Kurzy obranné střelby
Co jinam nepatří...
- Xaw
Příspěvek#391 » pon 9. zář 2024, 09:59
Na 102 jsme měli člověka, který tam přišel s tím, že si chtěl vyzkoušet něco jiného než mířenku v boxu. A opravdu jsem se necítil dobře i když jsem nestál přímo vedle něj. Samozřejmě měl mnohem víc pozornosti instruktorů, kterou pak nemohli věnovat ostatním, kteří si nechtěli jen něco vyzkoušet.
- dan
Příspěvek#392 » pon 9. zář 2024, 10:05
No prave. U zakladnich kurzu to neni tak dulezite. Ale staci pitoma strelba po otocce a uz me zajima, jestli ten vedle opravdu zvedne zbran teprve az bude otoceny k tercum. Je mi krajne neprijemne, kdyz vidim, ze tem lidem neveri ani instruktor. Pokud se prakticky kazde cviceni strili "do prazdna" (coz jednak zdrzuje, jednak to neodpovida realne manipulaci), ja to vnimam tak, ze instruktor neveri, ze ty lidi dokazal naucit bezpecne ulozit nabitou zbran. A jak mam byt v klidu a v pohode ja, kdyz sam instruktor neveri, ze sve studenty dokaze spolehlive naucit takhle zakladni vec ?CzechJoker píše:Tím, jak je to postavené, se na kurzech reálně potkávají lidé, kteří nemají zkušenosti s manipulací a jsou nebezpeční
Vyuka by mela vypadat jako snehova koule. Necim zacnu a postupne k tomu nabaluju dalsi a dalsi veci. Jakmile jednou studenty naucim postoj, cekam uz porad, ze stoji ve vhodnem postoji. Ne, ze "ted cvicime dvojstrely, uz necvicime postoj, tak si stujte jak chcete". Jakmile jednou studenty naucim odstranovat zavady, cekam, ze u jakehokoliv dalsiho cviceni zavadu, pokud k nejake dojde, odstrani - a pokracuji.
Sebeobranna strelba neni jen o jednotlivych drilech. Je i o vybudovani reflexu, ktere ty drily spousti. V konkretnich situacich musis reagovat automaticky a bez premysleni. Nestaci umet odstranovat zavady "na povel". Musis ziskat reflex, ktery zajisti, ze kdyz zbran cvakne naprazdno, tak okamzite automaticky spusti "procedura" odstraneni zavady.
Pokud ale neveris studentum ani v tom, ze dokazou do pouzdra ulozit nabitou zbran, nemuzes jim dovolit samostatne a bez povelu opravovali zavady. A tim si zacali vytvaret dulezity reflex. Naopak, musis jim to zakazat - a polozit zaklady spatnemo reflexu reakce na zavadu.
Nejde mi ted az tak o rozebirani metod konkretncih spolecnosti a jejich srovnavani. Rad bych ale upozornil na to, ze kurz neni jen o vyuce konkretnich drilu. Mel by polozit zaklady i reflexum, ktere jsou zivotne dulezite. A i to je parametr, ktery je vhodne vzit pri vyberu v uvahu.
Ani tak ale neni pravda, ze neci kurzy jsou dokonale, zatimco ty od nekoho jineho jsou k nicemu. Cokoliv co se kdekoliv naucite vam v te kriticke situaci muze pomoct. Neni pravda, ze jedina spravna cesta je venovat spousty dnu a penez vycviku na situaci, ktera dost mozna nikdy neprijde.
Nejen to. Mas i pravo se rozhodnout podle jake metriky posuzujes kvalitu. A kazda, kterou si zvolis, je spravna.CzechJoker píše:jsem zákazník a za své peníze mám právo požadovat kvalitní produkt.
To bude spis zastupny duvod. V propozicich kurzu se pise "Kurz ale rozhodně absolvujte v oblečení a výbavě co nejvíce odpovídající vašemu dennímu nošení nebo práci bez nutnosti dokupovat taktickou výstroj. Ta není na tomto kurzu povinná. ". Spousta lidi tam chodi v civilu.CzechJoker píše:CQB do HT ... Nejel jsem tam jenom kvůli tomu, že nevidím smysl drilovat v nosiči s blembákem, když jsem civil.
Neni. Bohuzel, je to stat, kdo rozhoduej o naplni kurzu. A ten rozhodl, ze do toho jednoho dne nastrka opravdu hodne veci. Akreditovana osoba, ktera to uci to nemuze ovlivnit. Co ovlivnit muze je, jakym zpusobem dane tema probere. Prikladmo, na MV102 je jako jedno z temat strelba v leze. To se da pojmout ciste formalne - lehnete si, az budete bezpecne lezet tak vytaste, vystrelte deset ran na terc - a odskrtavame, ze tohle mame hotovo. Tohle se nemusi ani susit, ucastnik nemusi az tak kriticky ovladat kdy ma prst na spousti, neni problem s udrzenim bezpecneho smeru zbrane. Da se to zvladnout za pet minut. No a nebo to lze pojmout jinak. Opravdu situace zacala tim, ze klidne lezim a najednou se objevi hrozba, kterou, stale lezici na zemi, vyresim ? No, mozna to je, ale daleko pravdepodobnejsi je, ze konflikt zacal ve stoje a do lehu jsme se dostal az v prubehu. At uz umyslne, nebo jde o pad. S nabitou zbrani v ruce. Pro prakticky konflikt je uzitecnejsi naucit se se zbrani upadnout a pak vystrelit. To uz se ale susit musi. Prst spolehlive mimo spoust je pri padu bezpodminecne nutny. A najednou je to pet opakovani po dvou vystrelech. Tema na pul hodiny. Takze ano, lze najit kurz MV102, kde s casem neni problem a to co se instruktor rozhodne probrat stihne oducit v klidu. Ale je to neco za neco a kazdy se musi rozhodnout co chce.vvitty píše:Pro MV102 ani u HT neni DP podminkou
- Trpaslo
Příspěvek#393 » pon 9. zář 2024, 10:10
No tak problém patrný z této diskuse je fakt, že to nejde sjednotit řekněme v rámci ČR. Teoreticky ty kurzy MV by v tomto mohli být cesta, ale jak je vidno z rozdílného pojetí, tak taky slepá. To MV měli podle mě rozsekat na mnohem více úrovní. Ale to je diskuse jinam.
Stejně tak neexistuje univerzální ideální kurz. To je ale asi ve všech oblastech. Nejlepší je asi zkusit více různých a udělat si názor sám. Jak tu někdo psal, tak ta cena kurzu je vlastně levná kdekoliv, když to přepočtu na hodiny na střelnici s instruktorem.
A dotaz do živého vlákna? Netusite někdo jestli na východ od Prahy někdo dělá nějaké solidní tréninky/kratší kurzy? Vyjma HTR v Brandýse.
Stejně tak neexistuje univerzální ideální kurz. To je ale asi ve všech oblastech. Nejlepší je asi zkusit více různých a udělat si názor sám. Jak tu někdo psal, tak ta cena kurzu je vlastně levná kdekoliv, když to přepočtu na hodiny na střelnici s instruktorem.
A dotaz do živého vlákna? Netusite někdo jestli na východ od Prahy někdo dělá nějaké solidní tréninky/kratší kurzy? Vyjma HTR v Brandýse.
- vidocqcz
Příspěvek#394 » pon 9. zář 2024, 10:12
Podle mě se MV "kurzy" milně berou jako kurzy. Spíš bych to viděl jako cvičení+zápočet+zkoušku v jednom. Přednášky už musí mít člověk za sebou.
Nikdo přece nemůže čekat, že si udělá zbroják (ekvivalent dlouholetých držitelů ZP bez dostatečného nebo vůbec nějakého tréninku) a rovnýma nohama skočí do MV a tam ho všechno naučí.
Nikdo přece nemůže čekat, že si udělá zbroják (ekvivalent dlouholetých držitelů ZP bez dostatečného nebo vůbec nějakého tréninku) a rovnýma nohama skočí do MV a tam ho všechno naučí.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#395 » pon 9. zář 2024, 10:15
Trpaslo píše:No tak problém patrný z této diskuse je fakt, že to nejde sjednotit řekněme v rámci ČR. Teoreticky ty kurzy MV by v tomto mohli být cesta, ale jak je vidno z rozdílného pojetí, tak taky slepá. To MV měli podle mě rozsekat na mnohem více úrovní. Ale to je diskuse jinam.
O problémech MV kurzů se ví, ale řešení ve formě novelizace nařízení vlády zatím čeká. Problém sám za sebe vidím v kreativitě některých firem, které z toho dělají zbytečnou kašpařici v plynových maskách, nebo to pojímají téměř jako vojenský výcvik.
vidocqcz píše:Podle mě se MV "kurzy" milně berou jako kurzy.
Přečti si nařízení vlády Nařízení vlády č. 255/2021 Sb., než napíšeš, že se berou "mylně jako kurzy". Vše je tam popsané, i o teorii, která je součástí každého stupně v rozsahu 8 hodin. A co se tam neřeší, je vstupní kvalifikace. Jít tam s čerstvým zbrojákem možná není dobrý nápad, ale ty kurzy jsou koncipovány tak, že by účastník měl postupně získat potřebné znalosti. Samozřejmě, pokud to není úplné vemeno.
- Mac.42
Příspěvek#396 » pon 9. zář 2024, 10:26
Problém je v tom, že kurzy MV oficiálně slibují nějaké zapojení do složek (k čemuž by bylo zapotřebí opravdu trénovat), ale zároveň je hlavním smyslem nažrat evropského vlka, aby nám naše kozy zůstaly (k čemuž není třeba střeleckou veřejnost nějak hluboce trápit).
Z toho druhého plyne, že přichází zcela netrénovaní jedinci, kteří vlastně nic jiného než razítko nechtějí.
Z toho prvního pak, že někteří držitelé akreditace to berou vážně a snaží se vyprodukovat jedince, kteří by byli skutečně použitelní v nějakém teamu (tj. neohrožovali se vzájemně).
Nejhorší je, když se pomíchají ambice a přijde nepolíbený člověk, který lpí na svém svatém právu zákazníka být za pár hodin vycvičen v bojovníka SWATu (a nejlépe ho PČR bude žádat o výpomoc v jeho bydlišti).
V občanském povolání občas učím, takže se s tím potkávám i v úplně jiném prostředí - vždycky přijde někdo, kdo by si rád koupil nějakou zkratku a za pár hodin by chtěl vyčarovat schopnosti, jež stojí alespoň vyšší desítky či dokonce stovky hodin tréninku.
Z toho druhého plyne, že přichází zcela netrénovaní jedinci, kteří vlastně nic jiného než razítko nechtějí.
Z toho prvního pak, že někteří držitelé akreditace to berou vážně a snaží se vyprodukovat jedince, kteří by byli skutečně použitelní v nějakém teamu (tj. neohrožovali se vzájemně).
Nejhorší je, když se pomíchají ambice a přijde nepolíbený člověk, který lpí na svém svatém právu zákazníka být za pár hodin vycvičen v bojovníka SWATu (a nejlépe ho PČR bude žádat o výpomoc v jeho bydlišti).
V občanském povolání občas učím, takže se s tím potkávám i v úplně jiném prostředí - vždycky přijde někdo, kdo by si rád koupil nějakou zkratku a za pár hodin by chtěl vyčarovat schopnosti, jež stojí alespoň vyšší desítky či dokonce stovky hodin tréninku.
- Mac.42
Příspěvek#397 » pon 9. zář 2024, 10:28
Blacky píše:Jak je ten vtip? To se takhle jednou potká Brňák s Pražákem. Brňák začne Pražákovi líčit všechny posměšky a vtipy, které kolují o Pražácích v Brně. A Pražák na to odpoví: "A víš zase ty, co se říká v Praze o Brňácích? – Vůbec nic!"
Jo, přesně tohle už mne několikrát napadlo, když narážím na angažované hejtění proti HT.
Nevím jak dnes, ale když já procházel kurzy DP/DR/CQB/MV, tak instruktoři neřešili jak co dělají či co říkají jinde, ale "proč to děláme jak to děláme".
(Jako rodilej pražák vyštudovanej v Brně musím říci, že to neni ani tak vtip jako hluboká pravda.)
- vvitty
Příspěvek#398 » pon 9. zář 2024, 10:40
Mac.42 píše:Jo, přesně tohle už mne několikrát napadlo, když narážím na angažované hejtění proti HT.
Nevím jak dnes, ale když já procházel kurzy DP/DR/CQB/MV, tak instruktoři neřešili jak co dělají či co říkají jinde, ale "proč to děláme jak to děláme".
Je to pořád stejně. A pokud někdo dělal některé věci jinak - třeba proto že ve složce to dělají jinak - tak to akceptovali do té míry dokud dodržel bezpečné chování se zbraní a splnil zadání. Ale třeba jezdím k jinému HT než někteří

- dan
Příspěvek#399 » pon 9. zář 2024, 10:43
Muze. Prave proto, ze je zacatecnik co zrovna ziskal ZP a nejenze nevi jak situace resit, on dokonce nema ani predstavu kolik ruznych veci je treba vyresit a kolik ruznych aspektu, se kteryma se pri priprave na ZP vubec nepotkal, je treba vzit v uvahu.vidocqcz píše:Nikdo přece nemůže čekat
Mozna bysis tu vyhlasku mel precist. To neni volba tech spolecnosti.CzechJoker píše:zbytečnou kašpařici v plynových maskách
A ohledne "vojenskeho vycviku" - ono opravdu zalezi proc ses na sebeobrannou strelbu dal. Ja to vidim tak, ze kdo se chce bavit, venuje se strelbe sportovni. Ale sebeobranna strelba je priprava na situaci, ve ktere jde nekomu o zivot. V lepsim pripade o tvuj vlastni, v horsim pripade o ten, ktery ty svoji chybou bezduvodne zmaris. Uplne si neumim predstavit nastaveni hlavy, ktere se na jednu stranu pripravuje na boj o zivot se zbani, soucasne ale nechce slyset, ze je to priprava na boj o zivot, a ze na tom co se nauci a jak se to nauci muze jednou neci zivot zaviset.
Ja zbran trvale nosim. Uz jednou jsem se musel rozhodnout zda nekomu jinemu zivot navzdy (a soucasne dost nakratko) zmenim. To je strasne vazna vec. Patrim k tem, kteri chteji aby je kurzy sebeobranne strelby pripravily prave na tenhle okamzik. A ja se prizpusobim stylu toho, o kom si myslim, ze me dobre nauci tohle. Nejen jednotlive konkretni drily, ale tu dovednost jako celek. A ze se to pak v nekterych ohledech podoba vojenskemu vycviku ? No mozna proto, ze je to dobry zpusob jak toho cile dosahnout.
Your mileage may vary.
Naposledy upravil(a) dan dne pon 9. zář 2024, 10:50, celkem upraveno 1 x.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#402 » pon 9. zář 2024, 10:57
Dane, doporučuji ti totéž, protože v nařízení vlády jsou "základní zásady ochrany obyvatelstva před účinky zbraní hromadného ničení a průmyslových havárií" uvedeny v teoretické části MV-301, nikoliv v praktické. Takže jestli firma "sniper.cz" nechá chudáky běhat a střílet v plynových maskách, je to jejich kreativní výklad NV, který sice prošel akreditací MVČR, ale oporu v NV nemá.
Pokud jde o CQB, kde víš o mých zástupných důvodech evidentně víc než já, tak jsem se v objednávce proklikal až k platbě, kde na mě v posledním kroku vybafla informace, že na kurzu mám mít nosič a přilbu a pokud to nemám, tak si ji mohu za poplatek vypůjčit. To je důvod, proč jsem do toho nešel - já si nepotřebuju hrát na policajta nebo vojcla, já jsem civil a chci civilní verzi - v civilu, bez balistické ochrany, sám (žádná hra na vláček) a s krátkou zbraní v režimu skrytého nošení. Pokud je to v praxi jinak, tak by si hoši měli udělat pořádek na webu. Nebudu se dovolávat svědectví známých, ale hodně lidí v mém okolí ví, že jsem neměl zájem jet na kurz do Luhačovic.
Pokud jde o CQB, kde víš o mých zástupných důvodech evidentně víc než já, tak jsem se v objednávce proklikal až k platbě, kde na mě v posledním kroku vybafla informace, že na kurzu mám mít nosič a přilbu a pokud to nemám, tak si ji mohu za poplatek vypůjčit. To je důvod, proč jsem do toho nešel - já si nepotřebuju hrát na policajta nebo vojcla, já jsem civil a chci civilní verzi - v civilu, bez balistické ochrany, sám (žádná hra na vláček) a s krátkou zbraní v režimu skrytého nošení. Pokud je to v praxi jinak, tak by si hoši měli udělat pořádek na webu. Nebudu se dovolávat svědectví známých, ale hodně lidí v mém okolí ví, že jsem neměl zájem jet na kurz do Luhačovic.
Naposledy upravil(a) CzechJoker dne pon 9. zář 2024, 11:03, celkem upraveno 2 x.
- dan
Příspěvek#403 » pon 9. zář 2024, 11:01
Jenze o naplni kurzu rozhoduje to co ti MV schvali v osnovach, ktere jsou prilohou zadosti o akreditaci. A ty se kvuli jejich pripominkam nekolikrat predelavaly. Ne, opravdu nejde o svobodne rozhodnuti akreditovane osoby. Jestli to MV pozdeji nekomu schvalilo bez masek, tak mu gratuluji.
- Blacky
Příspěvek#405 » pon 9. zář 2024, 11:08
A tak se zase točíme na drobnostech, které nejsou podstatné, ale pro "naši" verzy vidění světa se hodí. 
Masky jsou jen zástupný problém, lidí, co za každou cenu potřebují HT něco vytknout. Je to k smíchu. Myslím, že pokud by někdo odmítl masku, protože je mu z toho blbě, nebo jiný relavantní důvod ( ne jen to, že přeci na ulici masku také nenosí), tak ji mít nemusí. Proč to ale neberete, jako legraci? Zkusit si něco, co běžně nemuzeete, Zjistit, že to je oser, ze v tom není vidět ani slyšet. Mít otevřenou mysl pro něco, co je málo pravděpodobné, ale ne nemožné.
Za mě je rozdíl v tom, dělat neco co se spíš nestane, než to co ne vyloženě blbě (třeba vyklánění 90°do strany, pídalkování na zemi, střelba ze židle apod.)

Masky jsou jen zástupný problém, lidí, co za každou cenu potřebují HT něco vytknout. Je to k smíchu. Myslím, že pokud by někdo odmítl masku, protože je mu z toho blbě, nebo jiný relavantní důvod ( ne jen to, že přeci na ulici masku také nenosí), tak ji mít nemusí. Proč to ale neberete, jako legraci? Zkusit si něco, co běžně nemuzeete, Zjistit, že to je oser, ze v tom není vidět ani slyšet. Mít otevřenou mysl pro něco, co je málo pravděpodobné, ale ne nemožné.
Za mě je rozdíl v tom, dělat neco co se spíš nestane, než to co ne vyloženě blbě (třeba vyklánění 90°do strany, pídalkování na zemi, střelba ze židle apod.)
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí