Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#1996 » úte 1. pro 2015, 21:04

relaxos : kde děláš ZOZ?

grimaudus

Příspěvek#1997 » úte 1. pro 2015, 21:33

Ahoj všichni,
především díky všem diskutujícím, rady vážně super a dost mi to pomohlo ;)

Dělal jsem zkoušku nedávno a rád bych se podělil s případnými budoucími držiteli ZP o své dojmy z praktické ;). Pokud to někomu pomůže, budu jen rád.

Zkoušku jsem dělal (a udělal :)) v Praze. Nevím, v jakém poměru jsme se sešli civilové versus policisté, nicméně přišlo nás 15 na první pokus a 4 lidi na opravu. Dohromady nás tedy bylo 19. Dva neudělali test ,jeden nenastřílel malorážku a deset lidí vyhodil od manipulace :O. Tím nechci nikoho strašit, spíš upozornit, že část s manipulací se zbraní není radno podceňovat. Já jsem byl na kurzu radši dvakrát a vyplatilo se. Super přístup, vše krásně vysvětleno (byl jsem vždy s instruktorem sám, nebyl jsem v žádné skupině lidí).
Jak to probíhalo..

Manipulace:
Na mojí zkoušce to bylo tóčo, jak říkala naše paní učitelka na základní škole. Docela mne zaujalo, že komisař vyhodil hned prvního za to, že se po rozebrání zbraně k čištění nepodíval skrz hlaveň ve chvíli, kdy mu instruktor řekl, že má vyčištěno a že má zbraň zase složit. Přesněji řečeno, dotyčný se podíval skrz hlaveň, když rozebral zbraň. To bylo v pořádku. Při skládání zbraně (cca o dvě vteřiny později) se musel podívat znovu. Tedy dvakrát.
Neříkám samozřejmě, že to je špatně. Opatrnosti není nikdy dost. Píšu to z důvodu, že by to třeba někomu mohlo pomoci (hlavně těm v Praze :D ). V podobném duchu se to neslo dále a prvních pět lidí vyrazil, což vám samozřejmě na náladě a sebevědomí nepřidá. Za sebe však mohu říci, že pokud člověk umí rozebrat zbraň k čištění po střelbě, sestavit zpět, mířit při tom do bezp. prostoru a odstranit závadu, tak je to bez problémů. Ani se mě na nic neptal a s úsměvem mě pochválil :)

Střelba:
E + B stříleli a manipulovali pouze s CZ 75 Compact (nicméně jsem byl instruován i na CZ 92, která byla také na střelnici k dispozici ke zkoušce). Komisař nás seznámil v klidu s tím, jak to tam bude vypadat, jaké bude dávat povely atd. Přišli jsme, nacpali do dvou zásobníků tři(nástřelná série) a pět nábojů. Pistole byla položena s otevřeným závěrem. Povel komisaře (nástřelná), takže šup tam zásobník, shodit závěr a hlásím "sebevědomým" výkřikem, že jsem připraven. Povel komisaře, nastřílíte, ohlásíte ukončení střelby, po povelu vyhodíte zásobník a zkontrolujete zás. + kouknete, pak koukne komisař. Další povel a znovu. Pak poděkujete a počkáte na ostatní a vyřízení formalit.

Zase abyste si nemysleli, tak pan komisař byl v pohodě a dozírající policisté taktéž. U zkoušky z manipulace jsem byl přítomen akorát u své, takže nevím, co třeba ostatní vyváděli :)
Objektivně asi nemohu p. komisaři nic vytknout. Zabralo nám to cca od 9:00 do 13:30

Důrazně ale doporučuji na danou střelnici zajít a absolvovat přípravný kurz. Neubylo mne a je to levnější než skládat celou zkoušku znovu ;).

Trošku delší ale třeba to někomu pomůže.
Hoj!

relaxos

Příspěvek#1998 » úte 1. pro 2015, 21:53

Marinakus: V Brně na Střelnici Rosnička

marinakus

Příspěvek#1999 » úte 1. pro 2015, 21:57

tak tam nevím, jak je to se střídáním komisařů

janek21

Příspěvek#2000 » stř 2. pro 2015, 07:41

Grimaudus: dvakrát se dívat do hlavně to jako abys tam nezapomněl vyterak ? Jinak s ranou jistoty to taky není buhvi co když budeš manipulovat a řekne ti vyšla slabá rána pockas 30 s atd vybijes zbraň a das ránu jistoty letis taky chce to stejne premejslet i když ti řekne ze chce ránu jistoty vždy ....

Linux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2001 » stř 2. pro 2015, 09:00

Proč by měl letět když po selhači počká 30 sek, poté vybije zbraň, zkontroluje a dá ránu jistoty?

Marcurba

Příspěvek#2002 » stř 2. pro 2015, 09:00

grimaudus >>> souhlasím, že ta kontrola hlavně je trochu buzerace v tomto časovém intervalu 2 sekundy...spíše to ale mělo simulovat reálnou situaci, kdy čistíš doma, zazvoní zvonek, otevřeš pošťákovi, podepíšeš lejstra, vrátíš se zpět, složíš pistoli, protože máš vyčištěno a pak na střelnici bum, protože jsi nezkontroloval hlaveň a zapomněl tam kus vytěráku ... takže tomu postupu rozumím, ovšem je to trochu na hraně v tom časovém rozmezí u zkoušky...
Naposledy upravil(a) Marcurba dne stř 2. pro 2015, 09:02, celkem upraveno 1 x.

Marcurba

Příspěvek#2003 » stř 2. pro 2015, 09:02

Linux >>> záleží na tom, jestli vytáhneš celý náboj včetně střely. Pokud ne, střela může zůstat v hlavni a pak rána jistoty může nést větší riziko. Každopádně jsou zbraně, kde bez zmáčknutí spouště nerozložíš... takže opět spíše modelová situace u zkoušky, než z reálného života...

Marcurba

Příspěvek#2004 » stř 2. pro 2015, 09:05

Pánové >>> výborné video pro uchazeče a ne jenom pro ně!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Tuu7vhH28C4

marinakus

Příspěvek#2005 » stř 2. pro 2015, 09:21

Marcurba : jen tě doplním... pokud vytáhneš celý náboj, nevíš nic.... u dynamického závěru vůbec a několik lidí už mi tvrdilo, že takto dokáže přebít i uzamčený systém, takže bych se určitě na toto nespoléhal
jinak video je výborné ale zrovna uchazečům o ZP bych s ním hlavu neblbnul, je to jiný level

janek21

Příspěvek#2006 » stř 2. pro 2015, 09:35

Linux : no protože je selhac a selhac ...když vyjde slabá rána muže střela zůstat v hlavni ... Nic nevis dokud nerozdelas ... Když nevyjde žádná pak platí co jsi psal pockas a vybijes a můžeš dávat ránu jistoty při slabé rané me bylo uceno vypouštět kohout pres palec ,rozebrat zkontrolovat ... tot vše

marinakus

Příspěvek#2007 » stř 2. pro 2015, 09:42

ono, jak píše Marcurba, je nejdůležitější opravdu poctivě zkontrolovat nábojovou komoru, než budu dávat zbraň do jakéhokoliv jiného stavu (asi neznám zbraň, kde by nešlo spuštění úderníku spouští obejít ale nikdo nezná všechno) ale ZOZ je prostě zkouška, kde je nejdůležitější totální dodržení všech bezpečnostních pravidel a postupů a každý komisař má nastavenou trošku jinou úroveň, to se nedá ovlivnit žádným sjednocením pravidel ani ničím jiným, totální objektivita zkoušky neexistuje nikde

Linux
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2008 » stř 2. pro 2015, 11:45

janek21 píše:Linux : no protože je selhac a selhac ...když vyjde slabá rána muže střela zůstat v hlavni ... Nic nevis dokud nerozdelas ... Když nevyjde žádná pak platí co jsi psal pockas a vybijes a můžeš dávat ránu jistoty při slabé rané me bylo uceno vypouštět kohout pres palec ,rozebrat zkontrolovat ... tot vše

Souhlasím, já měl na mysli případ, kdy nevyjde žádná rána, což je nejčastější případ se školním nábojem. Pokud vyjde slabá rána, je třeba hlaveň zkontrolovat, to je bez debat. Mě dynamický závěr přetáhla i samotná zápalka.

grimaudus

Příspěvek#2009 » stř 2. pro 2015, 23:21

Marcurba: něco podobného mě/nás také napadlo, že čistíš, čistíš , jdeš si zavolat a zapomeneš, kde si to přestal... To máš pravdu, stát se to může.

janek21: Zřejmě kvůli tomu, co napsal Marcurba ;)

relaxos

Příspěvek#2010 » čtv 3. pro 2015, 00:19

Ahoj,
Tak dnes se mě podařilo úspěšně absolvovat ZOZ v Brně.
K tomu také velkou měrou přispělo tohle fórum, kde jsem čerpal informace, zkušenosti ze zkoušek a hlavně rady, kterých je v tomhle vlákně opravdu hodně, čímž chci všem, kteří sem takhle přispívají, moc poděkovat. :thumbup:

Protože mě tady zajímaly průběhy zkoušek a jejich statistiky, tak sem taky přispěji průběhem dnešní zkoušky.
Ráno jsme se sešli v 9.00 a proběhlo sčítání, kdo se dostavil. Našim komisařem byl pan Kubis a dozor dělala jedna paní policistka(jméno si nepamatuji).
Přihlášeno bylo 24 uchazečů, 1 se omluvil a 3 se nedostavili bez omluvy takže písemný test nás dělalo 20. Z toho 17 chlapů, a jedna paní s dvěma dcerami. Pan Komisař byl v dobré náladě, dalo by se říct že vtipkoval a tím se i do jisté míry snažil odlehčit to napětí. Po vyhodnocení nenapsali 4 uchazeči kteří se s námi rozloučili.

Zůstalo nás 16 na manipulaci, pan komisař nám vysvětli že chce hlavně zásady bezpečné manipulace a popsal co po nás bude chtít-kontrola zbraně, rozborka/zborka a předvést jak postupovat při ostré střelbě na střeleckém stanovišti. Protože nezmínil jestli bude chtít ránu jistoty nebo vypouštění přes palec, zeptali jsme se a odpověděl otázkou,“co je bezpečnější?“ Rána jistoty natvrdo.
Na manipulaci jsme chodili ve dvojici, proběhla kontrola zbraně, rozborka/zborka, popis části zbraně a simulace ostré střelby, všechno v klidu bez žádných chytáků, nástrah nebo záludných otázek.

Jediné co se pár lidem stalo je, že jak měla většina uchazečů naučené ze střelnic a přípravných kurzů vypouštění kohoutu přes palec, tak při ráně jistoty měli někteří asi nevědomky tendenci tu levou ruku s palcem dát ke kohoutu a komisař je napomenul že to nesmí udělat při střelbě, strkat palec za závěr nebo by hrozil úraz a letěli by.
Takže manipulaci myslím udělali všichni, protože na střelby tam seděli ti samí a to už se chodilo po třech.
Komisař po úspěšné střelbě vypisoval doklad o osvědčení a střelby si dozorovali správce střelnice a dva páni jako pomocný dozor, když pak při střelbě po kontrole zbraně někdo dal ránu jistoty na tvrdo, správce chytal infarktový stav :lol:
Nenastřílel jeden s malorážkou a jeden s pistolí. Ten s pistolí teda tvrdil že to bylo tou pistolí, protože to byla sice ČZ ale na boku měla Made in China a že vždycky všude nastřílel ale tady se mu dvě střely jaksi ztratily, a že je to tím čínským křápem.

Celá zkouška nám zabrala cca od 9.00 do 14.00
Protože jsem poctivě přečetl všech 134 stran tohoto vlákna a četl některé "strašidelné " historky ze zkoušek, jsem rád že ta naše probíhala v klidu a v rámci regulí bez nějakých nástrah.
Všem uchazečům,kteří to mají ještě před sebou, přeju úspěšné absolvování ZOZ.

Zpět na