Čím osadit AR15 - mířidla

Samonabíjecí pušky

Fejta

Příspěvek#1 » sob 1. bře 2025, 12:13

Kupuji první novou tzn. holátko. Nemám žádné zkušenosti, nechci pro přesnou střelbu, spíš se naučit zbraň ovládat, časem snad přidat i pohyb atd.
Ležím už několik dní v různých forech, videích atd. a mám guláš v tom co pořídit za mířidla. Samozřejmě než přijdu na to, co vlastně chci, potřebuji chci cenu srazit co nejníž a ze startu radši investovat do nábojů. Říkal jsem si, OK základ sklopná mechanická, jenže tam už cena taky atakuje 2.000, které bych mohl radši přidat a koupit kvalitnější kolimátor. Jenže jak se v nich vyznat? Je samozřejmě dost testů a doporučení, ale ze startu nechci takové sumy dávat. Jenže jak pak rozdělit kolimátory, co jsou jen na airsoft a co snesou 223.? Ve spoustě obchodů je prodávají společně, značka taky nic neřekne. U bazarových je to snad ještě horší, protože musím počítat s tím, že mi minulý majitel bude tvrdit, jak to měl na ostré, ale přechází na LPVO. U LPVO platí úplně to stejné, cenové rozpětí pomalu od 3.000 do nekonečna.
Před časem jsem bavil s prodejcem v obchodu a dle něj je to v podstatě stejně vše "Čína" a věc náhody, protože podle reklamací se mu třeba levné nevrací, zatímco teď řešil časté reklamace v jedné řadě poměrně drahých kolimátorů.

dan

Příspěvek#2 » sob 1. bře 2025, 12:17

Nekteri lide zastavaji nazor, ze zacatecnik by se mel nejprve naucit mirit pres mechanicka miridla a pak teprve prechazet na neco modernejsiho (a i potom si schopnost pracovat pres mechanicky stale udrzovat).

Fejta

Příspěvek#3 » sob 1. bře 2025, 13:45

dan píše:Nekteri lide zastavaji nazor, ze zacatecnik by se mel nejprve naucit mirit pres mechanicka miridla a pak teprve prechazet na neco modernejsiho (a i potom si schopnost pracovat pres mechanicky stale udrzovat).

dík, myslel jsem si to stejné. Ale zase jsem slyšel názor, že jsou prostě už prostě zastaralá a když jsou k dispozici nové technologie...
Nevím, jak je to u dlouhé, ale třeba u krátké mi víc sedí mechanická.

CzechJoker

Příspěvek#4 » ned 2. bře 2025, 09:10

Ano, nová technologie je skvělá. Než ti upadne, praskne sklíčko, zamlží se, dojde baterka... Proto jsou na zbraních záložní mířidla. Na druhou stranu, gaučoví válečníci, co mají svoje přešlechtené milášky akorát na statickou střelbu na 50 metrů, těm to stačí. Když se to pokazí, tak jdou prostě domů a na fóru si vylejou svoje válečnické sérdce.
Za sebe, mám Holosun se zlatou tečkou, což byla chyba. Lepší by byla červená. Kolimátor je relativně malý, takže bych dnes šel do co největšího, tzn. s velkým screenem. Tečku bych volil červenou a pokud bych dokupoval laser, měl bych zelený. Není nic horšího, když nepoznáš, která tečka je která...
Ze značek bych se nebál Holosunu, je to sice Čína, ale funguje. Nebral bych Primary Arms s vyleptanou osnovou, papírově je to skvělé, ale v praxi slyším spíš nářky. Když koupíš něco levného, za chvíli poznáš limity a půjdeš do něčeho lepšího. Kdybych kupoval nový, asi bych sáhl po Holosun AEMS.
Kovová mířidla mám skutečně kovová, na AR jsem dal mířidla z Brena.
Na LPVO bych se pro začátek vykašlal, je imho blbost ověsit flintu jako vánoční stromek jenom proto, že to dobře vypadá na isntáči. Do 100 m se dá fungovat s kolimátorem, ev. ho lze doplnit o zvětšovák.

Petr z Braníka

Příspěvek#5 » ned 2. bře 2025, 11:08

Pro začátek opravdu stačí osadit jen mířidla.
A potom je otázka, na co sis to kupoval?
Jsi-li prepper a očekáváš pstapo, určitě budeš kupovat mechanická, náhradní baterie s dlouhou životností pro uložení (do kdyžtak kolimátoru), koupíš si hromadu zásobníku, hromadu náhradních dílů do zásoby a nástroje na to, abys na ni cokoliv dokázal opravit sám.
Chceš-li trénovat taktiku a CQB, budeš chtít určitě kolimátor, svítilnu, přední rukojeť, samozřejmě řemen, úpon pro jednoboďák a dvojboďák, readyMag...
Nebo chceš být sniper?
Nebo sportovec IPSC?
Ti mají zase jiné požadavky.

Fejta

Příspěvek#6 » ned 2. bře 2025, 13:13

Dík všem. Prvotní představa byla/je právě sklopná mechanická a k tomu kolimátor. Postaper nejsem, myšlenka, že po zhroucení světa se potloukám pustinou mě nějak nebere, to radši doufám, že mě stihne první tlaková vlna. Takže jak jsem psal, střelba na krátkou vzdálenost, max 50m. Nejdřív se to naučit držet, nahazovat do ramene atd. a pak teprve přidat pohyb (vidím na krátké, z fleku není problém, přidá se pár kroků a je to všude kolem).
U těch kolimátorů mám právě strach, co koupit. Naivně jsem si myslel, že vezmu něco bazarového, ale tam je to prostě velký risk, abych za pár tisíc nekoupil něco za pár set pro airsoftky.

ondra009

Příspěvek#7 » ned 2. bře 2025, 15:06

Na co potrebujes zelezna miridla, kdyz je mas na kratke? Uz to s nima umis, usetri 3 tisice a kup si rovnou kolimator a casem si je treba dokup jako zalozni. Bude te to vic bavit.

Kdyz se budes ucit jezdit autem, tak ti asi taky nikdo nebude radit, ze mas prvne jezdit s konma a zebrinakem a pak pet let na parnim voze.

Petr z Braníka

Příspěvek#8 » ned 2. bře 2025, 15:06

Já mám tenhle. Nechtěl jsem sahat k úplnému cenovému dnu, ale víc než "vidět tečku" od toho taky nečekám, a tenhle se mi zdál hodně rozšířený mezi střeleckou veřejností a pro běžné účely rozhodně dostatečný.
https://www.armed.cz/micro-kolimator-holosun-hs403b/

phen

Příspěvek#9 » ned 2. bře 2025, 15:31

Má cenu řešit něco s přiblížením místo kolimátoru? Např. Vector Optics Paragon 4x24 MICRO PRISM? Je to moc Čína a je lepší základní Holosun?

CzechJoker

Příspěvek#10 » ned 2. bře 2025, 15:57

Za mě ne. Na střelbu na krátkou distanci potřebuješ pokud možno něco bez zvětšení a současně s neomezeným očním reliéfem. Což je kolimátor.

Jarda.Jezek

Příspěvek#11 » ned 2. bře 2025, 17:15

Neboj se, že podle značky nepoznáš, jaké přetížení kolim vydrží. Kup si takový, kde v popisu bude uvedeno, že vydrží ráži s větším výkonem, než se chystáš používat. Takže třeba pro 223r ber takový, kde je uvedeno 308w a jsi v pohodě. Tím máš vyřešen hlavní problém a zbytek řeš podle svých požadavků a omezení. Klidně šetři, kup si levný, ať ti pak není líto, když ho rozbiješ, nebo zjistíš, že vlastně potřebuješ něco úplně jiného. Jdi se podívat do obchodu, jestli uvidíš rozdíl v kvalitě obrazu mezi kolimem za 2 tisíce a za 20 tisíc. A taky, jaký rozdíl uvidíš mezi červenou a zelenou tečkou, zejména na vyšší intenzitu svitu. Astigmatismus se projevuje u každého jinak.

Střelec

Příspěvek#12 » ned 2. bře 2025, 18:14

Já mám nejlepší zkušenost s kolimátory Aimpoint. Používám je na loveckých puškách a vydrží dost, sklo dobré, tak jsem si to pořídil také na AR. Měl jsem různé levnější, ale třeba u Vortexu byl obraz do modra. Na druhou stranu jsem potkal mezi kolegy pár laciných kousků, kde sklo bylo na pohled dobré, druhá věc je dlouhodobá zkušenost.

vidocqcz

Příspěvek#13 » ned 2. bře 2025, 20:47

Fejta
Nějak moc to řešit nedává na začátku smysl. Koupil bych levná pevná mířidla, klidně v plastu. Potom nějak nějaký levný kolimátor a třeba po čase nějaké levné LPVO od Primary Arms. Vyzkoušíš od každého něco a pak se sám rozhodneš. Prošel bych si na netu "pros and cons" články pro různá řešení.
Ptát se na tohle na fóru je blbost ve stylu "Jakou první pistoli si koupit?" :-)

Héfaistos

Příspěvek#14 » ned 2. bře 2025, 22:25

Já na puškách (a karabinách) nakonec skončil všude s 2x prismou (PA, GLX 2x ACSS CQB). Kolim moc nemůžu kvůli astigmatismu a s 2x prismou se ještě dá v pohodě fungovat (s troškou cviku) s oběma očima otevřenýma (pro QCB) stejně jako s kolimem.

Zpět na