Čištění zbraní

Co jinam nepatří...

milanvpg

Příspěvek#1891 » ned 16. čer 2024, 07:24

Zapomněl jsi napsat které značky.Bez toho má ta informace nulovou hodnotu :|

audis

Příspěvek#1892 » ned 16. čer 2024, 09:08

Sobiho:
jakej už není rozhodující. Lépe vyšší viskozni čísla (jsou hustejsi) . Takže 15w-40 jakýkoliv. Jsou i nejlevnější. Olej na šicí stroje udělá totéž jestli má něčí paní doma.

Héfaistos

Příspěvek#1893 » ned 16. čer 2024, 09:48

Sobiho píše:Máš prosím nějaké doporučení na konkrétní motorový olej?

Jak už psal audis, musíš si zvolit dle viskozity (SAE specifikace) tj. podmínek (teploty) použití. Značka je jedno, plná syntetika 10W-40 nebo 15W-40 pro normální univerzální použití vyhoví v 99% případů . Pokud půjdeš se zbraní do extrémního mrazu (lovit v arktidě lední medvědy ap. ;-) ), tak pak zase třeba 0W-40. Ap. Viz SAE teplotní specifikace:

oleje_motorove_specifikace_1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

JYbour

Příspěvek#1894 » ned 16. čer 2024, 11:17

Sice jsem nechtěl, ale to co mně nemaže je Gunshield (černý) na mazání mají určený olej a to je červené balení, ale když jsem ho chtěl koupit, tak prodavač říkal, že když mám černej, tak to stačí, teď mažu 10w-40.

Jarda89

Příspěvek#1895 » pon 17. čer 2024, 03:15

Pupak píše:Paza: Na to se nemusíš nikoho ptát, stačí projet lauf hadem třeba 10x opticky dočista, pak ho znovu prostříknout a vzít bronzovým kartáčkem a uvidíš, kolik z toho "čistýho" laufu ještě vyleze bordelu. Nikdo netvrdí, že to třeba u pistole má na něco podstatnej vliv, nicméně důkladný vyčištění hadem je imho chiméra. Olovo v laufu pak hadem sotva pošimráš, je to pakárna dostat ven i bronzem. Nylon je imho zbytečnej, tvrdý stejně moc nevezme, kombinace bronz a patch úplně stačí.

Jo, tenhle příspěvek můžu jenom potvrdit... Jak se tady teď řešily Boresnaky, tak jsem si na něj vzpomněl. Koupil jsem si v pátek pěknou P-09 z komise a opticky byla hlaveň pěkně čistá. Párkrát jsem ji projel šňůrou a pořád byla opticky čistá. Doma jsem ji ze zvyku vyčistil a abych to shrnul, po hromadě totálně černých patchů a jednom mrtvým mosazným kartáčku je vývrt jak zrcadlo, jenom pod úhlem jsou vidět ještě šmouhy od otěru. Po střelbě tam nechám dýl pěnu ale otěr se stejně udělá po pár ranách zase, tak je zbytečný to nějak moc hrotit.

Sobiho

Příspěvek#1896 » pon 17. čer 2024, 05:52

Héfaistos píše:
Sobiho píše:Máš prosím nějaké doporučení na konkrétní motorový olej?

Jak už psal audis, musíš si zvolit dle viskozity (SAE specifikace) tj. podmínek (teploty) použití. Značka je jedno, plná syntetika 10W-40 nebo 15W-40 pro normální univerzální použití vyhoví v 99% případů . Pokud půjdeš se zbraní do extrémního mrazu (lovit v arktidě lední medvědy ap. ;-) ), tak pak zase třeba 0W-40. Ap. Viz SAE teplotní specifikace:

oleje_motorove_specifikace_1.jpg

Děkuji moc, až budu dávat auto na výměnu oleje, mám tam 5W-40, tak si nechám odkápnout. Ještě mám olej od Beretty, takže až dojde bude nahrazen.

Héfaistos

Příspěvek#1897 » pon 17. čer 2024, 13:19

Ono čím nižší ta číslice před W, tím nejen že je olej řidší (a dobře maže) při nízkých teplotách ale je mírně řidší i při teplotách normálních. Obecně je takový olej určen pro menší tolerance a přesnější spasování. Přirovnání - kalacha bych mazal 15W-40, kosu 10W-40 a ARko 5W-40. ;-) A nebo - Glocka 15W-40 a natěsno spasovanou terčovou 1911 5W-40.

Sobiho

Příspěvek#1898 » pon 17. čer 2024, 13:27

No koukám, že vícerozbraní, přináší vícero problémů! Opravdu bych měl pak doma malý autoservis! :-D Uvidíme a zkusím to. Máš nějak udělaný kapátko nebo štětečkem? :-)

JYbour

Příspěvek#1899 » pon 17. čer 2024, 13:32

Stříkačka a ubroušená jehla se osvědčila mně nejvíc.

Sobiho

Příspěvek#1900 » pon 17. čer 2024, 13:37

Nad něčím podobným jsem uvažoval, něco si vyžebrám v sanitě... :-)

Jarda.Jezek

Příspěvek#1901 » pon 17. čer 2024, 17:59

Proč vymýšlet olejničku? Používám tohle

https://www.higarden.cz/lisovani-extrak ... eje-15-ml/

(první odkaz z gůglu podle obrázku)

Z Číny jich je za tu cenu nejmíň pět a včetně dopravy.

wratko

Příspěvek#1902 » pon 17. čer 2024, 18:47

Ako olejnicka perfektne funguje flasticka od kvapiek do očí. Mám aj tie olejnicky z Číny ale nedajú sa uzavrieť a prenášať so zbraňou na cesty.

risa2000

Příspěvek#1903 » pon 17. čer 2024, 19:54

Používám olej, co mi dali s Hellcatem, má kapátko a nemám s tím problém. Na čištění používám u pistolí CLP od Gunshieldu, případně na větší kusy Copper Remover (Breakthrough). To CLP je fakt na čištění, třeba vývrtu. Na mazání bych to vyloženě nebral.

Sobiho

Příspěvek#1904 » úte 18. čer 2024, 07:41

Koupit olejničku fakt dokážu! :-D
Ale radši něco doma zrecykluji a dám té věci další smysl za nula-nula nic.
Jinak díky za tip na to kapátko do očí! :-) To mě netrklo!

Střelec

Příspěvek#1905 » úte 18. čer 2024, 08:28

Trošku odbočím, kdysi jsem koupil někde v prodejně plechovku s konzervačním olejem, taková bílá břečka, co ve zbrani vytvořila mastný bílý povrch. Fungovalo to na konzervaci (ne čištění) dobře, ale už se mi nepovedlo znovu sehnat. Netušil by někdo o co šlo a kde případně sehnat? Pamatuju si, že šlo o nějaký NATO olej s německými popisky.

Zpět na