Kurzy obranné střelby

Co jinam nepatří...
Petr z Braníka

Příspěvek#376 » sob 7. zář 2024, 14:03

Já třeba jsem s HardTask velice, velice a nad míru spokojen, a nepsal jsem to sem. Mám za sebou celou MV od 101 do 301, DP od 1 do 3, a pak nějaký trénink jako člen Rangers.
S tamními instruktory jsem už se seznámil během toho se všemi, jejich přístup mi velmi vyhovuje.
Tak s tím 50/50 to bude spíš jinak, protože kdo je spokojený, nemá potřebu to psát.

Mac.42

Příspěvek#377 » sob 7. zář 2024, 14:57

Jsou lidi co tlachají a lidi co makají.

HT si udělali dost nepřátel, protože se do kurzů v rámci akreditace MV pustili s plnou silou a náhle se stali i vzdálenějším instruktorům konkurencí. Z pohledu HT je pak problém, že kurzy MV jsou koncentrátem věcí, které se jinak učí dny namísto hodin. Proto je pak tlak na to, aby do MV chodili lidi, kteří to už umí a chtějí se jen certifikovat. To je pak živnou půdou pro hejty.

Sám jsem to na kurzech MV zažil, že lidi bez zkušenosti s HT byli v citelné nevýhodě a mnohdy diskutovali o věcech, které byli těm již obeznámeným samozřejmé. Bohužel nemohu potvrdit, že by k HT přišel někdo zvenku do kurzu MV a tam exceloval. Na druhou stranu, nikdo nikoho neurážel, pouze se diskuse redukovaly na "děláme to takhle, máme k tomu důvod, se s tim smiř, nebo si to dojdi natrénovat na kurz, tady neni na základy čas". Pak to vytváří pnutí v onom "já jsem zákazník a chci to pohodlné", což není úplně v souladu s étosem HT "makám na sobě". Ostatně je to i o hlubším nesouladu očekávání od SZS, kdy někteří chtějí jen co nejlevnější razítko (což je hlavní účel SZS) a jiní mají představu, že z nich kurzy udělají nějakou ozbrojenou složku.

Ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by dostal na kurzech HT vynadáno aniž by byl nebezpečný.
Názory na Miloše si někteří formují na facebooku, namísto kurzu s ním stráveným.

Neptun

Příspěvek#378 » sob 7. zář 2024, 15:31

Já byl u HT na svém prvním kurzu, jako začátečník a podle mně naprosto profesionální přístup a za mně spokojenost. Nyní chodím pravidelně na tréninky a sem tam na kurz k Martinovi Silovskému ( Scorpions defense) a taky naprostá spokojenost.

Cocman

Příspěvek#379 » sob 7. zář 2024, 17:27

Taky prispeju svoji troskou do diskuze. U HT mam DP 1-4 vsechny MVcka a DR1-2. Plus chodim minimalne 1x mesicne na treninky HTR. Ve sve podstate nemuzu rict o instruktorech nic spatneho. Kdyz clovek udela neco spatne, tak si za to pojeb zaslouzi, protoze preci jen uz to neni sranda a nikdo nechce, aby ho clovek vedel nej premiril s nabojem v komore atd. Nikdy jsem nezazil, ze by tam clovek dostal vynadano za neco neopravnene. Mam jenom jednu negativni zkusenost, tusim z DP2, kdy jsem dostal za me neopravneny pojeb za to, ze jsem manipuloval se zbrani, kdyz jsem nemel, ale z duvodu, ze jsem neslysel pokyny, protoze jsem pomahal prinest jeste nejake vybaveni.
Samozrejme s nekterymi instruktory bych si v osobnim zivote asi nemel co rict, ale tady se plati za to, aby cloveka neco naucili a to vsichni splnuji. A jako bonus beru u HTR, ze se na treninku clovek nemusi bat manipulace ostatnich lidi, protoze ta uroven uz tam nejaka je.

Sud

Příspěvek#380 » sob 7. zář 2024, 20:54

Erix: Díval jsem se na stránky HT. Kurz DP1 stojí 2700 Kč. Vyser se na názory lidí na internetu a za tyhle směšný prachy si ho tam jdi udělat sám. Pak uvidíš, jestli má smysl jim ještě něco nasypat nebo ne

JirkaCV

Příspěvek#381 » ned 8. zář 2024, 08:25

Nezapomeň přičíst cenu 300 nábojů. Ale furt je to málo.

dan

Příspěvek#382 » ned 8. zář 2024, 19:19

CzechJoker píše:já platím za to, že mě to instruktor naučí
To samozrejme. Muzes mit kvalitni kurz s pristupem, ktery bezezbytku zohledni tve individualni potreby, ale bude to neco stat. Pokud chces kvalitu za nizkou cenu, bude to spise kurz pro skupinu, kde se jednotlivci budou muset prizpusobit a moznosti individualizovaneho pristupu ke kazdemu ucastnikovi budou omezene.

Jinymi slovy, pokud chces neco dostat, musis neco dat. Nakolik to budou ciste penize (a postoj "tak ted je vase starost me to naucit"), a nakolik cast penez nahradis ochotou "jit uciteli a uceni naproti", je uz na tobe.

CzechJoker píše:U HT prý záleží na tom, jakého máš instruktora.
To vzdy a vsude. Ale u firem, ktere jsou one-man show to neni tolik videt.

Erix píše:Pro ty drsnější jsem našel toto, neberte to jako reklamu, zvlášť ten druhej může být drsnej.
https://thortac.com/produkt/zajeti-a-vy ... escription
Ano, je to "zazitkovka". Realnemu zachazeni jakeho by by se cloveku mohlo dostat se to muze priblizit jen velmi omezene. A presto to pro me byla uzasna osobni zkusenost. Se sebou samym. Uprimne verim, ze totez to muze nabidnout kazdemu koho zajima zkoumani vlastnich limitu a hranic. Vsechny doporucujici slova, ktery me napadaji, mi nepripadaji dostatecne silny. (Zdravim Jirku44 - tak co, jsem agent HT ? ;-) )

Erix píše:HTčko má zavedeny návaznosti(měla by být možnost výjimek)
Je. Pokud dokazes duveryhodne vysvetlit proc si myslis, ze umis veci, ktere umet mas abyses "navazujiciho" kurzu ucastnit mohl, a uneses riziko, ze te z kurzu vylouci, pokud se zjisti, ze to nebyla pravda a neprimerene vsechny zdrzujes nebo jsi dokonce nebezpecny, tak to mozne je.

Chtel bych pri tehle prilezitosti upozornit na jeden aspekt. Cim ma firma uzsi nabidku, tim si muze dovolit byt vuci klientum tolerantnejsi. Pokud mas jen dva kurzy, 1) zaklady, 2) strelba za pohybu (a dal uz to nikam nejde), tak si muzes dovolit tim poslednim kurzem nechat projit jako uspesneho absolventa klienta, ktery principy strelby za pohybu prakticky nepochopil. U teto firmy to je top-level kurz. On uz na nic slozitejsiho neprijde, protoze nic slozitejsiho v nabidce neni.

V jine situaci je firma, pro kterou je strelba za pohybu kurz stredni urovne obtiznosti a nad nim je (treba) prace v teamu. Kdy strilis za pohybu ve dvou (nebo jeste vice). Potrebujes nejen aby oba na konci kurzu odesli zdravi. Potrebujes aby se jeden toho druheho nebal, protoze jinak s nim cvicit (opravnene) nebude chtit. Ty si uz behem kurzu te nizsi urovne musis uvedomit, ze klient muze prijit na kurz urovne vyssi. A mozna ho povedes znovu ty. Nemuzes ho dnes pochvalit za peknou strelbu za pohybu (ackoliv mu to fakt nejde a vis, ze jakmile nebude strelba za pohybu cil, ale prostredek, a on se na ni nebude moct plne soustredit, protoze primarne se bude muset soustredit na neco jineho, tak je znacna sance, ze nekoho ohrozi. Kdyz ho dnes "proklientsky" pochvalis, mozna ho uz zitra budes muset z kurzu vyssi urovne vyhodit protoze opravdu neni bezpecne ho tam nechat.

Jirka44 píše:taky chodí Dan na více stejných kurzů a to třeba i k ThorTacu a to je člen HT, sic nevím zda tam chodí z důvodu učení nebo okouknout jak se to cvičí jinde
I na sebeobranu chodim soucasne ke dvema trenerum. Kteri jsou technicky vzato konkurenty. Ucim se i jinde, protoze kazdy uci trochu neco jineho, kazdy uci trochu nejak jinak, kazdy klade durazna trochu neco jineho. Je to muj zpusob jak se zlepsovat. S obema recenymi streleckymi spolecnostmi me poji osobni vazby a na obou stranach o nich vedi. Na spionaz mi schazi socialni inteligence. Ja bych se hned proflaknul.

Obecne si myslim, ze hledani objektivne idealniho kurzu obranne strelby je chyba od sameho pocatku. Nekdo se lepe uci zcela individualne, nebo v male skupince - a chce umet zaklady a vubec nema za nutne aby se mohl porovnavat s temi nejlepsimi. Nekdo se bez problemu uci i ve vesi skupine a prizpusobi se stylu prakticky kazdeho ucitele. Nekdo to ma s tou flexibilitou horsi - tenhle nesnese aby ho ucila zenska, tamhleten nesnazi "armadni styl", jiny ho naopak preferuje. A to ani nemluvim o tom, ze nekdo se uci sebeobrannou strelbu proto aby se vyporadal s fetakem s nozem v noci v parku, jiny chce byt pripraven na nekterou z moznych apokalyps.

Pomahat nekomu vybrat nejlepsiho instruktora obranne strelby je skoro jako pomahat mu s vyberem manzelky kdyz ani nevite jestli je hornak nebo dolnak ...

Jirka44

Příspěvek#383 » ned 8. zář 2024, 21:14

Dan - ano vím byli jsme spolu několikrát jinde, já preferuji dělat kurzy u KACU - nehrajou si válku a naučíš se to co máš a hlavně ty kurzy mají hlavu a patu oproti třeba HT kde hraje na válku místo toho aby ses učil tomu čemu bys měl, ale je vidno že někteří kurzanti to berou ač jsou tam vystrojeni víc než pravidelné speciální jednotky sic nevím k čemu jim to je třeba na kurzech třeba MV-201 ale asi je to baví :-) . Toť asi tak za mě. Jen jsem si ale všiml že i když tu kurzy jak říkáš u HT super, polovina lidí neumí správně držet zbraň a to vidím že se kurzy zaměřují ne přímo na to co by měli.

Jinak jak si napsal že kvalitní kurz si musíš zaplatit a i instruktor se ti bude líp věnovat tak na to si nemusím připlácet u HT když všude jinde mi to dají normálně a třeba zrovna u KACU které beru za špičku je toto samozřejmostí .

Howgh

vvitty

Příspěvek#384 » ned 8. zář 2024, 23:50

Sud píše:Erix: Díval jsem se na stránky HT. Kurz DP1 stojí 2700 Kč. Vyser se na názory lidí na internetu a za tyhle směšný prachy si ho tam jdi udělat sám. Pak uvidíš, jestli má smysl jim ještě něco nasypat nebo ne

Asi tak nejak. Uz jen pronajem stavu na strelnici kde pulku veci co se na DP1 cvici ani delat nemuzes (protoze provozni rad strelnice je zakazuje) vyjde na hodinu na tri az pet stovek ... a to za Tebou nestoji nikdo kdo Ti rekne co delas blbe.

Sobiho

Příspěvek#385 » pon 9. zář 2024, 06:16

Jak jsem psal HT je nejlepší volba, ano, někteří mají s jedním problém (právě i z mých přátel), ale já osobně ne. Kurzy MV jsou pojaty jako takové opáčko kurzů DP s bonusem. Moc dobře bylo vidět, že kdo měl předchozí kurzy DP měl výhodu a vlastně je to akčnější trénink. Kdo bohužel šel na kurz nepolíben... to bylo moc dobře vidět a znát.
Osobně jejich kurzy mohu doporučit, "pár" jich mám za sebou a na další už jsme s grupou přihlášeni. A s některými instruktory mám i velmi nadstandardní vztahy! :-)

CzechJoker

Příspěvek#386 » pon 9. zář 2024, 06:23

dan píše:Pokud chces kvalitu za nizkou cenu, bude to spise kurz pro skupinu, kde se jednotlivci budou muset prizpusobit a moznosti individualizovaneho pristupu ke kazdemu ucastnikovi budou omezene.

Poté, co jsem u KACU utratil hodně přes sto litrů za kurzy si dovolím říct, že moje zkušenost je přesně opačná. Samozřejmě, že kurzy pro malé skupinky se musí časově přizpůsobit možnostem instruktora, který to nemá jako fultajmdžob, ale vlastní průběh kurzu, individuální přístup, možnost vyzkoušet si vše v klidu a taky možnost ptát se bez toho, aby tě někdo buzeroval, že zdržuješ, to je pro mě významný bonus. Nota bene, že takové kurzy probíhají většinou v pohodlné dojezdové vzdálenosti a jejich cena bývá výrazně nižší.
Ale může být, že u jiných firem je to jiné.

Sobiho píše:Kurzy MV jsou pojaty jako takové opáčko kurzů DP s bonusem.

Možná u HT, ale obecně by to měly být standalone kurzy, na kterých bys měl projít vše od základů po pokročilé techniky. Je jasné, že je to pro instruktory větší zátěž, ale tak to prostě je.
Naposledy upravil(a) CzechJoker dne pon 9. zář 2024, 06:47, celkem upraveno 1 x.

Blacky

Příspěvek#387 » pon 9. zář 2024, 06:46

No vidíš. Já se třeba na KACU chystal, ale nepůjdu. Od malicherností, jako je vzdálenost :) , přes pro mě divnej web, vyprávění asik 4-5 lidí, jak vedou kurzy MV, po vyjadřování v mediích k různejm kausám. A pak vychvalování, který je prostě spíš odrazující Vás dvou tady. :)

Jak je ten vtip? To se takhle jednou potká Brňák s Pražákem. Brňák začne Pražákovi líčit všechny posměšky a vtipy, které kolují o Pražácích v Brně. A Pražák na to odpoví: "A víš zase ty, co se říká v Praze o Brňácích? – Vůbec nic!"

CzechJoker

Příspěvek#388 » pon 9. zář 2024, 07:05

KACU je reálně one man show, všechno si dělá Viktor sám. Webovky neřeší, všechno cpe na facebook a spoustu informací ke kurzům ti ani nedá automaticky a musíš se jich domáhat. S emailem to je to samé, preferuje whatsapp.

Tím, jak je to postavené, se na kurzech reálně potkávají lidé, kteří nemají zkušenosti s manipulací a jsou nebezpeční. Na tohle jsem už minulý rok na podzim upozorňoval, ale pochybuju, že se to změní. V tomhle je ten progresivní typ kurzů (nejen) u HT výhodou.

Orlová je z ruky pro všechny, já to mám skoro 200 km a musel jsem mít do Orlové jednu kompletní sadu vybavení, protože je všechno pokryté mastným černým prachem z uhlí. Po víkendu v Orlové vypadáš, jako kdybys strávil měsíc z zákopu na Donbase.

Nijak se netajím tím, že jsem chtěl jet loni v prosinci na CQB do HT, které bylo sice až v Kladně, ale i s cestou z Brna vyšlo na stejné peníze, jako CQB od KACU v Luhačovicích. Nejel jsem tam jenom kvůli tomu, že nevidím smysl drilovat v nosiči s blembákem, když jsem civil.

Naposledy jsem byl od KACU na kurzu "Taktické medicíny", což bylo za 7000 Kč kurz + ubytování 1500 Kč (příšerný hotel U jelena nebo ještě příšernější penzion U supa) + náklady na stravu a cestu. Prostě víkend za desítku. Ve finále to bylo nabušené asi jako běžný kurz první pomoci od Červeného půlměsíce, jediná "taktika" byla jedna situace se střelcem. Naštěstí už na kurzech zrušili hodnocení účastníků, protože tohle bych si pro sebe nenechal.

Za sebe to mám tak, že v tomto okamžiku jsem s kurzy tam skončil, protože už mi nic nedávají. Věci, které potřebuju trénovat, řeším na malých kurzech. Teď mě čeká další první pomoc, ale tentokrát opravdu taktická, včetně CQB a CUF. A za zlomek ceny. K tomu plánujeme, že bychom v Brně uspořádali suchý nácvik v tělocvičně (v KACU tomu říkají biomechanika), v menším počtu a za režijní náklady.

Jedno mi ale KACU dalo. Uvědomil jsem si, že jsem zákazník a za své peníze mám právo požadovat kvalitní produkt.

Sobiho

Příspěvek#389 » pon 9. zář 2024, 08:34

CzechJoker píše:

Možná u HT, ale obecně by to měly být standalone kurzy, na kterých bys měl projít vše od základů po pokročilé techniky. Je jasné, že je to pro instruktory větší zátěž, ale tak to prostě je.

Spíš jsem myslel, že obsahově je to podobné, a opravdu vše probrat detailně od začátku za tu časovou dotaci nejde, když máš DP za sebou a jedeš to právě spíš jako opáčko, tak se ušetří dost času a ten zbyde na ty další věci. Osobně si nedokážu představit MV102, kde Ti přijdou všichni bez jediného kurzu.

vvitty

Příspěvek#390 » pon 9. zář 2024, 09:31

CzechJoker píše:

Pro MV102 ani u HT neni DP podminkou. Da se to absolvovat i bez toho - i takove znam - ale pokud clovek nema aspon zakladni navyky ktere se v tom DP1 trenuji a uci tak ma proste problem a ostatni zdrzuje. To je jeste ten lepsi pripad, pokud je pro ne rovnou nebezpecny tak bude odejit.

Zasadni otazkou je kde je uroven tech zakladu ktere by clovek pred takovym kurzem mel mit zvladnute a co uz je neco co by se na tom kurzu mel naucit a jeste to treba nedelal. A taky jak moc je clovek schopen se ty veci ucit za pochodu.

Zpět na