CZ 83 z druhé ruky

Bohuliby

Příspěvek#91 » úte 19. čer 2012, 16:59

Velice dobrý je článek v posledním časopisu Střelecká revue 6/2012, Trudná sága čs. pistole vz. 82. Jsou vyjmenovány různé nešvary pistole, mimo jiné i úpravy o kterých bylo definitivně rozhodnuto u FMV v roce 1991. Jednalo se o úpravy bicího mechanismu, výměnu zápalníku, bicí pružiny, táhla a nýtu vypínače táhla. Tato úprava byla vyznačena písmenem " U " a vyražena na hlavňové objímce, nad první číslicí výrobního čísla. U naší pistole z roku 89 jsem nic takového nenašel, za to na hlavni máme vyraženo za číslem vpravo písmeno " T ", to je stejně také vyraženo na pravé straně závěru, za číslem, ve vyraženém kolečku. Nevíte někdo, co to T vlastně znamená ?

garf

Příspěvek#92 » úte 19. čer 2012, 20:23

CZ 83 ani náhodou a ani novou...
V.r.95 jsem byl pracovně- "managersky" kvůli denním platbám do zahraničí-hlavně pak dennímu kurzu DM a USD -nucen nepravidelně služebním autem favorit ,ale na můj vkus- nepojištěně a až moc často, - dopoledne dovézt hotovost v řádech mio- doKB banky vložit na pokladnu- vzdálené 5-7km,večerní tržbu svážel pravidelně "pancířák".....a můj třípalec taurus 38Sp, byl 5ti možnými ranami -pro "ozbrojené potřelování"obranu mé osoby /na peníze sem nemyslel /-
ve skutečnosti by to byl mazec a vodsral bych to kdybych to přežil / :mrgreen: a útěk :? - revolver kapacitou nevhodný,,,... :ugeek:
Inu s bolestivým tenisovým loktem-tj omezení ráže -na "bezbolestnou" střelbu- po konzultaci a půjčení tehdy vyjímečně bezvadně fungující82/83 v 7,65 v AWIMU, jsem zakoupil na" Národní" zcela novou CZ83 ve zlatém niklu,střenky ořech dřevo,4x zásobníky navíc /"na to postřelování" k odpoutání se od ..../
Přesný? CZ83- jo to jo :mrgreen: .....střílelo to přesně....,lépe řečeno nad možnosti toho mezi podlahou a zbraní , ale víc než 3rány za sebou, no tak to zase ne,...sekalo se to, dostat z toho 5ran zasebou nemožné, tak šla na 14dní na reklamaci, reklamace neuznána, vše v pořádku- zkontrolováno-všimli jsme si vyměněnejch 3 zásobníků+přeleštěnýho náběhu komory,a sekání závadění pokračovalo, takže šla na seřízení k puškaři Novotný -Pha 7 , pak začala fungovat -
po ráznějším zacvaknutí plného zásobníku-se shodil závěr , a spustilo se ratatata, bez jediného dotyku prstu se spouští :evil: , kolegům ,se podařilo si to zopakovat,...a v ten okamžik a na místě si ji koupil a zaplatil někdo z bezpečnostní agentury....
Po mnoha letech sem na jedné střelnici.... zažil na vlastní oči a náhodou- střelby vězeňské eskortní služby s CZ82/83 a následné vyhodnocení mimo střelnici :roll: a ... o nadšení strážců těžkých žalářníků ,kteří s těmito zbraněmi musí pracovat a převážejí těžší případy vazebně, či odsouzené k soudům ...jeden prasklej a ulítlej závěr v ciferníku, sekání,nespouštění, nespolehlivost ...
Co takhle ve stejné ráži Walther PP,PPK, dobře -menší kapacita....

TREW

Příspěvek#93 » pon 15. říj 2012, 21:48

Asi to bude, bohužel, kus od kusu. Mě ten článek ve SR docela překvapil, protože Pi vz 82 mám zafixovanou jako spolehlivou a přesnou pistoli. Mockrát jsem s ní přišel do styku při střelbách u vojáků a to nejen z jednoho kusu pár ran, ale po dobu několika let celé várky pistolí a nábojů, která se vezly na střelnici. Jednu Pi vz 82 jsem měl i soukromě a neměla za celou dobu jedinou zádržku. Na 25m se s ní dalo nastřílet do mezinárodního pistoláku z deseti ran přes 90bodů. Dnes mám ČZ 83 v ráži 7,65mm, koupil jsem ji z druhé ruky (pistole ve stejné ráži ke Scarabeovi) za velmi dobrou cenu a taky zatím žádný zásek. Nestřílím z ní moc, ale při koupi jsem si ji pořádně vyzkoušel, je přesná a zatím vždy spolehlivě vystřellila 16x za sebou, dokud jsem nevyprázdnil zásobník. Je fakt, že nejraději kupuji zbraň z druhé ruky, protože je možnost se s prodávajícím sejít na střelnici a vyzkoušet si, co kupuji. Pokud je vše OK, beru a není co řešit. V obchodě jsem se takhle dvakrát spálil. Koupil jsem novou Bersu Thunder 22LR a za půl roku šla z baráku, nikdy jsem z ní neměl žádnou radost, nebyl jediný zásobník, aby se nekousla. Stejně tak jedna ČZ 27, na pohled pěkná, ale kousala se a dodnes nebím proč. Ale to už jsem odbočil. Takže pro mne ČZ 82/83 dobrá volba, když se sežene spolehlivý kus za solidní peníze a nejlépe od soukromé osoby se zkouškou na střelnici.

voky84

Příspěvek#94 » pát 19. říj 2012, 18:46

Mám CZ 82, je to moje teprve druhá pistole a to sem jí ještě kupoval tak trochu naslepo. Předchozí majitel z ní vystřelil jen parkrát, ale co bylo před ním sem se už nikdy nedozvěděl. Já za přibližně půl roku z ní nastřílel okolo 700 ran a to bez jediného problému což mě opravdu překvapilo vzhledem k tomu co se o ní všude píše. Asi to bude opravdu kus od kusu a já měl prostě štěstí. Přesto za sebe mohu pistoli jen doporučit, mám naprosto průměrnou velikost ruky a sedí mi tam jako přibitá, velikost pro skryté nošení je optimální, kapacita zásobníku přijatelná, na mířenku je dostatečně přesná. Já mohu jen chválit :-)

Raasi

Příspěvek#95 » pát 14. pro 2012, 15:42

Máte někdo zkušenosti s novou CZ83 v některé z 9 mm ráži? Novou myslím loni/letos vyrobenou....

Artifex

Příspěvek#96 » pát 14. pro 2012, 16:01

Ne, protože se tuším už nějakou dobu nevyrábí, doprodávají sklad.

Raasi

Příspěvek#97 » pát 14. pro 2012, 18:18

Dobře. Tak to upravím. Myslel jsem s novou výrobou ne armádní zásobou ani se zásob poskládané....

Bohuliby

Příspěvek#98 » pát 14. pro 2012, 22:32

S tím asi moc zkušeností nebude, moc lidí to nekoupí za ty prachy, ale myslím si, že v tom žádný problem nebude. Já mám možnost střílet s CZ 82 / r.v. 89 / a žádné problémy nevidím, vše funguje, a za ty prachy ?

Igrlik

Příspěvek#99 » úte 18. pro 2012, 15:13

Bohuliby píše:... na hlavni máme vyraženo za číslem vpravo písmeno " T ", to je stejně také vyraženo na pravé straně závěru, za číslem, ve vyraženém kolečku. Nevíte někdo, co to T vlastně znamená ?

Tormentačná značka - absolvovala tlakovú skúšku.

Bohuliby

Příspěvek#100 » úte 18. pro 2012, 19:25

To znamená, že to je vojenská značka, která se používala v armádě ?

Georg

Příspěvek#101 » úte 18. pro 2012, 21:32

Já našel k tomu "Téčku" tohle:
Expanzní přístroje, povinná zkouška 1962 - 1984,
Kusové ověřování signálních, metných, narkotizačních, plynových zbraní, expanzních zbraní a přístrojů od 1984 Praha.
Vycházel jsem z těchto stránek:
http://www.cuzzs.cz/index.php?topic=28
Menší dodatek mimo téma:
Když jsem kupoval svou čs. signálku vz. 44 r. 26,5mm z jednoho letiště (prodej z důvodu nadbytečnosti), tak při přihlašování jsme to "Téčko" na signálce nenašli a proto ji mám jako sběratelský kousek :D

Igrlik

Příspěvek#102 » úte 18. pro 2012, 21:52

Bohuliby píše:To znamená, že to je vojenská značka, která se používala v armádě ?

Áno, viď predpis Děl-21-28 kapitola 3. "Značkování 9mm pistole vz. 82" strana 7. obr. 2 Umístnění značek a rozměrových čísel...
Georg - ide o T-éčko v krúžku, nie o T-éčko na lomených čiarach - je to VEĽMI PODSTATNÝ ROZDIEL!

Georg

Příspěvek#103 » úte 18. pro 2012, 23:16

Nějaký odkaz či foto by nebylo ?

Igrlik

Příspěvek#104 » stř 19. pro 2012, 09:27

Značky na pištoli CZ 82

Obrázek

Bohuliby

Příspěvek#105 » stř 26. pro 2012, 18:08

Jak je to při případné krimi. expertize, když smrtící rána vyjde z polygonní hlavně ? Asi to nebude tak jednoznačné jako z hlavně s vývrtem ?

Zpět na