Co kontrolovat při nákupu staršího GLOCKa?

Glock a spol.
JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » sob 24. dub 2010, 17:26

Konečně se v inzerátech objevil starší G26 na který jsem stihl zareagovat a jelikož bych nechtěl koupit šunt, rád bych přesně věděl na co bych se měl kouknout:

Prošel jsem celou tu diskusi na Střelectví, prolouskal se vším tím off-topic textem a z celého textu a komunikace na toto téma na fóru MujGlock jsem sestavil tohle:

Kontrola výrobních čísel hlavně, závěru a rámu. Měly by být stejné. Jinak jde o zbraň opravovanou poskládanou z víc dílů (teoreticky ničemu nevadí, ale musí souhlasit s doklady (průkaz zbraně, nákupky...).
Zkontrolovat vizuálně celý rám a závěr zda se v něm nevyskytují nějaké praskliny a jak zbraň celkově vypadá. Koukat se zda rám nebyl podomácku obrušován majitelem - kutilem.

Upevnění mířidel jsou-li jiné než originální - není-li poškozen zajišťovací šroub.

Lehce vložit náboj střelou do ústí hlavně. Střela tam nesmí propadnout celá, ale zůstat viset kousek před dosažením největšího průměru tzn. asi 2mm před začátkem nábojnice

Při shozeném úderníku (po promáčknutí spouště naprázdno) při zatřepání zbraní v ose hlavně ("dopředu-dozadu"), musí být slyšet, jak uvnitř lítá zápalník.

Rozborka:
vyndat hlaveň a vizuálně zkontrolovat proti světlu zda má hladké plochy.
Vysypaný vývrt může a nemusí ničemu vadit, ale určitě lepší, když je v pořádku.

Zadní konec táhla spouště (ten co za něj chytá ozub úderníku) nesmí být rovný, ale malinko zvednutý nahoru (porovnat s novým rámem) a správně dlouhý.
Pokud je rovný nebo broušený tak to napraví výměna spoušťového táhla (cca CZK700,-)
Kontrola vnitřku rámu např prasklý rám u přední vodící lišty. Zkontrolovat vodící plíšky na rámu.
Kontrola celkově celého vnitřku zbraně, jestli je čištěná a není tam něco viditelně omlácené.

Vyjmout zadní kontejner a prohlídnout stojinu spouště, jestli není podomácku obroušena pilníkem (nová CZK160,-)

Kontrola zápalníku - pokud je broušen, bude nutný vyměnit.

Předání zvolit určitě na střelnici.
Je tam prostředí k předávání a kontrole zbraně vhodnější než kdekoliv jinde a je možno ze zbraně střílet.
Kdyby se prodejce bránil pár zkušebním střelám - nebrat.

Na střelnici je také jednoduché zkontrolovat, jestli je otisk zápalníku skutečně uprostřed zápalky (není = nekupovat).

Jelikož se tam už delší dobu nikdo s nějakým dalším tipem neozval a tahle věc pro mě začíná být velmi aktuální, tak se chci ujistit ještě zde, že je to fakt vše co můžu u nákupu starší zbraně zkontrolovat.

Zeberdee

Příspěvek#2 » úte 6. čer 2017, 12:08

Dobrý den, ahoj,

rád bych obnovil toto téma, mám zamluvený glock 26 3. generace a zajímá mne co mám na zbrani ověřovat, na co si dát pozor, zda víte o nějakých kritických místech.
Příští týden pro ni jdu, tak bych byl rád za tipy. btw. děkuji za instruktáž JIP výše!

HV

Příspěvek#3 » pát 9. čer 2017, 10:26

Viz výše je dost nad rámec běžné prohlídky zbraně. Kouknul bych se na pajšl, zda jsou origo pružiny, zda tam nejsou dodělávané/lepené dorazy a podobné vyfikundace, zda funguje pojistka na spoušti, nakouknul bych do hlavně, přejel prsty přes vnější část hlavně (výdutí) popř. bych přiložil pravítko jestli není znatelná nerovnost která by vydutí indikovala. Zkontroloval bych vůle mířidel. Zkontroloval rám - jestli není ultrakrutopřísně dojebán pájedlem, některé úpravy mohou být naopak ku prospěchu. Zkontroloval bych plošku na táhle kde se tře stojna ale to je pouze informativní položka...kolik má cca nalítáno. Ještě bych vyndal zápalník a kouknul na špičku, není li odštípnuta + ověřit pružinu - dá se tak, že se do hlavně strčí tužka z IKEA a po spuštění v poloze nahoru by měla vaskočit s poměrně velkou razancí.
No a v neposlední řadě můžeš dát do kupní smlouvy lhůtu na uplatnění skryté vady.

DJ Die

Příspěvek#4 » pát 9. čer 2017, 20:23

Taky bych zkontroloval ústí hlavně, jestli není poškozené. Škrábance či jiné poškození může hodně pokazit přesnost.

Zpět na