Nauka o zbraních
Připomínky k hlavní části serveru
- sided
Příspěvek#46 » pát 16. črc 2010, 08:58
komisař Tě zkouší ze zákona o zbraních a ne z norem ČSN
a věř že co komisař to originál. Dalších 10000 lidí o tohle nezakopne a navíc ten výklad je nejasný. Jeden komisař trvá na ráně jistoty a jiný Ti vynadá že ničíš zbran, další si libuje v rážích brokových zbraní a nebo v technické terminologii, jsou to věci které ti u zkoušky znepříjemní život a znervozní ale na výsledek by neměly mít vliv.

- 1sniper
- 1sniper
Příspěvek#48 » pát 16. črc 2010, 13:58
Ahoj, tak tady dokládám podklady, které opravňují moji skromnou připomínku.
Nevím jestli se to dostane k vedení, budu doufat, že ano.
Doufám jen, že dojde v co nejbližší době k nápravě.
ČSN 395002-1 Civilní střelné zbraně a střelivo. Všeobecné termíny a definice.
4.2.3 Rám zbraně - součást revolveru, ve které jsou uloženy nebo jsou na ní upevněny ostatní součásti zbraně.
4.2.4 Tělo zbraně - součást pistole, ve které jsou uloženy nebo jsou na ní upevněny ostatní součásti zbraně.
Nevím jestli se to dostane k vedení, budu doufat, že ano.
Doufám jen, že dojde v co nejbližší době k nápravě.
ČSN 395002-1 Civilní střelné zbraně a střelivo. Všeobecné termíny a definice.
4.2.3 Rám zbraně - součást revolveru, ve které jsou uloženy nebo jsou na ní upevněny ostatní součásti zbraně.
4.2.4 Tělo zbraně - součást pistole, ve které jsou uloženy nebo jsou na ní upevněny ostatní součásti zbraně.
- Monna
Příspěvek#49 » pát 16. črc 2010, 15:04
Dobrého dne Vám přeji.
Dnes jsme prohlédli Vaše stránky a odhalili jsme nemálo chyb ve Vašich popisech zbraní.
Na první chybu, kterou v nauce o zbraních máte nás upozornil 1sniper. Proto jsme Vaše stránky prostudovali. Nebudu zde popisovat všechny chyby, které jsme odhalili.
Pokud chcete někomu nabízet nekvalitní informace tak máte vždy uvést, že informace jsou bez záruky. Navíc Vám tam chybí alespoň popis pár základních závad, které se u zkoušky odstraňují.
JIP:
Uvítala bych, abys když nevíš oč se jedná, tak neodsuzoval komisaře.
Mark:
Možná nezlobil, ale jen tehdy, kdybys mu zaplatil autorská práva.
1sniper nepsal, že ho komisař vyhodil, ale že ho na tuto chybu upozornil, což je komisařova povinnost.
ČSN sice nejsou volně přístupné, ale je možnost si je zakoupit.
Často kladené otázky:
MVČR sice na změny neupozorňuje, ale na svých stránkách testy po změně aktualizují. Testy se mění vždy při změně či novele zákona. Na což předpokládám nemusí nikoho upozorňovat.
Monika
Dnes jsme prohlédli Vaše stránky a odhalili jsme nemálo chyb ve Vašich popisech zbraní.
Na první chybu, kterou v nauce o zbraních máte nás upozornil 1sniper. Proto jsme Vaše stránky prostudovali. Nebudu zde popisovat všechny chyby, které jsme odhalili.
Pokud chcete někomu nabízet nekvalitní informace tak máte vždy uvést, že informace jsou bez záruky. Navíc Vám tam chybí alespoň popis pár základních závad, které se u zkoušky odstraňují.
Při praktické části zkoušky odborné způsobilosti žadatel mimo jiné předvede:
1) prohlídku zbraně za účelem zjištění zda není v nabitém stavu.
2) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k vyčištění zbraně po střelbě.
3) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
JIP:
Nebylo to špatně. Byl to zřejmě nějaký rýpala.
Uvítala bych, abys když nevíš oč se jedná, tak neodsuzoval komisaře.
Mark:
Uvidím... Nerad kopíruju, ale snad by se pan Žuk nezlobil, když uvedu zdroj
Možná nezlobil, ale jen tehdy, kdybys mu zaplatil autorská práva.
ČSN normy ovšem nejsou volně přístupné, takže číslo nám stejně nepomůže. I přesto tvrdím, že jde jen o slovíčkaření a komisař, který by kvůli takové věci někoho vyhodil, by byl naprosto nekompetentní.
1sniper nepsal, že ho komisař vyhodil, ale že ho na tuto chybu upozornil, což je komisařova povinnost.
ČSN sice nejsou volně přístupné, ale je možnost si je zakoupit.
Často kladené otázky:
Jsou testové otázky použité na těchto stránkách aktuální?
Snažíme se o co největší aktuálnost. MVČR na změny v souboru testových otázek nijak neupozorňuje a je tak možné, že nějakou menší změnu přehlédneme. Tyto menší změny však bývají maximálně pár otázek. Větší změny obvykle doprovází novely zbrojního zákona a o tom víme v předstihu. Další možnou úpravou je vypuštění neaktuální otázky (tj. otázky, která po novele zákona či vyhlášky již neodpovídá legislativě) z testového souboru, to však MVČR nikde nezveřejňuje a není snadné se toho dopátrat. Pro vás, kteří se učí ke zkoušce to však neznamená žádné riziko - maximálně se naučíte otázku, která se pak v testu neobjeví.
Pokud objevíte v našich testových souborech nějakou nesrovnalost, upozorněte nás ve fóru a my to prověříme.
MVČR sice na změny neupozorňuje, ale na svých stránkách testy po změně aktualizují. Testy se mění vždy při změně či novele zákona. Na což předpokládám nemusí nikoho upozorňovat.
Monika
- bobr
Příspěvek#50 » pát 16. črc 2010, 15:48
Monika píše:Proto jsme Vaše stránky prostudovali. Nebudu zde popisovat všechny chyby, které jsme odhalili.
Monika
dovolím si k uvedeným informacím poznámku:
pokud se oháním tím , že jsem odhalil spoustu chyb, ale nikou neřeknu které to jsou, tak v tom případě mi Váš příspěvek přijde celkem vo h***ě. Pokud máte zájem střelecké komunitě pomoci (což obecně předpokládám)a né škodit, tak by podle mě bylo vhodné se spojit s majitelem a adminem těchto stránek a na chyby ho upozornit a případně pokud vím jak je to správně tak i naznačit.
ad normy :
můžu přesně vědět kde se v zákoně o zbraních a střelivu píše, že ČSN je postavena výše než zmíněný zákon?
soukromá pozámka k příspěvku id: monna:
z Vašeho příspěvku mám především pocit, že nejvíc co Vás vedlo k jeho napsání bylo uražené osobní EGO a potřeba to někde ventilovat. Pokud se mýlím budiž Vám omluvou, že to bylo způsobeno Vámi poněkud nešťastně vedenou webovou komunikací .
- 1sniper
Příspěvek#52 » pát 16. črc 2010, 16:51
to golem: omlouvám se za prznění naší krásné mateřštiny.
Jak vidím, tady se všichni zabývají sprominutím kravinama a neřeší to co je důležité. Kdybyste si radši udělali pořádek u sebe. Prostě moderátoři radši vypisují nějaké kraviny, místo toho, aby si našli příslušné normy a opravili svoje chyby..
a jen tak mimo hru.. ten zákon a ta norma spolu souvisí.. to je vidět, že vůbec nevíš co v tom je..
Jak vidím, tady se všichni zabývají sprominutím kravinama a neřeší to co je důležité. Kdybyste si radši udělali pořádek u sebe. Prostě moderátoři radši vypisují nějaké kraviny, místo toho, aby si našli příslušné normy a opravili svoje chyby..
a jen tak mimo hru.. ten zákon a ta norma spolu souvisí.. to je vidět, že vůbec nevíš co v tom je..
- Monna
Příspěvek#53 » pát 16. črc 2010, 17:00
Bobr: Já si žádné EGO neventiluji, já nejsem zkušební komisař. Já jsem skládala zkoušky ve stejný den a u stejného komisaře jako 1sniper. I když jsem si jen rozšiřovala skupinu.
Chyby by si měl hlídat majitel těchto stránek a pokud zde píše, že si není jistý, tak by své informace měl konzultovat s osobou, která tomu rozumí. Pokud budou mít zájem, tak mi mohou napsat na mail a já jim mohu poradit na koho se mohou obrátit. Nebudu jim přeci opravovat všechny jejich chyby. Vypíchla jsem dvě chyby a je na nich aby si dohledali další. Jinak bych jim podle toho co jsi napsal mohla téměř komplet předělat stránky.o nauce o zbraních a zacházení s nimi.
Norma samozřejmě není nadřazená zákonu, jen upřesňuje určité informace.
Zákon jak tu bylo několikrát napsáno:
Ano zde je uvedeno obojí, neboť se hovoří o střelných zbraních všeobecně(pistole, revolvery, dlouhé zbraně atd.), nerozlišuje se zde o kterou zbraň se přesně jedná.
Pokud tu má někdo uražené EGO, tak to nejsem já. Vy místo toho, aby jste byli rádi, že Vás někdo na chyby upozorní, tak se naštětíte a v zoufalství opravujete jednu hrubku. Přečtěte si své příspěvky, je v nich hrubek také dost.
Chyby by si měl hlídat majitel těchto stránek a pokud zde píše, že si není jistý, tak by své informace měl konzultovat s osobou, která tomu rozumí. Pokud budou mít zájem, tak mi mohou napsat na mail a já jim mohu poradit na koho se mohou obrátit. Nebudu jim přeci opravovat všechny jejich chyby. Vypíchla jsem dvě chyby a je na nich aby si dohledali další. Jinak bych jim podle toho co jsi napsal mohla téměř komplet předělat stránky.o nauce o zbraních a zacházení s nimi.
Norma samozřejmě není nadřazená zákonu, jen upřesňuje určité informace.
Zákon jak tu bylo několikrát napsáno:
23. Hlavní části střelné zbraně - hlaveň, vložná hlaveň, vložná nábojová komora, rám, válec revolveru, pouzdro závěru nebo tělo a závěr.
Ano zde je uvedeno obojí, neboť se hovoří o střelných zbraních všeobecně(pistole, revolvery, dlouhé zbraně atd.), nerozlišuje se zde o kterou zbraň se přesně jedná.
Pokud tu má někdo uražené EGO, tak to nejsem já. Vy místo toho, aby jste byli rádi, že Vás někdo na chyby upozorní, tak se naštětíte a v zoufalství opravujete jednu hrubku. Přečtěte si své příspěvky, je v nich hrubek také dost.
- sided
Příspěvek#54 » pát 16. črc 2010, 17:19
hmm, MarK dělá tyhle stránky z vlastního popudu, ve volném čase a zadarmo ve snaze pomoct střelecké veřejnosti. Pokud si přihasíš, odhalíš "spoustu" chyb ale odmítneš říct jaký (at si je trouba najde sám) tak to znamená dvě věci, bud jsi našla prd a ne spoustu chyb a jenom si honíš triko. A nebo jsi je opravdu objevila, ale zadarminko se Ti nechce. Jo, něco využít a pindat okolo je jednoduší než prostě pomoci.
- Monna
Příspěvek#55 » pát 16. črc 2010, 18:16
Pokud toto Mark dělá ze své vůle a ve svém volném čase, tak to buď má dělat kvalitně a nebo se na to vykašlat. Můj mail má, tak mi může napsat. Nebudu tu veřejně vypichovat všechny chyby, pak by byl za amatéra. Pokud na tom budete trvat, tak Vám vypíšu ještě pár chyb, ale uvědom si, že Vám to sníží návštěvnost těchto stránek.
A když už tu opravujeme hlavně český jazyk, tak tady je oprava jednoho příspěvku:
Sided:
My jsme chtěli pomoci, mysleli jsme, že Vás bude zajímat, kde jsou a ne že se budete takto štětit.
Vy se bohužel pánové nechcete učit, ale polemizovat o ničem a v tom si libujete. Nejvíc Vás asi štve, že Vám chyby odhalila ženská.
Pokud vše opravdu chcete znát, tak pořádně studujte odbornou literaturur, zákony, normy atd., pak by se již zde neobjevovalo "myslím si...."
A když už tu opravujeme hlavně český jazyk, tak tady je oprava jednoho příspěvku:
Sided:
hmm, MarK dělá tyhle stránky z vlastního popudu, ve volném čase a zadarmo ve snaze pomoct střelecké veřejnosti. Pokud si přihasíš, odhalíš "spoustu" chyb ale odmítneš říct jaký (at si je trouba najde sám)tak to znamená dvě věci, bud jsi našla prd a ne spoustu chyb a jenom si honíš triko. A nebo jsi je opravdu objevila, ale zadarminko se Ti nechce. Jo, něco využít a pindat okolo je jednoduší než prostě pomoci.
My jsme chtěli pomoci, mysleli jsme, že Vás bude zajímat, kde jsou a ne že se budete takto štětit.
Vy se bohužel pánové nechcete učit, ale polemizovat o ničem a v tom si libujete. Nejvíc Vás asi štve, že Vám chyby odhalila ženská.
Pokud vše opravdu chcete znát, tak pořádně studujte odbornou literaturur, zákony, normy atd., pak by se již zde neobjevovalo "myslím si...."
- sided
Příspěvek#56 » pát 16. črc 2010, 18:35
Monna píše:My jsme chtěli pomoci, mysleli jsme, že Vás bude zajímat, kde jsou a ne že se budete takto štětit.
No tak kde jsou, zatím jsi nás o žádné nepoučila...
Monna píše:Nejvíc Vás asi štve, že Vám chyby odhalila ženská.
Ale prd, kdyby to byla veverka tak je to taky jedno

- Monna
Příspěvek#57 » pát 16. črc 2010, 19:26
No jak myslíš.
1) kupříkladu to, že při manipulaci neuvádíte odstraňování závad.
2) Měli byste si ujasnit, co je lůžko a pouzdro závěru. (Lůžko neboli baskule je u brokovnice, nikoliv u malorážky.)
3) U brokovnice se to, co vy nazýváte "Páka otevírání závěru" je "Klička" (temenní klička). Kdybyste pořádně četli příspěvky, které Vám někdo poskytl, tak byste to jistě opravili dávno, neboť v manipulaci se zbraní je název této součástky správný.
4)
jak manuálně tak pomocí spoušťového napínání (tzv. "revolverová spoušť"). Kdybych to dělala pomocí závěru, tak si vyhodím z komory náboj, který bych chtěla vystřelit.
A další, fakt Vám zde nebudu jmenovat vše.
Jen bych Vám chtěla poradit, aby jste dokud si všechny chyby, které zde máte, neopravíte, přejmenovali tyto stránky na "zbraně.cz". To kvalitně prosím vypusťte, neboť kvalitně to zde není.
1) kupříkladu to, že při manipulaci neuvádíte odstraňování závad.
2) Měli byste si ujasnit, co je lůžko a pouzdro závěru. (Lůžko neboli baskule je u brokovnice, nikoliv u malorážky.)
ČSN 39 5002-1
4.2.2 Lůžko zbraně (baskule) - součást dlouhé zbraně se sklopnými hlavněmi, ve které jsou uloženy nebo jsou na ní upevněny ostatní součásti zbraně.
3) U brokovnice se to, co vy nazýváte "Páka otevírání závěru" je "Klička" (temenní klička). Kdybyste pořádně četli příspěvky, které Vám někdo poskytl, tak byste to jistě opravili dávno, neboť v manipulaci se zbraní je název této součástky správný.
ČSN 39 5002-1
4.3.6 Klička - výkyvná součást umístěná zpravidla na horní ploše lůžka zbraně; slouží zpravidla k ovládání uzamykacích klínů.
4)
S kohoutovým i spoušťovým napínáním - dvojčinné DA (Double action), napínání lze jak manuálně, tak i pomocí závěru.
jak manuálně tak pomocí spoušťového napínání (tzv. "revolverová spoušť"). Kdybych to dělala pomocí závěru, tak si vyhodím z komory náboj, který bych chtěla vystřelit.
A další, fakt Vám zde nebudu jmenovat vše.
Jen bych Vám chtěla poradit, aby jste dokud si všechny chyby, které zde máte, neopravíte, přejmenovali tyto stránky na "zbraně.cz". To kvalitně prosím vypusťte, neboť kvalitně to zde není.
- Monna
- Missak
Příspěvek#59 » pát 16. črc 2010, 21:06
musím se zastat MarKa. je to kluk, který si dělal sám relativně nedávno (před pár lety) ZP a při učení zjistil, že není nic dané někde do kupy tak, aby případný adept nemusel nahánět všechny informace po všech čertech. Proto udělal tyto stránky. jako amatér, bez záruky (zejména i pro to, že některé info byl problém sehnat i na MV ČR, natož od policie). Dělal to s nadšením a ochotou pomoci jiným. a mnoha už za tu dobu pomohl. nikdy se nebránil konstruktivním připomínkám a upozorněním na chyby. člověk se často setkává s chybama i v odborných publikacích, které dělají odborníci. proto si myslím, že stačilo MarKa upozornit na chyby normálním tónem a konkrétně, ať už zde nebo mailem nebo SZ. a vše by bylo od nás, co jej známe přijato úplně jinak než jako výkřik nekonkrétního osočování (beru první příspěvky). když 1sniper upozornil na chybu, tak s ním začali komunikovat normálním tonem a nikdo ho nenařkl z toho, že dělá ramena. takže stačilo jen v klidu upozornit. jak zde bylo psáno, je to člověk, který to dělá ve svém volném čase při studiu, takže ne vždy je dost času se věnovat jen tomu. navíc zadarmo. to že by to neměl v tom případě dělat vůbec, s tím by asi už pár desítek (nebo stovek??) lidí nesouhlasilo, neboť díky těmto stránkám udělali ZP ve větší pohodě, než kdyby si měli vše vyhledávat sami. MarK sám píše, že se stránky snaží neustále doplňovat a aktualizovat, ale prostě to není v moci jednoho člověka udělat vše najednou. komu se to nelíbí, ať si sežene testové otázky a zákon na papíře a učí se z toho.
jinak když už tak rýpete, rýpnu si i já
Víte že citace a rozmnožování norem bez souhlasu pověřené právnické osoby jsou trestné?
citace z jiného fora:
[quote]
"Já jsem byl upozorněn , že na základě zákona o technických požadavcích na výrobky dělalo ČMI bububu i na ty, kdo normálně citovali. Do tohoto zákona si ČNI prosadilo brutální formulaci, která ve výkladu dle právníků ČNI znamená, že ČSN ani její část nesmíš nijak reprodukovat a citace je považována za reprodukci části ČSN. Tak bacha na to - volná licence na citace dle autorského zákona v tomto případě neplatí, protože normy ČSN nespadají pod autorský zákon, ale pod zákon o technických požadavcích na výrobky.
Takhle mi to bylo vysvětleno z vyšších míst, takhle to uvádělo svého času i ČNI na svém webu. Je to podle mě svinstvo, ale já respektuji výklad našeho právního oddělení (které si permanentně kryje záda).
(8) České technické normy nebo jejich části vydané na jakémkoliv nosiči
smějí být, pokud zvláštní zákon^9) nestanoví jinak, rozmnožovány a
rozšiřovány jen se souhlasem pověřené právnické osoby nebo za podmínek
stanovených v odstavci 6 se souhlasem Úřadu."
[quote]
Jinak MarK je momentálně na jolce, tak se asi ozve nejdřív v neděli.
a ještě mě napadlo, že většinu čerpel z oficiálních zdrojů (ne z norem), tak je možné, že ty chyby jsou i "odborníků", takže potom by jste měli první křičet tam.
jinak když už tak rýpete, rýpnu si i já

Víte že citace a rozmnožování norem bez souhlasu pověřené právnické osoby jsou trestné?

citace z jiného fora:
[quote]
"Já jsem byl upozorněn , že na základě zákona o technických požadavcích na výrobky dělalo ČMI bububu i na ty, kdo normálně citovali. Do tohoto zákona si ČNI prosadilo brutální formulaci, která ve výkladu dle právníků ČNI znamená, že ČSN ani její část nesmíš nijak reprodukovat a citace je považována za reprodukci části ČSN. Tak bacha na to - volná licence na citace dle autorského zákona v tomto případě neplatí, protože normy ČSN nespadají pod autorský zákon, ale pod zákon o technických požadavcích na výrobky.
Takhle mi to bylo vysvětleno z vyšších míst, takhle to uvádělo svého času i ČNI na svém webu. Je to podle mě svinstvo, ale já respektuji výklad našeho právního oddělení (které si permanentně kryje záda).
(8) České technické normy nebo jejich části vydané na jakémkoliv nosiči
smějí být, pokud zvláštní zákon^9) nestanoví jinak, rozmnožovány a
rozšiřovány jen se souhlasem pověřené právnické osoby nebo za podmínek
stanovených v odstavci 6 se souhlasem Úřadu."
[quote]
Jinak MarK je momentálně na jolce, tak se asi ozve nejdřív v neděli.
a ještě mě napadlo, že většinu čerpel z oficiálních zdrojů (ne z norem), tak je možné, že ty chyby jsou i "odborníků", takže potom by jste měli první křičet tam.
- Patrik
Příspěvek#60 » pát 16. črc 2010, 22:57
Takže se zapojím taky do této přínosné debaty. Vše podstatné i nepodstatné již bylo řečeno. Takže jen pár detailů a postřehů.
MarK nemá patent na rozum, nikdy to o sobě netvrdil a předpokládám, že ani vy ne.
Většinu z toho co tady má MarK - konkrétně v části Nauka o zbraních převzal z konkrétních materiálu CZUB.
Sniper1- předpokládám a pevně věřím, že jsi už odeslal protestní nótu naší Zbrojovce neboť svou neznalostí pojmů uvedených v ČSN se dopouští přinejmenším několika trestných činů. Doporučuji stáhnout všechny materiály ze sekce download CZUB a použít to jako důkazní materiál. Zrovna ten rám mají všechny CZUB pistole. Ještě doplním o právě jištěné skutečnosti - rám používají i zbraně Glock. To je tak zralé na žalobu v Hágu proti mezinárodnímu spiknutí.
ČSN - jdou sice koupit ale pokud zákon nikde přesně nespecifikuje jejich přesné užití a dodržování tak je nikdo po tobě nemůže chtít.
Monna - platí to samé co pro Sniper1, stáhnout prospekt třeba k nové malorážce CZ455 a pojem "lůžko" tam najdete taky.
Ad klička/páka - Mark tam má v textu napsáno: "páka odemykání závěru nebo také klička závěru" rovněž převzato z oficiálních dokumentů zbrojovek.
Ad: 4)Citace:
S kohoutovým i spoušťovým napínáním - dvojčinné DA (Double action), napínání lze jak manuálně, tak i pomocí závěru.
Ale to je zajímavé??? Při zasunutí zásobníku do zbraně se dá pistole nabít a natáhnout jedině závěrem, bez toho, že bych si mohl vůbec nějaký náboj vyhodit.
Ještě doplním pro kompletnost, že MarKem používané termíny jsou běžně používané , zavedené, a oficiálně učí a běžně používají ve vyuce puškařů. (Scan učebnic mohu dodat.)
Co se týká chyb gramatických - tak stát se to může každému, ani já nejsem vyjímkou, přesto, že po sobě text většinou kontroluji a nehodlám nikomu vyčítát drobnosti. Při čtení příspěvků pokud narazím na nějakou do očí bijící hrubku tak ji opravím, komukoliv. (Ale jak to tak sleduji tak zejména Sniper1 jsem je měl asi červěně zvýrazňovat
)
Doporučuji si všimnout věty v úvodu tohoto témata: "Obracím se na znalejší střelce, aby mi zkontrolovali, jestli jsem nenapsal nějaké úplné bludy, případně zda to není pro nováčky zbytečně komplikované."
Takže pokud máte pocit, že víte o nějaké chybě tak upozornit, třeba jako Sniper1, ale pokud nechcete, tak to nedělejte ale zároveň ze sebe nedělejte toho nejchytřejšího, všechno v ČSN nevyčtete a podle ČSN se nežije.
Flame promažu a od teď zde připouštím pouze příspěvky s konkrétním poukázaním na chybu nejlépe s odkazem na zdroj (veřejně dostupný) kde je možné si ověřit správnost řečeného.
Edit: MarK dostane smazané příspěvky k přečtení a posouzení. Jakým způsobem na ně zareaguje, případně odpoví už nechám na něm.
MarK nemá patent na rozum, nikdy to o sobě netvrdil a předpokládám, že ani vy ne.
Většinu z toho co tady má MarK - konkrétně v části Nauka o zbraních převzal z konkrétních materiálu CZUB.
Sniper1- předpokládám a pevně věřím, že jsi už odeslal protestní nótu naší Zbrojovce neboť svou neznalostí pojmů uvedených v ČSN se dopouští přinejmenším několika trestných činů. Doporučuji stáhnout všechny materiály ze sekce download CZUB a použít to jako důkazní materiál. Zrovna ten rám mají všechny CZUB pistole. Ještě doplním o právě jištěné skutečnosti - rám používají i zbraně Glock. To je tak zralé na žalobu v Hágu proti mezinárodnímu spiknutí.
ČSN - jdou sice koupit ale pokud zákon nikde přesně nespecifikuje jejich přesné užití a dodržování tak je nikdo po tobě nemůže chtít.
Monna - platí to samé co pro Sniper1, stáhnout prospekt třeba k nové malorážce CZ455 a pojem "lůžko" tam najdete taky.
Ad klička/páka - Mark tam má v textu napsáno: "páka odemykání závěru nebo také klička závěru" rovněž převzato z oficiálních dokumentů zbrojovek.
Ad: 4)Citace:
Ale to je zajímavé??? Při zasunutí zásobníku do zbraně se dá pistole nabít a natáhnout jedině závěrem, bez toho, že bych si mohl vůbec nějaký náboj vyhodit.
Ještě doplním pro kompletnost, že MarKem používané termíny jsou běžně používané , zavedené, a oficiálně učí a běžně používají ve vyuce puškařů. (Scan učebnic mohu dodat.)
Co se týká chyb gramatických - tak stát se to může každému, ani já nejsem vyjímkou, přesto, že po sobě text většinou kontroluji a nehodlám nikomu vyčítát drobnosti. Při čtení příspěvků pokud narazím na nějakou do očí bijící hrubku tak ji opravím, komukoliv. (Ale jak to tak sleduji tak zejména Sniper1 jsem je měl asi červěně zvýrazňovat

Doporučuji si všimnout věty v úvodu tohoto témata: "Obracím se na znalejší střelce, aby mi zkontrolovali, jestli jsem nenapsal nějaké úplné bludy, případně zda to není pro nováčky zbytečně komplikované."
Takže pokud máte pocit, že víte o nějaké chybě tak upozornit, třeba jako Sniper1, ale pokud nechcete, tak to nedělejte ale zároveň ze sebe nedělejte toho nejchytřejšího, všechno v ČSN nevyčtete a podle ČSN se nežije.
Flame promažu a od teď zde připouštím pouze příspěvky s konkrétním poukázaním na chybu nejlépe s odkazem na zdroj (veřejně dostupný) kde je možné si ověřit správnost řečeného.
Edit: MarK dostane smazané příspěvky k přečtení a posouzení. Jakým způsobem na ně zareaguje, případně odpoví už nechám na něm.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí