Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

klond

Příspěvek#1741 » úte 6. říj 2015, 14:38

Tak se taky musím pochlubit ... dnes jsem neuděal praktickou zkoušku. Manipulaci jsem se učil, sborku rozborku taky, a vše šlo, až do chvíle, kdy si na mě komisař vymyslel (dělám i sk. C), že chce u borkovnice vědět, jestli umím zkušební značky střelných zbraní... konkrétně kusové ověření borkovnic - ocelové broky. Značky jsem samozřejmě na hlavni našel, ale která to je to ne.
Je vůbec někde napsáno, co může chtít a na co se má člověk připravit? Já si četl opravdu vše ohledně manipulace, závada, rozborka, ale tohle jsem netušil... navíc bych čekal, že dovolené střelivo je popsáno především v průkazu zbraně a ne z vydřené umaštěné značky na 50 let staré brokovnici.
Díky

mikky

Příspěvek#1742 » úte 6. říj 2015, 14:48

klond píše:... zkušební značky střelných zbraní... konkrétně kusové ověření borkovnic - ocelové broky ...

Julius Babinský? :)

Jinak ta značka je, dle výše jmenovaného pana komisaře, lilie.

SansLogique

Příspěvek#1743 » úte 6. říj 2015, 14:52

asi už začínám chápat, proč to u těch myslivců - Cčkařů chtějí... http://www.cuzzs.cz/cs/lovecke-naboje-s ... ymi-broky/
Ne že bych souhlasil s tím, že se za to vyhazuje od zkoušky.

mikky

Příspěvek#1744 » úte 6. říj 2015, 15:08

Asi tak. Tohle je věc, která se týká prakticky jen myslivců a měla by být součástí zkoušek z myslivosti. Pro nelovce je to nepodstatná informace, protože prakticky neni možný znát všechny možný zkoušky zbraní a střeliva, všechny druhy střeliva a jak si rozumí se všemi zbraněmi. Od toho má k brokovnici návod k použití nebo nějakej jinej papír, kde tohle musí být napsaný, ne? Neni důvod se na to ptát u zkoušky, byť pro sk. C. Pokud za to vyhodil, podal bych stížnost.

klond

Příspěvek#1745 » úte 6. říj 2015, 15:10

mikky píše:
klond píše:... zkušební značky střelných zbraní... konkrétně kusové ověření borkovnic - ocelové broky ...

Julius Babinský? :)

Jinak ta značka je, dle výše jmenovaného pana komisaře, lilie.

Jo, přesně, byl to on! :) Lilii už také vím, ale jde mi o to, co se tedy mám učit, protože to nejhorší je, že nikde neexistuje přesný metodický pokyn, co vše se u praktických zkoušek je třeba znát a jak se na ně tedy připravit ... Jde mi o to, abych např. nechytil jiného komisaře, který mi dá do ruky italskou Berettu a řekne: "Ukaž mi značku Definitivní zkouška černým prachem..."

mikky

Příspěvek#1746 » úte 6. říj 2015, 15:15

Zajímavý, mě za to nevyhodil. Ikdyž tehdy jeho otázka byla formulovaná obecněji. Vrazil mi do ruky brokovnici a ptal se, jestli můžu střílet ocelovýma brokama. Tak sem mu řek, že asi jo, ale ne moc velkejma (to sem náhodou zaslechnul jednou v hospodě :) ). Že mu šlo o zkušební značku, to mi řekl až potom. A já sem samozřejmě o nějaký zkušební značce nic netušil.

klond

Příspěvek#1747 » úte 6. říj 2015, 15:20

SansLogique píše:asi už začínám chápat, proč to u těch myslivců - Cčkařů chtějí... http://www.cuzzs.cz/cs/lovecke-naboje-s ... ymi-broky/
Ne že bych souhlasil s tím, že se za to vyhazuje od zkoušky.

Jasně, ale i pro myslivce je to velké specifikum, které se týká pouze lovu vodního ptactva a navíc ještě jen jednoho druhu ocelových broků (haute performance). Normální (ordinaires) se mohou používa do daného průměru broků normálně...

Marcurba

Příspěvek#1748 » úte 6. říj 2015, 20:11

Tak tento pan komisar=zcela jiste nama hrovany blb...ma prezkusovat praktickou manipulaci a on vyhodi cloveka na blbosti...proste zamindrakovany magor...

mikky

Příspěvek#1749 » úte 6. říj 2015, 20:38

Hele, nemyslím si. Na mojí zkoušce byl úplně v pohodě a za stejnou věc mě nevyhodil. Nechci se nikoho dotknout, ani se nikoho zastávat, ale těch chyb na tý zkoušce mohlo být víc a třeba mu jen nakonec došla trpělivost. Přecijen brokovnice bývá až na konci...

marinakus

Příspěvek#1750 » stř 7. říj 2015, 18:28

mikky : Souhlasím s tebou. Nechci se nikoho dotknout ale on má každý tendenci bránit sám sebe a svůj neúspěch házet na druhého. Tím nechci říct, že znalost zkušebních značek by měla být tématem přezkušování při ZOZ. Pokud by to měla být rozhodující skutečnost, vrátila by zbroják většina myslivců ale i ostatních střelců. To, že jsou zkušební značky nějak v nepořádku se zjistí až při kontrole na PČR a i tam kolikrát až na poněkolikáté. Navíc otázka použití ocelových broků není zdaleka jen o zkušebních značkách ani o doporučení výrobce nábojů (např. SB). A stavět ji takto striktně je hodně zcestné.

klond

Příspěvek#1751 » stř 7. říj 2015, 19:18

Tak já přiznávám, že jsem byl nervózní a pár nepřesností tam bylo, ale stojím si za tím, že to nebylo nic typu nebezpečná manipulace, zapomenutá rána jistoty, prst při rozborce před hlavní v lučíku atd. (to by mě vyhodil hned). Jako dvě nepřesnosti u sebe beru, že jsem byl napomenut, abych se díval vždy před sebe, když jsem popisoval řešení závady. A pak tam byla jedna věc tom, že jsem pochopil blbě otázku, když jsem mu řešení závady (zapálená zápalka, ale nevyšla střela) správně popsal, ale on to chtěl slyšet ještě dál, jak zbraň rozeberu a zkontroluji, což jsem mu po upozornění (že to mám říct ještě jednou a celé) pak už řekl. (A chápu, že kdybych to sám neřekl, tak by mě právem vyhodil). Rozhodně tam nebylo razení typu "a co budete dělat po vybití zbraně dál" apod.
To, co tady spíš řeším je, že nikde není napsáno, co přesně může chtít a co ne - takže vlastně nevím, co se mám na praktickou zk. učit. Kdyby se mě teoreticky zeptal, jak se přebíjí náboje nebo úplný masakr typu jak vypadá německá pažba bavorského typu a nebo jak se nabíjí zbraně s křesadlovým zámkem, tak ani nevím, jestli bych měl šanci se nějak bránit. A to je to, co nechápu, nevím atd. U auta to máte jasný - tam je několik otázek na praktické, pak jízdy a hotovo - tady je to podle mě strašně neuchopitelné.

marinakus

Příspěvek#1752 » čtv 8. říj 2015, 16:29

Možná by ses divil, co dokáží někteří komisaři při zkouškách v autoškole ale to bychom zacházeli mimo téma. Máš ale pravdu, že praktická zkouška sjednocena zdaleka celorepublikově není a je to určitě chyba. Otázka je, kdo a jestli vůbec to bude řešit.

jarynn

Příspěvek#1753 » čtv 8. říj 2015, 22:01

Upřimně , je to hrůza co čtu.... já měl zkoušku záčátkem září, test na 100% , praktickou jsem zvládnul taky... tak za týden ZP :D Komisař byl přísný ale solidní, hned z kraje upozornil jasně, za co poletíme, žádné zbytečné otázky, žádné záludnosti ... Až bych řekl - bylo to tak jak v zákoně.... byl jsem nervozní jak prase ale dal jsem to ... éčko. :lol:

SansLogique

Příspěvek#1754 » pát 9. říj 2015, 07:44

Kdyby měl někdo vbrokovnicích a liliích malej hokej, tak jsem koukal na stránky CZUB:
Použití brokových nábojů v brokovnicích CZ-USA
Brokové dvojky, kozlice a semiatomatické brokovnice jsou komorovány na délku komory 76 mm a jsou ověřeny vyšší tlakovou zkouškou (zkušební značka V v erbu),
což umožňuje použití nábojů s náplní olověných broků v délkách náboje od 65 mm do 76 mm nebo nábojů délky 70 mm s ocelovými broky do průměru broku 3,25 mm.
Brokovnice CZ-USA tedy nemají tormentační značku Lilie, nicméně střelbě s broky charakteru výše uvedeném jsou odolné.
Platí pro obě ráže - 12 a 20.
https://www.czub.cz/cz/catalog/104-shot ... LLARD.aspx

marinakus

Příspěvek#1755 » pát 9. říj 2015, 07:57

hmmm, tos ten hokej moc nevylepšil :lol:

Zpět na