Samonabíjecí karabina v 9L
Samonabíjecí pušky
- Béďa
- LordSalix
Příspěvek#377 » úte 3. zář 2024, 20:43
SS Micro bych na devítku osobně nekupoval. Mám běžný přepážkový GIS, SS CompactStreamer 9mm a taky GIS HP. Podle mě nebude v praxi už takový rozdíl mezi SS micro a GIS HP, který je drasticky levnější, jednodušší na údržbu a není to zbraň (velká výhoda). Osobně jsem zkoušel na pětipalcovém stribogu mezi sebou přehazovat ten SS Compact a GIS HP na vnitřní střelnici s běžným supersonickým střelivem (protože tam se ten rozdíl v útlumu ještě více stírá)... a občas jsem si sundal jedno sluchátko a sledoval rozdíl.
Moje osobní subjektivní poznatky jsou takové - bez tlumiče je to fakt velký špatný, jedna rána mi bohatě stačila, je to peklo a neumím si představit takhle použít doma nedejbože krátkou pušku na střední náboj, to je naprosté šílenství.
SS Compact - ani zdaleka se to nedá označit za tiché, ale dá se to v pohodě zvládat, je to jako by někdo házel malé petardy.
GIS HP - je to znatelně hlučnější, než SS Compact, ale má to k němu mnohem blíže, než k výstřelu bez tlumiče. Taky se to dá docela dobře zvládat, je to jako by někdo házel větší petardy.
S tím kompenzátorem si už umím představit střelbu v místnosti aniž by mi pukla hlava, nesmírně se vyplatí mít ho pořád nasazený.. je kratší a lehčí, není s tím žádné legislativní s*aní, je možné s tím PCC nosit atd.
Normální přepážkový tlumič se subsonicama už je pak docela i tichý, ale SS ne. Takže pro mě osobně ten SS 9mm nedává smysl, protože to není ani lehké, levné a bezstarostné, ani tiché. Na malé PCC teda mám trvale GIS a výjimečně přepážkový, když si chci hrát na ninju.
SS Compact šel na AK, protože tam to smysl má mnohem větší - tiché to nebude nikdy a průtokové tlumítko odstraní největší peklo aniž by přinášelo starosti s plynem.
Moje osobní subjektivní poznatky jsou takové - bez tlumiče je to fakt velký špatný, jedna rána mi bohatě stačila, je to peklo a neumím si představit takhle použít doma nedejbože krátkou pušku na střední náboj, to je naprosté šílenství.
SS Compact - ani zdaleka se to nedá označit za tiché, ale dá se to v pohodě zvládat, je to jako by někdo házel malé petardy.
GIS HP - je to znatelně hlučnější, než SS Compact, ale má to k němu mnohem blíže, než k výstřelu bez tlumiče. Taky se to dá docela dobře zvládat, je to jako by někdo házel větší petardy.
S tím kompenzátorem si už umím představit střelbu v místnosti aniž by mi pukla hlava, nesmírně se vyplatí mít ho pořád nasazený.. je kratší a lehčí, není s tím žádné legislativní s*aní, je možné s tím PCC nosit atd.
Normální přepážkový tlumič se subsonicama už je pak docela i tichý, ale SS ne. Takže pro mě osobně ten SS 9mm nedává smysl, protože to není ani lehké, levné a bezstarostné, ani tiché. Na malé PCC teda mám trvale GIS a výjimečně přepážkový, když si chci hrát na ninju.
SS Compact šel na AK, protože tam to smysl má mnohem větší - tiché to nebude nikdy a průtokové tlumítko odstraní největší peklo aniž by přinášelo starosti s plynem.
- Erix
Příspěvek#378 » stř 4. zář 2024, 10:41
Zdar, věřím, že samotný kompík dokáře divy. Třeba obyčejný Noveske, když se dá na .223 tak je to uplně jiná káva. Samozřejmě že existují i jiné a lepší varianty.
Teď jestli jsou lepší takovéto (přepážky) nebo ty druhé (jen odfuky):?:

Celkově je tlumení velká věda - jen odkaz na design:
https://everydaynodaysoff.com/2010/01/1 ... nt-page-1/ + případně v google images pod heslem silencer 9mm cutaway.
Teď jestli jsou lepší takovéto (přepážky) nebo ty druhé (jen odfuky):?:

Celkově je tlumení velká věda - jen odkaz na design:
https://everydaynodaysoff.com/2010/01/1 ... nt-page-1/ + případně v google images pod heslem silencer 9mm cutaway.

- LordSalix
Příspěvek#379 » stř 4. zář 2024, 10:49
Tyhle kompíky hluk zvyšují, řekněme, že to piští těmi otvory. Řeč byla o jednom speciálním, který je legislativně kompenzátor, ale má konstrukci jako jedno (dvou? záleží jak se to počítá) komorový tlumič. https://www.gis-silencers.com/linearni- ... -g-i-s-hp/
Takže je to v podstatě mikro mikro tlumič. Osekne to to nejhorší peklo a je to dost znát.
Takže je to v podstatě mikro mikro tlumič. Osekne to to nejhorší peklo a je to dost znát.
- Erix
- Gimpel
- Béďa
Příspěvek#383 » stř 4. zář 2024, 15:14
S tím GIS nemam zkušenost s PCC, ale co jsem viděl.u 223 tak dost tlakoval. Ten SS je super pokud chci něco co je flow, samozřejmě s větším objemem bude lépe tlumit každý tlumič. Pokud chci něco.malehp a co tlumí tak mám ještě SL4 tak je vzhledem k velikosti útlum slušný, ale trošku talkuje, ale nic razantního, pokud se bavíme o BT APCk.
- Erix
Příspěvek#384 » čtv 5. zář 2024, 11:08
Ale nezdá se špatný, za tu cenu.
To tlakování je myšleno, jako že spaliny foukají nadměrně zpět, tj. výhoz hilzen je více razantní? Pokud ano, tak stačí upravit laboraci (váha prachu, případně jiný typ), aby to zbytečně nemlátilo závěrem. Jen můj názor.
https://www.youtube.com/watch?v=xyfb8d25J0M

https://www.youtube.com/watch?v=xyfb8d25J0M
- Haluziak
- Erix
- Béďa
Příspěvek#387 » pát 6. zář 2024, 09:30
Záleží i na tom kolik toho vystrilis a na co to máš. Pokud to bude Sig MPX, který je dost přepliňovaný, není co řešit a SŠ je ideál. Pokud neřešíš tolik útlum je na druhé straně možnost dát jen prase.
Zase záleží o na jakou zbraň to dám, u té APC jsem cenu tlumiče tolik neřešil vzhledem k ceně zbraně. Pokud to bude k Proarmsu za 20 chápu že nechceš dát za tlumič tolik co za zbraň.
Jinak pokud strlis hodně a i v tunelových střelnicích je otázka plynu do obličeje důležitá i z pohledu zdraví, to co dychas je pak docela mňamka...
Zase záleží o na jakou zbraň to dám, u té APC jsem cenu tlumiče tolik neřešil vzhledem k ceně zbraně. Pokud to bude k Proarmsu za 20 chápu že nechceš dát za tlumič tolik co za zbraň.
Jinak pokud strlis hodně a i v tunelových střelnicích je otázka plynu do obličeje důležitá i z pohledu zdraví, to co dychas je pak docela mňamka...
- ondra009
Příspěvek#388 » pát 6. zář 2024, 10:21
U kalacha s tim malym GISem je poznat, ze pist v tom lita rychleji a mlati to vic, ale pocitove to je takove mekci na vystrel a rekl bych ze je to s tim pohodlnejsi na strelbu. To si asi trochu odporuje, ale ja to asi neumim vysvetlit.
Nefouka to vubec, asi nejaka chyba konstrukce u tech vasich zbrani.
Nefouka to vubec, asi nejaka chyba konstrukce u tech vasich zbrani.
- monk
- Erix
Příspěvek#390 » pát 6. zář 2024, 12:01
No, tak budu to muset vyzkoušet, páč bez toho to nezjistím. Pokud by to sundalo i třeba jen 5 dB a nebylo to tak uřvané, bylo by to super. Zvuk je celkově složitý, co si pamatuji za školy. Nezáleží jen na hlasitosti, ale i na skladbě frekvencí, různých rezonancích a ozvěnách, ... a vůbec to není lineární, takže i malá změna dělá velké věci.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí