Muž se zachoval statečně a s pistolí v ruce šel pomoc napadenému
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- honzek86
Příspěvek#46 » pát 11. bře 2016, 12:20
honzek86 píše:Nemůžu tedy úplně souhlasit s tím eliminováním největšího rizika. Tady (pokud to skutečně bylo tak, jak se píše v článku) policista neeliminoval největší riziko, ale to, o čem se domníval, že je největší riziko. A jak vidíme, domníval se to mylně. Takže pokud sváže na zem někoho, kdo spolupracoval a nekladl odpor a potom se ukázalo, že to skutečně nebyl on, kdo byl největší riziko, považuji to za hrubou chybu v úsudku policisty. Odvolávat se potom na nadrilované techniky PČR a tzv. "běžné postupy" je trochu alibismus. I policista musí použít hlavu.
Nějak se mi to rozleželo v hlavě a přehodnocuji svůj vlastní názor

- Georg
Příspěvek#47 » pát 11. bře 2016, 19:08
Stalo se to vloni v jednom Moravském městě. Mladík v nějaké knajpě napaden, na svou obranu použil plynovku, přičemž ikdyž několikrát na svou obranu vystřelil, na nikoho konkrétního nemířil, střílel do strolu a z baru odešel. K újmě na zdraví u nikoho ze zůčastněných nedošlo. Útočníci však volali MP a ta následně k součinnosti PČR. MP věděla, že někdo v baru střílel plynovkou a že šel tam a tam. Když ho uviděli na ulici, volali PČR. Jenže ta hlídka PČR nevěděla o nějakém střílení, pouze o tom, že MP si vyžádala jejich přítomnost při nějakém napadení. A zde byl problém. Přijíždějící hlídka PČR spatřila na ulici strážníka MP, před ním nějaká osoba. Strážník něco gestikuloval rukou směrovanou na toho dotyčného. Přijíždějící hlídka PČR pak viděla, jak dotyčný vyhrnuje jednou rukou bundu a druhou vytahuje pistoli uloženou za pasem. V tu chvíli se dotyčný podruhé narodil. Policista nevěděl, že dotyčný má jen plynovku a že měšťák ho vyzval, aby ji odložil. Pro policistu to byl ozbrojený možný pachatel, který na měšťáka vytahuje zbraň. Naštěstí ji hned pokládal na zem. Ve finále se vše vysvětlilo.
Proč to sem píšu ? Protože je to potvrzení toho, co píše honzek86 - před policisty zásadně nemanipulovat se zbraní ! Ikdyž to myslíte v dobrém, v té chvíli jste pro policii aktuálně to největší nebezpečí. Slova o tom, že chcete jen vybít jsou jen slova, ta neublíží. Protože však do hlavy nejde vidět policista nepozná, jestli to myslíte dobře nebo ne, jsou pro něj podstatné činy (pohyby, které vykonáváte). A pokud před policajtem ve vypjatější situaci budete manipulovat se zbraní jinak, než vás k tomu policajt vyzve, může to špatně skončit.
Proč to sem píšu ? Protože je to potvrzení toho, co píše honzek86 - před policisty zásadně nemanipulovat se zbraní ! Ikdyž to myslíte v dobrém, v té chvíli jste pro policii aktuálně to největší nebezpečí. Slova o tom, že chcete jen vybít jsou jen slova, ta neublíží. Protože však do hlavy nejde vidět policista nepozná, jestli to myslíte dobře nebo ne, jsou pro něj podstatné činy (pohyby, které vykonáváte). A pokud před policajtem ve vypjatější situaci budete manipulovat se zbraní jinak, než vás k tomu policajt vyzve, může to špatně skončit.
- cipis
- Georg
Příspěvek#49 » pát 11. bře 2016, 20:20
Ano, to je pravda. Hlavní problém byl v předávání informací (nebyly předány všechny, nebo byly nepřesné) a další problém byl v tom, že měšťák vyzval toho mladíka, aby ji sám vytáhl. To byla dle mě velká taktická chyba. A to už ta hlídka PČR nevěděla. Jaké z toho byly vyvozeny (a jestli vůbec nějaké byly) důsledky či nějaké opatření - nevím.
Nicméně i tak si myslím, že jakákoliv manipulace před policisty (myslím,PČR, protože nevím, co napsat o MP) která je nad rámec výzvy, může mít špatný konec.
Ale jinak přiznávám, že chybou strážníka MP se mladík dostal do nezáviděníhodné situace.
Nicméně i tak si myslím, že jakákoliv manipulace před policisty (myslím,PČR, protože nevím, co napsat o MP) která je nad rámec výzvy, může mít špatný konec.
Ale jinak přiznávám, že chybou strážníka MP se mladík dostal do nezáviděníhodné situace.
- Luky22
Příspěvek#51 » sob 12. bře 2016, 20:42
mikky: No jo, napsal jsem pitomost. Myslel jsem to tak, že do příjezdu policajtů bych bouchačku vybil a položil od sebe. Je to blbost. Na policajty budu čekat půl hodiny a někdo si kvér zatím odnese. Nebo mě s ním zastřelí. Když se tak nad tím zamyslím, policajti by mě měli prohledat i tak. Vybitá zbraň položená mimo můj dosah nic neznamená. Může to být léčka. Můžu přece mít u sebe záložní zbraň, kterou je oddělám. Takže ano, máte všichni pravdu. Čekat do příjezdu policie, pak ruce nad hlavu, sdělit že mám u sebe legálně drženou zbraň a nechat se prohledat.
- honzek86
Příspěvek#52 » ned 13. bře 2016, 20:01
Pracoval jsem 4 roky u profi hasičů a musím podotknout, že při výjezdu se neuvěřitelně ztrácí informace - bude to vesměs stejné u celého systému 112 ... informace putuje: postižený - volající - operační důstojník 112 - vyslaná jednotka - žádost o podporu jinou jednotkou - znovu operační důstojník 112 - další vyslaná jednotka ... někteří si to přikreslí, špatně se vyjádří atd. je neuvěřitelné, co z toho na konci vyleze
někdy mi to připomnělo tu starou hru s ohýbáním papírků
tak se nejednou stalo, že jsme vyjeli na požár, oblékli si dýchače a masky a na konci byl např. člověk topící se ve splavu a my se převlíkali do neoprenu ... takže pokud MP volá na podporu PČR a do toho vstoupí jeden volající civilista a operační důstojník 112, co vstal levou nohou, může z toho být jedna velká dezinformace a situace plná napětí a stresu ... v tu chvíli bych nepodával plynovku ani hasičovi, protože dostat proudnicí po škebli taky pěkně bolí 

- Grasel
- Jirik.fx
Příspěvek#56 » pon 14. bře 2016, 21:18
Reaguji na příspěvky o pár stránek zpátky, že na kontaktní vzdálenost nemá neozbrojený člověk proti odhodlanému útočníkovi se střelnou zbraní šanci a že je lepší nic nepodnikat. Já si naopak myslím, že odhodlaný útočník se střelnou zbraní nemá na kontaktní vzdálenost proti proškolenému a odhodlanému člověku téměř žádnou šanci ho zasáhnout. Vyzkoušel jsem si to prakticky. Z deseti přípádů (a to jsem věděl co bude následovat) jsem byl schopen dvakrát stisknout spoušť nenabité zbraně a to až v době kdy zbraň mířila již dávno jiným směrem než byl obránce. Ve zbývajících osmi případech jsem měl buď prst v brutální páce nebo úplně mimo spoušť a následovaly výstřely z vlastní zbraně do mého hrudníku. Pistole je na méně než metr na prd.
- honzek86
Příspěvek#57 » pon 14. bře 2016, 22:22
Jj
doporučuji nechat si to vysvětlit od instruktora krav maga ... jednoho znám. Když to umí, bleskově vás odzbrojí na 3m ... a jak říká kolega Jirik ... nejen že nestihnete se trefit, ale nestihnete ani zmáčknout naslepo - tím spíše ve stresu ... samozřejmě pokud nemáte stejně účinný výcvik.

- Luky22
Příspěvek#58 » úte 15. bře 2016, 09:13
No na tři metry... to by musel ten s pistolí v ruce spát. Ale jinak jasná věc. Na vojně nás učili, jak odvádět zajatce. Nechat ho jít minimálně dva metry přede mnou, tuto vzdálenost nikdy nezkracovat, zastaví on, zastavím já, ruce nad havou, pokud něco zkusí, ihned mačkat spoušť. Rozhodně žádné dloubání samopalem do zad, jak to vidíme ve filmech. Takže ten krav maga, nevím. Leda by ho vedla nějaká vyplašená ženská. 

- Sedmej
Příspěvek#59 » úte 15. bře 2016, 09:59
honzek86: pokud na tebe bude někdo mířit na 3 metry, musel bys mít sakra dlouhé ruce, aby nestihl stisknout spoušť dřív než se dostaneš na tu kontaktní vzdálenost. a na 3 metry je i dost malá šance, že bys nějak uhnul nebo něco. myslím, že na 3 metry ti pistoli vezme tak leda Chuck Noris. nevěřím, že bys prostě nestihl stisknout spoušť. pokud se tu bavíme o tom, že jako útočník na někoho míříš na 3 metry.
- wigum
Příspěvek#60 » úte 15. bře 2016, 10:07
Dostáváme se sice zase někam jinam, ale třeba to někdo přesune.
Zamyslete se a vžijte se do situace, kdy budete mít dost času vytáhnout železo na víc než 5 metrů a být připraveni ke střelbě? Je vyzkoušeno, že když se na napadeného rozeběhne útočník, tak to musí být na větší vzdálenost než 10 metrů, aby napadený stihl zareagovat a včas zlikvidovat útočníka. Navíc v jeho prospěch hraje moment překvapení.
Zamyslete se a vžijte se do situace, kdy budete mít dost času vytáhnout železo na víc než 5 metrů a být připraveni ke střelbě? Je vyzkoušeno, že když se na napadeného rozeběhne útočník, tak to musí být na větší vzdálenost než 10 metrů, aby napadený stihl zareagovat a včas zlikvidovat útočníka. Navíc v jeho prospěch hraje moment překvapení.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí