Novela evropske smernice o zbranich

tuton

Příspěvek#2851 » stř 7. úno 2018, 21:04

vesmirek:

Navrh novelizace zakona (teda toho o strelnych zbranich a strelivu) schvalila dnes vlada. Do parlamentu pravdepodobne jeste ani nedorazil (oficialne).

SimonW:

Pokud si to pamatuju dobre, vsichni europoslanci za CR hlasovali proti s vyjimkou Niedermayera, ktery se zdrzel ;) Ale dneska uz o smernici nikdo nehlasoval.

vesmirek

Příspěvek#2852 » stř 7. úno 2018, 21:11

hujer a co další strany? je tam ještě ten japončík Okamura a jeho SPD, a Fialova ODS, ti by mohli být teoreticky proti.

Slezman

Příspěvek#2853 » stř 7. úno 2018, 21:14

Blbý je, že stále nevíme, jestli při tomhle textu zůstanou 58-kové výrobky CZUB v Bčku.
Tím pádem ani nemůžeme nějak text ovlivnit pozměň. návrhy, které bychom poslali našim poslancům.
EVO 3 S1 by mělo být zatím v pohodě.

kiv61

Příspěvek#2854 » stř 7. úno 2018, 21:21

vesmirek píše:kiv61 Nevím, jak to kdo má, ale Parlament ČT je slložen ze dvou komor, a zákon teprve prošel poslaneckou sněmovnou. A měl by projít ještě senátem. Nevím, co je na tom plamenného.

No nevím, ale Návrh ještě ani nedošel z Vlády do PS tak nějak netuším jak ho mohli schválit ... :)

vesmirek

Příspěvek#2855 » stř 7. úno 2018, 21:40

Modří ptáci pro to nezvednou ruku... jenomže jsou vůči hujerovskému Babišovi, Okamurovi a komunistům v opozici, takže smetení ze stolu nehrozí.

"Trváme na tom, že Česká republika by neměla odzbrojovací směrnici implementovat, a to i za cenu sankcí. Zároveň připomínáme, že nebylo dosud rozhodnuto v probíhající žalobě ČR u Soudního dvora EU na tuto normu, a že její osud je tedy stále nejistý. Jsme proto připraveni v nadcházejícím legislativním procesu učinit vše pro to, aby tato novela byla zamítnuta," uvedla v tiskovém prohlášení poslankyně Jana Černochová (ODS).

oldlamehand

Příspěvek#2856 » stř 7. úno 2018, 21:42

Hujer Viktor píše:boj ve sněmovně? a kdo bude bojovat?
ano 78 hlasů (nevěřím že někdo bude proti když bureš pískne)
top09 7hlasů
stan 6 hlasů
to je dohromady 91
pak 22 pirátů a to jsou taky dost eurohujeři

jediná šance na neschválení je že bureš nechá poslancům ano volnou ruku

Jak už jsem psal, vidím to asi takto:
ANO (pro) Část poslanců sice implementaci nakloněna není, ale je to návrh, který předkládá jejich vláda.
ODS (proti)
SPD (proti) Okamure v něčem jde Babišovi na ruku, ale v tomto ho asi nepodpoří.
TOP09 (pro)
STAN (pro)
Piráti (pro)
ČSSD (část pro/ část proti)
KSČM (část pro/ část proti)
Lidovci (pro)

Těžko se odhaduje, kolik v KSČM a ČSSD proti, ale i tak to asi bude pohodlně stačit. V ANO nepředpokládám že dostanou volnou ruku.
Napadla mě jedna věc. Co veto prezidenta? Eurohujerskej tábor sice ve sněmovně 101 na přehlasování prezidenta pohodlně dá, ale museli by se v tom počtu sejít. To může chvíli trvat a dalo by se tím hrát o čas alespoň než soudní dvůr EU rozhodne o žalobě.

SansLogique

Příspěvek#2857 » stř 7. úno 2018, 21:47

Jedna věc je smetení, druhá věc je vykostění hovadin pozměňovacími návrhy.
Celý to stranický dělení klidně zapomeňte, důležitý tam bude, kolik kterých poslanců má ZP, příbuzný se ZP a kosou v trezoru, atd.

audis

Příspěvek#2858 » stř 7. úno 2018, 21:54

rozdíl vláda vs legislativní proces, kdo neví, základy polopatě:
(dal bych to do krývajícího příspěvku (spoiler?), ale nevidím tlačítko)

Vláda je složena jen ze stran, které utvořili vládu (byla vyslovena důvera ostatními poslanci v posl. sněmovně). Vyhráli volby a zpravidla utvořili s někým koalici. To je vláda. Je to jen část posl. sněmovny (200 ks poslanců). Když má vláda známý nadpoloviční počet členů, má jakous jistotu, že bude moct vládnout, protože teoreticky při nějakém dalším hlasování má (přislíbenou) nadpolovičnbí většinu souznících poslanců. Vláda je část poslanců z poslanecné sněmovny. V něčem může vládnout neomezeně (rozuměj bez schválení zbytku poslanců, rozuměj bez hlasování v celé posl. sněmovně např. kam poslat pomoc a kolik při povodních)

Hlasování o nových zákonech se děje přes celou posl. sněmovnu (200 ks). Tam hlasují jak členové vlády, tak tzv. opozice. Znovu: posl. sněmovna = vláda + samozvaná opozice = 200 ks. Až je novela schválená posl. sněmovnou (má to nějaký šílený pravidla, 1. čtení, a zpravidla 2. a 3. čtení, odsun jednání na později, předložení sněmovním výborům a mnoho dalšího), tak novela (přesně řečeno sněmovní tisk číslo XY) jde do Senátu. A tam jich je 81 ks, zase to má nějaká pravidla a šílený instituty. A když je schváleno (novinkou mi je, že hlasují na 4 způsoby, jak jsem to viděl v senátu v prosinci: 1. zp: přijetí novely kdo je pro? 2. přijetí novely kdo je proti? 3. nepřijetí kdo je pro? 4. nepřijetí kdo je proti? ), jde to za prezidentem.

Ve městech je jakýsi ekvivalent vlády RADA MĚSTA a posl. sněmovny ZASTUPITELSTVO.

Zde na obrázku nahoře http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=1021 je vidět, jak sněmovní tisk č. 1021 (Chovancova novela úst. zákona) putoval legislativním procesem. A dole co se dělo kdy. Pokud se vám některá pojmenování statusů zdají nepřesná, nebo nepochopitelná, ano je to tak. Sám to ještě nemám celé ve voku po letech občasného studování.

No a dnes (pouze) vláda předložila výsledek svého sepisování a za pár týdnů se objeví v informačním systému, dostane to číslo sněmovního tisku a dostatne se na start leg. procesu.

Připomínám, že předkládat do posl. sněmovny (zkratka PS) návrhy zákonů (/ novely) může téměř kdokoliv (skupina poslanců, poslanec, strana, vláda a na další si nevzpomínám).

expres

Příspěvek#2859 » stř 7. úno 2018, 22:39

Mas pravdu, ale je to jedno. Je prilis stran co jdou bolsevickemu bruselu na ruku = vzdy vse pote prehlasuji (opozice,senat,prezident). Ve finale mozna i ta ODS to ted dela jen na oko - vi ze protecou, ale % to hodi u lidi, jako ze opozice. Ja spis sleduji co se deje kolem. Pred par rokama AfD nemela ani 10%, stejne jako LePen, Wildrs, Rakousko uz zvladlo posun. Anglani radej utekli z potapejici lode. Stejne jako roste nechut dal prijimat a tlacit islam. Belgie 70+% si mysli ze je ve valce s nima (mensi pruzkum). Atd. EU nema sanci s prognozama ze se jedna ciste o fake news radikaly prezit. Kriminalita a vseobecne prusvihy (teroriste) se nedaji tutlat v dobe internetu. A hold za to ted jeste zaplatime my co nic nedelame. Skoda, dalo se svejkovat a cekat az ten system chcipne/oslabne. Dle me to padne, jen jsem doufal v demokracii. Misto toho, zene EU lidi do kouta a pak se divi kdo vyhrava volby...
Je to OT ale smernice teroristy neomezuje - tzn. nekomu pomaha a nekdo z ni ma prospech. My to nejsme.

hulvath

Příspěvek#2860 » stř 7. úno 2018, 22:57

Nic noveho u nas, jenze tehda panove dopadli spatne :) : https://www.youtube.com/watch?v=Co7uxKSojCE

oldlamehand

Příspěvek#2861 » stř 7. úno 2018, 23:43

SansLogique píše:Jedna věc je smetení, druhá věc je vykostění hovadin pozměňovacími návrhy.
Celý to stranický dělení klidně zapomeňte, důležitý tam bude, kolik kterých poslanců má ZP, příbuzný se ZP a kosou v trezoru, atd.

Pokud vykostíte hovadiny, z požadovaných pravidel pro implementaci by asi mnoho nezůstalo, takže bychom to sotva mohli za implementaci vydávat.
Pokud se má vzdorovat hovadinám, je jen jedna možnost:implementaci neschválit a přijmout případné sankce. Při tom můžeme doufat, že než se k EU k sankcím rozhoupe, soudní dvůr rozhodne v náš prospěch.

Implementaci částěčně vykostěná o hovadiny by možná mohla pomoci v jedné věci. EU by patrně trvalo déle, než by jim došlo, že náš zákon není v souladu se směrnicí.Bylo by tedy více času do případných sankcí. Při zamítnutí jako celku by si toho asi všimli hned.

SansLogique

Příspěvek#2862 » čtv 8. úno 2018, 07:53

Vykoštění hovadin a přijmutí "implementační" změny zákona není pro politiky problém. Když nějakej blbeček z Uhnije pak bude něco pindat, prostě se zdůvodní nějakým právním rozborem (dá se zdůvodnit cokoliv jakkoliv), že jsme si tu směrnici vyložili zrovna takhle, protože směrnice tento výklad umožňuje, bla, bla, bla. Ostatně nemám strach, Černochová jim z toho návrhu udělá chýši jedovou.
Ouřadové z MV to ale vzali co nejdůkladněji to jde, důvody už jsem psal.
Já bych byl taky pro odmítnutí tý kraviny jako celku a poslal bych prostě do Brusele uříznutej prostředníček toho Ovaropapadopapulose, nebo jak se to jmenuje, co tady tenkrát bylo z tý Kómise.

jhora

Příspěvek#2863 » čtv 8. úno 2018, 09:13

wert: Mělo by to tak být, ale na 100% si jistý nejsem

mause: Jestli ji máš dost dlouho, zbraň i zásobník bude posuzována podle stávajícího zákona. Nemělo by vadit, že je to předělávka.

P.V.: Sám jsem zvědavej. Nedovedu si představit, že všechny dvouřadé glocky budou A-I, ale zase moje představivost není určující, záleží co bude v té normě o kategorizaci zbraní. Upřímně doufám, že u krátkých se kategorizace měnit nebude, pouze zásobník bude sám o sobě A-I.

vesmirek: Na stránkách PSP nic nenajdeš, dokud z toho nebude sněmovní tisk. Poslaneckou sněmovnou to ještě neprošlo, ani to tam nedorazilo. Zatím to prošlo pouze vládou a to je rozdíl.

Jakmile bude sněmovní tisk, dám sem odkaz, bo u něj pak budou vidět i pozměňovací návrhy. S kolegy Piráty jich pár chystáme. Odmítnout implementaci není reálné, takže aspoň chystáme úpravy, které trochu vylepší stávající návrh. Jakmile je budeme mít připravené, předložím vám samozřejmě jejich znění k diskusi, protože sehnat pro ně podporu bude klíčové. S ODS se na tohle téma mluvit dá, se STAN taky, s některými lidmi z ČSSD taky, ale u SPD a ANO si vážně nejsem moc jistý a bez alespoň části poslanců z obou partají to nepůjde. I kdybychom napsali sebelepší pozměňováky, tak bez podpory střelecké komunity to nejspíš nedáme :)

Upřímně, docela mě překvapuje, jak všichni řeší nový zákon, místo aby se nervovali z těch podzákonných norem a ze zákonna o obranných spolcích. Právě ty rozhodnou o tom, jestli naše implementace bude ve stylu "vlk se nažral a koza zůstala celá", nebo jestli to bude masakr našich práv.

Na závěr můj odhad průběhu - zákon bude schválen. Lidovci se ho pokusí zpřísnit (to oni dělají rádi), ODS se ho pokusí odmítnout a pak bude zkoušet více či méně rozumnými pozměňováky ho trochu vykostit, SPD se ho pokusí odmítnout, pak se pokusí předložit nesmyslné pozměňováky, které nemají šanci na přijetí a(by prošel v původní podobě a oni mohli hrát mučedníka, něco jako minulé volební období zákon o referendu), TOP 09 bude pro a bude se snažit shodit pozměňováky s tím, že nejsou potřeba, ČSSD nebude vědět co vlastně chce a ANO to schválí a jelikož je jim to buřt, tak pozměňováky budou chtít částečně shodit (aby si opozice nemohla nahrabat politické body) a částečně podpořit (někteří členové ANO mají zbrojáky a jde i jim o kvéry). STAN naprosto netuším, co udělá, ale tipuju že zákon podpoří a k pozměňovákům přistoupí konstruktivně. Piráti (tady jsem jistější) zákon podpoří, ale předloží pozměňováky.

P.V.

Příspěvek#2864 » čtv 8. úno 2018, 09:37

Kdyby zákon jasně řekl, že samonabíjecí jsou B a "pouze pokud Tě chytí s 10/20+", tak máš problém protože A-I, tak podzákonná norma to už řešit nemusí. Proto se řeší zákon.

A podle mě by to do zákona bylo vhodné třeba jen s odůvodněním, že majitelé ZP jsou zákonadbalí občané a zcela jistě si nepořídí zásobník, který by měnil kategorii zbraně... :angel:

blacknocturno

Příspěvek#2865 » čtv 8. úno 2018, 09:53

Já už se v tom začínám ztrácet. Takže dotaz.Když mám ar15 ještě z dob '' před říšskou směrnicí '' měla by podle stávajícího návrhu novely zákona zůstat B a budu do ní moci nadále používat zlé zásobníky.?

Zpět na