Čtyři bezpečnostní pravidla Jeffa Coopera

Co jinam nepatří...
sided
moderátor

Příspěvek#31 » pon 24. úno 2014, 21:54

AREYOU píše:.... sorry lidi já jsem už asi fakt na jiném levelu, protože cvakat prázdnou zbraní na člověka mi připadne naprosto v pohodě.....

Teda nevim na čem jedeš ale musí to bejt sakra matroš. Miřte si po sobě jak chcete, je mi to fuk pokud jsem dostatečně daleko. Jen by mě zajímalo proč si nemůžete vzít makety, tak jako to dělaj při výcviku bezpečnostní jednotky po celým světě. Teda jasně, vy jste daleko drsněší a s "bluegun" by to nebylo tak vopravdický ale takhle je to fakt jen otázka času než někdo skončíte s kulí v řepě :roll:

AREYOU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#32 » pon 24. úno 2014, 21:58

sided
pokud z nenabité zbraně skončí něko s kulí v hlavě tak to potom vystřelí i maketa :-) hrál jsi někdy paintball nebo airsoft tam po sobě střílí normálně a nikomu to nepřipadne divné, ale cvakat prázdnou zbraní je pro někoho horror.
S tím matrošem to beru jako útok na mou osobu, protože drogy z duše nenávidím takže si takovéto kecy nech pro sebe, děkuji!!!!!

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#33 » pon 24. úno 2014, 22:15

Zrovna jsem se na to samé chtěl zeptat. Jaký je důvod k tomu, že nepoužíváte makety zbraní? Jestli jsem to dobře pochopil, argumentuješ jistou psychickou přípravou na situaci, kdy na Tebe někdo bude mířit skutečnou zbraní. Dobrá, beru.
Ale sám píšeš, že jsi si 100% jistý, že zbraň se kterou na Tebe někdo na tréninku míří nebezpečná není a nemůže Ti ublížit. Jaký je to tedy rozdíl od makety, která Ti nemůže objektivně ublížit i kdyby to někdo nebetyčně zkopal?
Je ještě jiný důvod? Díky za odpověď, fakt mě to zajímá.

Mobster

Příspěvek#34 » pon 24. úno 2014, 22:16

A co když tu zbraň jednou prostě nezkontroluješ? Začne na tebe mluvit kamarád a ty jen vytáhneš zásobník. Za chvíli, jsa pevně přesvědčen, že jsi zbraň řádně vybil a zkontroloval, mu namíříš na břicho a stiskneš spoušť. Bohužel jsi měl náboj v komoře. Game over!

A rada na závěr: Nikdy na mě nemiř se zbraní! Pokud to uděláš, měl by ses modlit, aby opravdu byla nabitá.

AREYOU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#35 » pon 24. úno 2014, 22:23

johnnyjak
ač jsem už nechtěl reagovat tak na rozumný dotaz odpovím.
Maketa je gumová pistole která se nedá natahovat takže pokud si chceš otestovat za jak dlouho natáhneš (ne všichni nosí v komoře) s maketou jsi mimo, maketa necvaká takže neslyšíš kdy jsi zmáčknul spoušť a pokud bych měl místo makety používat airsoftku tak tu stejně musím kontrolovat, že je prázdná takže je to jedno.
Navíc hledět do 9mm díry a nebo gumového šulku je taky trochu jiné kafe...jinak tu psychiku zoceluješ i jinak, ale to už by se tady z toho někdo mohl fakt zbláznit takže zůstaneme u cvakání.
Doufám, že jsem ti odpověděl.

Mobster
a co když si maketu popletu s opravdouvou zbraní....bože můj!

Chip

Příspěvek#36 » pon 24. úno 2014, 22:26

Ach jo, tahle debata mě rozesmutnila. Je pravda, že si lidé potřebují dokazovat délku ocasů rozličnými způsoby, ale zvolit si k tomu před pár lety zesnulého Jeffa Coopera, mi příjde s odpuštěním maličko ubožácké. Jeff žil v letech 1920 - 2006 a za pomyslný vrchol jeho tvorby je brána doba od roku 1947, kdy H Taftem vytvořil výrazně moderní kurz bojové střelby, po rok 1976, kdy se stal prvním prezidentem právě založené IPSC. Píši to jen proto, aby jsme si uvědomili, v jaké době tyto pravidla vznikly, jak tehdy vypadal běžný střelecký výcvik a jakým pokrokem zformování těchto pravidel bylo. Honit si v roce 2014 triko, tím, že už dnes mají omezenou působnost, je z odpustěním ubožácké. Navíc působnost těchto pravidel je omezena jen zdánlivě. Představují jisté základní principy zacházení se zbraní, které by se měli dodržovat a Jeff nikdy netvrdil, že z nich neexistují vyjímky. Kupříkladu pravidlo o zacházení se zbraní. Se zbraní by jsme skutečně měli zacházet neustále jako s nabitou. Pokud my toto pravidlo při výcviku porušujeme, děje se tak v místnosti, kam nevnášíme ostrou munici a před zahájením suchého nácviku, si každý prohledá kapsy, aby byla 101% jistota, že se zde žádná nenachází. Dále tvrdit, že pravidla o míření se zbraní porušuje zbraň v pouzdře, zavání měknutím mozku. Zbraň v pouzdře nestřílía Jeff toto na mysli neměl. Pokud jde o pravidlo č. 3. Nedávat prst na spoušť pokud nezamířím na terč, opět se jedná o návod zacházení se zbraní. V Jeffově době 99,9% střelců, prst na spoušti vůbec neřešilo, takže toto pravidlo upozorňuje na to, že prst na spoušť by se měl dávat až v okamžiku střelby, kdy je zbraň zaměřená přibližně k cíli a je naprosto jedno, zda se jedná o střelbu z úrovně pasu, hrudníku, nebo z ideálního střeleckého postoje.Zkrátka aby člověk neměl prst na spoušti pořád. Poslední pravidlo, to o identifikaci a průstřelnosti cíle, kruci turken! Nevím jak vy na vašich slavných Drillech, ale já na výcviku svým svěřencům neustále opakují, že člověk by si měl neustále uvědomovat kde se pohybuje a že střela může zasáhnout nejen cíl. Tomu by měli přizpůsobit volbu prostředku, střeleckou polohu a vůbec veškerou taktiku zásahu. Je to znakem jisté profesionality, kterou by měl každý dodržovat. Kecy o tom, že vystřelím vždycky a pokud střela projde pachatelem a trefí vzádu někoho jiného: "dobře mu tak, nemá tam zevlovat", sice patří ke střeleckému folklóru na všech střeleckých kurzech, ale v okamžiku kdy si uvědomíme, že tím zevlounem vzadu by mohlo být třeba naše dítě... začínají znít trošku hluše. Takže na závěr, pokud ze sebe chcete dělat velké borce, předveďte to na závodech LOS, IPSC, nebo třeba na tatami, v ringu, nebo v kleci. Ale navážet se do 60 let starých zásad je maličko mimo mísu...

Carloss

Příspěvek#37 » pon 24. úno 2014, 22:28

To se stane tak, když se věci dělaj drilem... Když se dělaj vědomě, člověka trkne, že něco neudělal jak by měl. A s tou psychyckou přípravou bych to viděl taky kapku jinak. Zejména u civilů. Ono takový pocit ohrožení mívá jeden ze dvou důsledků: Vyplavení adrenalinu a nastarování obranných fyzilologických procesů. 1. Zbystření smyslů, nažhavení svalstva, odlyšné vnímání času... 2. Nastane ono známé zcepenění. Pokud však s napadeným pohled na nebezpečí "ani nehne", nejsem si jist dostatečnou připraveností k obraně.

Areyou, nic ve zlym... ale pomalu mi to přijde, že bys nejraději měl ze všech občanů všehoschopných, vycvičených zab... armádu obránců.

AREYOU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#38 » pon 24. úno 2014, 22:33

Carloss
Izrael náš vzor :-)

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#39 » pon 24. úno 2014, 22:33

Zajímavý nápad s tou airsoftkou. Proč by jsi ji musel kontrolovat jestli je nenabitá? Naopak myslím, že při použití adekvátních ochranných pomůcek (ochranná maska na obličej - z kontaktní vzdálenosti bych do rtu dostat nechtěl) by se z airsoftky mohlo střílet naostro. Sám uvažuju o tom, že právě s airsoftovými zbraněmi bych něco podobného zkusil ;) . Ty jsou koneckonců přímo určeny ke střílení na kamarády :D

Mobster

Příspěvek#40 » pon 24. úno 2014, 22:37

johnnyjak: Takže regulérní airsoft match?

Carloss

Příspěvek#41 » pon 24. úno 2014, 22:42

Já bych AS na lehkou váhu nebral.. Dá se s tím spáchat i atentát... :-DDDD

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#42 » pon 24. úno 2014, 23:20

Mobster: No právě! Bál bych se, že by se situace zvrhla do nesmyslné přestřelky a vzdálila se tak ještě víc od reality. Bylo by třeba vymyslet nějaké chytré scénáře, které by tomu zabránily. Taky je třeba vzít v potaz další omezení jako např. minimální zpětný ráz, relativní křehkost zbraní, nebo třeba rychlost střely.. Prostor potom vhodně vybrat tak, aby se nestřílelo na velkou vzdálenost. Na druhou stranu je vše třeba provést tak, aby účastníci nebyli omezeni uměle.
Jinak Force on force je respektovaný doplněk výcviku, jen se musí provádět správně. Ale vzhledem k dostupnosti Simunitions musí jako náhrada stačit airsoft. Jestli máte někdo tipy, jak to provést správně, uvítám je. Případně uvítám i argumenty, proč je airsoft v tomto případě blbost.
Carloss: máš bod :D
Chip: :thumbup:
Naposledy upravil(a) johnnyjak dne pon 24. úno 2014, 23:27, celkem upraveno 1 x.

sided
moderátor

Příspěvek#43 » úte 25. úno 2014, 07:25

RU: i adrenalin je droga a v tom si, zdá se, libuješ.
Asi tak 15 lidí Ti tady píše že "cosi" děláte blbě a všechny máš za nechápavý pitomce a měkoty co se bojej podívat do laufu. Jednou i ty snad pochopíš že při náhodném výstřelu vždycky vystřelí 100% vybitá zbraň. A když přitom míříš na někoho místo bezpečným směrem tak je vymalováno. Prostě hrajete Ruskou ruletu a jen tam máte o něco vyšší pravděpodobnost než 5:1. Přeji Ti abys to prozření přežil i všichni ve Tvém okolí.
S tímhle tématem končím a lituji že jsem sem něco psal protože je to stejně házení.....hrachu na zeď (třeba).

Jakuza87

Příspěvek#44 » úte 25. úno 2014, 08:02

Areyou: vis jak a co strilim. Ale k temhle ctyrem pravidlum pristupuji jako horolezec ke ctyrem koncetinam. Relativne Bezpecne se da porusit jen jedno ze ctyr, ale pak si musim byt temi tremi kurva jisty. Horolezec pokud chce lezt bez toho aby spadnul taky vzdy posunuje jednu koncetinu a tremi se drzi.
Vim jake to je kdyz kolem ucha svisti 7.62 a vim jake to je vedle to ucho mirit. Ale to vse uz je za hranou kterou bych chtel absolvovat s lidma ktere hodne dobre neznam. Miry co je dobre znat je na delsi diskuzi.

KubaDostal

Příspěvek#45 » úte 25. úno 2014, 08:03

AREYOU: Mam pro tebe "vyborny" napad jak ten vas trenink jeste vylepsit. Zkuste po sobe strilet cvicnym strelivem. Adrenalinovy pohled do 9mm diry bude jeste doplnen o akusticky a svetelny efekt = realnejsi obrana situace. Cvicna prece nikomu neublizi, co na tom, ze kdyz se jednou nekdo prehlidne a nabije ostrou, tak to bude pruser jak mraky.

Zpět na