Rána jistoty - doma

Co jinam nepatří...

chrobák

Příspěvek#61 » sob 7. lis 2015, 21:31

Dnes večer říkám ženě: "Jdu do sklepa vypucovat kačenu". Ví, o co jde.
Po půl hodině se ozve pekelná rána - soused zřejmě začíná testovat dělbuchy na SIlvestra.
Tak si říkám, že do 10 vteřin seběhne dolů se strachem v očích, co jsem si ustřelil.
No ... a nikdo nepřiběhl. :(

EDIT: a abych nebyl úplně OT - po vybití před uložením do trezoru nikdy RJ nedávám a jen vypouštím kout. RJ dávám pouze pokud někomu půjčuji do ruky svoji zbraň.
Naposledy upravil(a) chrobák dne sob 7. lis 2015, 22:00, celkem upraveno 1 x.

franta599

Příspěvek#62 » sob 7. lis 2015, 21:55

Vím o někom kdo si doma pustil do stropu 7.62x39 okna to ustáli což jsem nečekal doted si lidi co o tom ví z nej delaj prdel (okolnosti nevím) ale byla to pěkná doura ve stropě

pak vím o jedom co to pustil do podlahy a pak jeden do topení (to byl asi nejvetsi prušvih) ale tady šlo jenom o devítky

co se tyka kontroly komory proste lidska chyba človek neni neomylnej kouka do komory a naboj nevidi protože mozek zrovna "vypne" takhle vzniky všechny tyhle chyby nikdo to neudela naschval proste mozek vypne :shock: ale nesmi se to stavat 2x za mesic :lol: :lol:

radimnet

Příspěvek#63 » sob 7. lis 2015, 22:37

Carloss píše:
radimnet píše:Rána jistoty jasná věc a člověk si musí být na 110procent jistý že tam není náboj. Já mám Glocky tak musím :) tam prostě nejde vypustit kohout :) před zkouškama na ZP mi na přípravě s CZ 75 ale borec ukazoval vypouštět kohout.

Umět bezpečně vypustit kohout je ale taky potřeba umět... :-)

Mám i 1911 a kohout bezpečně vypustit umím ale tuhle zbraň jsem už dlouho neprovětral :) a nenosim ji.

Carloss

Příspěvek#64 » sob 7. lis 2015, 23:02

Já nepsal, že bys to neuměl... ;-)

Piggy

Příspěvek#65 » ned 8. lis 2015, 09:15

bat píše:A ano když vyčistím kulovnici vložím zpět závěr a zbraň putuje do trezoru s nataženým bicím mechanismem
U mosinů ránu jistoty nedávám, vypouštím závěr ručně. ;)

wigum

Příspěvek#66 » ned 8. lis 2015, 09:34

franta599 píše:...
co se tyka kontroly komory proste lidska chyba človek neni neomylnej kouka do komory a naboj nevidi protože mozek zrovna "vypne" takhle vzniky všechny tyhle chyby nikdo to neudela naschval proste mozek vypne :shock: ale nesmi se to stavat 2x za mesic :lol: :lol:

Myslím, že už jsem to tady někde psal. Přesně tahle slepota, stála život jednoho mého kolegu. Přesně jak píšeš. Náboj v komoře prostě neviděl a následně tedy byl přesvědčenej, že manipuluje s nenabitou zbraní. Když došlo k výstřelu kamarád stál bohužel v cestě. Přitom by se to stát nemuselo, kdyby dotyčný dal místo vypuštění kohoutu ránu jistoty.

iloveguns

Příspěvek#67 » ned 8. lis 2015, 10:38

Např. u malorážky MC 12 nelze vypustit závěr ručně, neboť bicí mechnismus je vypouštěn přes napínáček. Spuštění zápalníku naprázdno u okrajového zápalu se nedoporučuje, jelikož je to nejsnadnější cesta k jeho zlomení. Takže tam mi nezbývá níc jiného, než do komory vložit prázdnou nábojnici a "ránu jistoty" spustit, i když ze zbraně nebylo stříleno, například po čištění nebo po jakékoli manipulaci, při které byl otevřen závěr. Jinak, doma ránu jistoty řešit nemusím, jelikož nikdy nenosím s nábojem v komoře a u zbraní používaných na střelnici dávám ránu jistoty přímo na střelišti a zbraně vezu domů již bezpečně vybité.

Grasel

Příspěvek#68 » ned 8. lis 2015, 19:11

wigum píše:
franta599 píše:...

Myslím, že už jsem to tady někde psal. Přesně tahle slepota, stála život jednoho mého kolegu. Přesně jak píšeš. Náboj v komoře prostě neviděl a následně tedy byl přesvědčenej, že manipuluje s nenabitou zbraní. Když došlo k výstřelu kamarád stál bohužel v cestě. Přitom by se to stát nemuselo, kdyby dotyčný dal místo vypuštění kohoutu ránu jistoty.

Jo, provozní slepota je svině :(
Dokud to odnese skříň nebo radiátor, o h@vno jde, ale jak to někdo koupí, je to v p..i :evil:
A právě proto RJ ano...

Piggy

Příspěvek#69 » ned 8. lis 2015, 21:13

Abych upřesnil své zvyky: doma RJ většinou nedávám, neboť zbraně do trezoru ukládám po návratu ze střelnice, tudíž po rozborce a vyčištění. U zbraně právě složené po protažení hlavně vytěrákem opravdu náboj v komoře neočekávám, proto pokud to konstrukce umožňuje vypouštím bicí mechanismus ručně. Kde to nejde, samozřejmě RJ dávám - ale ne pro kontrolu, ale pro vypuštění.

cipis

Příspěvek#70 » ned 8. lis 2015, 21:41

wigum - Tak ona tam nebyla, podle toho, co píšeš, jen ta chybějící rána jistoty. Spíš porušení dvou dalších zásad - prst na spoušti a bezpečný směr ...

Luky22

Příspěvek#71 » pon 9. lis 2015, 06:38

wigum: Život tvého kolegy stálo především porušení zásady číslo jedna při zacházení se zbraní.NIKDY NA NIKOHO NEMIŘ! Vždy kontroluj směr, kam zbraní míříš. Stačí striktně dodržovat tuto zásadu. Průsery se stávají obvykle při kumulaci pochybení.

Serz

Příspěvek#72 » pon 9. lis 2015, 12:21

ranu jistoty zpravidla nedavam, vypoustim na ozub
protoze nosim v komore, tak pri vybijeni jde samozrejme zasobnik ven a pak mi "neco" musi zustat v ruce, nez nejakym zpusobem uvolnim bici mechanismus. spise vyjimecne skutecne spustim, ale tomu predchazi minimalne dvojnasobna vizualni kontrola se skutecnym rozpoznanim toho, co vidim v komore, tedy ne bezhlave zakvedlani zaverem stylem komora-sachta a prask

wigum

Příspěvek#73 » pon 9. lis 2015, 15:13

cipis píše:wigum - Tak ona tam nebyla, podle toho, co píšeš, jen ta chybějící rána jistoty. Spíš porušení dvou dalších zásad - prst na spoušti a bezpečný směr ...

Myslím, že o tom nemá cenu moc debatovat. To bychom mohli zabřednout i do debaty, proč vůbec ten náboj zůstal v komoře. Pointa byla, že kdyby místo vypuštění dal ránu jistoty, (při vypouštění mířil směrem k terčům) tak by to prostě bouchlo a nic tak hrozného se nestalo.

cipis

Příspěvek#74 » pon 9. lis 2015, 15:27

Jistě, selhaly tři pojistky za sebou. Mohl to odbouchnout směrem k terčům, mohl nemířit kdovíkam, nemusel mačkat spoušť ... To je ta pointa, na kterou jsme reagovali. Prostě nedbalost. A ne, že rána jistoty vs. vypuštění kohoutu.

Bohuliby

Příspěvek#75 » úte 10. lis 2015, 23:52

Znovu opakuji, to se tady řešilo opravdu mnohokrát, s tím rozdílem, že toto vlákno je rána jistoty " doma " !!! Většinou jsme se ale na ničem neshodli !!!
Prostě doma nikdy a když mám Glocka tak si jí dám na střelnici, teda tu ránu, když vím, že s ní budu doma manipulovat a čistit.
Za mě ne.

Zpět na