Vnitrostátní let se zbraní

Co jinam nepatří...

papros

Příspěvek#1 » pát 3. lis 2017, 20:58

Dobrý večer pánové,
chci se zeptat jak je to s vnitrostátním letem s legálně drženou zbraní?
Je to možné? Myslím konkrétně let CSA OST-PRG.
Je nějaká možnost letět s "ní" legálně? Přece jsem pořád na území ČR, kde je nosit legitimní...
Nebo je to zcestná úvaha?
Chceme jet s mladou na střelecký event kousek od Práglu a autem se nám po D1 nechce. Je ta možnost?

pelanj

Příspěvek#2 » pát 3. lis 2017, 21:12

Na Ruzyni jsem na příletu už zbraně viděl (nejspíš sportovce), přebírali si je na přepážce pro nadměrná zavazadla. Ale tipl bych si, že časově, když započítám všechny kontroly a čekání, vyjde lépe Pendolino nebo jiný expres Ostrava-Praha.

papros

Příspěvek#3 » pát 3. lis 2017, 21:15

no, já spíš chtěl mladé ukázat, že jsme jakože ta střední-střední třída, která si občas (narozky kulatiny) může zahrát na vyšší-střední a do Práglu si prostě zaletět, zastřílet...
Vlak je fajn, ale nic rajcovního...
Zajímá mě právě, jak je to s tím letem doma...

wigum

Příspěvek#4 » pát 3. lis 2017, 21:31

To máš jedno, ale musíš se držet pravidel leteckého dopravce.
ČSA
Zakázané předměty v kabině letadla
U sebe ani v kabinovém zavazadle nesmíte mít během přepravy tyto zakázané předměty:

střelné či palné zbraně a ostatní zařízení, která vymršťují projektily,
ochromující zařízení (např. paralyzér, taser, obušek apod.),
předměty s ostrým hrotem nebo ostrou hranou,
pracovní nářadí,
sportovní náčiní nebo vybavení pro bojová umění (např. softbalové a basebalové pálky, obušky apod.),
hračky vzhledově odpovídající skutečným útočným zbraním (např. pistole, granáty apod.).

Uvedené předměty je možné přepravovat pouze v zapsaných zavazadlech.

Takže jedině kufr na zbraně a nahlásit společnosti.

P.V.

Příspěvek#5 » pát 3. lis 2017, 21:35

Nebude snazší půjčit si něco na střelnici? :angel:

Mac.42

Příspěvek#6 » pát 3. lis 2017, 21:36

nebo si zahraj na nižší-vyšší a najmi si soukromý let... pak nepolezeš do tranzitu

mobil-man

Příspěvek#7 » pát 3. lis 2017, 23:45

OT: Zkusil bych se podívat po premium/business třídě v Leo express nebo Rail jetu. Komfort vyšší, zbraně u sebe...
Za cenu letenky je jízdenka + odvoz kolem Prahy Uberem. 8-)

Letec 12

Příspěvek#8 » pát 3. lis 2017, 23:58

Na to být nižší-vyšší každý nemá :D
Soukromý let vrtulovým letadlem Praha-Ostrava(Bratislava) a zpět - 3 osoby délka 1:20 hod/ cena orientačně 25 000 Kč
Soukromý let proudovým letadlem Praha-Bratislava a zpět - 4 osoby délka 0:45 hod/ cena orientačně 95 000 Kč

Předpokládám, že pokud se nejedná o vlastní letadlo, bude zákaz zbraní u sebe platit i zde.

Carloss

Příspěvek#9 » sob 4. lis 2017, 00:30

Neznám sice tyhle věci jak se dát upéct v peci. Ale myslím, že bez projití bezpečnostní kontrolou se nedostaneš na plochu a to ani k vlastnímu letadlu. Ta pravidla jsou letiště nikoli dopravce. Navíc mám pocit, že ta pravidla maj dokonce oporu i v zákoně (teď to nemohu najít).

Letec 12

Příspěvek#10 » sob 4. lis 2017, 00:40

Vzpomněl jsem si, že mi jeden známý vyprávěl, jak si chtěl s přáteli udělat skupinový seskok v dobových uniformách s airsoftovkama z Anduly. Nemohli. Je to zbraň kategorie D a tím pádem smůla (natož ostrá). Mluvil jen o letadle o letišti nic

wigum

Příspěvek#11 » sob 4. lis 2017, 11:18

Letec 12 píše:Na to být nižší-vyšší každý nemá :D
Soukromý let vrtulovým letadlem Praha-Ostrava(Bratislava) a zpět - 3 osoby délka 1:20 hod/ cena orientačně 25 000 Kč
Soukromý let proudovým letadlem Praha-Bratislava a zpět - 4 osoby délka 0:45 hod/ cena orientačně 95 000 Kč

Předpokládám, že pokud se nejedná o vlastní letadlo, bude zákaz zbraní u sebe platit i zde.

Předpokládáš správně. I tak by musela zbraň v kufru pro přepravu a uložená v prostoru pro zavazadla.

Lynx

Příspěvek#12 » sob 4. lis 2017, 11:59

Ptal jsem se kamarádky, která pracuje pár let v letecké přepravě, mj. dlouho řešila reklamace, takže předpokládám, že přehled má. Ještě se zeptám na sportovní letadla a sportovní letiště. Zatím volná citace:

Při žádném letu na palubě nemůžeš mít zbran, leda bys cestoval jako ochranka
a dopravci bys to nahlasil. Pokud nebude zbran nahlasena, tak neprojdeš bezpečnostní kontrolou. Ono je jedno zda let je charterový nebo ne...

Pokud bys měl zbran v odbaveném zavazadle, přeprava možná je, dost často se
platí, zbran nesmí být nabitá a náboje musí být uloženy extra od zbrane a
maximální povolené množství je cca 4kg na osobu nebo tak nějak

podmínky určuje IATA a každý dopravce si je upravuje ještě sám

Pravidla pro PRG:
[url]http://www.prg.aero/cs/odbaveni-cestujicich/odbaveni-cestujicich/zasady-a-
pravidla-bezpecnostniho-odbaveni/predmety-zakazane-prepravovat-v-kabinovych-
zavazadlech/[/url]
Střelné a palné zbraně a ostatní zařízení, která vymršťují projektily

Zařízení, jež je možné použít s cílem způsobit vážné zranění vymrštěním
projektilu nebo v jejichž případě se toto použití jako možné jeví, včetně:

* střelných zbraní všech typů, například pistolí, revolverů, pušek,
brokových zbraní
* hraček napodobujících zbraně, replik a imitací střelných zbraní, které
mohou být zaměněny se skutečnými zbraněmi,
* částí střelných zbraní kromě zaměřovacích dalekohledů
* střelných zbraní na stlačený vzduch a CO2, např. pistolí, zbraní
vystřelujících diabola (pellet guns), pušek a zbraní vystřelujících
kuličky (ball bearing guns)
* signálních zbraní a startovacích pistolí
* luků, samostřílů a šípů
* harpun a oštěpů
* praků a katapultů

wally

Příspěvek#13 » sob 4. lis 2017, 12:56

Kdysi jsem četl, že profesionální fotografové s sebou s vybavením vozili poplašnák, právě proto, že pak zavazadlo mělo extra odbavení a dohled. Báli se krádeže drahého vybavení.

Odesláno z mého Redmi 3S pomocí Tapatalk

Lynx

Příspěvek#14 » sob 4. lis 2017, 17:10

Lynx píše:Ptal jsem se kamarádky, která pracuje pár let v letecké přepravě, mj. dlouho řešila reklamace, takže předpokládám, že přehled má. Ještě se zeptám na sportovní letadla a sportovní letiště...

Tak nic oficiálního jsem se nedozvěděl, ale když jsem létal já, nikdo mě nekontroloval. Ovšem, jsou to docela jiné peníze, navíc by to znamenalo ještě odvoz z letiště do Prahy, což cestu protáhne o další čas. Osobně bych jako nejschůdnější viděl odbavené zavazadlo, případně ten vlak, ale místo dvou sedadel koupit čtyřmístné kupé :)

JardaB

Příspěvek#15 » sob 4. lis 2017, 17:51

tak to uz by snad bylo samozrejmosti pujceni auta na letisti, nejlíp elektromobilu a ještě lip tesly, jestli mají ;-)

Zpět na