Nákupní povolení pro zbraň kategorie "B"

Patrik
moderátor

Příspěvek#121 » stř 25. led 2012, 12:27

Jo, někdy to tak bývá.

Joe

Příspěvek#122 » stř 25. led 2012, 22:14

Bohuliby píše:Takže OK, to je tak, když člověk vypisuje vše poctivě a neví, že to může být vlastně úplně jednoduše jinak. Otázka je zda NP má vůbec nějaké opodstatnění ? Znáte případ, že by to snad někdo nedostal, to snad jedině, že by do důvodu napsal, že se bojí !!!

NP na kat. nemá žádné opodstatnění, je to jen papír, o který si musíš jak opička zažádat, a který je ti automaticky vydán. Jeden z mnoha projevů skutečnosti, že tento předpis nepsal člověk s elementárním ponětím o procesním řízení, ale vepřová hlava na židli státního úředníka, které pojmy jako účelnost a efektivnost naprosto nic neříkají :evil:

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#123 » stř 25. led 2012, 22:31

Joe: jen pro upřesnění - naši zákonodárci MUSELI do našeho zbrojního zákona zapracovat EU směrnici rady 91/477/EHS a tam se píše, že zbraně kategorie B se MUSÍ vydávat na povolení. Takže buďme rádi, že to v našem parlamentu nesprasili a ve své nekonečné moudrosti odhlasovali že žadatel sice musí požádat o povolení, ale povolení je ze zákona nárokové a policie mu ho MUSÍ vydat vyjma případů, kdy žadatel ztratil způsobilost k držení zbraně. Takže ty naše "hlavy vepřový" na tom nejsou zas tak špatně ;) . Podívej se jak dopadly zbrojní zákony v okolních zemích ...

Bohuliby

Příspěvek#124 » stř 25. led 2012, 23:07

Určitě to má velké opodstatnění, stojí to přeci jenom 100 Kč, a proto to rozhodně rušit nikdo nebude, nebo to dát za 300 ?
Ale trochu jinak, už jsem to psal na začátku, napíšu Walther P38, prodá mi prodejce P1 ??? Když teda stačí pouze samonabíjecí pistole, což tam určitě mám ?

Carloss

Příspěvek#125 » stř 25. led 2012, 23:27

Pokukd tam budeš mít "pistole samonabíjecí" vyrobce "walther" a model "P1", tak na to nic jinýho nenakoupíš. Už je tu mnohokráte napsáno, co je obsaženo v příslušném odstavci zákona. Tak proč se tu debatuje nad nesmyslama a nad tím, jak si to zesložitit???

Bohuliby

Příspěvek#126 » stř 25. led 2012, 23:34

Díky za tvojí rychlou a přímou odpoveď, kdyby si ale četl od začátku psal jsem jako uvedení modelu P38/P1 ?

Carloss

Příspěvek#127 » stř 25. led 2012, 23:49

Čtu to celé, což je vidět i na základě toho, že toto není první můj příspěvek zde. Jinak reagoval jsem na bezprostředně předchozí příspěvek, kde píšeš že napíšeš P38 tak jestli Ti prodejce prodá P1. Podle mě by neměl, je to jiný model a na to není vydáno NP. Já hlavně ale píšu, proč si lidi sami zadělávaj na problémy, když nemusej. A pak se divěj a nadávaj. Mohou tak leda sami na sebe. Zcela a naprosto zbytečně. Stejně, jako tu o tom ještě diskutovat. Protože ne jen tutaj je o tom toho popsáno už mraky.

Artifex

Příspěvek#128 » čtv 26. led 2012, 03:08

Carloss píše:Pokukd tam budeš mít "pistole samonabíjecí" vyrobce "walther" a model "P1", tak na to nic jinýho nenakoupíš. Už je tu mnohokráte napsáno, co je obsaženo v příslušném odstavci zákona. Tak proč se tu debatuje nad nesmyslama a nad tím, jak si to zesložitit???

Omyl, žádal jsem o nákupku na CZ 92, koupil jsem CZ 45, Ústí n. Orlicí no problem (byla to trošku taky jejich chybička, kupoval jsem zbraň z jejich úschovy a tvrdili mi že je to určitě 92 ale jediná ražba 92 na ní byla přetormentačka, jinak to byla 45 s 92kovými střenkami, původní PZ byl CZ 92, můj PZ už je správně). Takže P38/P1 je to samé. Když jsem se ptal jestli to vůbec jde takhle "podobný model" vyřešit, bylo mi řečeno že je to to samé akorát z jiného matroše, že oni to řešit nebudou tak co řeším já, ergo pokud na policii nesedí truhlíci a už máš vyplněnou nákupku na P38 a chceš P1 a naopak, běž se zeptat, nemusíš hned nákupku házet do koše. Taktéž se zeptej u prodejce jestli to jde, případně pokud policie řekne že to problém není tak můžeš telefonicky spojit prodejce s policií a ať to dořeší, každopádně jde jen o to chtít protože když se chce tak to jde.

jomekabi

Příspěvek#129 » čtv 26. led 2012, 03:14

Jinymi slovy to same, co tu napsal uz Carloss: Kdyz tam psat model nemusis, proc to delat? Uprimne receno, kdyz udelas blbost a doplatis na to, muzes si stezovat jenom sam na sebe. ;)
Dalsi diskuze na toto tema je fakt diskuze o nicem.

Carloss

Příspěvek#130 » čtv 26. led 2012, 08:00

Artifex píše:
Carloss píše:Pokukd tam budeš mít "pistole samonabíjecí" vyrobce "walther" a model "P1", tak na to nic jinýho nenakoupíš. Už je tu mnohokráte napsáno, co je obsaženo v příslušném odstavci zákona. Tak proč se tu debatuje nad nesmyslama a nad tím, jak si to zesložitit???

Omyl, žádal jsem o nákupku na CZ 92, koupil jsem CZ 45, Ústí n. Orlicí no problem (byla to trošku taky jejich chybička, kupoval jsem zbraň z jejich úschovy a tvrdili mi že je to určitě 92 ale jediná ražba 92 na ní byla přetormentačka, jinak to byla 45 s 92kovými střenkami, původní PZ byl CZ 92, můj PZ už je správně). Takže P38/P1 je to samé. Když jsem se ptal jestli to vůbec jde takhle "podobný model" vyřešit, bylo mi řečeno že je to to samé akorát z jiného matroše, že oni to řešit nebudou tak co řeším já, ergo pokud na policii nesedí truhlíci a už máš vyplněnou nákupku na P38 a chceš P1 a naopak, běž se zeptat, nemusíš hned nákupku házet do koše. Taktéž se zeptej u prodejce jestli to jde, případně pokud policie řekne že to problém není tak můžeš telefonicky spojit prodejce s policií a ať to dořeší, každopádně jde jen o to chtít protože když se chce tak to jde.

Hmmm... takže... aniž bych chtěl být puntíčkář, ale nakonec došlo prostě ke dvěma selháním. 1. Někdo prodal něco, na co někdo jiný neměl povolení. To je prostě holý fakt. 2. To, že to pak někdo další akceptuje je sice fajn, ale opět je to porušení zákona. To je taky prostě holý fakt.

Prostě ze zákonů a předpisů si tu nikdo nic nedělá, jejich porušování je naším národním sportem (vynchávám pouhý omyl, což se může přihodit skutečně každému, ale dva omyly v jedné věci.. a několika subjekty... to už je prostě trochu moc). Co mě irutuje ještě víc je to, že když je porušuju já, tak je to v pořádku, dyk přeci o nic nejde... Když je poruší někdo jiný vůči mě, tak to je oheň na střeše... To je důvod, proč hledám odpovídající práci v jinym státě, proč chci odsud pryč.

lester555

Příspěvek#131 » ned 15. črc 2012, 07:14

Prosim vás, na těchto stránkách v sekci ZP/nákup a prodej zbraně je napsáno, cituji:

"Povolení neodevzdávejte prodávajícímu, ale vezměte si ho opět s sebou a doma uschovejte. Některé policejní služebny ale vyžadují, aby jim držitel ZP při registraci nově nabyté zbraně vrátil originál nákupního povolení - v takovém případě vám doporučujeme, abyste si nákupní povolení předem okopírovali a archivovali alespoň tuto kopii. "

K čemu? Přece bez np mi zbraň neprodají a bez np a zbraně mi policie nevydá průkaz zbraně, takže vlastně průkaz zbraně je sám o sobě i důkaz, že jsem NP měl.
Na pistoli NP doma okopčené nemám, nechali si ho na policii a ani na další zbraň ho neplánuji mít, protože s povolením jdu hned koupit a následně zaregistrovat.
Proto by mě zajímalo, jestli je nějaká reálná šance, že někdy někdo bude NP vyžadovat?

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#132 » ned 15. črc 2012, 09:04

Vtip je v tom že kopie vlastně nic nestojí, nezabere takřka žádné místo ale nikdo neví zda se v budoucnu nemůže k něčemu hodit. Proto jsem i já šel cestou největší jistoty. Ke každé zbrani mámzaloženou euroobálku kde mám nákupku, kupní smlouvu / fakturu a všechny další papíry co se k ní vztahují a to celé je pěkně uloženo "pro strejčka příhodu"

HonzaLBC

Příspěvek#133 » ned 15. črc 2012, 10:40

lester555: Průkaz zbraně dokazuje, že zbraň vlastníš legálně, když ho vydali. Ale náhoda je blbec, policajt při zadávání do jejich databáze neumyslně blbě klikne a zadá jen, že máš povolené vlastnictví a držení, ale bez nošení. Na PZ o povolení nošení nic není, nákupku s povolením nosit už nemáš, cajti v databázi povolení nosit nemaj (díky té chybě) a stane se, že při nějaké kontrole zjistí, že nosíš zbraň a ouha, jak prokážeš, že jí nosíš oprávněně?

Carloss

Příspěvek#134 » ned 15. črc 2012, 10:57

Postavil bych to obráceně: Jestliže se jim něco nezdá, museli pi cajti prokázat, žes něco porušil. V případě, že budu tvrdit, že na vydaném NP jsem nošení měl, pak by oni museli prokázat, že ne. Myslím, že tady na P4 použitá NP zakládaj do složky. Ovšem jak víme, NP patří žadateli, neboť je to rozhodnutí pro žadatele, za které si taky zaplatil, tedy de-facto by to u cajtů nemělo co dělat... Jak se zdá, je v tom pěknej bordel.

HonzaLBC

Příspěvek#135 » ned 15. črc 2012, 12:40

Tak pokud by měli NP založené ve složce, tak by ho mohli dohledat a chybu v databázi opravit. Ale kdyby neměli a pracovali by jen se záznamy v databázi, tak mám obavy, že by to proběhlo asi takhle. Nějaké přestupkové řízení kvůli nepovolenému nošení, na jedné straně by cajti doložili výpis z oficiální databáze, ano pan XY si dne XY podal žádost o povolení vlastnit a držet, na základě žádosti bylo vydáno rozhodnutí XY o povolení vlastnit a držet a bylo zaevidováno v databázi. Výpis hezky orazítkován, s podpisem náčelníka, krásný oficiální dokument z oficiální databáze statní správy a na druhé straně jen tvrzení, že se spletli, že povolení bylo i na nošení, ale jen tvrzení bez nějakého dokladu, který by to dokazoval. No měl bych trochu obavy o výsledku řízení, zas tak velký optimista bych nebyl ...

Zpět na