Zbrojní průkaz a životopis

Haluziak

Příspěvek#61 » úte 28. led 2025, 12:14

Piggy mě správně opravil.

A pak můžeme bazírovat ještě nad pojmem typu hrubá nedbalost, nebo mým oblíbeným z dopravy, řidič měl předvídat. Jak jsem měl asi jako předvídat, že když má směrovku doprava, tak zrazu dupne na brzdu?...

EDIT: Nedbalost
(1) Trestný čin je spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel

a) věděl, že může způsobem uvedeným v trestním zákoně porušit nebo ohrozit zájem chráněný takovým zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že takové porušení nebo ohrožení nezpůsobí, nebo

b) nevěděl, že svým jednáním může takové porušení nebo ohrožení způsobit, ač o tom vzhledem k okolnostem a k svým osobním poměrům vědět měl a mohl.

(2) Trestný čin je spáchán z hrubé nedbalosti, jestliže přístup pachatele k požadavku náležité opatrnosti svědčí o zřejmé bezohlednosti pachatele

JirkaCV

Příspěvek#62 » úte 28. led 2025, 14:51

Právě ten odstavec a) mě opravňuje na dotyčného hledět skrz prsty. Není to náhodou lempl? Neohrozí svojí lehkomyslností i můj zájem?
Na to vlastnictví ZP nestačí.

Haluziak

Příspěvek#63 » úte 28. led 2025, 16:42

§316 ZP (4) Zaměstnavatel nesmí vyžadovat od zaměstnance informace, které bezprostředně nesouvisejí s výkonem práce a se základním pracovněprávním vztahem uvedeným v § 3. Nesmí vyžadovat informace zejména o
a) těhotenství,
b) rodinných a majetkových poměrech,
c) sexuální orientaci,
d) původu,
e) členství v odborové organizaci,
f) členství v politických stranách nebo hnutích,
g) příslušnosti k církvi nebo náboženské společnosti,
h) trestněprávní bezúhonnosti;
to, s výjimkou písmen c), d), e), f) a g), neplatí, jestliže je pro to dán věcný důvod spočívající v povaze práce, která má být vykonávána, a je-li tento požadavek přiměřený, nebo v případech, kdy to stanoví tento zákon nebo zvláštní právní předpis. Tyto informace nesmí zaměstnavatel získávat ani prostřednictvím třetích osob.

Pokud ale chceš vidět výpis z RT měl bys pro to mít důvod.

Celkově v pracovně právních vztazích dostává právo na soukromí slušně na frak.

Zpět na