Odevzdání ZP správci střelnice
- JirkaCV
Příspěvek#151 » úte 5. pro 2023, 17:08
Hrdě zdvižená hlava je drahý luxus.
Vzhledem k tomu, že pánem střelnice je správce, jediné co tím získám, je odchod ze střelnice (s hlavou hrdě zdviženou).
Já osobně bych to neřešil. Jedině v případě, že by mě na stavu načapala kontrola PČR a já schytal pokutu. Pak bych ty prachy po správci chtěl. Opět, s výsledkem nejistým.
Vzhledem k tomu, že pánem střelnice je správce, jediné co tím získám, je odchod ze střelnice (s hlavou hrdě zdviženou).
Já osobně bych to neřešil. Jedině v případě, že by mě na stavu načapala kontrola PČR a já schytal pokutu. Pak bych ty prachy po správci chtěl. Opět, s výsledkem nejistým.
- cipis
Příspěvek#152 » úte 5. pro 2023, 17:35
Tohle je ale to, co dělá problémy. Na jednu straně striktně dodržovat zákon (tj. správce nemusí být na palebné čáře, nemusí stát za prdelí, stačí, když se zdržuje na střelnici), a na druhou stranu brečet, že je to a to rozbité nebo protiprávně zadržet ZP.
Tak od čeho tam ten správce jinak je? Když teda nebude hlídat střelce? Proč ho teda majitel má? Aby bylo zákonu učiněno zadost? Tj. správce tam je, protože to chce zákon, a ne situace na střelnici?
Drtivá většina problémů je, že před a po střelbě si to nikdo nezkontroluje. Od toho tam je snad kniha, kde se to předává mezi správci. Když přijdu po někom, kdo tam nechal bordel, tak ať si to pak majitel vyřídí s tím dotyčným správcem. Po mně je uklizeno, protože prostě střelce nepustím domů, dokud to neuklidí. Když něco rozstřelí, tak si to opraví/zaplatí. Nakoupil jsem třeba oka a vraťáky na ty popry. Tak když to někdo trefí, tak mu půjčím nářadí a mazej to opravit a tady je pokladnička. Chcete střílet na terče na stojany na pohyblivé terčové čáře? Fajn, ty latě, co tu donesl někdo před půl rokem, jsou na kaši, tak si doneste další. Jejda, trefils pistolový poper puškou? No co už, máš svářečku nebo tady je pokladnička/číslo účtu.
Ale samozřejmě, já si v tu dobu vůbec nezastřílím. Proto občas přijdu za kámošem, když je zrovna správce on.
Tak od čeho tam ten správce jinak je? Když teda nebude hlídat střelce? Proč ho teda majitel má? Aby bylo zákonu učiněno zadost? Tj. správce tam je, protože to chce zákon, a ne situace na střelnici?
Drtivá většina problémů je, že před a po střelbě si to nikdo nezkontroluje. Od toho tam je snad kniha, kde se to předává mezi správci. Když přijdu po někom, kdo tam nechal bordel, tak ať si to pak majitel vyřídí s tím dotyčným správcem. Po mně je uklizeno, protože prostě střelce nepustím domů, dokud to neuklidí. Když něco rozstřelí, tak si to opraví/zaplatí. Nakoupil jsem třeba oka a vraťáky na ty popry. Tak když to někdo trefí, tak mu půjčím nářadí a mazej to opravit a tady je pokladnička. Chcete střílet na terče na stojany na pohyblivé terčové čáře? Fajn, ty latě, co tu donesl někdo před půl rokem, jsou na kaši, tak si doneste další. Jejda, trefils pistolový poper puškou? No co už, máš svářečku nebo tady je pokladnička/číslo účtu.
Ale samozřejmě, já si v tu dobu vůbec nezastřílím. Proto občas přijdu za kámošem, když je zrovna správce on.
marinakus píše:JirkaCV : Jak tu bylo správně uvedeno, musí být správce střelnice (většinou) přítomen na střelnici. Nikoliv na palebné čáře a pokud je to v provozním řádu uvedeno, může zabezpečit bezpečnost na střelnici i jinak. Už vůbec nemusí a dokonce ani nemůže stát za prdelí každému střelci a kontrolovat v každém okamžiku, jestli to náhodou není debil. Čímž ovšem nesouhlasím se zadržováním ani s vybíráním ZP. Na to prostě nemá střelnice právo a porušuje tím zákon. Ovšem sám vím, co vše se stalo třeba na naší střelnici (klubové, takže s omezeným vstupem) a pravdu má můj známý provozující střelnici jinou, že střelci jsou často dobytek, protože zkrátka střelnice není jejich a oni si zaplatili.
- marinakus
Příspěvek#153 » úte 5. pro 2023, 17:50
Cipis: My máme na střelnici 3 palebné čáry. Na které má podle Tebe správce být aby tam byl ten nejlepší správce. Myslíš, že poznáš na 25 metrů prostřílený stojan? Nebo tam má ten správce po každém střelci běhat? To samé s popperem. Prostě nějaká důvěra být musí. Když zjistíš konkrétní problém, prostě vystavíš červenou kartu. Na klubové je to o to jednodušší. Problémový blbeček nedostane další rok členství. Může přece střílet kdekoliv jinde a všichni ho tam rádi uvidí.
- cipis
Příspěvek#154 » úte 5. pro 2023, 18:03
Na všech. A ano, má. Před střelbou a po střelbě. Nehledě na to, že střelec si ten stojan vezme a pak ho zase vrací na místo. Takže je hned vidět, kdo tomu dal čouda. Popery dtto.
Správce není šatnářka, nesedí v kukani. A pokud to jeden nedá, tak musí majitel najmout další. Je to o organizaci a o penězích a času.
A shodneme se, že zabavování průkazů tomu rozbití vůbec nezabrání. Protože když si to správce stejně nezvládne oběhnout, tak je to k ničemu.
Správce není šatnářka, nesedí v kukani. A pokud to jeden nedá, tak musí majitel najmout další. Je to o organizaci a o penězích a času.
A shodneme se, že zabavování průkazů tomu rozbití vůbec nezabrání. Protože když si to správce stejně nezvládne oběhnout, tak je to k ničemu.
- JirkaCV
Příspěvek#155 » úte 5. pro 2023, 18:04
Ještě, jako neznalý obecných poměrů, se zeptám.
Když někdo přijde, přes rameno kosu. Nikdo ho neupozorní, že ty plechový paňáci nejsou na to? Nebo si je může půjčit kdy chce a jak chce? Chápu, člověk aby si hubu umluvil. Ale já, jako ten, kdo občas elektrikářům píše "béčko" (modří vědí), si hubu opotřebovávám furt. I u těch, které znám a vím, co umí.
Když někdo přijde, přes rameno kosu. Nikdo ho neupozorní, že ty plechový paňáci nejsou na to? Nebo si je může půjčit kdy chce a jak chce? Chápu, člověk aby si hubu umluvil. Ale já, jako ten, kdo občas elektrikářům píše "béčko" (modří vědí), si hubu opotřebovávám furt. I u těch, které znám a vím, co umí.
- audis
Příspěvek#157 » úte 5. pro 2023, 19:01
Já vas všechny chápu.
Za mě odevzdáváni průkazů poskytovateli služby je nedůstojné. Poskytovatel podle mě skutečně získá nižší škody, protože potizista se při odchodu nechce hádat s poskytovatelem a tahá za přihlouplý pojistku na blbecky kratší konec. Na druhou stranu právní vymahatelnost zadržení je zcela nulová (stačí aby potizista zavolal pcr, že mu střelnice ukradla zp, střelnice mlčky vydá). Až půjdu do hospody taky musím odevzdat občanku na baru? Až půjdu do obchodu, občanku a záloha v Kč na případnou krádež? Je to nedůstojné. Tam chodit nebudu. Audisi polib mi zadek jedna možnost. Vymyslet to dustojněji pro lidi druhá. Důstojnost, to mi schází poslední roky všude.
Za mě odevzdáváni průkazů poskytovateli služby je nedůstojné. Poskytovatel podle mě skutečně získá nižší škody, protože potizista se při odchodu nechce hádat s poskytovatelem a tahá za přihlouplý pojistku na blbecky kratší konec. Na druhou stranu právní vymahatelnost zadržení je zcela nulová (stačí aby potizista zavolal pcr, že mu střelnice ukradla zp, střelnice mlčky vydá). Až půjdu do hospody taky musím odevzdat občanku na baru? Až půjdu do obchodu, občanku a záloha v Kč na případnou krádež? Je to nedůstojné. Tam chodit nebudu. Audisi polib mi zadek jedna možnost. Vymyslet to dustojněji pro lidi druhá. Důstojnost, to mi schází poslední roky všude.
- Bubenicek
Příspěvek#159 » úte 5. pro 2023, 19:31
Věř mi že to ale i funguje, tedy to dej mi sem ZP a po skončení pak vrátím .... ZP se bere jen u těch co neznám a podobně .... ono když máš 16 stavů tak to neuhlídáš a když pak zjistíš že popr v cene 10 000 Kč je na odpis taky není příjemný, hlavně když to vše platíš ze svého. Že za vstup chci 100 Kč je myslím férové pro střelce a co se týče mě tak nevydělávám a peníze jsou na udržbu střelnice a podobně. Ono vydat ročně za provoz střelnice a opravy dát cca 300 tisíc taky není maličkost a navíc správcování je v mém volném čase a dá se říci za nic ....... už nejen s tohoto důvodu se střelnice novým rokem stává klubová a neveřejná a to že někdo nechce na střelnici kůli tomu že je potížista tak ať jde jinam, mě to neublíží a stavy na střelnici nikdo neničí. Jinak vím že to asi není někomu po vůli ale tohle vše vzniklo díky některým jedincům ..... jeden od nás co vím má vstup na střelnici v okolí asi 60 km zákaz díky jeho projevům a problémům...... To že zjistím u někoho že zničil popry za 10 tisíc a ještě dělá problémy i když ví že jsou jen do 9 luger a rozstřílí to 308win jsem už tu měl a dopadlo to přivolám policie a dopadlo to tak že nakonec sic po pul roce musel uhradit .....
Nic není zadara a ostatní pak kůli jedincům nemají na co střílet :
https://www.alfatactical.cz/armoxovy-te ... velky.html
https://www.aimright.cz/products/monkey-double-swing
jinak pokud někomu stačí kus papíru tak i stojan schválně rozstřílený není zadara...tedy když někdo sválně stříli do nohy aby upadl a ještě z toho má srandu ........
Nic není zadara a ostatní pak kůli jedincům nemají na co střílet :
https://www.alfatactical.cz/armoxovy-te ... velky.html
https://www.aimright.cz/products/monkey-double-swing
jinak pokud někomu stačí kus papíru tak i stojan schválně rozstřílený není zadara...tedy když někdo sválně stříli do nohy aby upadl a ještě z toho má srandu ........
-
kolemjdoucí - Příspěvky: 897
- kolemjdoucí
Příspěvek#162 » úte 5. pro 2023, 21:49
JirkaCV píše:Hrdě zdvižená hlava je drahý luxus.
Teoretizujeme, ale imho by ta kontrola PČR s donesením ZP z vedlejší místnosti problém neměla. Společenská nebezpečnost je nulová, k ověření totožnosti a oprávnění dojde. Dvacku by ti za to nedali.
Jinak já si taky myslím, že držet ZP u správce jako zástavu je zbytečné, ale zkušenosti mohou být různé. Správcům to nezazlívám, jsou jednou nohou v kriminále, tak mají na trochu paranoie právo.
- dan
Příspěvek#163 » stř 6. pro 2023, 02:52
Nechte prchlivost cloumat svymi majestaty. V tomhle vlakne na sebe narazi dve skupiny lidi. Jednu zajima primarne vysledek, zatimco presny postup jak se k nemu dobrat nepovazuji za kriticky, no a druha skupina to vidi spis obracene. Ty maji rozdilne cile a diskuse se tim stava zbytecne rozrusenou.
Byt justice warrior je zajimavy zpusob traveni volneho casu, ale vlastnik strelnice ma dost moznosti jak neumoznit vyuzivani sveho majetku tem, co tam proste nechce. Mozna se "prudicum" podari zablokovat mu nejaky konkretni zpusob, ktery aktualne pouziva - no tak pro priste vysledku dosahne nejakym "spravnejsim" postupem. Prakticky vysledek ale bude stale stejny - bude mit pravo rozhodnout koho tam chce vpustit.
Mezi "verejnou" a "klubovou" strelnici v tomhle neni zadny prakticky rozdil. Verejna strelnice muze kohokoliv odmitnout, naopak, klubova strelnice muze mit pravidla napsana tak, ze efektivne muze vpustit kazdeho, kdo prijde. V obou pripadech je to nakonec stejne o tom, koho vpustit chteji.
Stanovisko MVCR, na ktere tu nekdo odkazal, odevzdavani ZP do zastavy nedoporucuje. O zakazu, nikoliv nahodou, nemluvi. Ano, jsem povinen zabranit ztrate a zneuziti, ale spravce je ze zakona osobou spolehlivou, nemam duvod se obavat. MVCR vi dobre proc ve svem vyjadreni voli ta slova, ktera voli a o zakazu nemluvi. Ani tudy se tedy nikam nedobereme. No, a tim jsme zpatky na zacatku - s nekym se rozumne dohodnout da a s nekym ne ...
Kazdopadne, ty strelnice, ktere ZP berou jako zajisteni moznych majetkovych pohledavek si s novym zakonem budou muset najit jiny postup. Vypis z CRZ bude natolik laciny, ze "zajistovaci funkci" mit rozhodne nebude. Muzou se ale rozhodnout, ze ho chteji z jinych duvodu. A do zastavy si brat treba klicky od auta ...
Byt justice warrior je zajimavy zpusob traveni volneho casu, ale vlastnik strelnice ma dost moznosti jak neumoznit vyuzivani sveho majetku tem, co tam proste nechce. Mozna se "prudicum" podari zablokovat mu nejaky konkretni zpusob, ktery aktualne pouziva - no tak pro priste vysledku dosahne nejakym "spravnejsim" postupem. Prakticky vysledek ale bude stale stejny - bude mit pravo rozhodnout koho tam chce vpustit.
Mezi "verejnou" a "klubovou" strelnici v tomhle neni zadny prakticky rozdil. Verejna strelnice muze kohokoliv odmitnout, naopak, klubova strelnice muze mit pravidla napsana tak, ze efektivne muze vpustit kazdeho, kdo prijde. V obou pripadech je to nakonec stejne o tom, koho vpustit chteji.
Stanovisko MVCR, na ktere tu nekdo odkazal, odevzdavani ZP do zastavy nedoporucuje. O zakazu, nikoliv nahodou, nemluvi. Ano, jsem povinen zabranit ztrate a zneuziti, ale spravce je ze zakona osobou spolehlivou, nemam duvod se obavat. MVCR vi dobre proc ve svem vyjadreni voli ta slova, ktera voli a o zakazu nemluvi. Ani tudy se tedy nikam nedobereme. No, a tim jsme zpatky na zacatku - s nekym se rozumne dohodnout da a s nekym ne ...
Kazdopadne, ty strelnice, ktere ZP berou jako zajisteni moznych majetkovych pohledavek si s novym zakonem budou muset najit jiny postup. Vypis z CRZ bude natolik laciny, ze "zajistovaci funkci" mit rozhodne nebude. Muzou se ale rozhodnout, ze ho chteji z jinych duvodu. A do zastavy si brat treba klicky od auta ...
- Piggy
Příspěvek#164 » stř 6. pro 2023, 09:26
S občankou to nejde:audis píše:Až půjdu do obchodu, občanku a záloha v Kč na případnou krádež?
Pokud u jiných průkazů takové ustanovení není, lze to jen důrazně nedoporučit.zákon 269/2021 Sb. o občanských průkazech píše:§39 Nedovolené nakládání s občanským průkazem
Zakazuje se
a) odebírat občanský průkaz při vstupu do objektů nebo na pozemky,
b) přijímat občanský průkaz jako zástavu,
- Carloss
Příspěvek#165 » stř 6. pro 2023, 09:32
ZP do zástavy k zajištění hakýchkoli pohledávek by byl, podle mě, už výslovně protizákonný. Přinejmenším ve smyslu "zneužití". Zákon nedefinuje způsob zneužití a vymáhat pohledávku nevrácením ZP by zneužití, myslím, už bylo. V zásadě by mě tedy zajímalo, jak by si to správci představali, si nevrácením ZP vymáhat nějakou náhradu. Kdyby k tomu došlo, zavolám PČR s tím, že mi správce odmítá vrátit ZP. Pak by se situace kolem zástav ZP jednoznačně vyjasnila.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí