PČR a zbraně při silničních kontrolách

Co jinam nepatří...

Chip

Příspěvek#76 » čtv 7. kvě 2015, 17:46

Možná nepotěším některé zdejší přispěvatele, ale policista právo ke kontrole zbraně má, a to i ten nejobyčejnější šlapák, který tak leží Piggymu v žaludku. Rozhodně v případě kdy zbraň není nošena skrytě a policista ji (např. při kontrole vozidla spatří.) V tomto případě je zde podezření z přestupku na úseku zbraní, nedej Bože i trestného činu nedovoleného ozbrojování a policista je oprávněn provést ohledání věci mající vztah ke spáchání přestupku dle $ 67 odstavce 2 zákona o PČR. Pokud by podezřelý navíc odmítl předložit zbrojní průkaz a průkaz zbraně, policista by ho mohl zajistit dle $ 26 odst. 1 písmeno f( zákona o PČR (osoba byla přistižena při jednání, které má znaky správního deliktu, je li důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat anebo mařit řádné objasnění věci) Součástí postupu při zajištění by bylo i odebrání zbraně dle $ 35 téhož zákona. Možná to bude někomu připadat jako naprosto nesnesitelné velkopanské prudění, ale policisté tyto oprávnění skutečně potřebují. Pokud by je neměli, mohlo by docházet k případům kdy někdo pobíhá po ulici se zbraní v ruce a policisté by neměli vůbec možnost přesvědčit se, zda je zbraň držena legálně či nikoliv. (třeba v noci, či o víkendu, kdy úředníci ze správní služby spí...)

Piggy

Příspěvek#77 » čtv 7. kvě 2015, 18:21

Děkuji ti, předsedo, žes podrobně rozepsal to samé co já. ;)
Zmíněný šlapák ovšem nejspíš nemá právo požadovat "předložení zbraně ke kontrole" ve smyslu ZoZ, ani sám za sebe hodnotit její technický stav a posílat ji na zkušebnu apod. :?:

marinakus

Příspěvek#78 » čtv 7. kvě 2015, 18:40

samozřejmě že tě nemůže posílat na zkušebnu ale nárok na předložení ZP a PZ pochopitelně každopádně má....... pokud mu ovšem dáš možnost zjistit, že máš zbraň

Walt

Příspěvek#79 » čtv 7. kvě 2015, 22:11

behem kontroly (cca v 04:50) posvitil do kufru kombiku a uvidel cast pazby rezu jak vykukuje zpod tasek
moje blbost, ze jsem nezatahnul plentu, vsechny ostre byly v obalech
nemam problem ukazat RP, OP, ZP a PZ kazdemu prislusniku během kontroly

KarlosP

Příspěvek#80 » pát 8. kvě 2015, 08:07

Koukám, že i sama policie v tom má hokej. Můj kamarád policista (a není to žádný "šlapák") mi řekl, že kontrolovat zbraň může pouze odbor zbraní a střeliva. Ostatní policisté (i MP) mohou zbraň pouze odebrat. Policista prý smí se zbraní (mimo zásah) manipulovat pouze tam, kde je vybíjecí zařízení.
Samotného by mě zajímal výklad MVČR.

marinakus

Příspěvek#81 » pát 8. kvě 2015, 11:14

KarlosP .... jde o to, na co ses ho zeptal a jestli to nahodou neni inkoust odnekud z kancelare vzdaleny od praxe na mile. Dnes to neni o hodnosti ale o tom co skutecne dela. Pozvat te se zbrani ke kontrole muze skutecne jen prislusny utvar pro zbrane a bezpecnostni material ale jestli mas u sebe zbran opravnene muze jakykoliv policista stejne jako provest kontrolu na alkohol, pripadne zbran ale i ZP a PZ zadrzet, pokud bys s ni pachal.neco protizakonneho. Vzdyt je to vsechno primo v ZoZ. Neni potreba vyklad MVCR, je potreba cist......... A co se te manipulace se zbrani tyka, v tomto pripade jde o jeho sluzebni zbran.

KarlosP

Příspěvek#82 » pát 8. kvě 2015, 14:30

Před cca. 2 roky mě zastavil při jízdě autem policista (běžná silniční kontorla) a já neměl u sebe doklady. Tak mě
prolustroval na jakémsi přístroji s obrazovkou a pak se mě zeptal, jestli mám u sebe zbraň. Předpokládám, že mu onen přístroj oznámil, že mám zbroják. Řekl jsem že ne, to mu stačilo a propustil mě jenom s domluvou.
A právě na základě této příhody jsem se známého ptal, zde jsem povinen při běžné kontrole předat policistovi zbraň.
V zákoně 119/2002 nic takového není, naopak je tam přesně řečeno, že policista je oprávněn kontrolovat ZP a PZ o zbrani ani slovo. Také je tam přesně uvedeno kdy mohu svěřit zbraň osobě bez zbrojáku a že jsem povinen předložit zbraň ke kontrole odboru ZS.
Zajímalo mě, jak to případně na veřejnosti probíhá, zda zbraň vybiji, nebo si jí policista z pouzdra vytáhne sám.
Řekl mi ať to neřeším, že policista ani MP není oprávněn mi zbraň kontrolovat, jenom odbor ZS. Pouze mi jí může zadržet, pokud s ní budu něco páchat.
Pokud je to jinak, rád se nechám poučit.

marinakus

Příspěvek#83 » pát 8. kvě 2015, 15:38

A v cem se ted lisime? Nerikal jsem nic o predavani zbrane, pouze o kontrole dokladu a zadrzeni zbrane. Mozna jsem te spatne pochopil.

Luky22

Příspěvek#84 » pát 8. kvě 2015, 16:17

KarlosP: To tedy koukám, jak naše policie chrání a pomáhá. :( Co je policajtovi po tom, jestli má člověk u sebe zbraň, anebo ne? Jak to souvisí s přestupkem zapomenutých dokladů při silniční kontrole? Tohle bych považoval za policejní zvůli! Pokud nepáchám přestupek na úseku zbraní a střeliva, je policajtovi hov... po tom, jestli mám u sebe zbraň.

Int1m1thy

Příspěvek#85 » pát 8. kvě 2015, 16:28

pokud by mel a nemel ZP a PZ tak pacha prestupek :D

Luky22

Příspěvek#86 » pát 8. kvě 2015, 16:46

Jistě, jenže ten policajt řešil přestupek na úseku silniční dopravy. Takže otázka na zbraň byla vcelku zbytečná. Když řekl, že nemá, začal by ho prohledávat? Asi těžko... Jen idiot by se přiznal k tomu, že má u sebe kvér, když ví, že zapomněl doma zbroják. Takže naprosto zbytečná, stupidní otázka od toho policajta.

Int1m1thy

Příspěvek#87 » pát 8. kvě 2015, 17:35

:D ano oni nejsou vubec zadny stupidni lidi aha... kazdej je chytrej, inteligentni a mazanej :D

Chip

Příspěvek#88 » pát 8. kvě 2015, 18:47

Kristova noho! Takze znova o policejní zvůli. Bavíme se o tom, že policista ma pravo tu zbraň zkontrolovat v tom případě, kdy se s ní dopustíme například přestupku, ne o situaci kdy si ji jen neseme na procházku. Jedná se potom o ohledaní věci užité k přestupku. Postupuje v tom případě podle zákona o policii, nikoliv podle zákona o zbraních! Ten totiž s takovou událostí vůbec nepočítá. Zrovna tak ji může odebrat, pokud představuje nebezpečí pro společnost, např. pokud se někdo vyleje jako Amina a bude střílet na ulici do vzduchu. A opětovně bude postupovat podle zákona o PCR, protože to je v tomto případě specialni právní norma. Každou událost je třeba posuzovat z hlediska celého právního řádu...

marinakus

Příspěvek#89 » pát 8. kvě 2015, 19:14

Chip: normálně ti do toho nekecám ale ZoZ je taky speciální norma a v zákoně o policii je fakt něco o zadržení střelné zbraně legálně držené (např. když se člověk vyleje jako Amina)? tam je to spíš o odebrání zbraně jako takové, ne? jinak s tvojí reakcí na policejní zvůli samozřejmě souhlasím

Chip

Příspěvek#90 » pát 8. kvě 2015, 19:43

On zakon neřeší, jestli je zbraň držena legalně nebo ne. Zrovna tak neřeší, zda se jedná o strelnou zbraň, nebo treba halapartnu. Policista může dle $ 35 zákona o policii odebrat zbraň, hrozi li nebezpečí, že bude neoprávněně užita k násilí nebo pohrůžce násilím. Zrovna tak může odebrat zbraň osobě, jejíž osobni svoboda má být omezena atd. Takže pokud se někdo vyleje a bude se zbraní šermovat v hospod až obsluha zavola PČR.(což už je přestupkem a bohužel se to pravidelně děje a já sám jsem to dříve čas od času řešil) Pokud se člověk se zbraní ničeho nedopustí a jen ji má skrytě u sebe, policista ho samozřejmě nemá důvod kontrolovat a zbraň ho nezajíma.

Zpět na