Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

revers

Příspěvek#76 » úte 25. led 2011, 10:06

Když jsem zasunul původní kartáč do hlavně a nasadil kancovku zatlačil jsem kartáč dopředu(k nábojové komoře) pak zpět a při opětovné snaze zatlačit kartáč dolů se mi tam zpříčil jako prase.Připadalo mi to jako by pak šel kov na kov při použití nutného násilý.Celej večer jsem pak čuměl do hlavně jestli jsem nepoškodil vývrt a drbal si hlavu jakej sem to vůl že jsem se na to nev.....
To byla moje poslední zkušenost s origo čištěním

sided
moderátor

Příspěvek#77 » úte 25. led 2011, 10:09

:D První zásada při pucování. Nikdy neotáčej kartáč v hlavni, vždycky musí až ven. Ale jak jsem psal výš, kup si pořádnou soupravu pro 7,62 a je po starostech.

revers

Příspěvek#78 » úte 25. led 2011, 10:21

Neboj se, už jsem se poučil :) a jak jsem psal výše tak čištění
jsem už koupil.Nevim jestli je pořádný ale rozhodně je lepši
než to origo

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#79 » stř 2. bře 2011, 13:30

Mohl by mi, prosím, někdo znalejší vysvětlit, k čemu slouží tzv. "jags" a jak se používají?

Obrázek

Spock lone wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#80 » stř 2. bře 2011, 14:33

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=kG2yuKy8mQM

Jde o to že je lehce podkaliberní a dá se na něj hadr (papír na čištění), tak zajistí kontakt po celé ploše hlavně, takže se to nemusí drbat dlouho - šetří čas, případně někdo ještě tvrdí že snižuje riziko kdy v zápalu drbání třeba bouchneš do ústí hlavně a poškodíš si ji. Ten hrot uprostřed je aby nezklouzával ten hadr.

sided
moderátor

Příspěvek#81 » stř 2. bře 2011, 15:19

jenom dodám že to funguje skvěle, ve spojení s kvalitním vytěrákem.

Kurt

Příspěvek#82 » stř 2. bře 2011, 16:05

Takže to někdo používáte? Líbí se mi to. ;)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#83 » stř 2. bře 2011, 16:21

Čím nahrazujete ten papír na čištění? V jÚeS určitě mají spešl (ale levné), ale tady mě nenapadá co použít, aby to bylo zároveň dostatečně tenké, dostatečně pevné a dostatečně levné.

Spock lone wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#84 » stř 2. bře 2011, 16:31

Zatím mám ještě ten co byl v sadě, ale řekl bych že je to obyčejný filtrační papír, který jde sehnat v laboratorních potřebách.

sided
moderátor

Příspěvek#85 » stř 2. bře 2011, 16:59

S úspěchem už velmi dlouho používám na veškeré čištění zbraní utěrky pro domáctnost z netkané textilie. Jsou v roli a perforované asi po 25cm, pěkně sajou. Na pucování hlavně je nastříhám na čtverečky a použiju ve 2-3 vrstvách podle potřeby. Ta role vydrží strašně dlouho.

TREW

Příspěvek#86 » čtv 17. bře 2011, 21:19

Čistit původní vojenskou sadou lze, ale určitě s tou čepičkou na ústi hlavně, protože ta tyčka je kovová a hlavně ze dvou dílů, tudíž v místě spoje může o ústí hlavně pěkně drápnout. V původním sadě je taky koudelníček, který byl pro čištění primární s použitím,"konopné, hrubě česané koudele bez pazdeří" jak se praví v předpise, ;) Já mám na ústí kompenzátor napevno, takže čepička odpadá. Na původní vytěrák lze i našroubovat nové nástavce přesně na 7,62, stály pár korun, ale už mám pár let boresnake a původní čištění šlo do šuplíku. 8-)

TREW

Příspěvek#87 » čtv 17. bře 2011, 21:28

Ještě bych dodal, že se mi osvědčili tyčínky na čištění dýmky (koupené v trafice) pro čištění plynového kanálku, s úspěchem je používám i na odfuky u Kevina. Vyděl jsem řez plynového kanálku, když se zanedbá, byla to docela hluboká koroze a v podstatě na ni odnikud nevidíte...
Doporučuji hned po dostřílení nastříkat do vývrtu hlavně a komůrky s plynovým kanálkem WD40, Konkor nebo jiný olej, nechat chvíli vykapat a tak dvakrát protáhnout boresnakem, případně znovu stříknout a doma vyčistit. Hlaveň s tvrdochromem vydrží hodně, ale v předpise SA58 je zakázáno nechat hlaveň suchou (bez konzervace) déle než jednu hodinu ;)

jomekabi

Příspěvek#88 » pát 18. bře 2011, 21:52

Jelikoz kourim dymku, ty cistice dymek take pouzivam na zbrane. ;) Ovsem ne vsechny se hodi, nektere maji moc tenky dratek (ten se pak nechtene ohyba) a ta textilie (ci co to je) je moc mekka, tj. zanechava chmiri.

Nejlepe se mi osvedcila znacka Vauen. Maji dvoje: bile, ty jsou vseobecne vyhovujici, a modro-bile, ty maji ostrejsi stetiny, vhodne pro hrubsi necistoty.

Netrefijev

Příspěvek#89 » úte 22. bře 2011, 11:31

Při čištění hlavně mne deprimovalo, že bílý hadřík na vytěráku byl skoro po sebelepším čištění černý. Zkrátka že se mi hlaveň nepodařilo zbavit povýstřelových spalin vytěrákem a hadříkem.
Zašel jsem tedy do Baumaxu a pořídil konopný provaz Ø8 mm v délce cca 2 metry. Ten jsem doma rozpletl a po jednom vstrčil a vtáhnul do hlavně až jsem tam dostal všechny prameny. Pak jsem provaz protáhl párkrát tam a zpátky. Potom co jsem takto vyčištěnou hlaveň nechal ještě projet bílým hadříkem, nikdy jsem na něm nenašel stopy znečištění a vnitřní povrch je dokonale vyleštěn. Celá operace vytření konopným lanem mi zabere asi minutu. Od té doby neprotahuji hlaveň jinak.
Samozřejmě před protažením je nutné hlaveň pročistit od olova a použit nějaký chemický přípravek na čištění.

TREW

Příspěvek#90 » úte 22. bře 2011, 12:41

Jak je vidět, tak na té konopné koudeli asi něco bude 8-) S konopným provazem mne to nenapadlo, ale zvažoval jsem koupit koudel, kterou používají instalatéři a za využití koudelníčku viz. můj předešlý příspěvek vyzkoušet čištění. Jinak dobře se mi osvědčil již zmíněný boresnake, kterým jsem parádně naleštil hlaveň, ale neprotahoval jsem jej komplet i s tím mosazným kartáčkem za šňůrkou, ale jen zbytkem tam a zpět.

Zpět na