Senior zastřelil v Tanvaldu mladého muže

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Georg

Příspěvek#16 » stř 4. led 2012, 22:25

Pánové, sever Romea bych sem vůbec netahal. A to už jen z toho důvodu, že je neobjektivní a diskriminační, schvalující násilí. Je to stejný typ servru, jako neonacistické servry, které by se měly zakázat. Osobně si myslím, že jediným důvodem, proč se tomuto tématu věnujeme je, že v dané situaci byla použita střelná zbraň a tento servr se střelnými zbraněmi zabývá. Takže můžem jen diskutovat, zda použitá střelná zbraň (rsp. náboje) byla dost účinná (jeden přežil jen s lehkým zraněním) či se jednalo odobrého, či špatného střelce a jak je to reálným použitím proti jednomu či více pachatelů. Vynechal bych to, zda střílel po jednom, dvěma či po třech cikánech, ale víceméně bych spíš diskutoval o ranivé balistice použitého náboje, neboť zde je reálný případ použití zbraně, kdy jeden pachatel nepřežil a druhý pachatel byl zraněn.

izak

Příspěvek#17 » stř 4. led 2012, 22:32

Romea je pripad sam pro sebe, hlasi lidi na FB, mazou prispevky etc. uz jen afera s vyloucenim humorneho serveru z kristalove lupy hovori za vse.
Ale libi se mi, jak nekdo, kdo tam vubec nebyl poskytuje zarucene svedectvi co chtel ten ci onen udelat a co udelal.
Zajimalo by me, kdo z normalnich lidi veri cikanum ty jejich lzi, zvlaste cikanum, kteri jiz sedeli za loupezne prepadeni. Ja mam s timhle etnikem vyhradne negativni zkusenosti a znam jen par slusnych cikanu, u tech co neznam automaticky predpokladam, ze jsou to zlocinci, je to moje zkusenost a nikomu ji nehodlam nutit, kazdopadne si myslim, ze nejsem zdaleka sam.

Treba s Asiaty mam velice dobre zkusenosti a tam aplikuji opacny pripad, apriori jim duveruji az na par jedincu, taky moje osobni zkusenost a ze jich znam opravdu hodne, taky jedna svatba miva tak ~600 lidi ;-)

Cimz jsem chtel naznacit, ze barvou kuze moje neduvera v cikany nema spolecneho vubec nic.
Ale treba kdyz vim, ze cikan studuje stredni skolu, nebo VS tak mu duveruji, nebot vim, ze to ma asi tezke a tihle lide se snazi byt maximalne slusni, aby se maximalne distancovali od tech vetsinove neslusnych.

Co me dale zveda ze zidle, je vyrok toho cikanskeho aktivisty, ktery rve, ze je to vrazda a ze mel nejdrive 3x vystrelit do vzduchu ... proc nikdo nerekne ze je to lez a ze zakon mluvi uplne jinak, v podstate by do vzduchu vubec strilet nemel, naopak ma zbran vytahovat jen v nutne nouzi a ma okamzite strilet, pokud strilet nechce, ma ji nechat schovanou, samozrejme si dokazi predstavit proklad, kdy vstrelim do vzduchu, treba na svem pozemku, abych zahnal zlodeje ktery me bezprostredne neohrozuje, coz by ovsem nekdo mohl oznacit za trestny cin vyhrozovani zbrani, policie je dost neempaticka a vysetruje kazdou blbost podle predpisu a vse co muze maximalne tvrde ohodnoti, pak zalezi na spravnim organu ci soudci, zda bude mit rozum.

Ale je zde dalsi otazka, nemela by CR zrusit neprimerenou obranu ? Vzdyt pro nekoho je treba automobil otazka zivota a smrti, znam cloveka, ktery kdyz prisel o auto, tak prisel i o praci, nebot se tam nebyl schopen dopravit a nakonec byl rad, ze dostal hure placenou praci v miste bydliste, na nove auto uz si nevydela, leda by se odstehoval do Nemecka/Svedska etc. a podporoval svoji rodinu z tama ... nebo se odstehoval kompletne, soucasny prijem mu znemoznuje delat si rezervy a ty co mel, dal prave do auta, ktere mu bylo ukradeno.
Muj nazor je, ze primerena sebeobrana je protiustavni a jde proti zakladni listine prav a svobod, ze je to fasizmus, ktery si klade za cil rozhodovat o kazdem skutku cloveka a mit moznost jej persekuovat i za ochranu zivota a majetku, pritom vetsina lidi je rada, ze to zde v CR prezije, jak plati 60% dane a nedostava za ne temer nic.

Patrik
moderátor

Příspěvek#18 » stř 4. led 2012, 22:38

MarK píše:Dále jen fakta či nové informace, ne komentáře a dohady.

Zkuste se toho držet.

izak

Příspěvek#19 » stř 4. led 2012, 22:47

Moje cira spekulace je ta, ze byla pouzita obvykla raze raze 9mm
samozrejme ze 0.45" by byla ucinnejsi, kazdopadne duvod proc jeden prezil byl ten, ze ho jen skrabla, tedy se netrefil a 3 prezil patrne proto, ze se dal na utek a napadeny zjevne znaje zakona nechtel strilet na utikajiciho pachatele, protoze bohuzel, je to v CR trestne a zakony je treba dodrzovat. Taky je treba dbat nato, ze rekonstrukce dokaze celkem slusne urcit, jak se to stalo a ktera rana sla odkud, tedy by mu pr strelbe na prchajiciho byla prokazana msta dostal by min. podminku.
Tedy zaver zni, ze se ubranil obstojne a zachranil si zivot a mozna i majetek, pokud se cikani nebudou mstit a garaz mu znova nevybili v jeho nepritomnosti.

Otazka samozrejme je, jak dobre udela znalec rekonstrukci, protoze znam priklady, kdy to dela nejaky gymplak s 0 znalosti fyziky, hazejici moderni pojmy a dojmy, kdy se i strojar se znalosti mechaniky divi a zasne, jak tahle blbost mohla projit a ze i clovek s VS pravnicke nema znalosti ani fyziky ze ZS, pidil jsem se po duvodech a ty jsou takoveto, existuji zde znalci, kteri vyrabeji dukazu na popud police CR ci uredniku a proti tehle privilegovane skupine vohnoutu odmitaji ti slusni jit, nebot vedi, ze kdyz to udelaji, jiz si od nich police CR nic neobjedna. Obecne v policii nemam duveru, snad jen na nehodare, par policistu znam a ti nejslusnejsi odesli hend, co meli narok na vysluzne, prave s tim, ze uz na to nemaji zaludek, co se tam deje a jak se prekrucuje pravo. Tedy zbyva jen dodat, ze snad narazi na ty spravne policisty a ze se nestrhne nejaka hysterie, kdy na objednavku bude sehrana absurdni Kafkarna, kde bude kazdemu jasne jak to bylo, jen obvineni a rozsudky budou znit divne, protoze uz jsem i z usta soudce slysel neco o exemplarnim trestu (protiustavni zverstvo) a o tom, ze jsou soudci neuplatni a ze nejdnaji na objednavku neverim, znam soudce, ktery mi to vysvetlil jak to je a co hrozi kazdemu soudci, ktery neuposlechne (do neceho ho namoci a kdyz bude dobre, skonci 8let mimo sluzbu a veskerou energii vynalozi na svoji obhajobu, mezitim financne vykrvaci a i kdyz vyhraje, bude dusevne a financne nadne, jiny uplatny soudce jej rad odsoudi)

Missak

Příspěvek#20 » stř 4. led 2012, 23:05

to, že jeden přežil nebo taky jeden nepřežil (obránce totiž nemusel vůbec chtít primárně útočníka zabít) bych připsal na vrub hlavně situaci.
podle jedné verze střílel, až když byl na zemi - takže míření hodně špatné.
podle jiné verze sice ve stoje, ale na kontaktní vzdálenost - nemožnost zamířit.
a k tomu všemu velký stres. kdo střílí LOS a vzpomene si na začátky, jak byl nervozní (alespoň já tedy byl a dost), tak ví, že není problém minout i jasné terče (mě se to povedlo ani ne na 5m). a to nejde o život.
ráži bych tedy momentálně bral jako nepodstatnou.

bobr
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » čtv 5. led 2012, 12:06

celej ten humbuk u nás po každé takovéto události je neskutečnej . To TADY to mají ošéfovaný pořádně

peggy
moderátor

Příspěvek#22 » čtv 5. led 2012, 13:03

To v USA je určitě zajímavé pro srovnání, co mě ale zaujalo nejvíc byl naprosto korektní výrok operátorky. Aniž by hodnotila trestní odpovědnost atd., řekla "Dělejte co musíte, abyste ochránila sebe a dítě". Tak to má být, případné následky v tom okamžiku nejsou relevantní.

izak

Příspěvek#23 » čtv 5. led 2012, 13:18

Ano jak to resi v USA je zde:
http://zpravy.idnes.cz/smim-strelit-lup ... anicni_ipl

a je to tak spravne.

a co si takhle přečíst dva příspěvky nad vkládanýM ? byl to velký problém ? B.

WarPig

Příspěvek#24 » čtv 5. led 2012, 16:45

Georg píše:...Je to stejný typ servru, jako neonacistické servry, které by se měly zakázat.

Teda fuj kolego, s tímhle tedy nesouhlasím. Ať si každej hlásá co chce ne?

derilin

Příspěvek#25 » čtv 5. led 2012, 16:57

Střelbu viděli svědci, tvrdí Nova

TV Nova s odvoláním na důvěryhodné zdroje přinesla informaci, že vše viděli dva svědci, jeden zblízka a druhý zpovzdálí. Podle nich bratři na muže zaútočili zezadu a nožem mu způsobili na hlavě velkou krvácející ránu.

Muž upadl na zem a když útok pokračoval, vytáhl zbraň, jednoho z útočníků zastřelil a druhého zranil. Pak zavolal na policii a s pomocí svědků začal bratrům poskytovat první pomoc.

Postřelený Rom to však odmítl a utekl domů, kde se otci podle Novy snažil namluvit, že mu zranění způsobila zábavní pyrotechnika.

Nova také uvedla, že muž byl v době incidentu střízlivý a oba Romové měli v krvi přes promile alkoholu.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/policie-se-obava ... zpravy_alh

Georg

Příspěvek#26 » čtv 5. led 2012, 17:03

"Teda fuj kolego, s tímhle tedy nesouhlasím. Ať si každej hlásá co chce ne?"

Ne, protože vše má své meze. Ať už právní nebo morální. Samozřejmě tím nechci napadat slovo projevu, ale za své jednání je třeba nést odpovědnost. Není-liž tak ??

bobr
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#27 » čtv 5. led 2012, 17:45

takže releventně diskutujme na téma střelba v Tanvaldu. Jinak se toto audi odporoučí do phpBBéčkovýho nebe

Vsw

Příspěvek#28 » čtv 5. led 2012, 18:19

Aktualni vyjadreni (CT24) kamaradu zastreleneho opet prileva benzinu do ohne. Volne cituji - Na pana "63" by si nikdo nedovolil, byl to agresor, uz od malicka po nas strilel vzduchovkou.

g-relax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#29 » pát 6. led 2012, 00:10

Vyjádření sdružení Lex ke střelbě v Tanvaldu
5. Leden 2012 vložil Tomáš Trávníček
Dne 1.1. došlo v Tanvaldu k události, kdy třiašedesátiletý držitel legální zbraně zastřelil čtyřiadvacetiletého muže a zranil jeho o dva roky mladšího bratra. Střelec tvrdí, že byl napaden a jednal v nutné obraně.

V případu figurují různé skutečnosti, jako etnický původ postřelených a jejich kriminální minulost, stále však nejsou vyšetřena a známa podstatná fakta – zatím nebyli vyslechnuti svědci, nebyly provedeny podstatné posudky ani rekonstrukce.

Sdružení Lex se nehodlá vézt na vlně populismu; je v zájmu držitelů zbraní i všech ostatních, aby takové případy byly objektivně, nestranně a důkladně vyšetřeny při respektování práv všech zúčastněných stran. V tomto směru zejména oceňujeme skutečnost, že střelec nebyl automaticky obviněn a vzat do vazby, jak je tomu v podobných případech bohužel obvyklé.

Sdružení Lex bude případ dále monitorovat a přinášet další informace.

http://www.gunlex.cz/2012/01/05/vyjadre ... -tanvaldu/

izak

Příspěvek#30 » sob 7. led 2012, 00:53

A vite co je nejsmutnejsi, ze pokud by nedoslo k postreleni, nebo zastreleni, popr. by duchodce nezabily, tak by police CR vysetrovala tak laxne, ze by pachatele nikdy nenasla.

Viz pripad z te same lokality, nebo treba ono metro v Praze (slusny clovek odehnal 2 zlodejky a v zapeti byl napaden), ci gangy prevazne cikanu, ktere prepadavaji cestujici nocnich vlaku s nozi a ztrati se na dalsi zastavce (nikdo nema odvahu se branit, takze zadne zraneni, mistri bojovych umeni doporucuji se nechat okrast, pockat az vylezou do ulicky a pak treba zautocit, nebot je to pak X* 1:1). v CR je co se tyce loupezi a loupeznych prepadeni jen 10% uspesnost policie. V pripade zavrazdeni, kde je ovsem nalezena mrtvola je to jiz 90%, ale kdyz neni, tak smula, zase laxni pristup a rekne se ze je nezvestny. A to je v tech 90% jeste velke mnozstvi udajnych sebevrazd, ktere se pak nahodou ukazou jako jasne vrazdy ... tolik k praci nasich slozek.

Kdo to jeste nepochopil, tak zlodeji maji 90% jistotu, ze je nikdo nechyti a tak se musi lidi spolehat sami na sebe a branit si svuj zivot i majetek sami, treba ja jsem nic nedostal, nic neukrad, na vse co mam jsem si poctive vydelal svoji praci, proc by mel mit nekdo pravo mi to krast ? vzdyt je to moje ... a otazka zni, co mame udelat proto, abych si mohl beztrestne branit svuj majetek jakymikoliv prostredky ? Musim proto svrhnout vladu ?, svrhnou uredniky v EU ? kdo muze za stav, ze to takhle dopadlo ? Jsou lide opravdu takove ovce, nebo se jen proste snazi prezit, aby uzivili rodinu ?

Zpět na