Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií

Honza 777

Příspěvek#931 » sob 28. úno 2015, 19:16

To Georg: díky, parádní foto. Pokud to bude zásobníky, určitě toto opatření provedu.
Jinak koupil jsem si trochu neprozřetelně pár krabiček toho maďarsko - německého střeliva SM. A teď se nemůžu rozhodnout, jestli to vystřílet z Makara nebo ne. Když jsem je střílel z P-64, tak jsem si všiml že to dost čmoudí a pistole byla pak jak z udírny. Moc se mi to do čistého Makara nechce dávat. Střílíte tím někdo?

Georg

Příspěvek#932 » sob 28. úno 2015, 22:58

Pokud jde jen o to, že jen víc špiní, ale zbraň jde po střelbě v pohodě vyčistit, tak bych to nijak dramaticky neřešil. Já osobně mám zatím zkušenost pouze s S&B, nic jiného jsem zatím do pistole nedal, nicméně hodlám brzo poprvé vyzkoušet i jiné náboje a to Maďarské MFS.

Vojta

Příspěvek#933 » ned 1. bře 2015, 11:19

Střílel jsem SaB, wolfy, maďary i ruské barnauly. Barnauly a maďaři opravdu dost čmoudí a špiní. Souhlasím s Georgem, Makarov se dá díky chromování komory a vývrtu krásně vyčistit, není to nic hrozného, prostě ušpiníš pár hadříků navíc. Dokonce jsem si vyrobil a vystřílel i pár nábojů s černým prachem a i potom jsem Maka krásně vyčistil. Pokud nemáš své drahé PM-ko jako mazlíka do sbírky, ale jako "pracovní" kus, tak ho prostě dříve či později ohmatáš a třeba i někde necháš nějakou špínu, zbraň bude ale střílet bez problémů dál.

Honza 777

Příspěvek#934 » ned 1. bře 2015, 13:47

Tak jsem dnes vystřílel 1 krabku těch SM a čmoud jako v pekle, ale jinak chodily podle mě normálně. Ale jak jsem psal, že někdy po vyprázdnění zásobníku nezůstane závěr vzadu, tak to trvá pořád, cca z pěti případů 1x nezůstane vzadu. Přemýšlím, čím to je. Dával jsem si extrémní pozor na případné (ne)drbání do páčky závěru palcem a na to, abych neměl slabý úchop. Zásobníky to asi nebude, stává se to s oběma, které mám. Nedělám z toho žádnou tragédii, jen bych to rád vyřešil. Vaše nápady, co by to ještě mohlo být? Záchyt zásobníku? Díky za zamyšlení.

allegro

Příspěvek#935 » pon 16. bře 2015, 20:54

Honza 777 píše:Georg : díky za podrobné a podstatné informace, o slabším úchopu zbraně už jsem také četl. Možná máš pravdu, měl jsem rukavice, i když tedy v dlaňové části pogumované. Zbraň v nich mohla trochu "cestovat", střenky makarky jsou kluzké jen co je pravda. Také si myslím, že zásobníky jsou v pořádku. Uvidíme při další střelbě v neděli.

Ahoj, zaujalo mě, že střílíš v rukavicích, zásadně střílím bez, lepší úchop, lepší souhra se zbraní, lepší výsledky v terčích.

allegro

Příspěvek#936 » pon 16. bře 2015, 20:57

RomanB74 píše:<Honza777: Ten test ve videu je fakt extrémní. Já bych v životě žádný železo vědomě do písku nehodil :-)
Ale jak jsem psal, Makara jako zbraň uznávám a co všechno vydrží je obdivuhodné. Je to podle mne kombinace kvalitní technologie (pokud se nepletu Walther) a zpracování s důrazem na funkčnost vyvolané událostmi předcházejícím konstrukci PM. Podobně vnímám ,,Kalacha" - funkční zbraň za všemožných podmínek. Vše samozřejmě technologicky poplatné své době.

Ahoj, myslím že Makarov může být "poplatný" velice dohře i naší době. Neznám, co mu vytknout. Napiš, co Ti vadí na té pistoli pro použití v naší době. Zajímalo by mě to. Díky.

fixfokus

Příspěvek#937 » pon 16. bře 2015, 22:10

Makarov pochází z padesátých let a dnes už je opravdu poněkud "morálně zastaralý". V dnešní době vládnou pistole z plastů (lehčí), bez vnějších pojistek (jednodušší na ovládání), s několika vnitřními pojistnými mechanismy (bezpečnost).
Čímž v žádném případě nechci říct, že Mkarov je špatná zbraň, nebo že se s ním nedá dobře nastřílet, nebo že je nevhodný pro skryté nošení a použití k obraně. Ostatně, taky ho mám. Akorát doba a technologie od doby jeho vzniku opravdu o něco pokročily...

Georg

Příspěvek#938 » pon 16. bře 2015, 22:31

allegro :
vím, že si budu hanit svou pistolku, ale jako opravdu nepraktické mi na ní přišlo vypouštění zásobníku. Dřív jsem to nijak neřešil, protože pro reálnou situaci to vzhledem k počtu ran (9+1 v komoře) považuji víceméně nepodstatné, ale na závodech LOSu začínám poznávat tento nedostatek. Ale to jen na závodech. V reálu jsem zatím střílet nemusel a doufám, že ani v budoucnu nebudu muset :D

Honza 777 :
a střílel jsi opět v rukavicích ? Pokud ano, tak je sundej. Pokud si střílel bez nich, zkus "moji" úpravu zásobníků. Zabere to cca 2 minuty. Já si dokoupil 2 zásobníky a u jednoho z nich se mi to občas taky stávalo. Po úpravě už ne.

Jinak jsem střílel s těma Maďarama (MFS, červeno-zeleno-bílá krabička po 50 kusech) a nějak jsem nepoznal rozdíl od S&B.

allegro

Příspěvek#939 » pon 16. bře 2015, 22:32

ok, každý má názor a jsme střelci, tak by byl hřích, si názoru ostatních nevážit, spor by byl tedy o plasťácích a klasice, což je věčná diskuze, vyzkoušel jsem obojí, ale jsem zastáncem klasiky a ještě navíc hlavně záložních zbraní, takže jednoznačně stojím za PM, kdyby se tahle pistole vyráběla dnes, podle mého názoru, nebyla by tak kvalitní, díky tomu, že se zachovalo spousta uloženek, je nám dopřáno, využívat až neuvěřitelné kvality Makarova v dnešní době, je to malý zázrak a nedá se to s ničím srovnat, ať Ti to střílí!

allegro

Příspěvek#940 » pon 16. bře 2015, 22:35

Georg píše:allegro :
vím, že si budu hanit svou pistolku, ale jako opravdu nepraktické mi na ní přišlo vypouštění zásobníku. Dřív jsem to nijak neřešil, protože pro reálnou situaci to vzhledem k počtu ran (9+1 v komoře) považuji víceméně nepodstatné, ale na závodech LOSu začínám poznávat tento nedostatek. Ale to jen na závodech. V reálu jsem zatím střílet nemusel a doufám, že ani v budoucnu nebudu muset :D

Honza 777 :
a střílel jsi opět v rukavicích ? Pokud ano, tak je sundej. Pokud si střílel bez nich, zkus "moji" úpravu zásobníků. Zabere to cca 2 minuty. Já si dokoupil 2 zásobníky a u jednoho z nich se mi to občas taky stávalo. Po úpravě už ne.

Jinak jsem střílel s těma Maďarama (MFS, červeno-zeleno-bílá krabička po 50 kusech) a nějak jsem nepoznal rozdíl od S&B.

Souhlasím, ten zásobník jde z hlediska rychlosti vyhazovat mizerně. ALE. Je to záložní pistole, na taktické přebíjení zásobníku není vůbec vhodná, na sebeobranu naopak naprosto vhodná.

Bohuliby

Příspěvek#941 » úte 17. bře 2015, 00:23

Mám všechno možné, jak jde doba.
Mak je Mak !

RomanB74

Příspěvek#942 » úte 17. bře 2015, 09:15

allegro píše:Ahoj, myslím že Makarov může být "poplatný" velice dohře i naší době. Neznám, co mu vytknout. Napiš, co Ti vadí na té pistoli pro použití v naší době. Zajímalo by mě to. Díky.

Nevadí mi vůbec nic a na žádné zbrani, nevím jakým myšlenkovým pochodem jsi na to přišel. Příště, prosím, méně negace.

Honza 777

Příspěvek#943 » úte 17. bře 2015, 19:28

Allegro, Georg: díky za váš zájem a za rady. Teď jsem střílel bez rukavice, úchop výborný, závěr zůstával po dostřílení zásobníku normálně vzadu jak má. Možná jsem tomu trochu pomohl tím, že jsem udělal rozborku zásobníků, které jsem co nejlépe vyčistil, dále jsem s tím samým záměrem troufl na rozebrání zbraně, kam mi až odvaha dovolila :o) Takže resumé: jak chodil teď při poslední střelbě můj makar, to musím zaťukat na dřevo. Začínám v něm poznávat zbraň, která mi vyhovuje po všech stránkách a věřím, že se z nás stanou nerozluční kamarádi :o).

Georg

Příspěvek#944 » úte 17. bře 2015, 21:01

Oprava:
omlouvám se, drobná chybička se vloudila :D
přesný počet ran je samozřejmě 8 + 1 nikoliv 9 + 1, protože do zásobníku se jich samozřejmě vleze jen 8 nábojů :D
Všiml jsem si toho až dnes při pročítání nových příspěvků.
Jinak i tak, seznámen se všemi klady i zápory jsem si Makarova pořídil jako svou osobní zbraň a nosím ji cca 363 dní v roce :D
Už nějaký ten roček a nenašel jsem zatím důvod, proč ji měnit za jinou :D

Bohuliby

Příspěvek#945 » úte 17. bře 2015, 23:10

George, jsem na tom úplně stejně jako ty ! Občas ale vezmu plasťák, je to prostě dobou.

Zpět na