Proč nepoužívat IPSC pistoli na skryté nošení?

Co jinam nepatří...

Jozinek

Příspěvek#1 » sob 4. led 2025, 16:51

Načetl jsem už stovky příspěvků a desítky diskuzí, nicméně jedna věc mi uniká - všeobecně snad nikdo nedoporučuje na skryté nošení některou z pistolí pro střílení IPSC, jaký to má důvod? Těžká hmotnost na běžné nošení? CZ TS 2 má cca 1,4 kilogramu a chápu, že to není málo. Spoušť s malým odporem, takže větší riziko že člověk vystřelí když by neměl/nechtěl? Nedostatek vhodných pouzder pro skryté nošení? Coby laik mám pocit, že právě pro osobní obranu bych chtěl mít pistoli skvěle ovladatelnou, spolehlivou. Výrazně vyšší cenu nechme stranou, v tom problém nevidím (respektive chápu, že pro někoho to bude zásadní argument, ale určitě nebude jediný).

LordSalix

Příspěvek#2 » sob 4. led 2025, 17:21

No tak zbraň budeš 99-100 procent života jenom nosit a pravděpodobně z ní nikdy nevystřelíš. Takže obrovská a těžká pistole je v úvodním nadšení asi nositelná, ale nakonec největší nadšenci nosí něco jako G19 a běžní lidi spíše něco jako Hellcat. A pro ty nejmenší nadšence jde jít ještě níže na LCP apod. Lehká spoušť je samozřejmě taky méně vhodná, ale další věc je, že sportovní pistole nemívají blokace zápalníku.

audis

Příspěvek#3 » sob 4. led 2025, 17:27

Ano takto jednoduché to je. Nic rafinovaneho... Když potrebuju dojet rychle na nákup, taky nestartuju formuli ale fabii ;)

Government

Příspěvek#4 » sob 4. led 2025, 18:01

Sem majitelem CZ TS 2 Orange(1,47Kg)...

Zákon o zbraněch a střelivu nepřikazuje nosit krátkou zbraň na osobní ochranu výhradně v pouzdru, musí se ale nosiť skrytě(!) aby člověk se zbraní nevzbudil u společnosti obavu o život, čili když ji budeš nosit v pouzdru, ledvince, ruksaku, atd... zákon neporušíš ale opakuju musí být skryta.

Vyjímku ze skrytého nošení mají mimo bezpečnostních složek státu(ochrana ústavních činitelů, policie ČR a armáda), BIS a SBS ještě myslivci(a...->), jenže ty smí zbraň nosit mimo lov zcela vybitou a otevřenou(brokovnice), stejné pravidlo platí na střelnicích pro všechny držitele zbraní a tříd zbrojních přeukazů(!), když nestříliš, zbraň musí být vybita, ale...

->v případe souteží jako je k příkladu uvedená IPSC, smí držitel/strělec nosit krátkou zbraň v pouzdru protože z ní (rychle)"tasí"...

Teď zpět ke skrytému nošení, důležitá je v prvním radu(!) bezpečnost a to jako držitele zbraně tak lidí kolem něho, člověk si jednoduše musí uvědomit že když vytáhne do společnosti s nabitou zbraní(náboj v komorě), tak se z něho automaticky stáva jenom tak bezpečná osoba jak bezpečně se zbraní zachází, čili jestli konkrétní zbraní(modelu) rozumí(ovládaní...), jestli si je skutečně vědom jejího aktuálního stavu(nabití / zabezpečení - pojistka) a jestli dokáže zvládnout svou reakci, je totiž sakra rozdíl reagovat emotivně a reagovat racionálně!

Lidi si to neuvědomujou ale váha je poslední věc co pri krátke zbrani na skryté nošení řeším, co víc omezuje než člověku dáva je to ze zbraň musíš mít neustále u sebe(!!!), zbraň jednoduše nesmíš nechat v autě, když tak s ní vyjedeš do společnosti na 36h exkurzi, musí být s tebou chtě / nechtě...

Já to mám pri skrytém nošení následovně:

1. Bezpečnost(ovládaní konkretní zbraně = úchop / zajištení / mířidla).

2. Bezpečné skryté nošení(fixace zbraně a minimalizace jejího zhlédnutí)

3. Náboj v komoře(!).

4. SA / DA režim, pro začátečníky rozhodné doporučuji DA / DA only.

5. Zbraň je "moje manželka", nikdy ji tedy neopouštím dokým nejsem doma a pak první bezpečnost!

Přeji pěkný víkend.

kolombo

Příspěvek#5 » sob 4. led 2025, 18:04

Na nošení by měla mít blokaci zápalníku. Pokud ji má, tak se nosit dá.
Ještě by se měla rozběhnout debata o náboji v komoře ...

Fakt je ten, že nosit velikou těžkou zbraň bude asi větší problém, než malou pistoli.

Takže jsme zase na začátku: Je potřeba mít více, než jednu univerzální pistoli.

Petr z Braníka

Příspěvek#6 » sob 4. led 2025, 18:23

Závodní pistole bývají precizně spasované, s nulovými tolerancemi a vůlemi. Jedno zrnko prachu ji může zaseknout, a to v situaci, kdy jde o život, nechceš. Chce to nějakou, která snese, že se kolem práší a do pouzdra se dostanou všelijaké drobky a prach, kousky textilu atd.

Rys

Příspěvek#7 » sob 4. led 2025, 19:30

Protože uslyšíš nějaké pípnutí a ihned dáš double alfa.

ossan81

Příspěvek#8 » sob 4. led 2025, 19:38

Nicméně znám jednoho, který denně nosí Shadow2 s optikou pěkně v iwb pouzdře :-)

Milkyway

Příspěvek#9 » sob 4. led 2025, 19:40

Já si myslím, že bys jí měl začít nosit. Minimálně se dvěma plnými zásobníky ... kdybys potřeboval během nutné obrany - nutně přebít. Rozhodně Ti nechci nic rozmlouvat, naopak,,,

audis

Příspěvek#10 » sob 4. led 2025, 19:43

Čím jasnozřivější dotaz a odpověď , tím delší flame :-D

audis

Příspěvek#11 » sob 4. led 2025, 19:45

Rys píše:Protože uslyšíš nějaké pípnutí a ihned dáš double alfa.

:mrgreen:

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » sob 4. led 2025, 19:54

Jozinek píše:Načetl jsem už stovky příspěvků a desítky diskuzí, nicméně jedna věc mi uniká - všeobecně snad nikdo nedoporučuje na skryté nošení některou z pistolí pro střílení IPSC, jaký to má důvod? Těžká hmotnost na běžné nošení? CZ TS 2 má cca 1,4 kilogramu a chápu, že to není málo. Spoušť s malým odporem, takže větší riziko že člověk vystřelí když by neměl/nechtěl? Nedostatek vhodných pouzder pro skryté nošení? Coby laik mám pocit, že právě pro osobní obranu bych chtěl mít pistoli skvěle ovladatelnou, spolehlivou. Výrazně vyšší cenu nechme stranou, v tom problém nevidím (respektive chápu, že pro někoho to bude zásadní argument, ale určitě nebude jediný).

Co to je zase za vyjádření? G17 je naprosto běžná IPSC production pistole a celkem bych řekl že je hojně nošená :D Obecně vzato ale nosit takovou SAO pistoli s nábojem v komoře se spouší pod 1Kg asi není to nej, co lze vymyslet, ale řekl bych ať si kazděj delá na co se cítí. Tak se mi zdá - Ty chceš potvrdit, že nosit já nvm TS2 je super nápad, ale to se asi nikde nedočkáš bo není. Ale není ani důvod to nezkusit a vysrat se na všechny a jet dle sebe, když s tím budeš bezpečnej pro sebe a okolí. Chlastat se taky obecně nedoporučuje a jak je nás na tom většina reálně asi každý víme..
Nicméně, trochu mám pocit, že jsi jen teoretik co ani nemá zkušenost se zbraní nebo dokonce ZP..

JirkaCV

Příspěvek#13 » sob 4. led 2025, 20:35

Jsem sice amatér a začátečník, ale pochopil jsem jedno.
Největší výhodou sporťáku je, že je těžký a má vyvážené těžiště. Štěkne na zakašlání. Není to lopata, jako G, ale spíš chirurgický nástroj. Upadne ti do bláta a je po něm.
Tahat z pouzdra něco, co nemá blokaci a na spoušti má 1,6kg by chtělo dost tréningu. Mám svojí pravou nohu docela rád.

Jozinek

Příspěvek#14 » sob 4. led 2025, 20:55

McFly píše:
Jozinek píše:Nicméně, trochu mám pocit, že jsi jen teoretik co ani nemá zkušenost se zbraní nebo dokonce ZP..
Jsem teoretik se ZP, ale to pravděpodobně není důležité. Ale rád bych napoprvé vybral zbraň správně a než si hrát na všeznalého tak se raději zeptám zkušenějších. TS2 byla zvolena jen jako příklad (částečně proto, že pokud mi do ruky sedne více různých zbraní a budou se mi ovládat podobně dobře, pak rád podpořím lokálního výrobce). Komentář Petr z Blaníka mi zní velmi rozumně. Ačkoliv spousta lidí píše že první zbraní to jen začíná a nikdy nebude stačit na vše, rád bych skutečně zůstal u právě jedné (kterou časem mohu vyměnit za něco jiného).

LK

Příspěvek#15 » sob 4. led 2025, 21:22

Osobne doporucuji najit si plochy kamen v hmotnosti 1,5 kg, dat si ho do kalhot, na 3. hodinu nebo na apendix a nosit to tak 1 den. Zkus to. A pak tady napiste dojmy.

Zpět na