Čištění zbraní

Co jinam nepatří...
Petr z Braníka

Příspěvek#1996 » čtv 28. lis 2024, 10:17

vidocqcz píše:Já si jen neodpustím zamyšlení nad tím, zda je reálné, aby puška za 30 tisíc byla technologicky tak daleko před konkurencí za 60 a více ...

Pokud mohu citovat ze Sullyho zbrojnice:
"Cenově dostupné AR s velmi slušným zpracováním v poměru cena/výkon. Výrobce je dodavatelem komponent pro mnohem dražší značky, jako je Bravo Company, nebo Aero precision, navíc se skutečně vyrábí v USA.

Podle tohoto tvrzení třeba Bravo za 60 může být postaveno z těchto komponent.

risa2000

Příspěvek#1997 » čtv 28. lis 2024, 10:31

Petr z Braníka: Hele, na tom papírku jasně píšou, že se to nemá mazat. Tady je spousta expertů, kteří by to stejně mazali, ale je to tvoje puška, takže si to rozmysli. Já bych to nemazal, a když by to nefungovalo, tak to reklamoval s tím, že jsem to dělal přesně podle pokynů. Když to namažeš, a nebude to fungovat, tak se s tebou nikdo bavit nebude.

mission

Příspěvek#1998 » čtv 28. lis 2024, 10:45

@Petr z Braníka

rozhoď pušku, otři díly hadrem do sucha (nic neumývej) - vytvoří ti další slabou kluznou vrstvu a střílej. Pokud ta povrchovka není jen na oko, nic jsi tomu neudělal. A pokud by šla dolů jen chem. reakcí s nějakým mazadlem, tak stála za pendrek už od začátku. Rozumím tomu, že není vhodné mazat v prachu / písku / mrazu, pro kteréžto byla asi zamýšlena, ale to předpokládám není tvůj případ. Řekněme po cca. 200-300 ranách pušku rozlož a mrkni na stopy "otěru - opotřebení" na pohyblivých dílech a budeš mít jasno.

Petr z Braníka

Příspěvek#1999 » čtv 28. lis 2024, 11:00

mission píše:...není vhodné mazat v prachu / písku / mrazu, pro kteréžto byla asi zamýšlena, ale to předpokládám není tvůj případ...

Nevím z čeho předpokládáš, ale je to právě naopak. Celou sérii kurzů MV od Hard Tasku jsem odběhal s puškou půjčenou od nich. Je to kurz v písku střelnice na Olešku, a 201 jsem dělal v lednu a 301 v únoru - takže prach a mráz je přesně to, v čem hodlám pokračovat a čemu ji budu vystavovat, když už mám konečně svoji a ministr Rakušan mi do ní už dvakrát koupil náboje.

Díky za postřehy, opravdu je na zvážení mazání, pokud těmto podmínkám má zbraň čelit. Zatím tedy asi můj dotaz nečetl někdo, kdo tuto úpravu na zbrani má a už s ní má zkušenost. Poslal jsem tedy dotaz prodejci s žádostí o přesnou instrukci a český návod. Ale pořád budu rád, pokud se tu někdo se zkušeností objeví, jsem jedno ucho (oko).
Naposledy upravil(a) Petr z Braníka dne čtv 28. lis 2024, 11:12, celkem upraveno 1 x.

mission

Příspěvek#2000 » čtv 28. lis 2024, 11:07

potom nechápu, že si koupíš zbraň, o které nicmoc nevíš a pak tu hledáš rady, co s ní (ne)dělat.

Petr z Braníka

Příspěvek#2001 » čtv 28. lis 2024, 11:14

Myslím, že to není nepochopitelné. Jako začátečník nemám šanci si koupit zbraň, o které všechno vím, protože jsem nikdy žádnou neměl a nevím o nich ještě zatím skoro nic. Mohu zatím jen sbírat zkušenosti a rady.

S autem jsem to měl taky tak. U svého prvního jsem jenom věděl, kde to má díru na benzín.

Jarda.Jezek

Příspěvek#2002 » čtv 28. lis 2024, 15:35

Podívej, čistě empiricky, když mazání pomohlo snížit tření, tak bylo dobré tak jako tak. Tření, které mazání odstranilo, by se proměnilo jinak v práci, která by povrchy o sebe obrušovala, takže by ti ubýval materiál.
Může ovšem být, že prvních pár tisíc ran si mají odírané plochy sedat a vzájemně se olapovat, přičemž ten kalcit, nebo co to na tom železe je, tam zůstane zatímco výstupky železa se obrousí, čímž se dostane zbraň do konečného výrobcem plánovaného provozního stavu. No a tomu bys mazáním jaksi předešel.

Bývá zvykem, že když si někdo kupuje nějakou technologickou výjimečnost, je to právě kvůli tomu. Ne, že ji koupí jen tak omylem a pak neví, co s tím. Zvláště, když je to na cedulce, kterou musel vidět už při ohmatávání v obchodě.

Ale jo, chápu, jiný kus z krabice, než co je vystsven, nákup na dálku... To pak je cedulka vidět až po rozbalení. Ovšem pořád dřív, než člověka napadne to mazat. Tak nevím.

Napiš jak to nakonec dopadlo s tím návodem...

Petr z Braníka

Příspěvek#2003 » čtv 28. lis 2024, 18:37

No Jardo, ono to je hned. Nikdy jsem nic takového neslyšel, pohybuji se tři roky po kurzech a po střelnicích, všichni jen mluví o tom čím čistí, čím mažou... O existenci RF85 nikdy nikdo přede mnou nic neřekl. Půjčenou pušku mi v HT vždycky taky dali do ruky namazanou. Neměl jsem ani páru, že existuje jakýkoliv kovový mechanismus bez nutnosti mazání. A zdá se mi, že ani tady nevidím někoho, kdo tohle ví a zná.
A v obchodě jsem si osahal vystavený kus, nechal si vysvětlit rozborku / zborku, a dokonce mi prodavač dal pár tipů na čistidla a maziva! Jako majitel několika pistolí jsem ukázal na jeden sprej, co tam prodávají, a řekl jsem, že mám doma tohle, a řekl mi, že to je v pohodě prostředek.
A pak si jednoho dne dojdeš pro svoji krabici, doma ji rozbalíš, zataháš za závěr a trošku cítíš malinké drhnutí, tak tam trochu foukneš. Přece si neodřu hned novou ještě doma. Já beru, že je to moje chyba, že jsem se na ten štítek kouknul až potom. Ale myslím, že za těchto okolností by se nachytal kde kdo.

Karlos81

Příspěvek#2004 » čtv 28. lis 2024, 19:33

Vzhledem k tomu co píše výrobce RF85 na svých stránkách, je možné takto potažené materiály dodatečně mazat. Takže buď využiješ možnosti nemazat a na vnitřních částech by nemělo ulpívat tolik nečistot a přesto budou po sobě součástky kvůli vrstvě RF85 klouzat nebo budeš mazat stejně jako ostatní AR a čas od času vyčistíš a zase namažeš. Žádný problém bych v tom neviděl.

Petr z Braníka

Příspěvek#2005 » čtv 28. lis 2024, 19:54

Mohl bys mi prosím dát odkaz? Moc díky, to zní dobře.

Čištění a mazání považuji za relaxační činnost, a asi by mi to i chybělo :) Přecejen se mi nechce koupat pušku v mýdlových bublinách.

Karlos81

Příspěvek#2006 » čtv 28. lis 2024, 20:30

Na RF85.com u popisu použití na ložiskách je zmíněno, že je možné na takto ošetřený povrch použít mazivo.

Petr z Braníka

Příspěvek#2007 » čtv 28. lis 2024, 21:01

Jo už to vidím. No po všem, co jsem zatím o tom do teď našel, vím s jistotou zatím to, že to chemicky nevadí, že jsem to máznul. Jestli se mi tomu bude chtít věřit, že to pojede fakt zcela na sucho, to si zatím nejsem moc jistý. Ale určitě je lákavá myšlenka, že bych to v zimě na celodenním kurzu nemusel mít promaštěný jak řízek ze závodky.
Každopádně se rád podělím o zkušenosti, až nějaké budou, a o odpověď prodejce, až nějaká bude.

Gimpel

Příspěvek#2008 » pát 29. lis 2024, 00:20

......... ,,kovový mechanismus bez nutnosti mazání."

Z fototechniky (tím se také zabývám) vím následující.
Minimálně dříve byly fotoaparáty určené do kosmu, zcela bez mastných maziv. Mazati však nutně musely se. Fotomechanik starý zkušený mi vysvětlil, že do přetlakové O2 atmosféry = samozápal mastnoty, se maže práškovým grafitem.

Z vědecké tlumičologie bych zas věděl, že redukce mechanického hluku cyklujícího závěru, se kusově někdy dělá nejen měkkými dorazy v obou úvratích, nýbrž i potahy třecích ploch třeba teflonem.

Do primární tematiky = Čištění zbraní, nechce se mi příliš. Zde bych asi moc nezapadl, při své nemodernosti, zpátečnictví a nevzdělanosti, že :) .

Střelec

Příspěvek#2009 » pát 29. lis 2024, 08:57

Zeptám se jinak, jak si myslíte, že to olejem poškodíte?

wratko

Příspěvek#2010 » pát 29. lis 2024, 09:41

Na budgetovej AR oveľa skôr vystrielas hlaven alebo ti praskne BCG ako by sa prejavil rozdiel mazania alebo nemazania pri RF85.

Zpět na