Zaciatocnik - otazky ohladne urovne strelby

Co jinam nepatří...
MM

Příspěvek#1 » úte 15. črc 2014, 12:25

Zdravim,

par otazok do plena :
- co je pokladane za rozumnu uroven mierenej strelby z kratkej zbrane ? (25m), aka bodova hranica ?
- rozumiem spravne ze vykonnostne triedy (napr. VPs) sa strielaju aj obojrucne na terc 135P ?
- kde zhruba je ta doporucena hranica kedy je mozne zacat uvazovat o niecom dynamickejsom ?
- je dostatok akcii mimo LOS kde moze ist 'neorganizovany' clovek nieco skusit ? Tu v kalendari som toho prilis nevidel (urcite chcem skusit aj LOS, ale s tym by som mozno este pockal ;) )

Pomaly ma zacina zaujimat kam by sa mal clovek dopracovat, predtym nez si trufne ist sa pozriet a strapnit na nejaku akciu :lol:. Jazdit po akciach pravidelne bohuzial z casovych dovodov asi prilis nepojde, ale aspon raz za cas by som sa rad odtrhnut a ist si zablbnut.

Miro

fixfokus

Příspěvek#2 » úte 15. črc 2014, 13:45

Na první 3 otázky ti neodpovím, ale na LOS můžeš prakticky kdykoliv, pokud tedy nemáš ambice na vítězství. Já dostal ZP loni v dubnu, a od podzimu jsem začal jezdit na LOSy. Výsledky samozřejmě nevalné, ale jde o to poměřit síly a něco se naučit.
Neboj se a jdi do toho, nikdo se ti posmívat nebude 8-)

MM

Příspěvek#3 » úte 15. črc 2014, 14:05

Obavy z posmechu nemam, akurat mam pocit ze si mam byt +- dostatocne isty a este nieco nasusit a nacvicit pohyb. To zacinam ale teraz, ked sa mi uz ruka netrasie ako sa u nas hovori 'ako drozdovi rit', ale len o cosi menej :lol:. A samozrejme ze sa schuti zasmejem ked budem na konci ... o to vobec nejde.

Len ma zaujimalo ze kde sa zhruba so svojimi streleckymi pokusmi nachadzam :). Kazdopadne viem ze musim pilovat a pilovat - a bolo by zaujimave ako prvy level dat nejaku pokojnu mierenu sutaz kym skusim LOS.

Inak pri mierenej SA strelbe je to z 9mm CZ G2000 opakovane ~ 85 zo 100 (na terci 50/20) ked sa rozohrejem (dokonca raz bolo 90 :lol:). S .22 Ruger Mk III mam zhruba to iste, nejako mi nesedia tie Hunter mieridla. Pri strelbe s rychlym zamierenim je to samozrejme na 15m po celom terci ale to som zacal cvicit akurat minuly tyzden. Aj preto ma zaujimali tie vykonnostne triedy, pretoze si este stale pripadam dost kopytnato ale pozerajuc na

http://www.svz-cr.cz/cs/pravidla/techni ... 8UmtLFRvgw

by som tu tretiu snad dal ... a pokial je to terc 135P a nie 50/20 bolo by to este o cosi lahsie. Proste - zvedavost, nech sa mam cim motivovat :).

fixfokus

Příspěvek#4 » úte 15. črc 2014, 14:54

Tak se přihlaš na sraz (2.8. t.r.), tam si můžeš vyzkoušet mířenku i LOS a pokecat se spoustou zkušených střelců. Takhle přes monitor ti nikdo neporadí.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » úte 15. črc 2014, 15:30

Kašli na třídy a střílej, co tě baví. Zkus přečíst Manuál obranné střelby, tam jsou i nějaké metodiky tréningu. Pokud máš vhodnou střelnici, timer a ideálně alespoň jednoho parťáka, můžes si postavit a střelit LOSík. A pak porovnat s výsledky ostatních, co jsou tady na webu.

Jakkoli se to zdá triviální, je třeba mít i zautomatizovaný pohyb se zbraní - prst důsledně mimo spoušť, míření bezpečným směrem, zaujímání krytu, otvírání dveří bez pomíření ruky... lze trénovat doma, severní stěna je "dopadovka", střílíš květináče, kryješ se mezi futry a za pohovkou atd.

Na soutěže se ptej i osobně na střelnicích, třeba tady kousek od ZL dělají jedni "souboje na poppery" a mimo okruh známých a plakát na střelnici to asi žádnou propagaci nemá.

MM

Příspěvek#6 » úte 15. črc 2014, 15:59

@fixfokus - To by bolo idealne, bohuzial som v tom termine mimo Ciech :( ... a momentalne mi to vychadza tak ze strielat chodim nepravidelne ked sa mi prave podari = vacsinou tam nikto nie je. Su to klasicke drahy do 25m, o nejakych poproch / gongoch v okoli (CB) zatial neviem. Vyjazd niekam jedine vynimocne, kedze som cez tyzden v Rakusku a aj rodina ma nejake casove naroky ;). Ku kontaktovaniu nejakeho klubu v okoli som sa este nedostal. Preto zbieram mudrosti na sieti.
Whatever ... chcel som len mat nejake meritko. A samozrejme ak niekde uvidim nejaku akciu kam sa mi bude dat dojst, budem sa snazit odtrhnut.

@ladaj - to je presne to co som mal na mysli, ono staci zobrat nasucho zbran do ruky a skusit pohyb po baraku a prenasat zamierenie, hned je vidno ze to vobec nie je trivialne. Ale prislo mi zbytocne cvicit to predtym nez viem +- triafat, preto ma zaujimali tie VT. Par knih z amazonu uz je na ceste, uvidime co sa docitam :lol:.

Int1m1thy

Příspěvek#7 » úte 15. črc 2014, 16:34

strilej strilej strilej strilej a kasli na naky umisteni ;) Stejne nic nevyhrajes ( myslim jako naky prachy a hodnotny ceny ) takze jde jenom o to si zastrilet :P LOSu se neboj neni to nic super ultra takticky tezkyho ;)

Azar

Příspěvek#8 » stř 16. črc 2014, 08:15

Osobne můžu doporučit pustit se do nějakých organizovaných kurzů obranne , dynamické střelby člověk ma aspon přehled pohybu atd. než stat jen na palabne čáře

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » stř 16. črc 2014, 10:07

Měřítka u mířenky se stanoví velmi jednoduše body. Ostatně tvoje mířené výsledky by ti leckterý kropič záviděl.

U dynamiky je hlavní čas + body (ideálně plné). Spousta pistolových drillů má nějaké hodnoticí tabulky (xx-novice...zz-expert), ale to slovní hodnocení je velmi relativní. Matně si vzpomínám, že v Čelákovicích na lose zařadili FAST drill a snad jen dva byli nad "nováčkem". Kromě losíku (sada drillů) o nějakém "domácím" měřítku nevím... možná někdo doplní?

MM

Příspěvek#10 » stř 16. črc 2014, 10:39

Vdaka vsetkym za podnety, zaver je taky ze naco z toho robit vedu. Proste nieco nastudujem, budem podla moznosti cvicit, susit a trenovat bezpecny pohyb. Skusim sa pripravit a ked sa mi podari odtrhnut, uvidime sa niekde na nejakom LOS(e / iku) :).

A pokrocilejsie kurzy - rozhodne mam v plane, ale na to je este podla mna trochu cas.

Azar

Příspěvek#11 » stř 16. črc 2014, 10:46

nez začnes pokrocilejšími začni na začátku pokud jsi v dojezdove vzdalenosti od Foxu melík tam dělají dve tými kurzy od uplneho začátku až po snížene viditelsnosti atd. zameřené hlavně na drilly obrane střelby

MM

Příspěvek#12 » stř 16. črc 2014, 10:47

Zle pochopene. Pre mna je s tym ako sa hodnotim pokrocilejsia vec uz nejaky zakladny drill ;) .

Edit : mal by som v dohladnej dobe dostat opaskove puzdro na svoju .357, na 9mm mam tiez len podpazne - takze tam si takisto zozeniem nieco ine, a pred kurzami co-to pocvicim nech nie som za uplneho trottla, potom pojdem drillovat.

LRRTM1

Příspěvek#13 » stř 16. črc 2014, 13:48

MM: Na Borku je v rámci SSK i "kroužek" IPSC. Jinak i na komerční střelnici Ti půjčí poppery, nebo nechají střílet na gongy. Ale chápu - chtělo by to pár lidí. Takhle sám tam chodit stavět poppery je na prd... Sám uvažuju, že bych od příštího roku požádal o členství v SSK. Zatím se snažím chodit aspoň na mířenku. Ale taky to nepřeháním :(

4mike

Příspěvek#14 » stř 16. črc 2014, 14:07

já si teda myslím, že než teoretizovat u PC a něco se možná blbě naučit a blbě zafixovat
je lepší se zajet mrknout na závody podobného zaměření o jaké máš zájem a zjistit si na vlastní oči o čem to je, jak asi rychle a na jaký dálky se co střílí a hodnotí a pak si z těch manuálů a ....
vybrat to vhodný.

bill dril, El presidente apod jsou fajn na trenink ale rozhodně neplatí, že pokud některej z nich nedáš pod 3s (např.) že na LOS či IPSC nemáš vůbec lézt

MM

Příspěvek#15 » stř 16. črc 2014, 14:40

@LRRTM1 - Vyborne - vdaka za typ - tie gongy / popre su pre mna novinka ... jednak som ich nezaregistroval (v cenniku nie su), a jednak som mysel ze ta jedna cast je vyhradena hlavne pre klub (ktory som este nemal cast riesit). Skusim hodit rec ako to s tym vyzera - na Borku som zhruba raz do tyzdna ked sa zadari, inak chodievam do 'Sindlaku' kde som za ~ 10 minut. Kazdopadne pokial sa da na Borku postavit 4-5 gongov, tak to dava co sa tyka prenasania mierenia na zaciatok uplne dostacujuce moznosti.

@4mike - to je mi jasne, ale ako som uz pisal, predtym nez zo seba zacnem robit trottla, tak si overim ze co by som +- mal vediet kym sa niekde ukazem :lol:. Dovtedy mi celkom vyhovuje ked mam pistolovu strelnicu cez obed v Sindlaku len pre seba ;). Osobne som vzdy bol za ucenie stylu bazen so zralokmi, priviest kandidata na kraj a skopnut ho tam, ale co sa tyka zalezitosti okolo zbrani som predsa len opatrnejsi. Na umiestnenie sa na sutaziach inak srdecne kaslem, zbrane mam ako konicka a prostriedok na cistenie hlavy ... takze jedine co ma zaujima je naucit sa v ramci mojich moznosti dobre strielat - ci uz mierenu alebo dynamicku strelbu. Kratkymi to zacalo ale urcite neskonci.

Este raz vdaka vsetkym za nazory, casom sa urcite uvidime niekde na nejakej akcii :).

Zpět na