Stará zbraň, nová značka

Co jinam nepatří...

Tyrfing

Příspěvek#1 » stř 20. srp 2014, 12:10

Zdravím,

stal jsem se majitelem Browningu FN 1906, podle c.k. značek z roku 1913. Je v perfektním stavu, také se značkami belgické zkušebny v Lutychu. PZ jsem bez problémů dostal, v žádosti NP byly zmíněny důvody na ZP B,E.

Lze s touto zbraní bez dalších zkoušek/značek střílet? Na různých eshopech obchodů s komisními pistolemi se občas píše, že zbraně tohoto typu/věku jsou jen na ZP A, a za příplatek je lze dát na zkušebnu, nebo že mají "novou tormentaci", jinde že jsou na nošení ale nové zkušební značky se nezmiňují.

Tak v tom teď mám tak trochu zmatek, je na to běžně dostupný nějaký závazný předpis, podle kterého jasně určím, že konkrétní kus je OK na střílení, nebo potřebuje nové zkušební značky?

DanielX

Příspěvek#2 » stř 20. srp 2014, 12:15

Já nevím, ale podle toho v jakém je stavu. Pokud je někde rezavá, zeslabený materiál, tak bych to asi nerisknul, ale pokud je ok, tak bych se moc nebál. Nicméně si můžeš nechat udělat zkoušku. A myslím, že zbraň vyrobená před sto lety, pokud ležela někde v namaštěném hadru bude na tom dobře.

Tyrfing

Příspěvek#3 » stř 20. srp 2014, 12:39

Osobně se z toho vystřelit nebojím, ale jde mi o to, jak by to bylo papírově v pořádku, a jak se o tom přesvědčit.

Urdo von Fuj

Příspěvek#4 » stř 20. srp 2014, 12:42

dostals PZ na B a E, co přesně myslíš tím "papírově v pořádku"?

Tyrfing

Příspěvek#5 » stř 20. srp 2014, 12:55

Tak v principu by se nemělo střílet žádnou zbraní, která nemá značku zkušebny.

Potom mě ale mate, když obchod nabízí zbraň podobné kategorie (dokonce jak jsem zjistil, s ČS zkušební značkou z roku 1936) jako zbraň pro sběratele s tím, že se za příplatek udělá nová zkušebna.

Konkrétní případ: http://www.kentaurzbrane.cz/index.php?r ... ct_id=3211

Logo s lukem a šípem je česká zkušebna v Praze.

Urdo von Fuj

Příspěvek#6 » stř 20. srp 2014, 13:06

to ale posoudil příslušný inspektorát PČR pro Zbraně a Střelivo a vydal PZ. Ten je vystaven na základě žádosti, pro sport a ochranu zdraví, života a majetku. Tím je vyřešeno to "papírově v pořádku"

Kdo co další nabízí není v žádném vztahu k tomu, co máš v sejfu.

peggy
moderátor

Příspěvek#7 » stř 20. srp 2014, 13:12

Pokud se nemýlím, tak PČR kontroluje zbraň při přihlašování, zda má platné značky. Mě to m.j. kontrolovali naposledy při prodlužování ZP, kdy jsem zbraně předkládal ke kontrole.

Opakované ověřování je popsáno zde: http://www.cuzzs.cz/cs/periodicke-overovani-zbrani/

To hlavní je zde:
Problematiku opakovaného ověřování řeší rozhodnutí č. 11 ze 17. plenárního zasedání CIP, které v zásadě stanoví dvě formy: dobrovolné opakované ověřování podle článku 14, nebo periodické ověřování podle článku 15. Do zákona č. 156/2000 Sb. však bohužel nebyla přijato žádná z nich. Místo toho byla zakotvena povinnost distributorů: předložit k ověření každou zbraň, která se dostane do komisního prodeje. I tato povinnost však byla zrušena zákonem č. 227/2003 Sb.,
.....
Jiná povinnost ohledně povinného předkládání použitých zbraní v soukromém vlastnictví držitelů zbrojních průkazů v současné době neexistuje. Pouze Policie ČR podle zákona č. 119/2002 Sb. může vyzvat majitele zbraně k jejímu ověření a to bez ohledu na to, že má podezření na špatný technický stav. A samozřejmě existuje povinnost opravců předložit zbraň k ověření při výměně nebo podstatné změně některé hlavní části.

PS: Z výše uvedeného odvozuji, že pokud někdo prodává zbraň na A a jako alternativu nabízí zajištění zkušebny, tak zbraň zřejmě nemá platné a uznávané značky.

Tyrfing

Příspěvek#8 » stř 20. srp 2014, 13:22

Urdo von Fuj píše:to ale posoudil příslušný inspektorát PČR pro Zbraně a Střelivo a vydal PZ. Ten je vystaven na základě žádosti, pro sport a ochranu zdraví, života a majetku. Tím je vyřešeno to "papírově v pořádku"

Takže čistě teoreticky, když bych si ten konkretní Baby Browning nahoře koupil za účelem B, E a dostal na něj od policie PZ (aniž si sami vyžádají zkušebnu), tak se z toho stane zbraň, která je v pořádku a žádnou další zkušebnu nepotřebuje?

Urdo von Fuj

Příspěvek#9 » stř 20. srp 2014, 13:34

na tvým místě, a hypoteticky:

Stále platí, že PZ máš na Sport a Ochranu.
protože platí "Presumce správnosti rozhodnutí" dál bych se tím nezatěžoval. V případě, že nějaký orgán, napříkald při namátkové kontrole střelnice, má pochybnosti o správnosti, pak ať to řeší přes příslušný inspektorát Z&S. A tam bych argumentoval právě Presumcí správnosti rozhodnutí.

To celé ovšem za předpokladu, že tvoje HP nemá platné značky. Na což bych si nevsadil, protože ti nezměnili PZ na Sběratelství.

peggy
moderátor

Příspěvek#10 » stř 20. srp 2014, 13:45

No, v seznamu platných značek podle zákona č. 156/2000 Sb. jsem "luk s šípem" nenašel .
viz: http://www.cuzzs.cz/userfiles/documents ... znacky.pdf

Existuje ale na seznamu značek českých zkušeben, z čehož odvozuji, že je neplatná:
http://www.cuzzs.cz/cs/znacky/

Každopádně, pokud má zbraň uznávané značky, není co řešit. Pokud je nemá, tak by policie neměla vystavit PZ na skupiny pro střelbu, resp. měla by vyzvat k provedení zkoušky..

Pokud by se spletli, je to pořád úřední omyl, a značky to mít nebude, že.

(TO VŠE SE SAMOZŘEJMĚ TÝKÁ TÉ FN-BABY Z ODKAZU NA KENTAUR)

Tyrfing

Příspěvek#11 » stř 20. srp 2014, 13:50

Urdo von Fuj píše:na tvým místě, a hypoteticky:

Stále platí, že PZ máš na Sport a Ochranu.
protože platí "Presumce správnosti rozhodnutí" dál bych se tím nezatěžoval. V případě, že nějaký orgán, napříkald při namátkové kontrole střelnice, má pochybnosti o správnosti, pak ať to řeší přes příslušný inspektorát Z&S. A tam bych argumentoval právě Presumcí správnosti rozhodnutí.

To celé ovšem za předpokladu, že tvoje HP nemá platné značky. Na což bych si nevsadil, protože ti nezměnili PZ na Sběratelství.

No, platné (= uznávané) značky mám, ale z doby kdy naše hymna začínala slovy "Zachovej nám Hospodine, císaře..." :mrgreen: Tak jen mám starost, jestli tyhle uznávané značky jsou také stále platné, kdy už mají století za sebou, zejména, když se na stránkách ČÚZZS píše o periodickém ověřování.

Jinak PZ od FN se až na popis zbraně v dalších údajích nijak neliší od PZ k CZ-75.

Tyrfing

Příspěvek#12 » stř 20. srp 2014, 13:53

Peggy: Aha, tak to by mohlo být ono. Několik různých seznamů značek, a jen jeden je platný :|

Urdo von Fuj

Příspěvek#13 » stř 20. srp 2014, 13:58

tak nech starosti koňovi :mrgreen:
máš historického krasavce, ve stavu, který v tobě vzbuzuje důvěru, státní bumážku, že je vše OK, a to ostatní není důležitý.

Tyrfing

Příspěvek#14 » stř 20. srp 2014, 14:02

Okej, i když nejradši bych starosti přenechal ne koňovi, ale úřednímu šimlovi, ať se s tím trápí on, když si vymýšlí takové podmínky ;)

Tak ještě jedna otázka od průkazového nováčka: pouze sběratelská zbraň (bez platné značky, etc) by měla něco o svém stavu/charakteru poznamenáno v PZ?

peggy
moderátor

Příspěvek#15 » stř 20. srp 2014, 14:21

K postupu PČR je něco zde:
http://www.mvcr.cz/clanek/prukaz-zbrane ... brane.aspx

Pokud se týká PZ, domnívám se, že by to bylo uvedeno v řádku, kde je normálně uvedeno např "Zbraň kategorie B"

Jinak seznamů značek je samozřejmě spousta, hlavně těch historických, díky sběratelům. I já jich mám několik. Platný je (u nás) samozřejmě jen ten uvedený v zákoně 156/2000 Sb. Ne každá značka je platná, a ne každá platná značka je uznávaná. Například, pokud má někde v Asii nějaký pidistát vlastní zkušebnu, může značka platit jen u nich, ale nemusí být mezinárodně uznávaná. Existuje Úmluva o vzájemném uznávání značek, což je v podstatě základ C.I.P. Kdo je členem, je uvedeno zde: http://www.cip-bobp.org/membres . Mimochodem, svoje značky používají i dovozci, obchodníci a pod (např. Frankonia).

Ale abych nebyl moc OT - především bych zkusil najít na zbrani značky, a podíval se, jestli jsou na seznamu. Ale předpokládám, že policie kontrolovala. A belgické značky jsou uznávané.

Zpět na