Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#1786 » čtv 22. říj 2015, 17:57

komisaři se především určují dle služeben PČR.... a ano, zájem o ZP stoupá

mihlit

Příspěvek#1787 » čtv 22. říj 2015, 18:02

Stoupání zájmu je taky podle mě důvod se přihlásit na zkoušky hned a ne až budu mít naučeno. Času do zkoušky bude dost na to se vše naučit. Většinou je to minimálně měsíc. V některých okresech je to horší. Třeba v HK teď dávají termíny na konec dubna 2016.

marinakus

Příspěvek#1788 » čtv 22. říj 2015, 18:10

určitě pro to, jít někam na kurz.... je asi nesmysl se něco učit půl roku dopředu a pak to před zkouškou v klidu zapomenout... na druhou stranu by měl majitel ZP umět se zbraní zacházet a legislativu znát kdykoliv a ne jen v termínu zkoušek... ovšem když se zamyslíme nad reálnou situací, kdo ze stávajících vlastníků ZP by tento obhájil on line kdykoliv (je to opět to samé co třeba ten ŘP)

Luky22

Příspěvek#1789 » čtv 22. říj 2015, 18:44

jahaman:Čerstvá zpráva od syna. Všichni po tobě praktické udělali, nikoho nemusel vyhodit. Chválil vás, že bylo vidět, že jste se připravovali. Na skupinu co měl minule nadával, že to prý byla katastrofa. Takže jo, palec nahoru. :D

jahaman

Příspěvek#1790 » čtv 22. říj 2015, 18:49

Luky22: děkuji za informaci. Mně hodně dala tato stránka a pak dvoudenní kurz přímo na střelnici. Plus pár návštěv na jiné střelnici. Ale i tak jsem byl vytřepaný :-) Syna pozdravujte a ať se mu daří.

Luky22

Příspěvek#1791 » čtv 22. říj 2015, 19:13

Dík, pozdrav vyřídím.

rstom

Příspěvek#1792 » pon 26. říj 2015, 12:35

Ahoj,
Dne 23.10.2015 jsem dělal opravky na manipulaci, takže testy o.k. od minula. Zkouška proběhla v Česticích na střelnici (Rychnovsko). Nových bylo 8 ks a nás co jsme opravovali tak také 8. Komisař nás informoval co a jak bude u zkoušky požadovat. Kolem 50ti celkem sympaták-hradečák, jméno uvádět nebudu. Pistole ČZ-50, ZKM-opakovačka a brokovnice 2-český výrobce. Na manipulaci šlo nakonec po testech myslím asi 14 lidí. Ze začátku to bylo dobrý, uprostřed to začalo lítat a pak konec zase o.k. Žádné záludy, i když náboj v komoře šel u pistole ztuha ven a musel jsem s tím několikrát zaklepat. Jinak požadovaný popis zbraní atd. Klasika- pár lidí vylítlo na oblíbený zásobník v malorážce, pak jeden selhač – 30sec. Zkušební značky, výrobní čísla, zahrdlení – kde to najdu na brokovnici, ráže u brokovnic jak se značí (např.12/65), postup čištění zbraně od komory k ústí!, neustále kontrolovat hlavně jestli tam něco neuvízlo před jakoukoliv manipulací, likvidace selhaného náboje další oblíbená otázka u zkoušek atd. Takže do 3 kola na střelby nás zbylo už jen 6ks. Nastříleli všichni bez problémů. Je důležitá pořádná příprava, mít ty zbraně omakané – hlavně pojistky, mluvit u toho a být si jistý postupem rozborky. Ostatním přeji mnoho štěstí a pevné nervy, mě teda pochodovaly na maximum.

janek21

Příspěvek#1793 » pon 26. říj 2015, 16:09

V česticich budu dělat taky tak snad to dopadne . Škoda jen toho termínu že není něco dříve no .

SansLogique

Příspěvek#1794 » pon 26. říj 2015, 16:23

rstom - dělal jsi i "C", že tě takhle testoval z brokovnice?

Grasel

Příspěvek#1795 » pon 26. říj 2015, 19:29

SansLogique - brokovnici nemusí chtít jen u sk. C, ale i A, nebo B. Když bude chtít, může ji použít i u E,D. Není podmínka C pro brokovnici...

SansLogique

Příspěvek#1796 » pon 26. říj 2015, 21:07

Grasel - to já vím, právě proto mě to zajímá.

cipis

Příspěvek#1797 » pon 26. říj 2015, 21:39

Předpokládám, že mluvíte o manipulaci, ale ne o střelbě, ta je jasně daná předpisem MV. A tam je brokna opravdu jen u C.

janek21

Příspěvek#1798 » úte 27. říj 2015, 06:08

Myslím ze mluví opravdu jen o manipulaci.. na přípravném kurzu nám komisař říkal ze podle předpisu když má někdo např B + E musí střílet dokonce jen z jedné kulové zbraně a pro E se dává krátká kulová takže by mel dotyčný střílet jen z pistole a ne třeba z pistole a malorážky s čímž se už prý také setkal při opravkach. Na brokovnici se ptal pouze pokud zadá někdo o C ale pouze na střelbu z ni ... Manipulace může být ze všeho toť názor zkušebního komisaře .... ( mimo jiné jsme dělali zkoušky nanecisto a byla to dost sranda .... Myslím ze úspěšnost byla něco okolo 0% :-D ) spis by me zajímalo jestli chtěl "ránu jistoty " nebo vypouštět kohout pres palec ... Tohle se prý liší od každého komisaře každopádně je prý lepší při první manipulaci vypustit kohout pres palec z důvodu ze není zaručena průchodnost hlavně když nebyla zbraň rozebrána k čistění a zkontrolovana zda není překážka v hlavni ....

RomanB74

Příspěvek#1799 » úte 27. říj 2015, 08:18

> janek21: V lednu jsem si obnovoval ZP (tímto doporučuji hlídat termín platnosti ZP :lol: neb jsou to potom zbytečné starosti a peníze navíc). Žádal jsem o ABE, manipulace KKZ, DKZ a brokna. Praktická KKZ (pro skupiny A, E), dlouhá malorážka (pro sk. B).
Při manipulaci s broknou požadoval komisař relativně dost informací - značky, zahrdlení, ráže-komora, význam číselných označení ráže.
Nedělám si iluze o tom, že jiný kraj - jiný mrav. Nároky komisařů se mohou v rámci jejich povinností značně lišit.

scorpions.cz

Příspěvek#1800 » úte 27. říj 2015, 08:49

Kombinace ABE se střílí jenom krátká kulová. Je to jasně daný předpisem MV. Pokud to chce komisař jinak tak je to špatně a patrně něco porušuje.

Zpět na