Vhodná samonabíjecí puška pro "přesného střelce"

Samonabíjecí pušky

Hoyt

Příspěvek#46 » pon 16. srp 2021, 21:46

To Poli, díky za info. Diskuze a články procházím, ale chtěl jsem se znalých zeptat napřímo. Na přebíjení to chce zkušenosti a v této oblasti je nemám. Navíc bych musel přesvědčit aspoň souseda ať v tom nejsem sám :-)

Poli

Příspěvek#47 » pon 16. srp 2021, 21:56

risa2000 píše:Poli: Mám po ruce terč (pokud to je pistolák 50/20) a největší vzdálenost tam je cca 20 cm, což odpovídá zhruba 3,5 MOA (na 200 m).
Jestli 20cm, tak mi vychází přesnost 3.5 MOA, ale na 100, vzhledem k tomu, že to jsou úhlové minuty a nevím no, podle mě nic moc na takovou úpravu, představoval bych si tak 2.

poloventilator

Příspěvek#48 » pon 16. srp 2021, 22:19

Nezapomen ze ta optika nic moc, 4,5. Takze na 200 m to uz beha po stredu terce, chtelo by to tak 8x , mam to v planu. Ale to uz vymenim i vrsek, bude normalni vyhozi okno a pak se tam muze dat cokoliv. Ale na 200 m 20 cm rozptyl do bojovych podminek staci.

risa2000

Příspěvek#49 » pon 16. srp 2021, 22:40

Poli: Počítám to takto

Kód: Vybrat vše

degrees(atan(0.2 / 200)) * 60 = 3.437745624870037

0.2 .. 20 cm vzdálenost mezi 7 nahoře a 6 dole
200 .. 200 m vzdálenost terče
degrees .. převod z radiánů na stupně
* 60 (úhlových minut)

LukynZ

Příspěvek#50 » pon 16. srp 2021, 22:59

Ono je to stejně fuk, když to není výsledek ze stolice, ne?

Starosta

Příspěvek#51 » úte 17. srp 2021, 11:17

Za mě levnou AR-15.

Pokud nevylučuješ 223Rem, je to na 300m dostatečné ve všech směrech: malý zpětný ráz, rozumně drahá a dostupná munice, dostupný servis, modularita a ergonomie. Levnější a rozšířenější, než AR-10.
Vyměnit spoušť za nějakou s rozumnou cenou a dát nejlepší optiku, do které jsi ochoten zainvestovat.

Myslím, že zde navrhovaný Ruger MPR, nebo SavageArms Recon by mohly být vhodné.
Zvážil bych i levnější značky a modely, třeba GLFA, Faxon Ascent, nebo dokonce Taurus T4 a investovat místo toho do spoušťáku.

Z optik bych doporučil nějakou nižší řadu kvalitnějšího výrobce, třeba Sightron S-TAC 4-20x50, Vortex Diamondback Tactical 6-24x50 FFP. Ty se pohybují kolem 10-15tis. (nové).
Optimálně hledej optiku vyšší řady (SIII, PST gen2), leč z druhé ruky - tam se dá získat na optické kvalitě za podobnou cenu - a ty optiky nestárnou, pokud se k nim někdo chová slušně.

Samozřejmě optik je na trhu celá řada a jsou na to větší šajby, které poradí lépe.
Na terčovku se ale neboj větších zvětšení, klidně nad 20x.

Redsnake

Příspěvek#53 » úte 17. srp 2021, 13:01

Ty odkazy na zbraneonline (bvs) a samotné bvs jsou dávno mrtvé a neaktuální. Pokud si najdete http://www.bvs.cz a doklikáte se na položku která by tam měla být, zjistíte, že tam dávno není.

Jen to visí v cache prohlížeče. Bohužel, sám jsem se tolikrát nachytal.

JakubDotPy

Příspěvek#54 » úte 17. srp 2021, 21:07

Takže jsem pochopil, že to má bejt hlavně stará puška na nějakou ráži, která už se nedá skoro ani sehnat, aby to ladilo s tou kosou. Protože starý jsou hezký. Co o tom, že už to nikdo neopraví, doplňky v podstatě nejsou a střelivo nebude...
Po vyjádření "přidělat optiku abych nemusel vrtat nebo nýtovat do rámu" si o tazateli a jeho zkušenostech myslím své.
Překládat DMR jako "přesný střelec"... Nejspíš nějaký pamětník. No, tady není moc rady ani pomoci.

zarozak

Příspěvek#55 » stř 18. srp 2021, 00:43

I lacinější AR udělá lepší výsledek než vše výše uvedené a pokud trváš na dospělé flintě, tak koukni na AR 10. Pokud jdeš po přesnosti, tak bych koncept samonabíječky úplně opustil, protože i velice laciná klika udělá v podstatě lepší výsledek než hodně drahá samonabíječka

Blacky

Příspěvek#56 » stř 18. srp 2021, 07:14

A je to tu. Byl sem osocen, ale autor si musi priznat, ze kdyby udelal, co jsem ja a dalsi napsal, tak by se mohl rozhodnout ev. zeptat mnohem presneji, spis by se dokazal rozhodnout sam a nemuselo by tady byt 4 stranky de-fakto zbytecnyho vlakna.

Prostě bud ses milovnik RETRA a to jak konstrukcne, tak vizuelne, ale pak poridis kropac, co te asi prezije, ale nikdy stim nenastrilis co zrejme chces. A nebo koupis za stejny prachy "mercedes" i treba se vzhledem "retra", kde bude ta zbran presnejsi, nez strelec a odvede svou praci.

Nic mezi tím není. (v tvých cenových představách)

Ozzy1

Příspěvek#57 » stř 18. srp 2021, 07:19

Co takhle M16A1? Pár zcivilněných se v Česku vyskytuje, uspokojí jak skupinu propagující AR-15 (náboje, dostupnost dílů), tak i milovníky klasické elegance. Optika se montovala na ucho, ale z hlavy nevím, jak to je s cenou a dostupností.

Starosta

Příspěvek#58 » stř 18. srp 2021, 09:44

Hoyt: Souhlasím plně se zarozakem ohledně té kliky:

Pokud preferuješ přesnost před rychlostí střelby, jak jsi psal, pak uvaž levnou kliku s těžkou hlavní, na nožkách s rozumnou montáží (kolem 20-25k)a na to trochu kvalitnější sklo (PST, SIII), kolem 25k.

Dostaneš z toho snadno kolem 1-1,5MOA bez přebíjení. Dá se to i ve 223ce, která je víc náchylná na vítr a je hůř vidět zásahy na 300m, ale má mnohem menší zpětný ráz (obejdeš se bez úsťové brzdy).

Konkrétně něco jako Howa 1500, SavageArms Axis, možná i Ruger American Rifle, nebo podobné - přesně se v téhle cenovce klik neorientuju.

Letec 12

Příspěvek#59 » stř 18. srp 2021, 09:58

Hoyt jasně psal, že tíhne k vojenské předloze 50.-80. let. Nejraději samonabíhjecí, ale přesnou. AR se mu nelíbí. Na výběr je toho sice dost, ale spíš samá exotika. Navíc to bude v dnešní době asi docela problém, protože všechny kusy v dobrém stavu už jsou dávno rozebrané. Namátkou Beretta, FN FAL, G3. Pochopil jsem, že by mu nevadila ani ruská škola. Takže otázka zní, kde zehnat historický kousek s montáží na optiku v trochu lepším stavu a to na střílení jen tak pro radost.
Taky bych doporučil opakovačku, ale to zjevně nechce. Nezbývá, než poohlédnout se po nějaké kopii, nebo čekat až se někdo zbaví nějakého kusu v bazaru.

risa2000

Příspěvek#60 » stř 18. srp 2021, 10:26

Myslím, že by se dost psaní ušetřilo, kdyby Hoyt napsal, že se mu líbí ty čtyři pušky, co vyjmenoval na začátku, a jednu z nich by rád koupil, a prostě se jen zeptal, jestli s nimi někdo nemá zkušenosti, aby si případně nenaběhl. A vůbec do toho netahal, ráže, vzdálenosti, přesnosti, náhradní díly, optiku, a všechny ty ostatní věci, které, když mu někdo oponoval, zase odvolal.

Zpět na