jak je tomu jinde

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

kralik

Příspěvek#1 » čtv 5. led 2012, 14:00

ja vim, je to v USA.. ale poucne stejne.

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerik ... abila.html

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » čtv 5. led 2012, 14:15

Kromě tradičních novinářských terminologických nepřesností mě překvapila jedna věc - že zloděj, který po zastřelení kumpána z místa utekl, "je obviněn z podílu na zabití". Za zabití vetřelce tedy nejen, že nemůže obránce, ale může si za to sám vetřelec a dokonce i jeho kumpán.
Pokud tedy můžeme důvěřovat informaci z českých médií, které dále přežvýkali informace z amerických médií.

mobil-man

Příspěvek#3 » čtv 5. led 2012, 14:32

Ano to je hodně zajímavá informace v našich končinách neznámá, více k tomu píší na idnes:
"Z takzvané "vraždy prvního stupně kvůli trestnému činu" obvinil komplice mrtvého násilníka, devětadvacetiletého Dustina Louise Stewarta. I když to nebyl on, kdo stiskl spoušť. Muž utekl, když zaslechl střelbu, policie ho ale zadržela a umístila do vazby.
Před soudem by měl stanout už ve čtvrtek. Obvinit ho z vraždy umožňuje specifické americké právo, vysvětlila CNN s tím, že když někdo zemře během některých zločinů, jako je například vloupání, pachatelé toho trestného činu (vloupání) mohou být za smrt člověka zodpovědní.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/smim-strelit-lup ... anicni_ipl "

bobr
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 5. led 2012, 16:10

toto kdyby bylo zavedeno u nás a hlavně u soudů používáno tak se všem slušným občanům tohoto státu žije neskonale jednoduššeji

Patrik
moderátor

Příspěvek#5 » pát 6. led 2012, 15:45

Carloss

Příspěvek#6 » pát 6. led 2012, 16:30

Mno... ten článek vlastně na nic neodpovídá. A to z jednoho zásadního důvodu: Pokud jsem nucen bránit svůj majetek, musím tak činit před samotným konáním krádeže. Protože pak je už zloděj na útěku, tedy by nešlo o nutnou obranu, jak článek uvádí. Naproti tomu uvádí, že bránit se mohu jen tehdy, pokud nejde o škodu nepřiměřeně malou. To lze ovšem posoudit až po samotné krádeži, pahatel je již tedy na útěku a nemohu nic bránit, i kdyby to bylo třeba moje auto za miliony. To nás uzavírá v pasti. Myslím, že ten článek by potřeboval napsat poněkud jasněji.

A útěk: Situace... Zloděj u mě doma, já pryč. Přicházím. Vidím zloděje, jak s pytlem na zádech mu docela vybílil byt. Nechat se zadržet rozhodně nehodlá a utíká. Jenže utíká proti mě... příchozímu. Tasím, střílím. Přeci my vybílil byt i s prachama a trezůrkem se zbraněmi. Jenže pozor... ON BYL NA ÚTĚKU!!! Kurnik... tady je něco špatně.

Nebo... Malej ani slabej nejsem.. Leč překvapil mě a majznul mě přes kebuli... Ležim na zemi on na mě klečí a bije mě holýma rukama... Jediné, co mám po jedné volné ruce je zbraň... použiji ji... Co s tímhle? Zde je taky něco špatně...

Kublajchán

Příspěvek#7 » pát 6. led 2012, 17:09

Carloss : útěk - pokud utíká proti tobě, tak vlastně útočí a zastřelit ho je jediná možnost.
Pokud někdo na tobě klečí a bije tě, tak není nic lepšího, než ho zastřelit. To, že má holé ruce v dané situaci nic neznamená. Nemůžeš se jinak bránit než střelbou, popř. se nechat zmlátit/zmrzačit/zabít.

Carloss

Příspěvek#8 » pát 6. led 2012, 17:19

Já bych to tak chápal sice taky, ale co vyšetřovatel - prokouš - soud? V prvním případě zloděj bude tvrdit, že by mě jen porazil a utekl (z toho plyne, jak střílet, že). Ve druhém by stejná linie mohla tvrdit, že on přece neměl zbraň.

Ale já to psal hlavně vzhledem k tomu, co se píše v tom posledním článu - je to tam tak zjednodušeno, že podle onoho článku bych střílet nesměl nikdy, tedy samotnjý institut zbraně na ochranu zdraví, života a majetku vypadá jako nesmysl. Měl ten článek být napsán přecijen kapku jinak... Ten článek nevyznívá právě ani v tom smyslu "Udělejte vše co musíte k tomu, abyste se ochránili".

Kublajchán

Příspěvek#9 » pát 6. led 2012, 17:41

Tak jinak : k čemu ti bude fakt, že jsi zloději/lupiči neublížil, když za to můžeš zaplatit zdravím nebo životem ? Dnes už soudy souděj rozumně, takže bych se nebál postihu. Hlavní je, aby ten zloděj/lupič nepromluvil. Ty nikdy nevíš, co ti může zloděj udělat, proto se budeš bránit všemi dostupnými prostředky, i kdybys ho měl zabít. I nevinný odstrčení může mít fatální následky (zlomená spodina lebeční, krční obratel,...). Co bude po obraně bych nechal na soudcích, hlavní je ten střet ve zdraví přežít.

jhora

Příspěvek#10 » pát 6. led 2012, 18:15

Pár měsíců zpět soud zprostil obvinění chlapa, co se bránil pistolí proti pěstem a postřelil útočníka i do nohy. Takže podle mě pokud člověk zachovává zásadu snažit se konfliktu vyhnout a zbraň tahat jen když to opravdu jinak nejde (což je hranice, kterou má sice každý jinde, ale dneska už se na to ohled bere a zkoumá se to), tak má hodně slušné šance. Samozřejmě vždy hrozí nebezpečí kombinace vyštřovatel blbec + státní zástupce blbec + soudce blbec, ale to hrozí i u sebeobrany pepřákem či teleskopem, když se to ošklivě nepovede.

kralik

Příspěvek#11 » pát 6. led 2012, 18:20

doufejme... nicmene ty odpovedi v blesku jsou des

Kukri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pát 6. led 2012, 18:37

Těchhle debat se moc nezúčatňuju, jenom si myslím, že je lepší bejt nakonec blbě zavřenej, než dobře mrtvej. Není to povzbudivá vyhlídka, ale každej víme prd, co nás může potkat

Carloss

Příspěvek#13 » pát 6. led 2012, 18:38

To píšu. Já vím, co bych dělal. Ale ten článek je spíš proti sebeobraně.

david0101

Příspěvek#14 » pát 6. led 2012, 20:13

první část pro inspiraci jestli to sem nepatří prosím o smazání
http://www.iprima.cz/porady/soukroma-dramata-16 tlačítko videoarchív
2012 (1)

alibaba

Příspěvek#15 » čtv 12. led 2012, 00:28

Ja kdyz jsem byl v karate klubu tak jsem zenskym radil zapomente na to sermovani rucickama,nozickama a kdyz se k vam bude dobyvat nejaky zlodej bezte do loznice tam sebou prasknete a postel do polohy leziciho strelce kvuli presnosti a az ten zlodej otevre dvere, tak do nej vypraznete cely zasobnik a zavolejte policii .....

Zpět na