Kurzy obranné střelby
Co jinam nepatří...
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#346 » pát 6. zář 2024, 13:18
Můžu srovnat hodně kurzů a hodně instruktorů a vím, že to jde i bez zbytečného křiku. Zažil jsem instruktory, kteří lidem nadávají pořád, ne jenom kvůli bezpečnosti. DĚLEJ, KURVA, MAKEJ, NEČUM, POHNI, DVACET KLIKŮ JEDUJEDU... Jako chápu, že mají malé péro a musí si to někde kompenzovat, ale už mám svůj věk a zkušenosti a pokud si na mě někdo (mladší) otevírat bezdůvodně zobák, tak mu ho hodně rychle zavřu. Opakuju, nechávám stranou bezpečnost. Ale pokud instruktor neumí vysvětlit, co po platícím zákazníkovi chce a když se nedaří, tak ječí, tak sorryjako. Stejně jako nějaké mačistické a šovinistické kecy nebo žvanění o tom, kolik o víkendu vymrdal kurev (to jsem skutečně zažil...)
Trpaslo, já platím za to, že mě to instruktor naučí. Pokud to nedokáže, nezaslouží si moje peníze. Stejně tak očekávám, že pokud bude na kurzu pičus, který se oblíkne jako do Bachmutu, ale se zbraní je nebezpečný sobě i druhým, tak ho instruktor vyfuckuje pryč. Tam je bohužel druhé riziko, že prachy nesmrdí a přece nevyhodí platícího klienta.
V posledních měsících jsem potkal pár lidí, kteří odešli z kurzů jedné nejmenované firmy, protože se k nim instruktoři chovali jako hovada.
Trpaslo, já platím za to, že mě to instruktor naučí. Pokud to nedokáže, nezaslouží si moje peníze. Stejně tak očekávám, že pokud bude na kurzu pičus, který se oblíkne jako do Bachmutu, ale se zbraní je nebezpečný sobě i druhým, tak ho instruktor vyfuckuje pryč. Tam je bohužel druhé riziko, že prachy nesmrdí a přece nevyhodí platícího klienta.
V posledních měsících jsem potkal pár lidí, kteří odešli z kurzů jedné nejmenované firmy, protože se k nim instruktoři chovali jako hovada.
- cipis
Příspěvek#347 » pát 6. zář 2024, 13:58
Moje řeč.
Dobrý učitel nepotřebuje řvát. Problém je v tom, že hromada instruktorů je ex(armáda, policie, ...), a prostě jedou to, co se tam naučili, žádná pedagogika, žádné obrácení se do civilního směru. Kurz jsem si zaplatil, aby mě něco naučili, ne aby na mě řvali, že jsem pomalý, že to a ono.
Vytknout chybu se dá i slušně a klidně.
Zažil jsem na jednom kurzu, že instruktor praštil "žáka" zásobníkem po ruce, až do krve. Ano, dotyčný žák neudělal přesně, to co měl, ale k ohrožení života, zdraví nebo majetku nedošlo (protože to bylo na sucho). Kdyby to udělal mě, tak nejspíš volám policajty ... A klikování? Nepřišel jsem do posilovny ...
Dobrý učitel nepotřebuje řvát. Problém je v tom, že hromada instruktorů je ex(armáda, policie, ...), a prostě jedou to, co se tam naučili, žádná pedagogika, žádné obrácení se do civilního směru. Kurz jsem si zaplatil, aby mě něco naučili, ne aby na mě řvali, že jsem pomalý, že to a ono.
Vytknout chybu se dá i slušně a klidně.
Zažil jsem na jednom kurzu, že instruktor praštil "žáka" zásobníkem po ruce, až do krve. Ano, dotyčný žák neudělal přesně, to co měl, ale k ohrožení života, zdraví nebo majetku nedošlo (protože to bylo na sucho). Kdyby to udělal mě, tak nejspíš volám policajty ... A klikování? Nepřišel jsem do posilovny ...
- Murphy
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#350 » pát 6. zář 2024, 14:55
Až si budu chtít vypít sojové latté s buzeranty, zajdu si na Prague Pride. Na kurzy dynamické střelby chodím, protože tam je fajnovej rambajz, není to pro slečinky, občas padne hrubší slovo... Po sérii kliků nebo angličáků si zkouším, jaké to je, když se střílí s tepovou frekvenci se srdcem v krku. Rád sebou i švihnu o zem a trochu se zprasím, je fajn, když ve svalech druhý den cítím, že jsem někde byl. Kdybych se u toho ještě choval jako vymistrovanej pičus a někoho tam ohrozil zbraní, byl by fér, aby mě někdo jako pičuse seřval. Já myslím, že tam je svět ještě v pořádku.
PS: je tu někdo, s kým se potkám 26.10. na DP4? Už se nemůžu dočkat
PS: je tu někdo, s kým se potkám 26.10. na DP4? Už se nemůžu dočkat
- Erix
Příspěvek#351 » pát 6. zář 2024, 15:21
Tak určitě, alespoň za sebe, jsem to nemyslel, že instruktor by měl mít nějaký speciální přístup a chodit po špičkách. Spíš jsem to myslel tak, že je zase špatně, když někdo pořád řve a "není to v osnově". Neříkám, že je to problém konkrétní školy. Snad mi to v budoucnu výjde a budu se moci něčeho zúčastnit.
Pokud to má být "řvaní" v nějakém pokročilém drillu zařazeno, tak v pořádku, ale mělo by se to vědět předem, že to může nastat, protože věřím, že když na někoho zařvu a on to nečeká, tak byť dosud chybu neudělal, tak se na mě třeba otočí a prst může mít na spoušti. Někdy i pouhé sáhnutí na rameno, když se střílí na terč a osoba to nečeká, může mít docela fatální následek. Jo, možná se teď někdo bude smát, ale docela dost lidí sebou trhá a někdo se i otočí.
Další věci jako kliky, běh, přenos kolegy a následná střelba je jistě přínos. Ono v klidu terč trefíte, ale po zátěži to kolikrát lítá po terči.
Pro ty drsnější jsem našel toto, neberte to jako reklamu, zvlášť ten druhej může být drsnej.
https://thortac.com/produkt/ochrance-sm ... escription
https://thortac.com/produkt/zajeti-a-vy ... escription
P.S.: Má někdo srovnání HT, ThorTac a Aegis z poslední doby?
Pokud to má být "řvaní" v nějakém pokročilém drillu zařazeno, tak v pořádku, ale mělo by se to vědět předem, že to může nastat, protože věřím, že když na někoho zařvu a on to nečeká, tak byť dosud chybu neudělal, tak se na mě třeba otočí a prst může mít na spoušti. Někdy i pouhé sáhnutí na rameno, když se střílí na terč a osoba to nečeká, může mít docela fatální následek. Jo, možná se teď někdo bude smát, ale docela dost lidí sebou trhá a někdo se i otočí.

Pro ty drsnější jsem našel toto, neberte to jako reklamu, zvlášť ten druhej může být drsnej.
-
antonspelec - Příspěvky: 1239
- antonspelec
Příspěvek#352 » pát 6. zář 2024, 15:43
CzechJoker píše:Můžu srovnat hodně kurzů a hodně instruktorů a vím, že to jde i bez zbytečného křiku. Zažil jsem instruktory, kteří lidem nadávají pořád, ne jenom kvůli bezpečnosti. DĚLEJ, KURVA, MAKEJ, NEČUM, POHNI, DVACET KLIKŮ JEDUJEDU... Jako chápu, že mají malé péro a musí si to někde kompenzovat, ale už mám svůj věk a zkušenosti a pokud si na mě někdo (mladší) otevírat bezdůvodně zobák, tak mu ho hodně rychle zavřu. Opakuju, nechávám stranou bezpečnost. Ale pokud instruktor neumí vysvětlit, co po platícím zákazníkovi chce a když se nedaří, tak ječí, tak sorryjako. Stejně jako nějaké mačistické a šovinistické kecy nebo žvanění o tom, kolik o víkendu vymrdal kurev (to jsem skutečně zažil...)
A bylo by prosim mozne sdelit jmeno te firmy? Klidne i do PM.
Kamarad zrovna vybira zakladni kurz pro pistoli a ma to nastavene presne jak pises v prvnim odstavci - chce nekoho, kdo se jednak vyzna a druhak se nechova jako hovado. S takovyma lidma spolupracovat odmita, natoz jim jeste davat svoje penize.
- cipis
Příspěvek#353 » pát 6. zář 2024, 15:49
Prvne je treba se naucit v klidu, stres atd. se muze zaradit pozdeji. Ne ze jdu na prvni, druhy kurz, a uz nekdo rve, lita se, klikuje. Prisel jsem se naucit strilet, naucit techniku. Az ji budu umet, pak se mohou zaradit dalsi veci. Ale i tak musim ty dalsi veci napred umet. Je totalni hovadina nekoho nutit strilet pri rvani a treba po klikovani nebo behani. Kdyz nekdo neumi strilet a neumi klikovat/behat, tak je hovadina instruktora neco takoveho delat.
Az si clovek projde zakladama, az bude mit nejakou tu fyzicku, tak se mohou teprve zacit delat kombinovane veci.
Az si clovek projde zakladama, az bude mit nejakou tu fyzicku, tak se mohou teprve zacit delat kombinovane veci.
- JirkaCV
- Erix
Příspěvek#355 » pát 6. zář 2024, 16:22
Tak s tím plně souhlasím, vše pěkně popořádku a postupně nabalovat a opakovat základy. Občas se trochu vrátit a zopakovat zažité je taky dobrý a určitě to neznačí neschopného, nebo slabocha.
Další strana je, že někteří opravdu vyšší úrovně nedosáhnou, ale každý se může (a měl by) se naučit střílet bezpečně a umět adekvátně reagovat. Některé to může štvát, že se z kurzu nevrátí jako "Rambo", ale to jednak určitě není cílem a jednak to ani každý nedovede, proto je třeba chtít za svoje peníze jen to, co je možné dosáhnout jak na straně klienta, tak instruktora. V neposlední řadě je třeba připomenout, že každá dovednost je k ničemu, když se dále nerozvíjí a neprocvičuje. Udělat kurz a za 5 let mávat papírem, že jsem byl tam a tam a tvrdit, že to stále umím tak, jak před léty (pokud jsem necvičil), je blbost. Ano, něco zůstane, ale spousta věcí vyšumí,...
Další strana je, že někteří opravdu vyšší úrovně nedosáhnou, ale každý se může (a měl by) se naučit střílet bezpečně a umět adekvátně reagovat. Některé to může štvát, že se z kurzu nevrátí jako "Rambo", ale to jednak určitě není cílem a jednak to ani každý nedovede, proto je třeba chtít za svoje peníze jen to, co je možné dosáhnout jak na straně klienta, tak instruktora. V neposlední řadě je třeba připomenout, že každá dovednost je k ničemu, když se dále nerozvíjí a neprocvičuje. Udělat kurz a za 5 let mávat papírem, že jsem byl tam a tam a tvrdit, že to stále umím tak, jak před léty (pokud jsem necvičil), je blbost. Ano, něco zůstane, ale spousta věcí vyšumí,...
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#356 » pát 6. zář 2024, 19:17
antonspelec píše:A bylo by prosim mozne sdelit jmeno te firmy? Klidne i do PM.
Pohybuji se v Brně. Kolegové ze střelnice mají dobrou referenci na CS Solution, kde ty kurzy teď dělá nějaký bývalý příslušník zásahovky a prý je hodně v pohodě, v klidu vysvětluje a ukazuje. Už tam byli několikrát a asi to taky zkusím.
Jinak já chodím na drily, které nejsou úplně začátečnické, i když se hodně věnujeme základům a díky tomu jsem se zlepšil v technice (+ můžu si vyzkoušet věci, o kterých nám na kurzu jedné slovutné firmy říkali, že existují, ale nikdy jsme to nedělali). Instruktor má praxi u zásahovky a hodně věcí vychází z jeho praxe.
S velkými firmami, u kterých jsem nechal opravdu hodně peněz, už pokračovat nechci. Pokud jsem ve svém příspěvku působil naštvaně, tak se mi asi obnovily vzpomínky na křik a nadávky. Pokud instruktor není empatický a jeho metodou motivace jsou nadávky, tak na ma to už od mateřské školy funguje přesně naopak. Navíc pořád platí, že jsem zákazník, ne podřízený, lokaj, podržtažka, pučmipero nebo přinesdeštník. Bez lidí, jako jsme my, by tyhle firmy skončily a jejich majitelé by šli makat do kolbenky. Ale dokud jim ta mačistická hra funguje a jejich zákazníci si neuvědomí, že nejsou ve vztahu kamarádském, ale čistě byznysovém, tak se to nezlepší.
- Jirka44
Příspěvek#357 » pát 6. zář 2024, 19:53
Erix píše:Tak určitě, alespoň za sebe, jsem to nemyslel, že instruktor by měl mít nějaký speciální přístup a chodit po špičkách. Spíš jsem to myslel tak, že je zase špatně, když někdo pořád řve a "není to v osnově". Neříkám, že je to problém konkrétní školy. Snad mi to v budoucnu výjde a budu se moci něčeho zúčastnit.
Pokud to má být "řvaní" v nějakém pokročilém drillu zařazeno, tak v pořádku, ale mělo by se to vědět předem, že to může nastat, protože věřím, že když na někoho zařvu a on to nečeká, tak byť dosud chybu neudělal, tak se na mě třeba otočí a prst může mít na spoušti. Někdy i pouhé sáhnutí na rameno, když se střílí na terč a osoba to nečeká, může mít docela fatální následek. Jo, možná se teď někdo bude smát, ale docela dost lidí sebou trhá a někdo se i otočí.Další věci jako kliky, běh, přenos kolegy a následná střelba je jistě přínos. Ono v klidu terč trefíte, ale po zátěži to kolikrát lítá po terči.
Ano můžu srovnávat, po pár kurech u Lumíra Němce ( Thor Tac ) jsem přestal chodit k HT, už mě nebavily nadávky a urážky, u Lumíra pokud nevíš tak ti to prostě vysvětlí a poradí proč a co, u HT na tebe jen řvou ..... Jsem prostě na kurzu kde očekávám že se něco naučím a ne jejich názor ( HT ) že pokud přijdeš k nim na kurz už musíš vše umět ale i jsem se všiml že vícero lidí co byli na kurzech i jinde mi to potvrdí. Na kurz jdu proto že očekávám výuku, ne buzeraci a hlavně abych kůli jednomu kurzu absolvoval 3 další. Prošel jsem hodně kurzů ale u HT je to opravdu hotovo, hlavně Miloš co si hraje na válku. Třeba v Příbrami nebo na MV-301 v Orlové u Ostravy je vše OK a v klidu, přívětivost... Jezdím po celé ČR .... Toť má zkušenost.
- Erix
Příspěvek#358 » pát 6. zář 2024, 20:16
Tak to je teda špatná zkušenost s HTčkem, čekal jsem víc, ale možná jste si jen nesedli.
Díky za referenci na pana Němce, toho jsem do nedávna moc neznal. Je pravda, že HTčko má zavedeny návaznosti(měla by být možnost výjimek), ale kurzy má delší, než Thor Tac, takže je teoreticky více času vše probrat a mělo by se učit pomaleji. Naproti tomu TT má kurzy kratší, bez omezení a skupinou menší. Má Thor Tac taky nějaký certifikát o absolvování?

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí