Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- Marcurba
Příspěvek#1771 » stř 21. říj 2015, 08:05
ABCDE a nebyl jsi před tím střílet? Za tohle bych střílel já! Kruci, pokud chtějí dělat složitější testy, tak mají někde stanovit, že uchazeč musí mít nastříleno alespoň x stovek s razítkama ze střelnice, než je připuštěn ke zkoušce! Nestrefit se na 15 metrů do terče velikosti nákladního auta je podle mě dost přes čáru, sorry!
- belakos
Příspěvek#1772 » stř 21. říj 2015, 11:43
Střílet jsem byl několikrát, ale vždycky jsem se soustředil hlavně na manipulaci se zbraní, kde jsem tušil největší problémy. Byl jsem předtím i na přípravném kurzu, kde jsem pistoli na 15 metrů a malorážku na 25 metrů bez opory nastřílel bez problému. To mě asi uklidnilo, takže jsem se u zkoušky tolik nesnažil a poslal to tam moc zbrkle. Před opravným termínem jsem byl potom několikrát střílet z pistole na 25 metrů a vždycky jsem to dával do kruhů bez potíží.
Myslím tedy, že jsem přípravu nepodcenil, jenom jsem to prostě u zkoušky odfláknul. A proto to sem píšu, aby se uchazeči nenechali uklidnit, že určitě nastřílejí. Je třeba se pořádně připravit a u zkoušky si dát záležet.
Myslím tedy, že jsem přípravu nepodcenil, jenom jsem to prostě u zkoušky odfláknul. A proto to sem píšu, aby se uchazeči nenechali uklidnit, že určitě nastřílejí. Je třeba se pořádně připravit a u zkoušky si dát záležet.
- fixfokus
- belakos
Příspěvek#1775 » stř 21. říj 2015, 22:32
15. října jsem opravoval zkaženou praktickou část, viz můj předchozí příspěvek. Zkouška byla na střelnici ve Velvarech, kde je správcem Karel Mareš. Jelikož jsem minule nenastřílel, nechtěl jsem nic nechat náhodě a kromě tréninků s kamarádem jsem se také zúčastnil přípravného kurzu na střelnici. Ten se skládal ze dvou částí vždy ve čtvrtek od 15.30. Na kurzu nám pan Mareš vysvětloval manipulaci, rozborky, sborky a vše ostatní, co nás může u zkoušky potkat. Potom si každý dle libosti osahával zbraně a všechno si zkoušel. Nakonec se šlo střílet. Cena za zkoušku byla 1100 + 600 a byla stejná pro všechny nehledě na to, jestli člověk byl na kurzu nebo ne. Tím pádem je kurz v ceně, což je poměrně výhodné.
Zbraně ve Velvarech jsou
Zkušební komisař byl Ing. Vydra. Netvářil se extra vesele, ale ukázalo se, že mu šlo jen a pouze o bezpečnou manipulaci. Bylo nás 14, z toho jsme dva opakovali praktickou. Testy tedy psalo 12 lidí a z nich zhruba polovina neuspěla. To není nic moc a i sám komisař říkal, že by to mohlo být lepší. Všem adeptům doporučuji naučit se testy úplně na jistotu tak, aby je člověk měl i s dvojitou kontrolou hotové do deseti minut. Zbraněkvalitně občas fungují dost pomalu, takže pro trénink testových otázek lze využít i http://mihlit.cz/guns/testy/, kde mezi jednotlivými otázkami není žádná prodleva. Po vyhodnocení testů nám přečetl řád střelnice a šlo se na manipulaci.
Dělal jsem ABCDE, takže jsem manipuloval a střílel se vším. Komisaři šlo jen o bezpečnou manipulaci a nic jiného. Začal jsem kontrolou malorážky a rozborkou. Neptal se na nic navíc a ani nechtěl pojmenovat hlavní části. Po složení zpět chtěl, abych zavřel závěr a vrátil do ní zásobník. Ptal jsem se, jestli mám vypustit bicí ústrojí nebo ne. Bylo mu to jedno, tak jsem ho vypustil. Otázka je, jestli by mu vadilo, kdybych malorážku odložil nataženou a nezajištěnou. Teoreticky jsme probrali, jak bych řešil selhač.
Pistoli opět jen převzít, rozebrat a složit. Žádné doplňující otázky. Potom jsem nabil 3 školní náboje a vystřelil. Nic se nestalo, takže jsem řešil selhač. Tady jsem zapomněl zahlásit "Závada!" a rovnou jsem popisoval, co budu dělat. Opravil mě, ale nedělal z toho vědu. Drsnější komisař už by mě za tohle vyhodil. Ještě se zeptal, co mohu u selhače udělat ještě před čekáním 30 sekund. Řekl jsem že protože mám DA spoušť, můžu ještě jednou zmáčknout, jestli se náboj neodpálí. To bylo OK, ale že když jsem zmínil DA, tak co bych dělal s SA spouští. Znejistěl jsem ale potom jsem řekl, že můžu natáhnout kohout palcem ale nedělal bych to, aby mě závěr kvůli zpožděně odpálenému náboji do toho palce nepraštil. To mu stačilo. Nicméně všem radím říkat toho co nejmíň. V mém případě tedy pouze říct, že můžu zkusit ještě jednou zmáčknout spoušť. Potom jsem řešil zaseklou nábojnici a opět jsem zapomněl zahlásit "Závada!", ale jen mě na to uporoznil. Nakonec chtěl, abych pistoli uvedl do stavu, v jakém bude po dostřílení, tedy zachytit závěr vzadu, vyndat zásobník a ukázat ke kontrole. Zachytit závěr chce trochu zručnosti, a pro někoho to nemusí být jednoduché.
U brokovnice mě jen zaskočil otázkou, jak v zájmu vlastní bezpečnosti otevřít zbraň po selhači. Jde o to nedívat se přímo ke komorám, ale trošku je oddálit od obličeje, aby mi to do něj případně neprásklo. Samozřejmě za dodržení bezpečného prostoru.
Od manipulace vyhodil dvě uchazečky. Po jedné chtěl dát ránu jistoty a ona místo toho vypustila kohout. Není to vyloženě porušení bezpečnosti, ale značí to, že člověk moc neví co dělá. Navíc manipulace u téhle paní byla celkově dost nejistá. Druhou vyhodil protože po tom, co nabila náboj do komory, stáhla závěr ještě jednou, čímž vyhodila první náboj a nabila další. Opět to není porušení bezpečnosti, ale asi to bylo podobné jako předešlý případ.
Střelby probíhaly úplně v klidu. Žádné podávání už plného zásobníku s nastraženými špatnými náboji nebo navozování hypotetických situací s člověkem v bezpečném prostoru. Doporučuji využít nástřelné série a u malorážky oporu. U brokovnice jsem už nástřelnou ranou rozcupoval terč tak, že z něj zbyly jen rohy.
Zbraně ve Velvarech jsou
- Pistole CZ 83, ráže 7,65 Browning (.32 ACP). Hezky jemný chod spouště, střílí na flek a nezasekává se.
- Malorážka CZ ZKM 451. Střílí nahoru a trošku doprava. Když budete mířit na spodní přechod z černých do bílých kruhů, bude to akorát.
- Brokovnice dvojka Baikal IŽ 58. Ráže 16. Délka komory není na svazku hlavní vyznačena, ale prý je to 70 mm (2,75 in). Zahrdlení pevné není vyznačené, ale měřili to a vyšlo jim poloviční nebo tříčtvrteční. Je tam ruská zkušební značka Klimovsk (GIS, ГИС) bez dvojčíslí roku, takže nevím, jestli je ta značka stále ještě platná.
Zkušební komisař byl Ing. Vydra. Netvářil se extra vesele, ale ukázalo se, že mu šlo jen a pouze o bezpečnou manipulaci. Bylo nás 14, z toho jsme dva opakovali praktickou. Testy tedy psalo 12 lidí a z nich zhruba polovina neuspěla. To není nic moc a i sám komisař říkal, že by to mohlo být lepší. Všem adeptům doporučuji naučit se testy úplně na jistotu tak, aby je člověk měl i s dvojitou kontrolou hotové do deseti minut. Zbraněkvalitně občas fungují dost pomalu, takže pro trénink testových otázek lze využít i http://mihlit.cz/guns/testy/, kde mezi jednotlivými otázkami není žádná prodleva. Po vyhodnocení testů nám přečetl řád střelnice a šlo se na manipulaci.
Dělal jsem ABCDE, takže jsem manipuloval a střílel se vším. Komisaři šlo jen o bezpečnou manipulaci a nic jiného. Začal jsem kontrolou malorážky a rozborkou. Neptal se na nic navíc a ani nechtěl pojmenovat hlavní části. Po složení zpět chtěl, abych zavřel závěr a vrátil do ní zásobník. Ptal jsem se, jestli mám vypustit bicí ústrojí nebo ne. Bylo mu to jedno, tak jsem ho vypustil. Otázka je, jestli by mu vadilo, kdybych malorážku odložil nataženou a nezajištěnou. Teoreticky jsme probrali, jak bych řešil selhač.
Pistoli opět jen převzít, rozebrat a složit. Žádné doplňující otázky. Potom jsem nabil 3 školní náboje a vystřelil. Nic se nestalo, takže jsem řešil selhač. Tady jsem zapomněl zahlásit "Závada!" a rovnou jsem popisoval, co budu dělat. Opravil mě, ale nedělal z toho vědu. Drsnější komisař už by mě za tohle vyhodil. Ještě se zeptal, co mohu u selhače udělat ještě před čekáním 30 sekund. Řekl jsem že protože mám DA spoušť, můžu ještě jednou zmáčknout, jestli se náboj neodpálí. To bylo OK, ale že když jsem zmínil DA, tak co bych dělal s SA spouští. Znejistěl jsem ale potom jsem řekl, že můžu natáhnout kohout palcem ale nedělal bych to, aby mě závěr kvůli zpožděně odpálenému náboji do toho palce nepraštil. To mu stačilo. Nicméně všem radím říkat toho co nejmíň. V mém případě tedy pouze říct, že můžu zkusit ještě jednou zmáčknout spoušť. Potom jsem řešil zaseklou nábojnici a opět jsem zapomněl zahlásit "Závada!", ale jen mě na to uporoznil. Nakonec chtěl, abych pistoli uvedl do stavu, v jakém bude po dostřílení, tedy zachytit závěr vzadu, vyndat zásobník a ukázat ke kontrole. Zachytit závěr chce trochu zručnosti, a pro někoho to nemusí být jednoduché.
U brokovnice mě jen zaskočil otázkou, jak v zájmu vlastní bezpečnosti otevřít zbraň po selhači. Jde o to nedívat se přímo ke komorám, ale trošku je oddálit od obličeje, aby mi to do něj případně neprásklo. Samozřejmě za dodržení bezpečného prostoru.
Od manipulace vyhodil dvě uchazečky. Po jedné chtěl dát ránu jistoty a ona místo toho vypustila kohout. Není to vyloženě porušení bezpečnosti, ale značí to, že člověk moc neví co dělá. Navíc manipulace u téhle paní byla celkově dost nejistá. Druhou vyhodil protože po tom, co nabila náboj do komory, stáhla závěr ještě jednou, čímž vyhodila první náboj a nabila další. Opět to není porušení bezpečnosti, ale asi to bylo podobné jako předešlý případ.
Střelby probíhaly úplně v klidu. Žádné podávání už plného zásobníku s nastraženými špatnými náboji nebo navozování hypotetických situací s člověkem v bezpečném prostoru. Doporučuji využít nástřelné série a u malorážky oporu. U brokovnice jsem už nástřelnou ranou rozcupoval terč tak, že z něj zbyly jen rohy.
- Luky22
Příspěvek#1776 » čtv 22. říj 2015, 09:41
belakos: Všem adeptům doporučuji naučit se testy úplně na jistotu tak, aby je člověk měl i s dvojitou kontrolou hotové do deseti minut.
Při tréninku budiž. Ale u zkoušky bych naopak jakékoli závody nedoporučoval. Na test je dost času, tak ho plně využít. Nastupuje totiž faktor stresu. Vím, že "musím" udělat. Jen málokdo je tak psychicky odolný, že by se to na něm nepodepsalo. Pak se překlikne, udělá zbytečnou chybu, při kontrole ji zopakuje. A diví se, jak je to možné, vždyť všechno znal na 100%. Platí, že to co zvládne voják při výcviku na 100%, v boji by měl dělit dvěma.
Při tréninku budiž. Ale u zkoušky bych naopak jakékoli závody nedoporučoval. Na test je dost času, tak ho plně využít. Nastupuje totiž faktor stresu. Vím, že "musím" udělat. Jen málokdo je tak psychicky odolný, že by se to na něm nepodepsalo. Pak se překlikne, udělá zbytečnou chybu, při kontrole ji zopakuje. A diví se, jak je to možné, vždyť všechno znal na 100%. Platí, že to co zvládne voják při výcviku na 100%, v boji by měl dělit dvěma.
- belakos
Příspěvek#1777 » čtv 22. říj 2015, 11:36
Souhlasím. Myslel jsem to tak, aby se to člověk naučil opravdu na jistotu, takže během vyplňování nebude ani muset moc přemýšlet. Tím pádem to potom i s důkladnou kontrolou stihne třeba do těch 10 minut. Zkrátka když si vyplňování testů dostatečně zautomatizuju, zmenším prostor pro chyby a ani ten stres pak nebude hrát takovou roli. Rozhodně jsem nechtěl říct, že je třeba spěchat. To vůbec ne, protože času je dost.
- janek21
Příspěvek#1778 » čtv 22. říj 2015, 12:31
Ahoj, sem tu nový a chystám se na zkoušku bohužel mi bylo sděleno na PČR ze nejbližší volný termín je 22.1.2016 což mě dost zaskočilo ( buď málo komisařů nebo hodně lidí co chtějí zbroják) navíc sem si volal na střelnici kde budu zkoušku provádět a střelba je tam z Čz 50 a manipulace taky , budu dělat B + E tak by me zajímalo jestli jste už někdo dělal s Čz 50 manipulaci a na co si dát pozor jestli tam jsou nějaké chytáky apod. . Děkuji
- jahaman
Příspěvek#1779 » čtv 22. říj 2015, 13:00
Dneska zkouška BH Magnum Brno:
- 3 se nedostavili
- 5 vypadlo při testech
- na praktickou jsem šel cca desátý a přede mnou každý udělal, já taktéž a po mě už nevím
Dělal jsem A, B, C, E, rozborky a sborky a vše okolo: ČZ75, malorážka a brokovnice. Střelba taktéž všechny 3 zbraně.
Všichni velmi příjemní, pan komisař naprosto v pohodě, chtěl vidět to co je potřeba (a co lze všude nastudovat), žádné záludnosti se nekonaly.
Ale i tak jsem měl trému jako snad nikdy a z praktické zkoušky si toho teď čerstvě moc nepamatuju
- 3 se nedostavili
- 5 vypadlo při testech
- na praktickou jsem šel cca desátý a přede mnou každý udělal, já taktéž a po mě už nevím
Dělal jsem A, B, C, E, rozborky a sborky a vše okolo: ČZ75, malorážka a brokovnice. Střelba taktéž všechny 3 zbraně.
Všichni velmi příjemní, pan komisař naprosto v pohodě, chtěl vidět to co je potřeba (a co lze všude nastudovat), žádné záludnosti se nekonaly.
Ale i tak jsem měl trému jako snad nikdy a z praktické zkoušky si toho teď čerstvě moc nepamatuju

- mikymoto
Příspěvek#1780 » čtv 22. říj 2015, 13:15
janek21 píše:... na co si dát pozor jestli tam jsou nějaké chytáky apod. . Děkuji
Chytáky způsobené hravostí komisaře máš popsané na předchozích stránkách - nejčastější je školní náboj v komoře. Případné problémy s konkrétní zbraní zjistíš jen tím, že ji vyzkoušíš na střelnici osobně. Takže domluvit se na návštěvě a zkusit si ji.
- esorimer
Příspěvek#1782 » čtv 22. říj 2015, 15:50
Marcurba píše:ABCDE a nebyl jsi před tím střílet? Za tohle bych střílel já! Kruci, pokud chtějí dělat složitější testy, tak mají někde stanovit, že uchazeč musí mít nastříleno alespoň x stovek s razítkama ze střelnice, než je připuštěn ke zkoušce! Nestrefit se na 15 metrů do terče velikosti nákladního auta je podle mě dost přes čáru, sorry!
Jen to ne, další náklady na získání zbrojáku prosím ne!
Jinak z mojí vlastní zkušenosti, netrefit se na 15 metrů není pro nováčka problém. Když jsem byl na prvním přípravném kurzu, nasázel jsem všechny rány do terče, většina do středu, tak jsem propadl iluzi sebedokonalosti

U zkoušky se mě komisař ptal, jestli chci první 3 nástřelné. Souhlasil jsem (což byla asi chyba

A ted jsem byl nedávno na střelnici s CZ SP-01 Shadow a skoro všechno do černého. Ale chápu, že někdo kdo má nastříleno x stovek má pocit, že se nedá netrefit.
- belakos
Příspěvek#1784 » čtv 22. říj 2015, 17:28
Jo a ještě jedna zajímavost, na kterou jsem zapomněl. Občas se někdo ptá, jak často komisaře vysílají ke zkouškám. Ing. Vydra ve Velvarech při hovoru s policejním dozorem říkal, že dřív to bylo tak jednou za dva měsíce, ale poslední dobou to vychází jednou měsíčně. Zřejmě se tedy zvyšuje zájem o zbrojní průkazy, alespoň ve Středočeském kraji. To možná částečně vysvětluje Jankův termín až koncem ledna 2016.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí