Střelba z dálkově ovládané zbraně - Legislativa
Co jinam nepatří...
- Sylvestr
Příspěvek#1 » ned 29. srp 2021, 19:54
Dobrý den,
rád bych se zde přítomných zeptal, zda-li je možné střílet na střelnici z dálkově ovládané zbraně. Již delší dobu pomýšlím na sestavení si ovládané zbraňové věže s upnutou dlouhou zbraní na ZP. Šlo by o konstrukci podobnou RCWS Samson Mini (Izrael), s dálkovým ovládáním (RC/kabel). Již jsem si z radosti (jsem velký bastlíř-zvláště po koupě 3D tiskárny
) vyrobil jednoduché "střelecké" věže z laserového ukazovátka a poté s airsoftovou zbraní. Vše bylo spíše experimentální pro ověření funkčnosti celkové konstrukce. Do nového nápadu již jsem ochoten dát větší množství peněz (bytelná konstrukce, vylepšení elektroniky atd.). Nerad bych pak přišel zkrátka a měl dokonce problémy se zákonem. Pro informaci, ZP ještě nevlastním (čekal jsem na novou legislativu), avšak v blízké době (jak dovolí čas a práce) si o něj zažádám. Rád bych tedy dopředu věděl vaše názory a připomínky na tuto problematiku.
S pozdravem Sylvester
rád bych se zde přítomných zeptal, zda-li je možné střílet na střelnici z dálkově ovládané zbraně. Již delší dobu pomýšlím na sestavení si ovládané zbraňové věže s upnutou dlouhou zbraní na ZP. Šlo by o konstrukci podobnou RCWS Samson Mini (Izrael), s dálkovým ovládáním (RC/kabel). Již jsem si z radosti (jsem velký bastlíř-zvláště po koupě 3D tiskárny

S pozdravem Sylvester
- risa2000
Příspěvek#3 » ned 29. srp 2021, 21:41
Čistě technicky, to dálkové ovládání zbraně se stává součástí zbraně, protože zbraň vystřelí, když jí k tomu dálkové ovládání dá pokyn a do směru, kam ji dálkové ovládání natočí. Tedy bude nejdřív potřeba ji kategorizovat ČÚZZS (§ 3 odst. 3 zákona č. 119/2002 Sb.). Kritická bude bezpečnost - aby se nestalo, že se dálkové ovládání "zasekne", a zbraň se stane neovladatelnou. Dovedu si představit, že nějaká zbrojovka to vyrobí, a ČÚZZS zakategorizuje, ale bude to buď něco mimo stávající kategorie, nebo to bude kat. A.
- risa2000
Příspěvek#5 » ned 29. srp 2021, 21:59
cipis: To je dobrá připomínka. Tak nějak jsem si nedovedl představit, že třeba letadlo, nebo transportér, s namontovaným (dálkově ovládaným) kulometem, bude kategorizován podle zákona o zbraních (resp. ten dálkově ovládaný zbraňový systém v něm), který, zdá se, se zaměřuje převážně na ruční zbraně, ale je fakt, že zákon jasně říká, že v takové případě rozhodne zkušebna - a na to bych teda byl docela zvědav. Může to dát do kat. A prostě proto.
- cipis
Příspěvek#6 » ned 29. srp 2021, 22:41
Dokud se bude spouštět prstem, tak je úplně jedno, co postaví, v čem to bude upnuté. Může klidně vyvinout elektronickou nastřelovací stolici, s počítačem, monitorem, servama, prostě se vším. Ale dokud tam bude obsluha mačkat prstem, tak to není zbraň.
Zajímavější to bude v okamžiku, když bude na spoušť, třeba do lučíku, cvaknutý bowden, jak u starých foťáků a spouštět se bude mechanickým stlačením čudlu. Anebo elektromotor/servo, co se bude ovládat tlačítkem. Anebo kliknutím myši v tom počítači.
Zajímavější to bude v okamžiku, když bude na spoušť, třeba do lučíku, cvaknutý bowden, jak u starých foťáků a spouštět se bude mechanickým stlačením čudlu. Anebo elektromotor/servo, co se bude ovládat tlačítkem. Anebo kliknutím myši v tom počítači.
- cipis
Příspěvek#8 » ned 29. srp 2021, 23:45
Elektronická nastřelovací stolice. Myslím, že by to mohlo mít šanci 
Spíš než legislativní problém (klidně může mít k tomu kit s bowdenem/servem extra, počítač plus program) vidím spíše ve fixaci zbraně. Tam bude určitě víc problémů a s airsoftkou se to nedá kvůli zpětnému rázu absolutně srovnávat.

Spíš než legislativní problém (klidně může mít k tomu kit s bowdenem/servem extra, počítač plus program) vidím spíše ve fixaci zbraně. Tam bude určitě víc problémů a s airsoftkou se to nedá kvůli zpětnému rázu absolutně srovnávat.
- Sylvestr
Příspěvek#9 » pon 30. srp 2021, 18:16
Děkuji za odpovědi pánové. Čekal jsem spíše úsměvné reakce ale tyto odpovědi mi už trošku napověděli. Napíšu na ČÚZZS pro jejich vyjádření. Jejich odpověď vám samozřejmě napíšu.
risa2000: Samozřejmě dálkově ovládaná zbraň je výrobek až od zbrojovek, v mém případě samozřejmě jde o dálkově ovládaný podstavec na zbraň, ale děkuji za upozornění názvosloví. V tom případě, by se za automaticky ovládaná zbraň považovala například věž automatického kanónu (Pandur). Tam už samotná zbraň je nepoužitelná bez samotné lafety. V mém případě mě tedy napadá souvislost např. s konverzí pro pistole. Je volně prodejná a beze zbraně je "jen" technický doplněk...
risa2000: Samozřejmě dálkově ovládaná zbraň je výrobek až od zbrojovek, v mém případě samozřejmě jde o dálkově ovládaný podstavec na zbraň, ale děkuji za upozornění názvosloví. V tom případě, by se za automaticky ovládaná zbraň považovala například věž automatického kanónu (Pandur). Tam už samotná zbraň je nepoužitelná bez samotné lafety. V mém případě mě tedy napadá souvislost např. s konverzí pro pistole. Je volně prodejná a beze zbraně je "jen" technický doplněk...
- LordSalix
Příspěvek#10 » úte 31. srp 2021, 09:06
A co když to jednoduše bude kulomet na lafetě a za ním bude dálkově ovládaná robotická ruka s kamerkou? Roboruku jistě může vlastnit každý a zbraň je taky úplně obyčejná.
Pak se problém mění v otázku, jakým způsobem ne/může ještě člověk tisknout spoušť za dodržení všech ostatních podmínek. Tomu se zákon přece nevěnuje? Může člověk střílet prostředníkem? Jistěže a co třeba v sedě a palcem u nohy? Proč by nemohl. A co kdyby měl mozkovými vlnami ovládanou robotickou protézu? Proč by ne, leda by to "zakázal" lékař. A co kdyby od té robotické protézy stál 2m daleko? Hmmm, tohle téma doufám bude pokračovat i s vyjádřením zkušebny.
Pak se problém mění v otázku, jakým způsobem ne/může ještě člověk tisknout spoušť za dodržení všech ostatních podmínek. Tomu se zákon přece nevěnuje? Může člověk střílet prostředníkem? Jistěže a co třeba v sedě a palcem u nohy? Proč by nemohl. A co kdyby měl mozkovými vlnami ovládanou robotickou protézu? Proč by ne, leda by to "zakázal" lékař. A co kdyby od té robotické protézy stál 2m daleko? Hmmm, tohle téma doufám bude pokračovat i s vyjádřením zkušebny.
- Raven1982
Příspěvek#11 » stř 1. zář 2021, 22:12
Řekl bych, že tohle legislativa v civilnim sektoru vůbec nemá podchyceno, případně to bude spadat do paragrafů pro vojenský sektor. Zas na druhou stranu, kde není žalobce není soudce a pokud máte malý zámeček a chystáte se na zombie apokalypsu s tím, že přední věže budou poloautomatická pálebná hnízda ... Pak... Dokud nevystřelíte, nikdo ze statní správy nemá důvod vám tam lézt něco zkoumat, když máte pušku kategorie B, že? Jestli totéž ale půjde vzít na střelnici, to spíš pochybuji, protože to nevypadá moc civilně ani jako příprava na sebeobranu v jejím tradičním pojetí.
Ale jsem moc zvědavý, co se dozvíte od úřadů. Myslím, že to pro ně bude asi docela šok.
Ale jsem moc zvědavý, co se dozvíte od úřadů. Myslím, že to pro ně bude asi docela šok.
-
JakubDotPy - Příspěvky: 232
- JakubDotPy
Příspěvek#13 » sob 4. zář 2021, 08:18
Udělal bych si napřed ten zbrojak. Během studia člověk zjistí, že to tu není zas taková sranda jak u amíků.
Nadšení z 3D tiskárny chápu, ale zůstal bych raději u těch laseru a stojánků na stůl.
Docela bych se i bál o to, jestli by tě to vůbec někdo dovolil na střelnici vyzkoušet.
Nechci malovat čerta na zeď, ale asi to zařízne zkušebna.
Nadšení z 3D tiskárny chápu, ale zůstal bych raději u těch laseru a stojánků na stůl.
Docela bych se i bál o to, jestli by tě to vůbec někdo dovolil na střelnici vyzkoušet.
Nechci malovat čerta na zeď, ale asi to zařízne zkušebna.
- cipis
Příspěvek#14 » sob 4. zář 2021, 20:49
Proč by měla zkušebna zaříznout nastřelovací stolici, když jí v té věci toto rozhodování ani nepřísluší, protože samotná stolice není zbraň?
Já bych se jich zeptal spíše ve smyslu, dělám nastřelovací stolici, elektronicky řízenou a co je potřeba pro to, abych mohl ovládat elektronicky i spoušť ... Jestli to musí být extra komponenta či jestli to může být součástí celého zařízení nebo to tak nesmí být atd. ...
Já mám spíš obavu o mechanickou pevnost atd.
Já bych se jich zeptal spíše ve smyslu, dělám nastřelovací stolici, elektronicky řízenou a co je potřeba pro to, abych mohl ovládat elektronicky i spoušť ... Jestli to musí být extra komponenta či jestli to může být součástí celého zařízení nebo to tak nesmí být atd. ...
Já mám spíš obavu o mechanickou pevnost atd.
- DesertEagle
- DesertEagle
Příspěvek#15 » ned 5. zář 2021, 11:19
Dobré téma, určitě napiš co ti ČÚZZS odepsali. Myslím, že tohle nebude povolitelné, budou to považovat za A. Stolice je mimo záběr zákona to ješte snad ano. Začít můžeš klidně PCPčkem, stejně jde primárně o přesnou mechaniku a elektroniku, co v tom sedí už hraje menší roli. Současně mě i dost zajímá v čem to budeš programovat, čím snímat osy, atd. ? Klído se rozepiš k tomu forum je. Pokud najdeš odvahu o ZP zase rychle nepřijít stejně narazíš na problém kde ? Na komerční tě vyhodí, to je více než jisté a v klubovkách se čeká roky na členství a ne každý správce bude mít pochopení. Ono to uplně upřímně bude dost nebezpečné.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí