Mazání vývrtu hlavně?
Co jinam nepatří...
- Patrik
Příspěvek#4 » čtv 28. říj 2010, 00:09
Po vyčištění se vývrt běžně maže, konkor je základ a jinak jak je komu libo. Pokud zůstane nasucho tak se do něj rychleji pustí koroze. Motorový olej není žádný problém, pokud se tam nelije z konve. Nejlépe (
) je dobře prolít a pak flintu postavit do skříně a po čase se divit proč mu praskla pažba v krku u brokovnice.
jak měli (mají) ve zvyku někteří myslivci.
WD 40 je univerzální přípravek tzn., že umí ode všeho trochu a nic dokonale, z nouzecnost - když nic jiného není po ruce, speciální přípravky na mazání, čištění aj. budou mít vždy lepší účinnost.

WD 40 je univerzální přípravek tzn., že umí ode všeho trochu a nic dokonale, z nouzecnost - když nic jiného není po ruce, speciální přípravky na mazání, čištění aj. budou mít vždy lepší účinnost.
- ace curly
Příspěvek#5 » čtv 28. říj 2010, 10:43
to Albert: střílím western, takže SAA, perkusáky, LA, dvojky, Sharps, Předovka. Už to tak provozuju přes 10 let a laufy jsou stále ve vynikajícím stavu. Protože mám na starost dva juniory, tak dostávají moje železa trojnásobnou porci.
Proč si myslíš, že mot. olej je na to nevhodný ? V motoru dostává zabrat daleko více.
Samozřejmě, že to tam nesmíš nalít po kýblech, jak píše Patrik. Stačí vytvořit lehký film. U předovky navíc před střelbou lauf vytřu suchým hadrem.
Proč si myslíš, že mot. olej je na to nevhodný ? V motoru dostává zabrat daleko více.
Samozřejmě, že to tam nesmíš nalít po kýblech, jak píše Patrik. Stačí vytvořit lehký film. U předovky navíc před střelbou lauf vytřu suchým hadrem.
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
- Albert
Příspěvek#7 » čtv 28. říj 2010, 11:35
ace curly: Proti motorovému oleji nemám vůbec nic. Jenom zastávám názor že vývrt se nemaže vůbec. Jestliže namažu vývrt motorovím olejem jakožto konzervace tak to beru, taky můžu jen doporučit. Ale před samotnou střelbou vytřít do sucha.
Ono když se nad tím zamyslíme, tak i když bude v laufu jen slabý film nějakého toho mazání, tak stejně po první ráně vezme za své (shoří). Kdo střílí olovem tak může použít střely mazané do drážky.
Jinak musím ještě dodat že western ani předovky nestřílím a nemám s těmito zbraněmi žádné zkušenosti, třeba tam jsou jiné zvyklosti které neznám
Ono když se nad tím zamyslíme, tak i když bude v laufu jen slabý film nějakého toho mazání, tak stejně po první ráně vezme za své (shoří). Kdo střílí olovem tak může použít střely mazané do drážky.
Jinak musím ještě dodat že western ani předovky nestřílím a nemám s těmito zbraněmi žádné zkušenosti, třeba tam jsou jiné zvyklosti které neznám

- ace curly
Příspěvek#8 » čtv 28. říj 2010, 15:27
Nic extra zvláštního na tom není. Používám mazané olověné střely. Do nábojáků ze závažíček a do předovek z měkkého olova. Mažu směsí včelího vosku se sádlem a přidávám lékařskou vazelínu. Ta by tam ani nemusela být, ale mám toho kýbel. Jdu vždy tou nejjednodušší a nejlevnější cestou a zatím se mi to osvědčilo. Olej v laufu je právě kvůli korozi, nic zázračného bych v tom nehledal. Taky si myslím, že nějaké extra super nejlepší speciální oleje mi stejně neposlouží lépe než motorák.
- lubomír
Příspěvek#9 » čtv 28. říj 2010, 15:44
Pokud máš hlaveň namazanou a nevytřeš ji do sucha tak zpravidla 1 rána jde nahoru.Z mě známých olejů na zbraně,tento efekt nemá Break Free.Jinak je třeba mazání na hlavně např.Teragun,který eliminuje otěry olova a zlepšuje přesnost.
Vytvoří tenký teflonový film,prvních cca 5-10 ran má zvětšený rozptyl,ale pak dojte k výraznému zlepšení.Životnost cca 500-1000 výstřelů.
Vytvoří tenký teflonový film,prvních cca 5-10 ran má zvětšený rozptyl,ale pak dojte k výraznému zlepšení.Životnost cca 500-1000 výstřelů.
- ace curly
Příspěvek#10 » čtv 28. říj 2010, 15:57
Jo to je známá věc, že první rána z namazané hlavně jde uplně jinam. Proto taky, jak jsem napsal, u předovky vytřu před odmašťovacím výstřelem hlaveň do sucha.
U ostatních zbraní to není potřeba, protože střílíme do gongů o poperů a tam se na nějaký milimetr nehledí. Rozhodující je čas.
Oni kdysi moc dobře věděli jak a čím mazat střely, tak když to fungovalo jim, tak to musí fungovat i nám. A navíc, když to umaže BP, tak bezdýmák tím tuplem. Při čištění mi stačí vytřít hlavně pouze hadříkem a jsou čisté. Olovo se mi neusazuje ani v drážkách, ani v přechodovém kuželu (ověřeno mosazným kartáčkem).
U ostatních zbraní to není potřeba, protože střílíme do gongů o poperů a tam se na nějaký milimetr nehledí. Rozhodující je čas.
Oni kdysi moc dobře věděli jak a čím mazat střely, tak když to fungovalo jim, tak to musí fungovat i nám. A navíc, když to umaže BP, tak bezdýmák tím tuplem. Při čištění mi stačí vytřít hlavně pouze hadříkem a jsou čisté. Olovo se mi neusazuje ani v drážkách, ani v přechodovém kuželu (ověřeno mosazným kartáčkem).
- lubomír
Příspěvek#11 » čtv 28. říj 2010, 16:41
Kromě westernu a předovek jsem taky myslivec a tam na první ráně záleží.
Olovo mě sem tam šupinka zůstane u nábojových,kule liju ze závažíček.
Perkusy po vyčištění namáznu WD a nemusím vytírat před střelbou.Stačí odmašťovací výstřel u mířenky.
Ace curly, Lubomir, tady je to o mazání vývrtu
, pozvánky na akce patří jinam: viewforum.php?f=8 nebo do SZ.
Olovo mě sem tam šupinka zůstane u nábojových,kule liju ze závažíček.
Perkusy po vyčištění namáznu WD a nemusím vytírat před střelbou.Stačí odmašťovací výstřel u mířenky.
Ace curly, Lubomir, tady je to o mazání vývrtu

- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#12 » sob 30. říj 2010, 03:05
Je vseobecne zname, ze hlaven po vycisteni (at uz kterymkoliv pripravkem) se ma vytrit temer do sucha. Rikam "temer", protoze nejaky mikrofilmovy povlak tam samozrejme zustane. Pokud vim, ze zbran nebudu delsi cas pouzivat, vyvrt (stejne jsko celou zbran) zakonzervuji konzervacnim olejem a pak pred strelbou radne vytru s pomoci cisticiho oleje, aby byl vyvrt opet temer do sucha.
K WD40: K beznemu cisteni po strelbe je zcela postacujici, i kdyz to neni zrovna ten nejlepsi "olovozrout". Jako kratkodoby (tj. rekneme na 2 az 4 tydny) odpuzovac vody je spickovy.
K WD40: K beznemu cisteni po strelbe je zcela postacujici, i kdyz to neni zrovna ten nejlepsi "olovozrout". Jako kratkodoby (tj. rekneme na 2 az 4 tydny) odpuzovac vody je spickovy.
- Joe
Příspěvek#13 » sob 30. říj 2010, 19:29
WD-40 je především rozpouštědlo (tj. čistící přípravek) s částečně mazacími a konzervačními účinky. Zkušenost mám stejnou, krátkodobě mazat a konzervovat dokáže velmi dobře, tedy na pravidelně používanou zbraň stačí.
Jinak k tématu: nechat kapalinu ve vývrtu je dobrá cesta k vydutí hlavně
Jinak k tématu: nechat kapalinu ve vývrtu je dobrá cesta k vydutí hlavně

- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí