale nemeni na veci, ze ten jsem si vybavila az dva roky potom, co jsem tady pracovala, platila zdravotni, socialni a dane...takze, prakticky, je to evidentne moje chyba, ze me toto nenapadlo pred absolvovanim zkousek :-/

Zpět na