Čištění zbraní

Co jinam nepatří...
peggy
moderátor

Příspěvek#106 » ned 22. led 2012, 13:47

Dobře napsaný článek na odborné úrovni. Z mého pohledu má jedinou vadu, a tou je právě ten exaktní laboratorní postup. Dle mé zkušenosti se mohou laboratorní výsledky dost podstatně lišit od zkušeností získaných ostrým použítím v praxi. Kombinují se totiž vlivy, které jsou v laboratorním testu vyloučeny.

Proto taky co uživatel, to jiná zkušenost - lidi se budou do krve přít, že lepší je to či ono, a přitom to klidně může být pravda obojí. Nezbývá, než si vyzkoušet sám, co v konkrétních podmínkách komu vyhovuje nejlíp.

Carloss

Příspěvek#107 » ned 22. led 2012, 13:54

Mě se ten článek taky celkem dost líbí. Jako spíše sváteční střelec mám vcelku jasno, co pořídím. Jen k tomu ještě hledám návody.

sided
moderátor

Příspěvek#108 » ned 22. led 2012, 13:57

Myslím že největší rozdíl je v tom, že každý máme jinou představu o pojmu "čistá zbraň" . Někomu stačí že je vidět skrz hlaven, druhý je přesvědčený o učincích WDčka a třetí si nedokáže představit že by aspon jednou týdně nepoužil Cooper solvent. Prostě co člověk, to jiné nároky. Naštěstí našim miláčkům je to dost jedno (alespon těm krátkým) a je dost těžké jim opravdu ublížit :)

dejment

Příspěvek#109 » ned 22. led 2012, 14:07

http://www.mskriby.cz/news/cisteni-zbrani/
Taky zajímavý ohledně číštění zbraní.

dejment

Příspěvek#110 » ned 22. led 2012, 14:59

jomekabi píše:dejment: nevim co Ti nejaky novopeceny dealer v 90. roce nakukal, ale ver mi, ze ja pouzivam DW40, ke vsemoznym ucelum, uz nekdy od 70. let, kdy jiz byl v Anglii dobre znamy.
Co presne v nem je, Ti nikdo nepovi......

No vidíš, já WD 40 používám od samého začátku, co se sem začal dovážet, ale na čištění zbraní se mi prostě neosvědčil. Přesvědčil mě jednoduchý test, který si může udělat každý, to je po vyčištění WD 40, vyčisti hlaveň něčím, co doporučuje CLP, nebo co já vim kdo, vpodtatě čímkoli lepším, uvidíš na hadru karbon, prostě WD nerozpouští tedle sajrajt.
Bohužel z angličtiny nevim nic, takže si nic nepřečtu a ani nevyslechnu, musím se spolehnout na serióznost našich dealerů.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#111 » ned 22. led 2012, 15:40

Ono jde nejen o to, jaké člověk používá prostředky, ale taky o postup a pečlivost. Když skončím, hlaveň je na pohled naprosto čistá a ani protlačený papírový ubrousek nesmí být zašpiněný. Schválně ale někdy koupím sofistikovanější čistící prostředek, jestli z hlavně po standartním čistění ještě něco vytáhnu. Ale i kdyby, nemyslím si, že by to na soustřel nebo životnost mělo nějaký velký vliv, obzvlášť když mám hexagonální vývrt.

Bohuliby

Příspěvek#112 » pon 20. úno 2012, 22:57

Gun Remendy, olej ve spreji, od CZ, máte s tímto přípravkem zkušenosti ?

Bucek

Příspěvek#113 » stř 22. úno 2012, 22:15

Já Gun Remedy používám, ale protože jsem nováček, tak teprve chvíli a nemůžu ho srovnat s ostatními přípravky.Na běžné čištění (nestřílím olovem) a naolejování stačí a navíc docela hezky voní. :-) Jako "obyčejné" CLPčko za 130 Kč je celkem dostačující.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#114 » čtv 23. úno 2012, 13:50

Mám ho taky, ale nemůžu k němu říct ani plus ani mínus. Olovem obvykle nestřílím a na běžné čištění mi přijde většina CLP přípravků jako Brunox, CZ Gun Remedy, Break Free apod stejná a není třeba hledat zlatý grál. Pro rozpouštění větších humusů mám pár lahviček Shooter's Choice Copper/Lead Remover.

Bohužel se mi stále nedaří naučit se čistit pomocí čistících "jags" (má to vůbec český název?).

sided
moderátor

Příspěvek#115 » čtv 23. úno 2012, 14:36

jo, čisticí trny :) to je super pomocní, jen musí být správný průměr pro danou ráži. Myslíš teda tohle?

jags.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#116 » čtv 23. úno 2012, 15:09

Jo, myslím přesně ono a už jste mi to tady i vysvětlovali, ale ani s ještě původními originálními patches mi to nejde tak pěkně jako na videích (mám sadu snad dvanácti či kolika ráží, takže beru samozřejmě ty, které by měli rážově odpovídat).

lester555

Příspěvek#117 » pát 16. bře 2012, 12:37

Dlouho jsem hledal, jak čistit po střelbě svoji první zbraň, jenže každý píše jiný postup a jen o tom číst neni tak názorný, tady je podle mě pěkný video, snad to začínajícím střelcům pomůže tak, jako mě :)

http://www.youtube.com/watch?v=HovIM4JH ... re=related

mobil-man

Příspěvek#118 » pát 30. bře 2012, 10:44

Máte někdo zkušenosti s tímhle boresnakem? http://shop.czub.cz/cistici-snura-9mm-s ... m/d-70911/
Cena je velmi zajímavá, tak by mě zajímalo, jestli to je porovnatelný s originálem nebo je to k ničemu. Je možné touto šňůrou plnohodnotně vyčistit hlaveň, nebo je vždy potřeba kartáček?

Bonanza

Příspěvek#119 » pát 30. bře 2012, 17:07

Po vícedenních závodech je dobré hned protáhnout lauf hadem (boresnakem) a pak doma vyčistit pořádně kartáčky a chemií. Takže podle mne je had vhodný na rychlé a základní čištení, ale pak by měl nastoupit kartáč.

jomekabi

Příspěvek#120 » pon 2. dub 2012, 03:33

Po strelbe vzdy striknu do hlavne cistici olej (WD40, ci neco podobneho) a protahnu snakem. Pokud neni zbran opravdu zasvinena, tak se dale nenamaham. Dukladnejsi cisteni ji dam az po delsi dobe (rekneme 500 vystrelu). Ja vim, nekteri berou cisteni zbrane jako nabozenstvi, ale nic se nema prehanet. ;)

Casteji cistim jen kdyz strilim zcivilnenejma vojenskejma nabojema. Rtutove zapalky jsou preci jenom svina.

Zpět na