Novela evropske smernice o zbranich
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#4381 » stř 23. pro 2020, 17:48
Taky jsem v tom trosku ztracen, zejmena stran toho, zda ma smysl jeste v lednu sturmovat a koupit dlouhou ci dve jeste pred ucinnosti novely...
Jina LEX tady pise, ze zasobnikum bude venovan specialni clanek...tak jsem zvedav, zda k tomu skutecne dojde
https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... ustanoveni
Jina LEX tady pise, ze zasobnikum bude venovan specialni clanek...tak jsem zvedav, zda k tomu skutecne dojde
https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... ustanoveni
- cipis
Příspěvek#4383 » stř 23. pro 2020, 18:01
Netrefile, ano, přesně, to je tak správně. Proto píšu o rychlosti vyhazování zásobníků ze zbraně.
Přechodné ustanovení je pro to, co máme teď. Plus ty stejné zásobníky v budoucnu, dokud nebudou mít datum výroby/sériové číslo.
Ale pokud budeme chtít novou zbraň, tak si ji musíme vzít na výjimku, aby se do ní dal dát nadlimitní zásobník.
Proto pro antona, ano, má smysl sturmovat a pokoupit toho co nejvíc.
Co se týče toho data v par. 11a, tak je ve všech textech, pravděpodobně protože to EU vyžaduje. Půvab toho rozšíření do data platnosti je v tom přechodném ustanovení, které přebije vše, co tam je napsáno. Tj. v zákoně je to napsáno, ale neplatí to
Co je ale další věc, co je totálně zazmatkovaná, tak vzduchovka nad 16 J. Gawron píše o přesunu plynové zbraně nad 16J do C-I (což je bez zbrojáku), ale stávající texty, co jsem prošel (třeba jsem to přehlédl), tak ukazují plynové zbraně 16+J stále v Céčku, ale dál pak to přebíjí ustanovení v Déčku, že plynové pod 6,35 bez omezení výkonu.
Tedy opět něco, kde pozdější text přebíjí ten dřívější. Což údajně v případech zákonů znamená, že platí to poslední. Tedy sice máme v céčku 16+J, ale povolené jsou tím Déčkem ...
Jinak mi přijde, že se to asi takto vydalo schválně, jako šílená novela, škrtající třeba jen písmenka, aby se v tom prase (EU) nevyznalo
Přechodné ustanovení je pro to, co máme teď. Plus ty stejné zásobníky v budoucnu, dokud nebudou mít datum výroby/sériové číslo.
Ale pokud budeme chtít novou zbraň, tak si ji musíme vzít na výjimku, aby se do ní dal dát nadlimitní zásobník.
Proto pro antona, ano, má smysl sturmovat a pokoupit toho co nejvíc.
Co se týče toho data v par. 11a, tak je ve všech textech, pravděpodobně protože to EU vyžaduje. Půvab toho rozšíření do data platnosti je v tom přechodném ustanovení, které přebije vše, co tam je napsáno. Tj. v zákoně je to napsáno, ale neplatí to

Co je ale další věc, co je totálně zazmatkovaná, tak vzduchovka nad 16 J. Gawron píše o přesunu plynové zbraně nad 16J do C-I (což je bez zbrojáku), ale stávající texty, co jsem prošel (třeba jsem to přehlédl), tak ukazují plynové zbraně 16+J stále v Céčku, ale dál pak to přebíjí ustanovení v Déčku, že plynové pod 6,35 bez omezení výkonu.
Tedy opět něco, kde pozdější text přebíjí ten dřívější. Což údajně v případech zákonů znamená, že platí to poslední. Tedy sice máme v céčku 16+J, ale povolené jsou tím Déčkem ...
Jinak mi přijde, že se to asi takto vydalo schválně, jako šílená novela, škrtající třeba jen písmenka, aby se v tom prase (EU) nevyznalo

- MojeTikka
Příspěvek#4384 » stř 23. pro 2020, 18:33
Hosi, ta diskuse o fujzasobnicich hlavne musi byt smerem "takhle to udelame, at neni zbytecny problem". Je potreba si uvedomit, ze lidi, kteri za ten zakon kopali, upletli z hovna bic. Nelze ale chtit, aby ten bic i praskal. Mne osobne se sice tanecek okolo zasobniku netyka, ale zatim. Predpokladam, ze EK pristi rok zastriha usima a vymysli dalsi picovinu jako vrata - napriklad, ze zbrane zakazane nejsou, ale jsou zakazane vsechny zasobniky. A zase budeme na zacatku. Ve finale nam EK sebere strelivo a zasobniky, ale zbrane nam necha stylem znarodnovani zemedelstvi v 50. letech, kdy pozemky byly na katastru dale psane na puvodni majitele, ale hospodaril na nich stat.
Podle mne z toho vic vydojit neslo. Takze ted jen se tomu prizpusobit a dal bojovat o kazdej centimetr ustupu. Od vstupu do ctvrte rise jsme jen a pouze v defenzive, tak to proste je a bude.
Podle mne z toho vic vydojit neslo. Takze ted jen se tomu prizpusobit a dal bojovat o kazdej centimetr ustupu. Od vstupu do ctvrte rise jsme jen a pouze v defenzive, tak to proste je a bude.
- Pavluso
Příspěvek#4385 » stř 23. pro 2020, 18:33
cipis píše:Pavluso: Paragraf 11a odstavec 3) věta a)
Bavím se o někom, kdo nemá zbroják a bude ho dělat nebo o někom, kdo sice zbroják má, ale nevlastní nic z toho, na co se vztahuje grandfathering. Tedy ten, kdo může koupit a ještě nemá, tak by měl tak učinit.
Protože kdo to nestihne, tak nedostane tu výjimku dle přechodného ustanovení, ale bude muset o ni žádat.
A buď jako ochrana života, zdraví nebo majetku v citlivých prostorách (tj. defacto doma a ty další prostory se uvidí) anebo, aby s tím mohl i střílet na střelnici, tj. trénovat, tak musí mít potvrzení od držitele licence (H je pro sportovní atd. činnost), že během posledních 12 měsíců trénoval/soutěžil (a ještě s odpovídající zbraní).
Takže jestli nováček chce střílet se samonabíjecí puškou s 30 banánem, tak musí mít 12 měsíců trénink/soutěže. A vzhledem k tomu, že má třeba mokrý zbroják, tak prostě bude muset za tím držitelem licence, aby u něj rok střílel. A protože nemá zbraň, se kterou by to střílel, tak si ji musí od toho držitele licence půjčit. Po roce dostane papír, zažádá si o výjimku a konečně si může tu pušku s banánem koupit.
Koudak:
v tom článku je to zjednodušené, takto to je v novele:
"1. ochrany života, zdraví nebo majetku v citlivých prostorách; citlivými prostorami se rozumí prostory, jejichž nedotknutelnost je zaručena jiným právním předpisem, nebo místa, kde se zpravidla nacházejí snadno zranitelné cíle, nebo"
Tedy se za prvé rozhodně jedná o vlastní domov. A to další, jak jsem psal, se uvidí ...
Tak to úplně není, bo to by ten kdo má Ecko nemohl zasoucasneho stavu na střelnici. Pořad platí ze osoba která má vydány průkaz zbrane muže střílet ze zbrane na místech k tomu určených
- jezekif
Příspěvek#4386 » stř 23. pro 2020, 18:34
Takže platí:
To je tedy guláš! Jestli jsou takhle napsaný všechny naše zákony tak se divím, že mají dva (tři) právníci jen čtyři právní názory na jednu a tu samou věc.
ale zároveň:§ 11a
(1)Policie udělí výjimku pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie A-I, pokud to neodporuje veřejnému pořádku a bezpečnosti, držiteli
d)zbrojního průkazu skupiny B nebo E nebo držiteli zbrojní licence skupiny F, G, H, I neboJ z důvodu uvedeného v § 12 odst. 5, jde-li o zbraň, na níž byl vydán průkaz zbraně nejpozději ke dni 13. června 2017.
Čl. IIPřechodná ustanovení
10.Držitel zbrojního průkazu, který byl ke dni předcházejícímu dni nabytí účinnosti tohoto zákona oprávněným držitelem zbraně, která je ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona považována za zbraň kategorie A-I, se považuje za oprávněného držitele této zbraně podle zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.
To je tedy guláš! Jestli jsou takhle napsaný všechny naše zákony tak se divím, že mají dva (tři) právníci jen čtyři právní názory na jednu a tu samou věc.
- risa2000
Příspěvek#4387 » stř 23. pro 2020, 18:46
Nezdá se mi, že by všichni zúčastnění, po tom, co vydali zákon, který i kritickým okem potenciálního střelce vypadá, jako to nejlepší, co se s tím dalo udělat, zároveň do něj nacpali záludnosti typu tetička bude držet nadlimitní zásobníky do mé AR-15, případně budu mít zásobníky na obranu ale střílet s nimi nebudu moci.
Počítám (doufám), že zákon je tak napsaný, protože to líp napsat nešlo (a ne protože by nebyla vůle, právě naopak) a jsem zvědav, jak to LEX okomentuje.
Počítám (doufám), že zákon je tak napsaný, protože to líp napsat nešlo (a ne protože by nebyla vůle, právě naopak) a jsem zvědav, jak to LEX okomentuje.
- Idahou
Příspěvek#4388 » stř 23. pro 2020, 19:21
Už se v tom taky ztrácím, ale mám pocit, že to zbytečně komplikujete:
1) co mám teď, ať už zbraně nebo zásobníky, můžu používat s tím co mám.
2) Když budu pořizovat něco dalšího a budu do toho chtít dát A-I zásobník, už si musím zažádat o tu vyjímku
Jinak řečeno, až bude možnost, zažádám si rovnou o vyjímku na zásobníky a hotovo. Možná mi něco ušlo, ale neřekl bych, že to bude náročnější, než vyřízení nákupka na B
1) co mám teď, ať už zbraně nebo zásobníky, můžu používat s tím co mám.
2) Když budu pořizovat něco dalšího a budu do toho chtít dát A-I zásobník, už si musím zažádat o tu vyjímku
Jinak řečeno, až bude možnost, zažádám si rovnou o vyjímku na zásobníky a hotovo. Možná mi něco ušlo, ale neřekl bych, že to bude náročnější, než vyřízení nákupka na B
- Piggy
Příspěvek#4389 » stř 23. pro 2020, 19:32
Já to vidím takto:
- podle § 11a, odst. 1, písm. d) jde-li o zbraň, na níž byl vydán průkaz zbraně nejpozději ke dni 13. června 2017, policie udělí výjimku z důvodu uvedeného v § 12 odst. 5
- u ostatních zbraní policie udělí výjimku z důvodu uvedeného v § 11a, odst. 1, písm. a) až c)
- kdo měl zbraň nově AI den před účinností zákona (to jsou obě v.u. množiny), je nadále oprávněným držitelem
Akorát mi není jasné, jaký bude přesně postup při udělování výjimek, resp. nenašel jsem nikde, zda policie výjimku udělí z moci úřední, nebo bude třeba o ni žádat - a v takovém případě, dokdy.
P.S. Ještě mě napadá možnost, že na ty již držené zbraně dopadne výjimka přímo ze zákona a překlopí se to v CRZ hromadně.
- podle § 11a, odst. 1, písm. d) jde-li o zbraň, na níž byl vydán průkaz zbraně nejpozději ke dni 13. června 2017, policie udělí výjimku z důvodu uvedeného v § 12 odst. 5
- u ostatních zbraní policie udělí výjimku z důvodu uvedeného v § 11a, odst. 1, písm. a) až c)
- kdo měl zbraň nově AI den před účinností zákona (to jsou obě v.u. množiny), je nadále oprávněným držitelem
Akorát mi není jasné, jaký bude přesně postup při udělování výjimek, resp. nenašel jsem nikde, zda policie výjimku udělí z moci úřední, nebo bude třeba o ni žádat - a v takovém případě, dokdy.
P.S. Ještě mě napadá možnost, že na ty již držené zbraně dopadne výjimka přímo ze zákona a překlopí se to v CRZ hromadně.
Naposledy upravil(a) Piggy dne stř 23. pro 2020, 19:47, celkem upraveno 1 x.
- getsome
- jamesek
- jezekif
- Netrefil
Příspěvek#4395 » stř 23. pro 2020, 22:35
Ano, naši legislativci za podpory LEXu a dalších nakonec udělali co se dalo. Ale skřípe to. Což je pochopitelné s ohledem na to z čeho museli vycházet.
Ona nám ta EU pomáhá asi tak jako ten chlapec na videu https://www.youtube.com/watch?v=Trgf6dinWnw.
Ona nám ta EU pomáhá asi tak jako ten chlapec na videu https://www.youtube.com/watch?v=Trgf6dinWnw.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí