Kupní smlova, ano, či ne .

Bohuliby

Příspěvek#1 » ned 16. úno 2014, 01:17

Za mojí dobu, co vlastním ZP jsem prodal a koupil poměrně dost zbraní. V počátku jsem kupní smlouvu nevyžadoval a kupodivu jsem jí taky od nikoho neočekával, proč taky? Je vlastně k něčemu ? Od jisté doby bez kupní smlouvy nic neprodám, ani nekoupím. Na PČR jí po nás nechtějí, řeknou, že to je pouze pro mě! Dnes používám smlouvu, kterou vytisknu z portálu Zbraně Kvalitně. Je super, obsahuje všechny potřebné údaje, zejména hodinu prodeje zbraně, což se může jevit, jako velice dobré a hlavně důležité. Proč to policie nechce vidět, když pří registraci nové zbraně, kterou koupím v obchodě chce fakturu. Asi proto, že nová zbraň není ještě registrovaná na území republiky a tudíž jí ještě nikdo nevlastnil.
U automobilů to šlo dříve také bez smlovy a dnes vám převod nikde neudělají bez kupní smlovy, nebo u nového vozu bez faktury. Osobně všem doporučuji smlouvu sepsat, nikdy nevíte, k jakým sporům se můžete dostat.
A otázka, myslí se v novém zákoně na kupní smlovu ? Ano, či ne ???

Carloss

Příspěvek#2 » ned 16. úno 2014, 06:57

Myslíš ZoZ? Nevím, ale myslím, že není důvod, aby se zabýval jakoukoli smlouvou, nebo fakturou při koupi. Smlouvy řeší Občanský zákoník, proč by to měl řešit ZoZ, že. Ten řeší zbraně. Majetkové vztahy řeší právě OZ.

mobil-man

Příspěvek#3 » ned 16. úno 2014, 11:56

Přesně tak, kupní smlouvu uzavíráš při prodeji/koupi zboží vždy. Jde jen o to, v jaké formě je učiněna.
Forma je důležitá v případech, kdy ji stanovuje zákon, např. při koupi nemovitosti je povinná písemná forma. Při prodeji zbraní, rohlíků, nábojů, ale i auta, stačí ústní forma. Nevýhody ústní formy jsou zřejmé, těžko se prokazují sjednané podmínky, kupní cena, splatnost, odpovědnost za vady. Běžně to nikoho netíží, ale jakmile dojde k problému, tak zjistíte, že lidi nedrží slovo, lžou a před soudem klidně zapřou i matku :mrgreen:
Pro právní jistotu bych doporučoval u věcí typu automobil a zbraň, ale i jiné hodnotnější a nakupované nikoliv z pozice spotřebitele, uzavírat písemnou smlouvu vždy.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » ned 16. úno 2014, 15:27

Já sepisuji smlouvu vždy ať prodávám nebo kupuji. Je to jistější a tím se vyvaruji případným pozdějším nedorozuměním. Je mi jedno jestli to upravuje zákon dělám to pro sebe.

Dukemen

Příspěvek#5 » ned 16. úno 2014, 19:20

Co me bylo receno na oddeleni zbrani a streliva. kupni smlouva pouze pokud jste kazdy z jineho okrsku zbrani a streliva.

Carloss

Příspěvek#6 » ned 16. úno 2014, 19:27

Pro registraci kupní smlouva, ani jiný doklad netřeba... Ze zákona. By mě zajímalo, jak to ouřadové obhájej, že jí chtěj, když jim nic nepřinesu. V Soukalce po mě nikdy nic nechtěli. Když jsem oučet, nebo jednoduchom smlouvičku náhodou přiložil, s úsměvem mi řekli, že to je nezajímá, že to je moje věc. Nakonec... smlouvy a oučty zase řeší OZ a jiné normy, nikoli ZoZ, kterým se registrace zbraně ve vztahu k občanovi řídí.

Mobster

Příspěvek#7 » ned 16. úno 2014, 19:50

Po mě fakturu na policii chtěli.

Bohuliby

Příspěvek#8 » ned 16. úno 2014, 20:11

Když koupíš novou v obchodě, tak chtějí fakturu vždy, pokud je to komise tak ne.
Pleteš si asi fakturu z krámu s kupní smlouvou.

Carloss

Příspěvek#9 » ned 16. úno 2014, 20:13

Tyjo.. jak poznaj, jestli je zbraň komisní nebo ne??? Hehehehe...

Bohuliby

Příspěvek#10 » ned 16. úno 2014, 20:17

Zbytečně chytáš za slovíčka. Zbraň koupená v komisi je na tom úpně stejně jako koupená doma na pavlači. Pouze když není zatím registrovaná na území ČR musíš předložit fakturu od prodejce, jinak to nejde.

Carloss

Příspěvek#11 » ned 16. úno 2014, 20:22

Nechytám za slovíčka... Prostě hledám na základě jakých ustanovení by měli chtít doklad o koupi a podle čeho poznají, že ještě není u nás registrována. Na formuláři, který se při registraci podává není ani původní číslo PZ.

KITTbx

Příspěvek#12 » ned 16. úno 2014, 21:08

Tak když jsem při registraci uváděl, předchozího držitele obchod, dokládal jsem fakturu/paragon vždy. Naopak když byla zbraň od občana, nechtěli nic...

Carloss

Příspěvek#13 » ned 16. úno 2014, 22:22

"dokládal jsi"... to jako sám od sebe? Ve druhé větě píšeš "nechtěli nic...".

Pořád nikdo nepodložil nutnost dokládat nákup fakturou/smlouvou/účetním dokladem... něčím relevantním, zákonem, vyhláškou... To, že "to jsou poldi" relevantní není.

Bohuliby

Příspěvek#14 » ned 16. úno 2014, 23:15

Carlossi, ty tomu opravdu nechceš rozumět a hledáš problém, kupoval jsi někdy zbraň neregistrovnou v ČR ?
Dobře, tak ještě jednou. Kupoval jsem např. v BVS zbraň Makarov PM, dostaneš šedivák, na kterém je uveden majitel zbrojní licence, tudíž BVS, k tomu fakturu. Při přihlášení musíš v tomto případě vždy předložit fakturu, protože taková pistole není nikde v evidenci. Pokud jí koupíš v komisi, nebo od někoho na pavlači, stačí pouze šedivák s uvedením původního majitele.
Neregistrované jsou všechny zbraně, které jsou nové a všechny zbraně, které držitel ZL např. dovezl ze zahraničí, nebo se jedná o výprodej AČR a tudíž neměly v ČR ještě žádného majitele. Jejich povinností je ale to, aby všechny měly tormentaci, kterou musí oni na své náklady před prodejem zajistit.
Jsem normální civil a v zákonech se k vůli tomu nebudu hrabat o který paragraf se jedná.
Já myslím, že tím je všechno řečeno, pokud nerozumíš, zeptej se v nejbližší prodejně, jaká je praxe.

Carloss

Příspěvek#15 » pon 17. úno 2014, 00:01

Mno.. jestli spíš ty neděláš problém tam, kde vlastně žádný není. Pokud vím, nikde se nepíše nic o tom, že bych měl předkládat účty pokud kupuju od držitele ZL. A pokud vím, ani to není znakem tohho, že by zbraň byla, nebo nebyla u nás registrovaná. A jestli nechceš svá tvrzení podložit, a to ani když se na to teda přímo ptám, tak raději nereaguj vůbec. A nevím, proč bych se měl ptát v prodejně. Co má prodejna společného s registrací zbraně? Snad jen to, že mi poskytne údaje o prodejci do šediváku. Ono tam totiž nemusí být ani razítko, nebo cokoli... Jen údaje o něm. A vím, že to tak je, bo jsem šedivák přepisoval. A bylo to taky bez problémů.

Zpět na