jak je tomu jinde
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- MarK
Příspěvek#2 » čtv 5. led 2012, 14:15
Kromě tradičních novinářských terminologických nepřesností mě překvapila jedna věc - že zloděj, který po zastřelení kumpána z místa utekl, "je obviněn z podílu na zabití". Za zabití vetřelce tedy nejen, že nemůže obránce, ale může si za to sám vetřelec a dokonce i jeho kumpán.
Pokud tedy můžeme důvěřovat informaci z českých médií, které dále přežvýkali informace z amerických médií.
Pokud tedy můžeme důvěřovat informaci z českých médií, které dále přežvýkali informace z amerických médií.
- mobil-man
Příspěvek#3 » čtv 5. led 2012, 14:32
Ano to je hodně zajímavá informace v našich končinách neznámá, více k tomu píší na idnes:
"Z takzvané "vraždy prvního stupně kvůli trestnému činu" obvinil komplice mrtvého násilníka, devětadvacetiletého Dustina Louise Stewarta. I když to nebyl on, kdo stiskl spoušť. Muž utekl, když zaslechl střelbu, policie ho ale zadržela a umístila do vazby.
Před soudem by měl stanout už ve čtvrtek. Obvinit ho z vraždy umožňuje specifické americké právo, vysvětlila CNN s tím, že když někdo zemře během některých zločinů, jako je například vloupání, pachatelé toho trestného činu (vloupání) mohou být za smrt člověka zodpovědní.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/smim-strelit-lup ... anicni_ipl "
"Z takzvané "vraždy prvního stupně kvůli trestnému činu" obvinil komplice mrtvého násilníka, devětadvacetiletého Dustina Louise Stewarta. I když to nebyl on, kdo stiskl spoušť. Muž utekl, když zaslechl střelbu, policie ho ale zadržela a umístila do vazby.
Před soudem by měl stanout už ve čtvrtek. Obvinit ho z vraždy umožňuje specifické americké právo, vysvětlila CNN s tím, že když někdo zemře během některých zločinů, jako je například vloupání, pachatelé toho trestného činu (vloupání) mohou být za smrt člověka zodpovědní.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/smim-strelit-lup ... anicni_ipl "
- bobr
- Carloss
Příspěvek#6 » pát 6. led 2012, 16:30
Mno... ten článek vlastně na nic neodpovídá. A to z jednoho zásadního důvodu: Pokud jsem nucen bránit svůj majetek, musím tak činit před samotným konáním krádeže. Protože pak je už zloděj na útěku, tedy by nešlo o nutnou obranu, jak článek uvádí. Naproti tomu uvádí, že bránit se mohu jen tehdy, pokud nejde o škodu nepřiměřeně malou. To lze ovšem posoudit až po samotné krádeži, pahatel je již tedy na útěku a nemohu nic bránit, i kdyby to bylo třeba moje auto za miliony. To nás uzavírá v pasti. Myslím, že ten článek by potřeboval napsat poněkud jasněji.
A útěk: Situace... Zloděj u mě doma, já pryč. Přicházím. Vidím zloděje, jak s pytlem na zádech mu docela vybílil byt. Nechat se zadržet rozhodně nehodlá a utíká. Jenže utíká proti mě... příchozímu. Tasím, střílím. Přeci my vybílil byt i s prachama a trezůrkem se zbraněmi. Jenže pozor... ON BYL NA ÚTĚKU!!! Kurnik... tady je něco špatně.
Nebo... Malej ani slabej nejsem.. Leč překvapil mě a majznul mě přes kebuli... Ležim na zemi on na mě klečí a bije mě holýma rukama... Jediné, co mám po jedné volné ruce je zbraň... použiji ji... Co s tímhle? Zde je taky něco špatně...
A útěk: Situace... Zloděj u mě doma, já pryč. Přicházím. Vidím zloděje, jak s pytlem na zádech mu docela vybílil byt. Nechat se zadržet rozhodně nehodlá a utíká. Jenže utíká proti mě... příchozímu. Tasím, střílím. Přeci my vybílil byt i s prachama a trezůrkem se zbraněmi. Jenže pozor... ON BYL NA ÚTĚKU!!! Kurnik... tady je něco špatně.
Nebo... Malej ani slabej nejsem.. Leč překvapil mě a majznul mě přes kebuli... Ležim na zemi on na mě klečí a bije mě holýma rukama... Jediné, co mám po jedné volné ruce je zbraň... použiji ji... Co s tímhle? Zde je taky něco špatně...
-
Kublajchán - Příspěvky: 171
- Kublajchán
Příspěvek#7 » pát 6. led 2012, 17:09
Carloss : útěk - pokud utíká proti tobě, tak vlastně útočí a zastřelit ho je jediná možnost.
Pokud někdo na tobě klečí a bije tě, tak není nic lepšího, než ho zastřelit. To, že má holé ruce v dané situaci nic neznamená. Nemůžeš se jinak bránit než střelbou, popř. se nechat zmlátit/zmrzačit/zabít.
Pokud někdo na tobě klečí a bije tě, tak není nic lepšího, než ho zastřelit. To, že má holé ruce v dané situaci nic neznamená. Nemůžeš se jinak bránit než střelbou, popř. se nechat zmlátit/zmrzačit/zabít.
- Carloss
Příspěvek#8 » pát 6. led 2012, 17:19
Já bych to tak chápal sice taky, ale co vyšetřovatel - prokouš - soud? V prvním případě zloděj bude tvrdit, že by mě jen porazil a utekl (z toho plyne, jak střílet, že). Ve druhém by stejná linie mohla tvrdit, že on přece neměl zbraň.
Ale já to psal hlavně vzhledem k tomu, co se píše v tom posledním článu - je to tam tak zjednodušeno, že podle onoho článku bych střílet nesměl nikdy, tedy samotnjý institut zbraně na ochranu zdraví, života a majetku vypadá jako nesmysl. Měl ten článek být napsán přecijen kapku jinak... Ten článek nevyznívá právě ani v tom smyslu "Udělejte vše co musíte k tomu, abyste se ochránili".
Ale já to psal hlavně vzhledem k tomu, co se píše v tom posledním článu - je to tam tak zjednodušeno, že podle onoho článku bych střílet nesměl nikdy, tedy samotnjý institut zbraně na ochranu zdraví, života a majetku vypadá jako nesmysl. Měl ten článek být napsán přecijen kapku jinak... Ten článek nevyznívá právě ani v tom smyslu "Udělejte vše co musíte k tomu, abyste se ochránili".
-
Kublajchán - Příspěvky: 171
- Kublajchán
Příspěvek#9 » pát 6. led 2012, 17:41
Tak jinak : k čemu ti bude fakt, že jsi zloději/lupiči neublížil, když za to můžeš zaplatit zdravím nebo životem ? Dnes už soudy souděj rozumně, takže bych se nebál postihu. Hlavní je, aby ten zloděj/lupič nepromluvil. Ty nikdy nevíš, co ti může zloděj udělat, proto se budeš bránit všemi dostupnými prostředky, i kdybys ho měl zabít. I nevinný odstrčení může mít fatální následky (zlomená spodina lebeční, krční obratel,...). Co bude po obraně bych nechal na soudcích, hlavní je ten střet ve zdraví přežít.
- jhora
Příspěvek#10 » pát 6. led 2012, 18:15
Pár měsíců zpět soud zprostil obvinění chlapa, co se bránil pistolí proti pěstem a postřelil útočníka i do nohy. Takže podle mě pokud člověk zachovává zásadu snažit se konfliktu vyhnout a zbraň tahat jen když to opravdu jinak nejde (což je hranice, kterou má sice každý jinde, ale dneska už se na to ohled bere a zkoumá se to), tak má hodně slušné šance. Samozřejmě vždy hrozí nebezpečí kombinace vyštřovatel blbec + státní zástupce blbec + soudce blbec, ale to hrozí i u sebeobrany pepřákem či teleskopem, když se to ošklivě nepovede.
- Kukri
- alibaba
Příspěvek#15 » čtv 12. led 2012, 00:28
Ja kdyz jsem byl v karate klubu tak jsem zenskym radil zapomente na to sermovani rucickama,nozickama a kdyz se k vam bude dobyvat nejaky zlodej bezte do loznice tam sebou prasknete a postel do polohy leziciho strelce kvuli presnosti a az ten zlodej otevre dvere, tak do nej vypraznete cely zasobnik a zavolejte policii .....
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí