"Vypnutí" pistole - zabránění výstřelu.

Co jinam nepatří...
JiGSSaW

Příspěvek#16 » čtv 11. lis 2010, 22:45

zkoušel sem to ,co sem já zkoušel se to držet dá , ale pokud silně zatlačíte na tu spoušť tak by měl vystřelit - měl sem problémy tu spoušť stisknout ale když vezmu v úvahu nějaký pot útočníkově straně a adrenalin tak si myslím že by to šlo; každopádně aspoň je tady šance se přetlačit což u pistole nejde. (zkoušel sem to na 4 palcovém 6ti raňáku třeba by se to s malým vajglem drželo lépe/hůře a taky je to značky arminius a byl dost levnej takže si nedělám iluze o chodu spouště)

jhora

Příspěvek#17 » pát 12. lis 2010, 08:01

Takovýhle věci by to chtělo vyzkoušet ve dvou...

Soptik_ta

Příspěvek#18 » pon 15. lis 2010, 09:25

Některé zvláštní vojenské jednotky, např. SAS se takto učí vyřadit ozbrojeného protivníka na kontaktní vzdálenost jako standartní způsob - údaje čerpány z literatury o SAS.

jhora

Příspěvek#19 » pon 15. lis 2010, 15:13

A píšou tam na jakou vzdálenost je takové vyřazování ozbrojených protivníků spolehlivé? Tj. kdy je lepší "Skočit po zbrani" a kdy je lepší tasit?

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#20 » pon 15. lis 2010, 15:22

Stisknutí spouště trvá kolem 0,2 sec. Za tak krátkou dobu nestihneš po zbrani ani skočit, ani tasit. Techniky pro odebrání zbraně útočníkovi nepočítají s žádným skákáním ani tasením ;)

jhora

Příspěvek#21 » pon 15. lis 2010, 18:19

Já jsem tím myslel, že v situaci, kdy protivník začne tahat zbraň, tak jestli tam je nějak konkrétně uváděno, v jaké vzdálenosti maximálně musí ten člověk být, aby stihl tomu obránce odebrat zbraň nebo alespoň zabránit střelbě. Z čehož by vylývalo, že na větší vzdálenost už má člověk radši hledat úkryt a vytáhnout vlastní zbraň. Smysl dotazu byl zjistit, na jakou vzdálenost musí obránce počítat s tím, že útočník má šanci zabránit střelbě tím "vypnutím" zbraně a na jakou vzdálenost už se toho tolik bát nemusí (je to samozřejmě odvislé od situace a rychlosti obou zúčastněných, ale aspoň obecná informace by mě zajímala)...

Patrik
moderátor

Příspěvek#22 » pon 15. lis 2010, 21:34

Obecná informace v tomto případě asi nebude. Já bych to viděl použitelné pouze v případě osobního kontaktu když zaregistrujeme, že se protivník sápe po zbrani. V případě cvičeného střelce nestačíš vůbec zareagovat natož přiskakovat či přibíhat.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » úte 16. lis 2010, 08:48

Steiner, spoušť sice stiskneš velmi rychle, ale je asi rozdíl, když tě někdo chce účelně zabít tak se k tobě asi nepřiblíží ani na kontaktní vzdálenost, ale vysipe do tebe zásobník z 5-ti metrů. Tihle situace bych řešil spíš pro případy rukojmí a snahu tě dostat pod kontrolu, aby tě mohl třeba okrást atd.

jhora

Příspěvek#24 » úte 16. lis 2010, 13:21

No právě, jde mi o situaci, kdy mě třeba někdo přepadne s nožem, bude velmi blízko (řekněme max. dva metry) a já usoudím, že nemám šanci utéct a že odevzdáním peněženky to nemusí končit (bude to nějakej agresivní opilej vazoun třeba). No a v tu chvíli je na řadě myšlenka, jestli je dobrý nápad vytáhnout zbraň, na rozhodnutí je zlomek vteřiny a je třeba zvážit, jestli mi tu zbraň nevezme nebo "nevypne" - proto jsem se ptal na tu vzdálenost.

Řekl bych, že ve většině nebezpečných situací bude útočník hodně blízko, protože vás chce zmlátit, pobodat, okrást nebo znásilnit. Zapás o zbraň pak může dopadnout velice špatně, a tak se snažím udělat si představu, jak takovou situaci správně vyhodnotit...

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#25 » úte 16. lis 2010, 13:36

jhora: Odebrat nebo "vypnout" zbraň je možné jen do vzdálenosti téměř natažené paže. Tolik k tvojí otázce.

Pro ilustraci odzbrojovacích technik zkus youtube.com a vyhledej videa dle klíčových slov "gun disarm".

Joe

Příspěvek#26 » úte 16. lis 2010, 14:24

Záleží na situaci, zda a jak je ozbrojen, ohrožuje tě, lidé v okolí. Dá se ustupovat, dá se předstírat, že vytahuješ požadovanou peněženku, a pak v okamžiku, kdy by zbraň uviděl, prudce ustoupit a zahájit palbu. Jen je potřeba nemít zábrany v použití zbraně. IMHO ukazováček na spoušti je rychlejší než spolehlivé a pevné uchopení závěru zbraně. Krom toho nevím, kolik běžných hajzlíků je schopno nějakou odzbrojovací techniku spolehlivě provést a jsou k tomu odhodláni u všech obvyklých typů obranných zbraní (pistole, revolver, sprej, nůž, obuch).
Nezapomeň, že obranná situace není férový duel z westernu. Kdo je zákeřnější, agresivnější, víc klame a podvádí, ten zpravidla vyhrává. Pár záludností a špinavostí je dobré mít promyšleno a nacvičeno :twisted:
Taky není špatný nápad mít nějakou lacinou peněženku s pár desetikorunami, které v takovém případě obětuješ a odevzdáš. I když by tě soud druhé či třetí instance po několika letech třeba osvobodil, a po dalších letech bys velmi teoreticky mohl na státu vysoudit nějaké odškodnění, ty roky vazby Tobě a Tvým blízkým nikdo nikdy nenahradí :evil:

jhora

Příspěvek#27 » úte 16. lis 2010, 18:26

Steiner: Pravda - youtube mi na mysl nepřišel, tam půjde leccos vykoukat.
Joe: Ta falešná peněženka je velice dobrý nápad... a ty zákeřnosti taky. Je pravda, že málokterý útočník bude psychicky připraven na to, že jeho oběť vytáhne pistoli a nějaká záludnost navíc nemůže uškodit...

Wrunx

Příspěvek#28 » čtv 30. pro 2010, 19:11

Je to trochu z jiného pohledu, ale na "kontaktní vzdálenost" bych se rozhodně nepokoušel o nějaké "vypnutí" pistole, ale vždy jedině o sražení hlavně tak aby se dostala 1) mimo moje tělo a 2) pokud možno do nějakého bezpečného směru. Sražení přímým úderem je v drtivé většině případů rychlejší než reakční schopnost lidí, tedy i než stisknutí spouště, a spolu s tím už jen vstoupit do protivníka a děj se vůle boží.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#29 » čtv 30. pro 2010, 19:18

tady je docela zajímavá sebeobrana a tenhle člověk tam má spoustu dalších jak proti zbrani i noži
http://www.youtube.com/watch?v=lsrlljB1 ... ecentfmore

Zpět na