Muž se zachoval statečně a s pistolí v ruce šel pomoc napadenému
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- honzek86
Příspěvek#32 » pát 11. bře 2016, 08:53
Carloss píše:Taky potlesk... Navíc se občanovi prakticky nic nestalo. Ale k poldům chci podotknout: Jestliže dostanou hlášku, že někde někdo pobíhá s pistolí, to jako maj přijít a pokorně se zeptat, jestli by nebyl člověk s pistolí tak laskav a neodevzdal ji, aniž by věděli, kdo je kdo, jakože při příjezdu to opravdu objektivně nevědi? Sorry, ale jak se píše, základem je eliminovat největší riziko. Pro občana je v jeho největším zájmu spolupracovat, klidně se nechat i zpacifikovat a neklást žádný odpor... Ono se to vysvětlí, což se taky stalo, a pak se mu jistě dostane i aspoň omluvy... Ale v daný okamžik je situace jasná: Nebezpečný je ten s pistolí.. ne ten, kdo utíká...
Nemůžu tedy úplně souhlasit s tím eliminováním největšího rizika. Tady (pokud to skutečně bylo tak, jak se píše v článku) policista neeliminoval největší riziko, ale to, o čem se domníval, že je největší riziko. A jak vidíme, domníval se to mylně. Takže pokud sváže na zem někoho, kdo spolupracoval a nekladl odpor a potom se ukázalo, že to skutečně nebyl on, kdo byl největší riziko, považuji to za hrubou chybu v úsudku policisty. Odvolávat se potom na nadrilované techniky PČR a tzv. "běžné postupy" je trochu alibismus. I policista musí použít hlavu.
- wigum
Příspěvek#33 » pát 11. bře 2016, 09:36
Sice je to staré téma, ale zkus se zamyslet. Přijedeš na místo, kde nevíš co se pořádně děje. Máš info, že se tam 3 lidi perou. A po příjezdu jeden křičí, že druhý má zbraň. Takového člověka si těžko necháš pobíhat za zády se střelnou zbraní. Takže až po zajištění podezřelích a situace můžeš začít zjišťovat co se dělo.
- paza
Příspěvek#37 » pát 11. bře 2016, 10:25
V tomto směru bych byl ve vlastním zájmu velmi velmi vstřícný, protože člověk může padnout i na policistu rapla, který může jednat neadekvátně a může mě to stát i hrubé násilí nebo něco ještě horšího. Proto bych při příjezdu Policie na místo incidentu položil velmi okatě zbraň na zem a udělal krok od ní, dal ruce nahoru a potom bych začal, byla-li by šance, argumentovat a vysvětlovat. Ale ona je to, takto se chovat, i jistá slušnost vůči těm policajtům, protože oni opravdu obvykle nevědí co a jak a i jim jde o život. Tak proč to neusnadnit.
- kolombo
- dave1354
Příspěvek#39 » pát 11. bře 2016, 10:50
No v tý zprávě je psaný, že zbraň měl zpátky pod bundou. NO a já v situaci, kdy přijede hlídka a kór na mě bude křičet nějakej pobuda že jsem ho chtěl zastřelit, dal bych ruce od vlastní zbraně opravdu co nejdál a co nejokatěji, rozhodně bych na ni nešahal. Protože kdybych to začal tahal byť se slovy ,,já to tady položím a půjdu'', policajt by mě klidně moh odprásknout a vůbec bych se mu nedivil:(
Buď jen stát s rukama za hlavou a opakovat já jsem oběť, nebo jim říct zbraň mám v pouzdře tam a tam, vemte si ji, bacha je nabitá zajišťená..
A ano, v té chvíli bych měl největší strach z toho, že mě někdo omylem zastřelí klidně mou zbraní, kterou třeba neopatrně odjistí nebo něco kvůli nervům
Buď jen stát s rukama za hlavou a opakovat já jsem oběť, nebo jim říct zbraň mám v pouzdře tam a tam, vemte si ji, bacha je nabitá zajišťená..
A ano, v té chvíli bych měl největší strach z toho, že mě někdo omylem zastřelí klidně mou zbraní, kterou třeba neopatrně odjistí nebo něco kvůli nervům

- Luky22
Příspěvek#40 » pát 11. bře 2016, 10:57
paza: Také bych pistoli odložil vedle sebe, ale raději vybitou, se zásobníkem venku a závěrem staženým dozadu, aby jim bylo jasno, že nechci po nich střílet. A pokud bych při sebeobraně někoho postřelil, či nedejbože zastřelil, určitě bych jim bez právního zástupce neřekl ani slovo.
- mikky
Příspěvek#41 » pát 11. bře 2016, 11:06
Už tě vidim, jak s rukama za hlavou vyhazuješ zásobník a zachycuješ závěr, zatímco na tebe křičí policajt a míří na tebe služební zbraní... Tady platí jen to, co u zkoušky - prst mimo spoušť, mířit do "bezpečnýho" prostoru (vzduch) a jen neříkat nic a potom jen upozornit policistu při zadržování, že zbraň je/není nabitá a je/není zajištěná. A nezapomenout dodat, že je legálně držená. Jakákoliv další komunikace pouze po konzultaci s právním zástupcem, bez ohledu na to, co se ve skutečnosti stalo, jestli došlo k výstřelu, apod.
- Čop
Příspěvek#42 » pát 11. bře 2016, 11:17
Já se vmísím do rozhovoru odborníků se svým názorem. Pokud budu policajt, přijedu na místo a někdo na mě řve, že druhý má zbraň, určitě dotyčného nenechám jí vytáhnout a demonstrovat, že je vybitá. Když si vzpomenu, jak probíhá obyčejná silniční kontrola v USA... Stačí, že sundáte ruce z volantu, nebo jen sáhnete do kapsy bez vyzvání, okamžitě skončíte s hubou v prachu a hlavní v zátylku. A to v lepším případě. Pokud k něčemu takovému dojde, ihned po příjezdu hlídky velmi nahlas a jasně oznámím, že mám u sebe legálně drženou zbraň, je pod bundou na pravé straně a nechám ruce nad hlavou. To ostatní nechám na policajtovi.
- dave1354
- tuton
Příspěvek#44 » pát 11. bře 2016, 11:54
Ja jsem, a doufam, ze vzdycky budu, ten hodnej. Co presne delat v takovych situacich asi nikdo ani nevi. Takze snad jen par obecnych zasad. Jednam nekonfliktne, podrobuji se pokynum policisty, pokud ten sam nevi, ze jsem ozbrojen, vhodnym zpusobem to sdelim. A pocitam s tim, ze budu muset strpet i nejake to drsnejsi zachazeni, nez bude cas zjistit kdo je kdo a jake jsou motivy konani jednotlivych zucastnenych.
Je moc dobre, ze se takove veci tady diskutuji, protoze kazdy svedomity vlastnik zbrane, ktery ji ma pro osobni ochranu, by si mel uvedomovat, do jakych situaci se muze dostat, aby treba nebyl prekvapenej, az se mu po zadech probehne zasahovka. Omluvte prosim ten trochu hospodskej konec
Je moc dobre, ze se takove veci tady diskutuji, protoze kazdy svedomity vlastnik zbrane, ktery ji ma pro osobni ochranu, by si mel uvedomovat, do jakych situaci se muze dostat, aby treba nebyl prekvapenej, az se mu po zadech probehne zasahovka. Omluvte prosim ten trochu hospodskej konec

- honzek86
Příspěvek#45 » pát 11. bře 2016, 12:16
Na jiném fóru (už nemůžu najít odkaz) jsem četl radu policistů, jak se chovat, pokud v nutné obraně použiji zbraň (např. i někoho postřelím) a volám PČR (to asi nebyl tento případ - tento borec asi nebyl ten, kdo volal...)
Na prvním místě říct už do telefonu, že volající osoba (tedy já) je ta, která byla napadena, použila legálně drženou zbraň a má ji stále u sebe a je připravena nechat si ji odebrat.
Důležité je, že PČR zde radila V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nevybíjet zbraň ani ji neodkládat, protože útočník může pokračovat v útoku, nebo byli dva a jeden na mě číhá v keři, atd. Mám si zbraň nechat skrytou a zajištěnou u sebe a zůstat ozbrojen až do příjezdu PČR. Druhou půlku bych praktikoval i v podobné situaci, jako je ta naše. Odkládat a vybíjet pistoli v momentu přijezdu policie by byla asi blbost - asi bych se nemohl moc divit, kdybych byl velmi tvrdě zpacifikován. Odložit ji před příjezdem PČR a navíc do bezpečné vzdálenosti od sebe je asi ještě větší blbost. Podle mne postupoval nejlepším možným způsobem, pokud si ji nechal a PČR v klidu informoval o tom, že ji má.
Na prvním místě říct už do telefonu, že volající osoba (tedy já) je ta, která byla napadena, použila legálně drženou zbraň a má ji stále u sebe a je připravena nechat si ji odebrat.
Důležité je, že PČR zde radila V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nevybíjet zbraň ani ji neodkládat, protože útočník může pokračovat v útoku, nebo byli dva a jeden na mě číhá v keři, atd. Mám si zbraň nechat skrytou a zajištěnou u sebe a zůstat ozbrojen až do příjezdu PČR. Druhou půlku bych praktikoval i v podobné situaci, jako je ta naše. Odkládat a vybíjet pistoli v momentu přijezdu policie by byla asi blbost - asi bych se nemohl moc divit, kdybych byl velmi tvrdě zpacifikován. Odložit ji před příjezdem PČR a navíc do bezpečné vzdálenosti od sebe je asi ještě větší blbost. Podle mne postupoval nejlepším možným způsobem, pokud si ji nechal a PČR v klidu informoval o tom, že ji má.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí