Jak začít / Jak jste začínali?
Co jinam nepatří...
- jirka87
Příspěvek#46 » stř 16. lis 2016, 09:00
A já..já musím Králičici doporučit samo výrobek zpoza kopce, neboli Slovenský Grand Power. Mě Glock taky nesedl do ruky (17 i 19 Gen4), řezalo mě to do dlaně jak potvora a podle mě je lepší pro úplného debila (to jsem já, tedy začátečník) něco s kohoutem.
Tááákžééé
Grand Power P1S nebo P11
)) A Hecklery se mi taky líbí..fakt..ale hold tam chybělo to kladívko a Walther PPQ je asi do ruky boží, ale nějak jsem neměl povahu riskovat, že natrefím na sérii s vadnou hlavní. Steyr odpadl kvůli příšerné dostupnosti dílů, jinak byl taky v kandidátce. (kladívko sem, kladívko tam...
)
Tááákžééé

- Kralycek
Příspěvek#48 » stř 16. lis 2016, 22:46
jirka87 píše:A já..já musím Králičici doporučit samo výrobek zpoza kopce, neboli Slovenský Grand Power. Mě Glock taky nesedl do ruky (17 i 19 Gen4), řezalo mě to do dlaně jak potvora a podle mě je lepší pro úplného debila (to jsem já, tedy začátečník) něco s kohoutem.
TááákžéééGrand Power P1S nebo P11
)) A Hecklery se mi taky líbí..fakt..ale hold tam chybělo to kladívko a Walther PPQ je asi do ruky boží, ale nějak jsem neměl povahu riskovat, že natrefím na sérii s vadnou hlavní. Steyr odpadl kvůli příšerné dostupnosti dílů, jinak byl taky v kandidátce. (kladívko sem, kladívko tam...
)
Super, děkuji, budu koukat, jestli někde není na půjčení

- RJ
Příspěvek#49 » stř 22. úno 2017, 08:53
Co se týče začátku. Asi bych nejdříve doporučil před ZP projít základním přípravným kurzem. Kurz není zase taková darda, aby to někoho zrujnovalo a osvojíte si z něj znalosti zkušenějších k bezpečné manipulaci, funkci zbraní, úchopu, postoje atd. Někde vás v rámci kurzu nechají i vystřelit pár ran a pokud jste předtím zbraň v ruce nedrželi, tak alespoň poznáte, jak se to při výstřelu chová. Určitě dobrý začátek před samotnými zkouškami na ZP a také to trochu omezí nervozitu během zkoušek.
Po úspěšném získání ZP a pořízení první zbraně rozhodně doporučuji několik návštěv střelnice se svou novou zbraní. Osahání a osvojení si své zbraně, bezpečnou manipulaci, střelbu mířenkou na různé vzdálenosti v různých časech. Teprve až potom, co se cítíte, že zbraň ovládáte bezpečně bych zvažoval další kurzy jako jsou obranná střelba.
Pokud vyzkoušíte kurz obranné střelby a budete mít pocit, že level 1 byl super, ale že se ještě necítíte na další úroveň, doporučuji si kurz vyzkoušet znovu nebo stejnou úroveň u jiného instruktora. Samotný pocit je dobrý ukazatel, jestli se cítíte na další úroveň nebo opakovat dryl znovu nebo na sucho doma. Trénink na sucho není k zahození a je fajn to dělat pravidelně a to i potom co si myslíte, že vás to už nemůže nic naučit.
Taky je fajn, když trénujete s někým zkušenějším, který vás upozorní na chyby, které v začátku děláte. Odnaučit se vžitý zlozvyk není vždy nejlehčí, čím dříve se toho zbavíte tím víc času vám zůstane na další trénink. Určitě bych však s trénováním nikam nespěchal. Chce to svůj čas a né nadarmo si každý z nás poslechne, že sice nejsme úplný dřeva, ale ještě to pár tisíc ran potrvá
než se budeme cítit silní v kramflecích.
Po úspěšném získání ZP a pořízení první zbraně rozhodně doporučuji několik návštěv střelnice se svou novou zbraní. Osahání a osvojení si své zbraně, bezpečnou manipulaci, střelbu mířenkou na různé vzdálenosti v různých časech. Teprve až potom, co se cítíte, že zbraň ovládáte bezpečně bych zvažoval další kurzy jako jsou obranná střelba.
Pokud vyzkoušíte kurz obranné střelby a budete mít pocit, že level 1 byl super, ale že se ještě necítíte na další úroveň, doporučuji si kurz vyzkoušet znovu nebo stejnou úroveň u jiného instruktora. Samotný pocit je dobrý ukazatel, jestli se cítíte na další úroveň nebo opakovat dryl znovu nebo na sucho doma. Trénink na sucho není k zahození a je fajn to dělat pravidelně a to i potom co si myslíte, že vás to už nemůže nic naučit.
Taky je fajn, když trénujete s někým zkušenějším, který vás upozorní na chyby, které v začátku děláte. Odnaučit se vžitý zlozvyk není vždy nejlehčí, čím dříve se toho zbavíte tím víc času vám zůstane na další trénink. Určitě bych však s trénováním nikam nespěchal. Chce to svůj čas a né nadarmo si každý z nás poslechne, že sice nejsme úplný dřeva, ale ještě to pár tisíc ran potrvá

- strasidlo
Příspěvek#50 » čtv 28. čer 2018, 11:50
Ahoj všem. Zajímal by mě, kolik obecně je potřebný čas a případně rozsah (četnost a množství střeliva) pro dosažení dejme tomu průměrně schopného střelce. Možno rozlišit i na disciplíny. Základem beru mířenku 25 m se stabilním výsledkem 95% do 135 P. Ta 77 P je trošku těžší. Toho střelce prosím beru jak říká kolega "průměrně šikovný běloch". Díky za názory, postřehy, zkušenosti.
- Indian
Příspěvek#51 » čtv 28. čer 2018, 12:33
Záleží na tom, čemu se říká "průměrně schopný střelec" 
Každý má jiné měřítko. Slyšel jsem o IPSC střelci, který střílí málo a vystřílí cca 3000 ks za měsíc.
Já vystřílím cca 600 ks měsíčně (pistole SFP9 bez úprav), cítím zlepšení, víc jistoty při zacházení se zbraní, líp se trefuju, atd., ale pořád si nepřipadám nějak jako průměrně šikovný běloch - střelec
. Pro někoho je 500 - 600 ks měsíčně málo, pro někoho moc. Asi nejdůležitější bude schopnost kapsy to financovat, případně sponzor a taky chuť si tuto zábavu užít co nejvíc.

Každý má jiné měřítko. Slyšel jsem o IPSC střelci, který střílí málo a vystřílí cca 3000 ks za měsíc.
Já vystřílím cca 600 ks měsíčně (pistole SFP9 bez úprav), cítím zlepšení, víc jistoty při zacházení se zbraní, líp se trefuju, atd., ale pořád si nepřipadám nějak jako průměrně šikovný běloch - střelec

- coffee
- Prcek
Příspěvek#53 » čtv 28. čer 2018, 20:54
3 roky poté, co jsem získal ZP a střílel pravidelně sám na střelnici jsem si zaplatil několik kursů obranné střelby. Je to už dost let, ale čerpám z toho dosud a co jsem se tam naučil pod vedením zkušeného instruktora, to vydalo za mnohem víc, než jsem se naučil sám na střelnici s papírovým terčem. Takže asi tak 

- 4mike
Příspěvek#54 » pát 29. čer 2018, 06:16
jj jen navážu ale konkrétní čísla nečekej, to nelze paušalizovat
k mířence se nebudu vyjadřovat vůbec, tu dávám srovnatelně s loterií
čili něco k těm dynamičtějším hrátkám
musíš zohlednit svůj věk, fyzický i mentální schopnosti a pak taky schopnosti (odhalovat chyby a předávat moudra) toho, co Ti stojí za zadkem a říká co a jak a svou schopnost při realizaci rad nevypínat mozek.
No a to je právě to co nelze paušálně vyčíslit počtem patron stejně jako míru individuálního nasazení
(jsou totiž lidi a lidi, každý má jinak rychlý start a jinak vysoký potenciál)
čili kluk 18 co skočí z místa 3m, dělá od dětství fyzický sporty s trenovaným postřehem, IQ přes 120 a fotrem co střílí IPSC 20let
na tom bude asi výrazně líp na startu než čtyřicátník samouk (táta od rodiny rozvíjející mentální a fyzické zdraví četbou Blesku a chozením na fotbal potažmo hospodou) co má namísto pekáče buchet mozol a 30kg navíc.
schválně jsem to popsal tak markatně rozdílně, což ale neznamená, že na tom ten tatík po dekádě tréninků a závodů nebude líp, třeba jen proto , že je od nátury flegmatik s pevnou rukou a není línej doma sušit
k mířence se nebudu vyjadřovat vůbec, tu dávám srovnatelně s loterií
čili něco k těm dynamičtějším hrátkám
musíš zohlednit svůj věk, fyzický i mentální schopnosti a pak taky schopnosti (odhalovat chyby a předávat moudra) toho, co Ti stojí za zadkem a říká co a jak a svou schopnost při realizaci rad nevypínat mozek.
No a to je právě to co nelze paušálně vyčíslit počtem patron stejně jako míru individuálního nasazení
(jsou totiž lidi a lidi, každý má jinak rychlý start a jinak vysoký potenciál)
čili kluk 18 co skočí z místa 3m, dělá od dětství fyzický sporty s trenovaným postřehem, IQ přes 120 a fotrem co střílí IPSC 20let
na tom bude asi výrazně líp na startu než čtyřicátník samouk (táta od rodiny rozvíjející mentální a fyzické zdraví četbou Blesku a chozením na fotbal potažmo hospodou) co má namísto pekáče buchet mozol a 30kg navíc.
schválně jsem to popsal tak markatně rozdílně, což ale neznamená, že na tom ten tatík po dekádě tréninků a závodů nebude líp, třeba jen proto , že je od nátury flegmatik s pevnou rukou a není línej doma sušit

- kolombo
Příspěvek#55 » pát 29. čer 2018, 07:42
Základ je v té poslední větě: "není línej doma sušit"
Po diskusi na posledních závodech je to prostě tak, že Ti opravdu dobří den co den suší a suší ...
Právě IPSC není o tom, kolik dám na 25 metrů bodů do terče, ale jak rychle trefím 2x alfa na každém terči. Tam není na mířenku čas ...
Po diskusi na posledních závodech je to prostě tak, že Ti opravdu dobří den co den suší a suší ...
Právě IPSC není o tom, kolik dám na 25 metrů bodů do terče, ale jak rychle trefím 2x alfa na každém terči. Tam není na mířenku čas ...
- strasidlo
Příspěvek#56 » pát 29. čer 2018, 08:21
Díky za postřehy a názory. Tak nějak jsem to i cítil, hlavně tu tajnou přísadu: sušení. Mířenku bych už celkem zvládnutou snad měl. Teď se zabývám dynamičtější palbou na A4ky cca 15 m. Z počátku pomalu zapíchnout a zasáhnout. Pak zrychlit a zmenšit na A5. To by mi k osobní spokojenosti mohlo stačit.
- strasidlo
- 4mike
Příspěvek#59 » pát 29. čer 2018, 09:42
tady máš pár základních drilů
https://www.youtube.com/watch?v=TJph2TMKx7Y
ale pořád měj na paměti, že Ti nikdo nehlídá jak stojíš, dýcháš, jak se hýbeš
a něco na dlouhý večery
https://www.youtube.com/watch?v=l0Glmnsp2XY
https://www.youtube.com/watch?v=TJph2TMKx7Y
ale pořád měj na paměti, že Ti nikdo nehlídá jak stojíš, dýcháš, jak se hýbeš
a něco na dlouhý večery
https://www.youtube.com/watch?v=l0Glmnsp2XY
Naposledy upravil(a) 4mike dne pát 29. čer 2018, 09:47, celkem upraveno 1 x.
- Indian
Příspěvek#60 » pát 29. čer 2018, 09:45
K tomu co jsem napsal včera bych dodal: nejdřív jsem si nechal vysvětlit jak na mířenku a střílel.
Po cca 1000 ks jsem se přihlásil na pravidelné tréninky obranné střelby. Tam mi znovu poukázali na chyby, které dělám při mířence, takže se snažím je opravit a začal jsem se učit taky obrannou a combatovou střelbu - jak se bránit, vyhodnocovat situaci před použitím a po použití zbraně, abych neskončil na Mírově po zastřelení nevinného, jak ze sebe neudělat terč, když se bráním několika ozbrojeným útočníkům, atd. atd. Je pořád co se učit. A je toho hodně. A baví mne to. Takže se mi z toho koníčka už stává docela kůň. Nedávno jsem "dal" na tréninku 200 ks...
Celou dobu střílím striker fire - nijak neupravenou SFP9. Takže asi tak. Od toho začátku s mířenkou mi uběhly řádově měsíce.
Po cca 1000 ks jsem se přihlásil na pravidelné tréninky obranné střelby. Tam mi znovu poukázali na chyby, které dělám při mířence, takže se snažím je opravit a začal jsem se učit taky obrannou a combatovou střelbu - jak se bránit, vyhodnocovat situaci před použitím a po použití zbraně, abych neskončil na Mírově po zastřelení nevinného, jak ze sebe neudělat terč, když se bráním několika ozbrojeným útočníkům, atd. atd. Je pořád co se učit. A je toho hodně. A baví mne to. Takže se mi z toho koníčka už stává docela kůň. Nedávno jsem "dal" na tréninku 200 ks...
Celou dobu střílím striker fire - nijak neupravenou SFP9. Takže asi tak. Od toho začátku s mířenkou mi uběhly řádově měsíce.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí