Projekt Springfield

Původní i klony
johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » stř 14. říj 2015, 22:56

Za poměrně výhodnou cenu se mi podařilo koupit použitý Springfield 1911A1 Loaded. Nebyl sice esteticky úplně 100% a od předchozího majitele si odnesl řadu šrámů, ale rozhodl dobrý technický stav.
Springfield tyto pistole vyrábí s kovaným závěrem i rámem (výkovky pochází z renomovaného Brazilského závodu IMBEL), což je společně s dobrými výrobními tolerancemi činí vhodným kandidátem na individuální úpravy. Abych předchozí tvrzení lépe vysvětlil - pokud chcete do zbraně investovat, jednoduše potřebujete kvalitní základ.
Rozhodl jsem se tedy, že si postupně zbuduji pistoli snů. Jednotlivé prvky a úpravy se tedy chystám vybírat výhradně na základě svých zkušeností a toho, co se mi líbí. Mám určitou představu, jak by měla hotová pistole vypadat, tak jsem zvědavý, do jaké míry se vše povede zrealizovat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

cipis

Příspěvek#2 » stř 14. říj 2015, 23:18

Spoušť ala vypínač, že? :)

4mike

Příspěvek#3 » čtv 15. říj 2015, 07:39

Spring má značný ergonomický rezervy (checkering rámu + podebrání lučíku a pojistka)
+ něco málo technických jako např debilní vodící tyčka + RS plug, popř spoušť bez dorazu
+ pastičku jako atypická dlaňovka

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 15. říj 2015, 15:49

Konkrétně dvoudílná vodící tyčka mě taky vytáčí.
Pro ty, kteří neví o co jde: tyčka se skládá ze dvou částí spojených závitem. Pro rozborku je potřeba dlouhou vodící část vyšroubovat, protože jinak brání pootočení objímky hlavně. Bez příslušného šroubováku se tedy rozborka nekoná. Navíc se tyčka během střelby může povolit. Bude nahrazena klasickou krátkou vodící tyčkou a neprůchozí zátkou.
Obrázek

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » čtv 15. říj 2015, 16:21

Jedna z prvních úprav spočívala v odstranění mělkých škrábanců z broušených ploch závěru. Bohužel nemám fotku před úpravou.

Spodní hrana závěru byla z továrny poměrně ostrá, což znepříjemňovalo manipulaci. Z praktického hlediska by asi stačilo málo, ale po vzoru Rogers Precision jsem ji nechal srazit pod úhlem 45°.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » pát 16. říj 2015, 07:07

Zajímavý projekt. Rozhodně jsem zvědavý na výsledek (a i celkovou cenu :-D)

sided
moderátor

Příspěvek#7 » pát 16. říj 2015, 08:36

Krátká vodicí tyčka je krok zpátky. Nejspíš bych ji nejdřív pomocí lepidla proměnil v jednodílnou a pak se nabízejí dvě řešení:
1) vodítko o pár mm zkrátit tak aby šel plug zamáčknout a barellbushing pootočit
DSC_0158.JPG

2) ala STI, 4cm od konce vodítko provrtat a k rozborce použít ohnutý drátek. To už není tak elegantní ale vodítko zůstává v plné délce a pořád lepší než šroubovat.

sided
moderátor

Příspěvek#8 » pát 16. říj 2015, 08:46

Přidám svůj "projekt" . Základ je vrakový WWII Colt který z nostalgie nechci vyhodit :roll: (moje první zbraň). Už se v tom hrabu pár let po chvilkách. Zatím jsem ve fázi "funguje to" Ještě ho čeká pár zásahů piníkem do rámu, checkering, rail a na závěr samozřejmě povrchovka.
DSC_0159.JPG

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pát 16. říj 2015, 21:33

Díky za tip, upravovat stávající tyčku mě nenapadlo.
Dřív jsem vlastnil Ruger SR1911, který krátké vodítko měl a nepozoroval jsem žádné nevýhody. Každopádně zkusím obě varianty a porovnám. Z hlediska estetiky u mě ale GI provedení vede na celé čáře.

Mimochodem moc pěkné střenky máš na tom Coltu. Taky časem pořídím nějaké z G10.

medved04

Příspěvek#10 » ned 15. lis 2015, 13:04

Zakoupil jsem Springfield 1911 A1 v ráži 9 mm Luger. Rozebíratelná tyčka mne taky štvala, ale pak jsem zjistil, že pistole jde rozebrat bez jakéhokoli nářadí a při spojené tyčce. Postup je takový, že zatlačím vodítko, otočím barellbuschingem směrem doleva z pohledu na ústí zbraně, pak v klidu jde vyndat vodítko, pružina i plug (ten směrem dozadu při sklopení řetězového článku směrem k hlavni). Teprve nakonec vyndám z ústí závěru busching klasickým pootočením doprava. Sborka jde v pohodě opačným postupem. Tyčku jsem zašrouboval a zajistil pomocí Loctite a mám pokoj. S ráží 45 jsem to nezkoušel, ale snad to půjde taky.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » ned 15. lis 2015, 17:57

Díky za zajímavý tip. Já už jsem se zařídil - 4mike mi daroval krátkou vodící tyčku. Nakonec ale používám jednodílnou dlouhou vodící tyčku (jako je na Sidedově Coltu), která mi rozebrání umožňuje standardní cestou. Jen před vyjmutím z pistole musím z tyčky stáhnout vratnou pružinu.

Teď na úpravy nebyl moc čas, ale mám seznam, co upravit. V nejbližší budoucnosti se bude vyrábět nový "plunger". Ten z továrny neumožňuje při sborce vrátit záchyt závěru bez současného zatlačení plungeru šroubovákem.
Vím, že je možné na záchytu vytvořit náběh a možná na to taky dojde.
Obrázek

Zpět na