Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- E-Ryc
Příspěvek#121 » pon 2. dub 2012, 07:46
Taky si myslim, ze se to obecne moc zere (ale pravda, nosim minimalne, takze zadelane obleceni a pripadny selhac me az tak netrapi) - po strelnici ocistim zacouzene casti, kdyz je nalada, tak protahnu hlaven hadem a cca po tisicovce (to uz to zacina vypadat zaprasene vic nez zdravo) rozeberu do mrte a vycistim dukladne. Pravda, nemam zadny tuningovy special.
- Xerxes
Příspěvek#122 » pon 6. srp 2012, 18:13
Zdravím všechny kolegy ve zbrani. Měl bych jeden dotaz ohledně čištění. Dnes jsem koupil svou uplně první zbraň a to CZ75 B,ale vůbec nevím co a jak čistit. Na netu jsem objevil toto video:
http://www.youtube.com/watch?v=OQJ-Gka4FyQ
a tak jsem se chtěl zdejších diskutujících zeptat, zda je tento návod ok či uplně zcestný, čeho bych se měl případně při čištění vyvarovat, popřípadě nějaká další doporučení.
Děkuji moc za všechny reakce.
http://www.youtube.com/watch?v=OQJ-Gka4FyQ
a tak jsem se chtěl zdejších diskutujících zeptat, zda je tento návod ok či uplně zcestný, čeho bych se měl případně při čištění vyvarovat, popřípadě nějaká další doporučení.
Děkuji moc za všechny reakce.
- Alcatraz
Příspěvek#123 » pon 6. srp 2012, 18:54
poprvy to vycisti poradne, byva to potazeny konzervacni vrstvou, aby to vydrzelo par let ve skladu. Jinak na tom nic neni. Na tom videu to dela hodne rychle, ja se s tim o hodne vic mazlim
Rozeberes a otres vsechny vnitrni mista hadrikem/kapesnickem, okartackujes kam se nedostas hadrikem. Oproti videu pouzivam jen hodne malo oleje, nemusi to z toho zrovna tyct. Vetsinou to zustane "suchy" a cisty. Pak jemne nanesu trochu oleje tam kde to nejvic jezdi nebo se pohybuje.
A po strelbe to uvidis, kde to bude spinavy. Tak tam to vemes hadrikem/kartackem dokud to nebude primerene cisty. Hlavne si ohlidej vytahovac, ten se nesmi zanyst. Na tom videu to je.
Dalsi co teda, nepouzivam medeny kartac. Na zacatku protahnu jednou nilonovej kartacek, pak nastrikam olej do hlavne polozim a behem cisteni zaveru a ramu obcas hlaven otocim, aby se olej rozlil vsude. A pak vezmu nilonovej kartacek a protahnu 1-3 kousky jemne naolejovane latky. Kdyz to udelas po strelbe, tak budes mit hlaven cistou. Dej si pozor, abys nemenil smer pohybu kartacku, dokud je kartacek v hlavni, mohli by se ti smeknout bodliny. Ja teda pro ten pocit (zbytecne) protahuju kartacek jen jednim smerem, od komory k usti. Bud jen na tycce, ze proleze durch, nebo u dlouhych zbrani kartacek venku odsroubuju a zpatky tahnu jen tycku.
Jinak ono se tomu nic moc nestane, takze si nema cenu z toho delat hlavu. Ohlidej si vytahovac, nezapomen vycistit hlaven po strelbe, nesmis nechat hlaven uplne bez oleje, ale nesmi z ni olej tyct. Jemne postriknuty hadrik uplne staci. Jemne nanyst olej na mista, kde to jezdi. A tak kazdych 1000 ran to chce vycistit zasobnik.
Kdyz to budes delat poprvy (nekolikrat), tak urcite das hodne oleje a on ti do druhyho dne ztece na stranu na ktere bude lezet pistole a umasti trochu zaver na ty strane, tak ji nepokladej po cisteni na cistej ubrus

A po strelbe to uvidis, kde to bude spinavy. Tak tam to vemes hadrikem/kartackem dokud to nebude primerene cisty. Hlavne si ohlidej vytahovac, ten se nesmi zanyst. Na tom videu to je.
Dalsi co teda, nepouzivam medeny kartac. Na zacatku protahnu jednou nilonovej kartacek, pak nastrikam olej do hlavne polozim a behem cisteni zaveru a ramu obcas hlaven otocim, aby se olej rozlil vsude. A pak vezmu nilonovej kartacek a protahnu 1-3 kousky jemne naolejovane latky. Kdyz to udelas po strelbe, tak budes mit hlaven cistou. Dej si pozor, abys nemenil smer pohybu kartacku, dokud je kartacek v hlavni, mohli by se ti smeknout bodliny. Ja teda pro ten pocit (zbytecne) protahuju kartacek jen jednim smerem, od komory k usti. Bud jen na tycce, ze proleze durch, nebo u dlouhych zbrani kartacek venku odsroubuju a zpatky tahnu jen tycku.
Jinak ono se tomu nic moc nestane, takze si nema cenu z toho delat hlavu. Ohlidej si vytahovac, nezapomen vycistit hlaven po strelbe, nesmis nechat hlaven uplne bez oleje, ale nesmi z ni olej tyct. Jemne postriknuty hadrik uplne staci. Jemne nanyst olej na mista, kde to jezdi. A tak kazdych 1000 ran to chce vycistit zasobnik.
Kdyz to budes delat poprvy (nekolikrat), tak urcite das hodne oleje a on ti do druhyho dne ztece na stranu na ktere bude lezet pistole a umasti trochu zaver na ty strane, tak ji nepokladej po cisteni na cistej ubrus

- johnnyjak
Příspěvek#124 » úte 7. srp 2012, 00:20
Pořídil jsem si svůj první revolver Ruger GP100 v nerezu a tak trochu se peru s čištěním. Se samonabíjecí pistolí nemám problém, ale revolver odolává. Konkrétně v okolí přechodového kuželu a čelní strana válce zůstává i po mé snaze opálená (podle mého plyny unikající spárou pod vysokým tlakem způsobují, že se špína zapeče víc, než na jakémkoliv místě samonabíjecí pistole). Nemyslím si, že by to nějak vadilo správné funkci, ale radši bych měl zbraň pěkně vyblejskanou
. Zatím jsem zkoušel Ballistol a WD40. Vždycky jsem olej nechal pár desítek minut působit a pak jsem drhnul kartáčkem nebo papírovou utěrkou. Tak se mi podařilo vydrbat tu nejhorší špínu, ale dokud nevidím kov, nejsem spokojený.
Uvítal bych tip na nějaký prostředek, který by špínu lépe rozpouštěl. Že by nějaký Shooter´s Choice?

Uvítal bych tip na nějaký prostředek, který by špínu lépe rozpouštěl. Že by nějaký Shooter´s Choice?
- Soptik_ta
Příspěvek#127 » čtv 9. srp 2012, 18:10
Mám nerezový revolvery dva. Po střelbě nastříkám WD 40, nechám cca 1 hod. působit a pak pomocí mosazného kartáčku - vypadá jak zubní za 30.- Kč z nejbližšího železářství - vyčistím okolí přechodového kužele a přední stranu válce. Na zbylé vnější plochy používám drsnou hubku na nádobí. Po skončení jsou revolvery jako nové.
- johnnyjak
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
- johnnyjak
Příspěvek#130 » ned 11. lis 2012, 14:58
Našel jsem způsob, jak kritická místa revolveru šetrně vyčistit a přitom se moc nenadřít. Ballistol stačí nechat působit opravdu dlouho. Zruba za čtrnáct dní téměř bez práce sežral skoro veškerou špínu. Osvědčilo se mi nanést vrstvu oleje, po třech až čtyřech dnech otřít a pak znova, dokud jsem nebyl spokojený. Nevěřil bych, že zrovna Ballistol má takovou sílu.
- 1N4148
Příspěvek#132 » stř 19. pro 2012, 20:04
Zdravím. Stal jsem se šťastným majitelem SKS, u kterého bylo i toto originální čištění. Zatím jsem ale nepřišel na to, k čemu slouží nástroj úplně nahoře - má se kolem konce omotat nějaká tkanina a používat jako lacetka? Co se týká třetího nástroje shora, ten může sloužit jako čep, který zajišťuje vytěrák v držadle - je to jeho jediný účel? A na závěr - má vůbec smysl takové čištění používat, nebo je to spíš taková "nouzovka"?

- peggy
Příspěvek#133 » stř 19. pro 2012, 20:16
Pokud se nemýlím, tak ta část nahoře je klasický "koudelníček".
( Viz např. popis čištění v návodu k CZ858: http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-navod/N ... CTICAL.pdf )
( Viz např. popis čištění v návodu k CZ858: http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-navod/N ... CTICAL.pdf )
- tslaby
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX