Zbraně, fakta a mýty - přednáška

Co jinam nepatří...

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » úte 20. dub 2010, 13:29

Zdravíčko,

po dlouhém hledání jsem konečně našel přednášku našeho pana profesora Maláníka, který je známý ve světě zbraní a na naší fakultě měl přednášku na téma Zbraně, fakta a mýty. Pro některé to možná bude jen opakování, ale pro někoho to bude poučné. Omlouvám se, pokud jsem to špatně zařadil, ale nenašel jsem vhodnější sekci.

Stránky na kterých to lze shlédnout jsou ZDE (vyžaduje mít nainstalovaný přehrávač Apple QuickTime)

Přímý link na video ZDE

Další INFO:

Pokud by měl někdo zájem a je ze Zlína a okolí a měl by 28. 4. 2010 v 16 hodin čas, tak doporučuji se podívat na přednášku: Jsi na řadě! Je to další z cyklu přednášek pana Maláníka. Určitě to stojí za návštěvu. Plakát a další informace ZDE
Naposledy upravil(a) memphisto dne úte 20. dub 2010, 15:27, celkem upraveno 1 x.

admix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » úte 20. dub 2010, 14:39

Zatim to vypada dobre, kdo je autorem? Stahnul jsem si to k sobe na server a s dovolenim bych to siril dal (v puvodni podobe)

EDIT: co Barrett? :D

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » úte 20. dub 2010, 15:15

Kdo to natáčel nevím, ale přednášející je Ing. Zdeněk Maláník. Tak šíření snad nebude vadit, když je to běžně na webu. Kdyby jej chtěl přece jen někdo kontaktovat a dotázat se na další šíření, tak tady je mail:malanik@fai.utb.cz

Barrett viz SZ :cry:

admix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » úte 20. dub 2010, 16:42

Tak jsem v pulce te prednasky a zaregistroval jsem uz tolik nesmyslu, ze jsem to prestal pocitat :(

lra

Příspěvek#5 » úte 20. dub 2010, 18:08

@admix: Pro nas zacatecniky, kteri nesmysly neodhalime (pokud tu nejsem jediny) ... slo by alespon par prikladu? Treba tech nejkriklavejsich. Nebo mozna rovnou nazor, zda ma smysl to vubec stahovat?

admix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » úte 20. dub 2010, 18:18

Smysl to urcite ma, je tam zmineno spousta dulezitych veci okolo ranive balistiky, bezpecnosti zbrani - pro laickou verejnost je to urcite prinos. Namatkou jsem tam zaregistroval, ze dostrel je max 1200-1700m obecne (coz je u puskovych sakra malo), nebo ze strely se odrazeji temer zasadne pod ostrym uhlem, nebo ze strela (ted nevim jestli mluvil konkretne o 9x19) po prvnim odrazu uz nema ranivy ucinek.

jomekabi

Příspěvek#7 » úte 20. dub 2010, 20:22

Bohuzel tuhle teorii jsem od Zdenka Malanika slysel na vlastni usi, na jednom z jeho kurzu obranne strelby. Podotykam, ze tim vubec nechci snizovat uroven jeho kurzu, jsou vynikajici, ani uroven jeho vedomosti. Ale, bohuzel, i mistr obcas uveri nejakemu nesmyslu.

Osobne vim o pripadu, kdy policajt strilel na popr z hruba 3 metrove vzdalenosti a koupil odrazenou strepinu. Ta do nej vnikla temer z boku a zastavila se az tesne u ledviny. Neni to JPP, stalo se na nasi strelnici. Nastesti pod dozorem policejniho instruktora, cili to s nami (tj. s klubem) nemelo nic spolecneho.

Plne chapu, proc v pravidlech LOSu je udana minimalni vzdalenost 7 metru. Malanik ma pravdu, ze energie odrazene strely (ci jejiho ulomku) prudce klesa, ale na kratkou vzdalenost stale muze mit fatalni ucinky.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » stř 21. dub 2010, 06:23

Ta přednáška mi připadá taková ... velmi zmatečná. Pokud vyslovím nějaká tvrzení bez toho, abych předem nebo potom vysvětlil jejich podstatu, bude z toho mít laik naprostej guláš a bude zmatený jako Goro před Tokiem... Jasně, kdo o zbraních už něco ví, tak to pochopí - ale na druhou stranu se nic nového nedozví. Kdo o zbraních neví nic, tak se taky nic nedozví a navíc bude mít v hlavě zmatek. Myslím, že tento stav velmi výmluvně dokazovaly ty hromadné odchody studentů z přednášky.

Problematika zbraní je tak obrovsky široké téma, které se nedá odpřednášet během jedné vyučovací hodiny. Pokud už si někdo na sebe tento bič uplete, rozhodně by měl zvolit jinou taktiku, než jakou předvedl p. Maláník.

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » stř 21. dub 2010, 07:28

Jasně, že se to za necelé 2 hodiny nedá všechno odpřednášet a bylo to tam i několikrát řečeno a ty hromadné odchody byly způsobeny další výukou, protože to pobíhalo souběžně s dalšími předměty ;)

Miky001

Příspěvek#10 » stř 21. dub 2010, 22:21

Pro širokou veřejnost určitě zajímavé povídání. Koukal jsem na to s přítelkyní, která právě zbrojní průkaz dělá, a bylo to pro ní velice poučné. Ale na druhou stranu do nebe volající chyby jako splést si rok 1890 s rokem 1870 je opravdu u takové kapacity trestné. Ale pomineme-li chyby musím uznat že to bylo dobře rozvržené, dotkl se dosti témat a lajky určitě posunul dál :)

Povídání o historických zbraních odděleno. P.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » pát 23. dub 2010, 09:07

no myslim že ohledně té odražené kulky a té nepříjemné příhody od jomekabiho. V přednášce mluví o energii odražené kulky a v tom bych mu věřil, naposled v čelákovicích kolega vedle mě (jméno myslim mistr Kysela) dostal na 2 stagy odraženym olovem a to bylo na vzdálenost cca 7-8m od odrazu. Bude dost velký rozdíl, jestli dostanu odraženou kulkou, která se hodně deformuje a to většinou tak že se "rozplácne" a nebo příklad jomekabiho kdy jde o střepinu, která může být na lomu dost ostrá, té pak stačí podstatně manší energie. A co se týká dostřelu tak tam bude taky asi rozdíl mezi maximálním a účiným což by pro účiný asi tak odpovídalo (i když pro dlouhé nevim, nemam zkušenost)

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pát 23. dub 2010, 09:56

admix píše: dostrel je max 1200-1700m obecne (coz je u puskovych sakra malo)

Teď jsem si to pouštěl znovu a tohle bylo zmíněno pro krátké zbraně ;)

admix
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » pát 23. dub 2010, 10:08

memphisto: bohuzel to tu nemam, takze nemuzu overit, v tom pripade tedy z moji strany omluva ..

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » pát 23. dub 2010, 10:34

Taky ale jsem na to čuměl v pět ráno, takže jsem se taky mohl seknout, ale jsem si na 80 % jist, že to bylo pro krátkou :)

Takže je to pro krátkou. Pro ověření to začíná v 44. minutě toho videa ;)

Zpět na