Nákupní povolení

LRRTM1

Příspěvek#121 » pon 9. pro 2013, 13:42

Předpokládám, že NP je jednorázová bumážka a odevzdat ji musím i nedobrovolně. Nebo se pletu?

fixfokus

Příspěvek#122 » pon 9. pro 2013, 14:25

Na toto téma je tu celkem dlouhý thread: viewtopic.php?f=57&t=3911. Nejspíš závisí na zvyklostech jednotlivých oddělení. Ale NP po použití (= nákupu zbraně) už není k ničemu, takže si ho můžeš buď nechat na památku, nebo ho odevzdat. Případně se můžeš zeptat při registraci, jak jsem to udělal já. Příslušník mi řekl, že mi stejně k ničemu není, když už jsem zbraň koupil, a tudíž by bylo nejlepší ho odevzdat. Třeba proto, abych ho nepoužil omylem někdy jindy ( :arrow: průser). Tak jsem ho odevzdal, někde doma mám založenou kopii.

JendaP

Příspěvek#123 » pon 9. pro 2013, 17:37

Mě se zeptali, jestli si chci NP nechat, že si ho nesmějí nechávat, protože to je můj majetek, který jsem řádně zaplatil.

fixfokus

Příspěvek#124 » pon 9. pro 2013, 18:51

Vždyť říkám, útvar od útvaru jinak.

Můj (laický) pohled na proceduru registrace a význam NP v ní je tento:

1. Zaplatil jsem za úřední úkon - udělení povolení k nákupu zbraně kat. B, což je potvrzeno na papíře (=> NP).

2. Koupil jsem zbraň. Dokud nemám PZ, je tento papír (NP) potvrzením, že jsem legálním vlastníkem této zbraně.

3. Na policii "vyměním" papír (NP) za průkaz zbraně, který mne od této chvíle oprávňuje zbraň držet, příp. nosit, a je dokladem, že jsem zbraň legálně nabyl, zaregistroval a jsem jejím vlastníkem.

4. Tímto se NP stává jen potištěným kusem papíru bez jakékoli hodnoty => s klidným srdcem ho proženu skartovačkou nebo odevzdám (a skartovačkou ho proženou policajti).

Ale klidně mě opravte jestli se mýlím.

pesi

Příspěvek#125 » pon 9. pro 2013, 21:23

Na NP máš napsané na co ti bylo vydáno povolení. Na PZ už to není. Takže NP schovat, za pár budeš těžko vzpomínat, jestli tu pistoli smíš nosit nebo ne. Teda pokud nezůstaneš u jedné nebo dvou :).

Mobster

Příspěvek#126 » pon 9. pro 2013, 22:03

Pesi: Nosit můžeš všechno, co vlastníš. Eventuálně si můžeš na žádost o nákupní povolení vyplnit víc důvodů.

agnusdei

Příspěvek#127 » pon 9. pro 2013, 22:05

hm, ja jsem si na zadost o nakupni povoleni vyplnil ochranu zivota a sportovni ucely a stejnak mam na nakupnim povoleni jenom ochranu zivota.
Ale predpokladam, ze to pro me zadnou komplikaci nepredstavuje?

HonzaLBC

Příspěvek#128 » pon 9. pro 2013, 23:16

Mobster píše:Pesi: Nosit můžeš všechno, co vlastníš.

Ne, nosit můžeš jen to, na co bylo vydáno povolení nosit ( u B zbraně )

Třeba když bylo období, kdy se někde policajti cukali vydávat povolení na nošení dlouhých B (třeba klony padesátosmičky), tak když se někdo nechal zlomit a měl napsané jen držení, tak když by tu zbraň začal nosit, tak je to automaticky přestupek.

Bohuliby

Příspěvek#129 » úte 10. pro 2013, 01:07

Nevím, nevím, ale já si myslím, že nejdůležitější je mít v ZP uvedeno " Oprávněn nosit zbraň kategorie B " ! Na PZ je také napsáno kat. B.
Pokud to v ZP nemáš na zadní straně vyznačeno, tak nejseš oprávněn nic nosit.
Alespoň já to tam mám.
Už jsem jinde psal, že např. v Praze Modřanech mně NP odeberou jíž při registraci.
Potom budu ukazovat komu co, když mně nic nezůstane, pouze ZP + PZ a nikde jsem se nedočetl, že bych při nošení zbraně musel mít u sebe ještě staré a použité NP ?
Nevím, nevím,ale asi si to špatně vykládáte !

Mobster

Příspěvek#130 » úte 10. pro 2013, 08:27

HonzaLBC: Máš pravdu, to nošení se tam dá škrtnout. Aby v tom pak nebyl guláš, můžeš si ho tam vždycky pro jistotu nechat a pak nebudeš muset řešit, jestli zbraň smíš nebo nesmíš nosit. Maximálně ji pak nosit nebudeš.

HonzaLBC

Příspěvek#131 » úte 10. pro 2013, 11:18

Bohuliby: Ta větička není nejduležitější, je to jedna z podmínek.
Aby mohl člověk nosit B zbraň, tak musí mít:
1. zbroják E
2. ve zbrojáku větičku
3. vydané rozhodnutí o povolení nosit tu konkrétní zbraň, co zrovna nosí

A musí splnit všechny tři podmínky současně, při nesplnění jakékoliv podmínky z těch tří znamená problém, nosí neoprávněně.

Ano, při nějaké kontrole má člověk u sebe jen ZP+PZ, tam to povolení na konkrétní zbrań sice není přímo napsané, ale při té kontrole si policajt vezme vysílačku a zavolá si, ať se mu na centrále kouknou do kompu, jestli pan X má povolení nosit zbraň Y a takhle hned zjistí, jestli splnuješ i třetí podmínku. Takže tahat sebou NP nemusíš.
A teď třeba může nastat problém, policajt při registraci se uťuknul a do kompu zadal jen oprávnění držet, ale vypadlo mu oprávnění nosit, může se stát, policajti jsou prý taky lidi a dělat chyby je lidské. Začne správní řízení o přestupku, policajti řeknou, že nosíš zbraň na kterou nemáš povolení, ale vyřeší se to tím, že si člověk přinese z domova vlastní NP, kde to povolení má, tím se prokáže chyba v evidenci policajtů a je po problému. Ale když si člověk nechá svoje NP odebrat nebo ho zlikviduje, tak může mít problém.

Mobster: Ano, jednodušší je nechat nošení na všem, tak to mám (i na té padesátosmičce :-) ), ale jak jsem psal, dřív s tím byl u některých zbraní problém, tak jsou lidi, co to nošení mají škrtnuté.

Bohuliby

Příspěvek#132 » úte 10. pro 2013, 12:02

Ano, asi je to tak jak píšeš, já měl vždycky na všech NP i nošení a tak je to bez problému.

frantisekkozisek

Příspěvek#133 » úte 10. pro 2013, 12:19

Já si vzpomínám, že jednu dlouhou mám ke sportovním účelům, ale nošení jsem určitě neškrtal. Takže tohle se nevylučuje (sportovní x nošení)? Nosit ji samozřejmě ale nebudu.

Carloss

Příspěvek#134 » úte 10. pro 2013, 13:11

Sportovní??? Zákon umožňuje jen "Nabývat do vlastnictví, držet a nosit". Nosit ke sportovní činnosti mi přijde kapku mimo mísu (myšleno věcně), protože na sportovištích - střelnicích je v režimu držení. Jinak zákon to nelogicky dohromady nedává, že by nošení mělo být povolováno jen k danému účelu, tedy k ochraně zdraví, života... Tedy jen pokud žadatel uvede jako důvod žádosti par. 12, písm. d), e), f), což stejně všichni děláme, že.

HonzaLBC

Příspěvek#135 » úte 10. pro 2013, 13:34

Na střelnici se automaticky nedrží, zkusil jsem se na střelnici zeptat na souhlas s držením a odpověď byla, že k tomu není důvod, protože podle zákona jsem oprávněn na střelnici nosit ( to oprávnění nosit na střelnici má třeba i skupina B, která na ulici nosit nemůže).

Zpět na