Nákupní povolení
- tst
Příspěvek#2432 » stř 15. črc 2020, 19:32
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, minulý týden jsem posílal poštou dokumenty k vydání zbrojáků do Ostravy, kde mám trvalý pobyt (bohužel se zde vyskytuju jen sporadicky, pracuju a žiju dlouhodobě v Brně). Dnes jsem volal na tamní Policii, zda vše dorazilo v pořádku a je žádost zpracována, tak mě řekli, že ano. Zaznamenal jsem v tomto vláknu debatu na téma podání obou žádostí zárověn a proto mě na napadlo, zda má podle vás smysl jim poslat také předvyplněnou žádost o nabytí zbraně, ikdyž ještě ZP vydán není, abych si ušetřil jednu cestu do Ostravy a zpět? Vím, že se to zde diskutovalo, dotaz míří spíš na konkrétní zkušenosti s tímto oddělením (jelikož pár stránek zpátky bylo zmíněno, že to závisí na onom oddělení, ochotě apod.). Ikdyž hádám, že asi nejjednodušší bude tam zavolat a zeptat se, že ano..? Děkuji
chtěl bych se zeptat, minulý týden jsem posílal poštou dokumenty k vydání zbrojáků do Ostravy, kde mám trvalý pobyt (bohužel se zde vyskytuju jen sporadicky, pracuju a žiju dlouhodobě v Brně). Dnes jsem volal na tamní Policii, zda vše dorazilo v pořádku a je žádost zpracována, tak mě řekli, že ano. Zaznamenal jsem v tomto vláknu debatu na téma podání obou žádostí zárověn a proto mě na napadlo, zda má podle vás smysl jim poslat také předvyplněnou žádost o nabytí zbraně, ikdyž ještě ZP vydán není, abych si ušetřil jednu cestu do Ostravy a zpět? Vím, že se to zde diskutovalo, dotaz míří spíš na konkrétní zkušenosti s tímto oddělením (jelikož pár stránek zpátky bylo zmíněno, že to závisí na onom oddělení, ochotě apod.). Ikdyž hádám, že asi nejjednodušší bude tam zavolat a zeptat se, že ano..? Děkuji
- Piggy
Příspěvek#2435 » čtv 16. črc 2020, 11:18
Nevím, jak se to srovnává s tímto:Milkyway píše:Formálně policista postupoval správně. Je logické, že nemůže přijmout žádost o Nákupko, když nejsi držitelem ZP.
zákon č. 119/2002 Sb. píše:§ 12
(1) Zbraň kategorie B lze nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit jen na základě povolení, pokud tento zákon nestanoví jinak.
(5) Příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod.
(6) Příslušný útvar policie vydá povolení k nošení zbraně kategorie B, uvádí-li žadatel důvod uvedený v odstavci 5 písm. b), c), d), e) nebo f).
(7) Na žádost žadatele se povolení podle odstavců 5 a 6 vydá jedním rozhodnutím. Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.
- tst
Příspěvek#2439 » pát 17. črc 2020, 05:28
cipis píše:V těchto případech nechápu, proč si nevyřídíš datovou schránku anebo alespoň elektronický podpis ...
Datovou schránku mám, ale teďka jsem trochu znejistěl, zda toto nebude pro mě spíš na "škodu", když jsem se s policajtama domluvil, jak jsem uvedl výše. Když mi nákupko vydají na počkání, tak správně by již mělo automaticky jít do DS a papír bych fyzicky dostat neměl což? Potom bych musel řešit konverzi z elektronické na papírovou formu dokumentu jakožto starost navíc. Měl jsem v plánu "zfouknout" vše v jeden den, vč. nákupu zbraně. Ale předpokládám, že když jim to zavčas oznámím, tak by neměl být problém, aby mi dali povolení v listinné podobě ne? Nebo jsou ze zákona povinni už jen elektronicky? Nicméně typl bych si, že jelikož se s nimi dalo na všem bez problémů domluvit, tak by snad ani toto nemusel být problém..?
- jodo
Příspěvek#2440 » pát 17. črc 2020, 06:32
To bych se divil, kdyby se obtěžovali zjišťovat, jestli máš DS, tedy pokud jsi jim ji nenahlásil. Řekl bych, že domluva platí. Lidská lenost je nad zákon. Jinak mají za povinnost zjišťovat u každého jestli nemá DS. Ale mnoho lidí se dostalo k soudu protože na tohle spoléhaly a úřední dopisy jim chodily poštou na adresu na ktzeré dlouhodobě nebyli.
- Cemada
Příspěvek#2441 » pát 17. črc 2020, 07:34
Jste domluveni že to nákupku zpracují na počkání v papírové podobě, tak to tak nech.
Pro příště ale DS můžeš využít. Co se týče konverze...pokud by prodejce vyloženě nevyžadoval papírovou formu nákupka, tak to můžeš taky řešit elektronicky (poslat mu mailem staženou dat.zprávu s nákupkem).
Pro příště ale DS můžeš využít. Co se týče konverze...pokud by prodejce vyloženě nevyžadoval papírovou formu nákupka, tak to můžeš taky řešit elektronicky (poslat mu mailem staženou dat.zprávu s nákupkem).
-
Caroprd111 - Příspěvky: 313
- Caroprd111
Příspěvek#2442 » pát 17. črc 2020, 12:05
Nezapomeňte na to, že ten soud pak vyhráli.jodo píše:To bych se divil, kdyby se obtěžovali zjišťovat, jestli máš DS, tedy pokud jsi jim ji nenahlásil. Řekl bych, že domluva platí. Lidská lenost je nad zákon. Jinak mají za povinnost zjišťovat u každého jestli nemá DS. Ale mnoho lidí se dostalo k soudu protože na tohle spoléhaly a úřední dopisy jim chodily poštou na adresu na ktzeré dlouhodobě nebyli.
- cipis
Příspěvek#2443 » pát 17. črc 2020, 22:33
Jj, přesně tak, včetně mého kámoše, kterému "papírově" sebrali řidičák a pak měl na krku to maření či co, když ho zastavili policajti. Nakonec všechno vyhrál.
Co se týče té zprávy z datovky, pdfka, na co proboha konverzi?
Online prodejce zajímá jen číslo jednací, takže není třeba ani vytištěné doma, natož "papírový" originál. U offline prodejce je to stejné, stejně tak u soukromého prodejce - musí stačit vytištěné doma, stejně nemá ani jeden možnost to ověřit a poznat falešné nákupko nemá jak. A navíc stejně prodejce jedná v dobré víře, takže není důvod s tím lézt na czechpoint a tisknout to "pravě".
Od té doby, co mám datovku, tak jsem to nikdy nepotřeboval a to jsem už nakoupil různě, v obchodě i od soukromých osob. Online prodejce netřeba řešit, těm offline stačilo pdfko do mailu, borcovi, co jsem kupoval pistoli z druhé ruky, tak také pdfko mailem. Ono totiž to PDFko je opatřené elektronickým podpisem, takže je to i po poslání mailem stále "platné". A pokud má prodejce datovku, tak už není vůbec co řešit.
TST:
Jinak orgány státu (...) mají ze zákona povinnost zjišťovat, jestli má osoba DS nebo ne. A pokud ano, jsou povinny ji použít.
Neexistuje, aby úředníci poslali něco papírově, tys to nepřevzal (bohužel, pokud to papírové přijmu, tak to platí, byť to měli poslat do DS), tak jako by to neexistovalo.
Tudíž pokud máš datovku, ale řekneš, aby ti to dali papírově, tak oni by to sice měli poslat do datovky, ale když si to papírové převezmeš, tak to platí.
Jinak teda nechápu, když máš tu datovku, proč jsi jim něco posílal poštou? Vždyť to stačí všechno naházet do PDFek a poslat datovkou.
Peníze na účet (když ho nevíš, tak poslat datovkou, musí si vyžádat doplnění, tj. doplacení a dát číslo účtu).
Výsledek řízení ti musí poslat do datovky (rozhodnutí o tom vydání a vyzvednutí zbrojáku), obratem jim pošleš žádost o povolení a platbu na účet. A jak to budou mít a pošlou ti to do datovky, tak se holt zvedneš a teprve pojedeš do OVY vyzvednout ten papírový zbroják.
Co se týče té zprávy z datovky, pdfka, na co proboha konverzi?
Online prodejce zajímá jen číslo jednací, takže není třeba ani vytištěné doma, natož "papírový" originál. U offline prodejce je to stejné, stejně tak u soukromého prodejce - musí stačit vytištěné doma, stejně nemá ani jeden možnost to ověřit a poznat falešné nákupko nemá jak. A navíc stejně prodejce jedná v dobré víře, takže není důvod s tím lézt na czechpoint a tisknout to "pravě".
Od té doby, co mám datovku, tak jsem to nikdy nepotřeboval a to jsem už nakoupil různě, v obchodě i od soukromých osob. Online prodejce netřeba řešit, těm offline stačilo pdfko do mailu, borcovi, co jsem kupoval pistoli z druhé ruky, tak také pdfko mailem. Ono totiž to PDFko je opatřené elektronickým podpisem, takže je to i po poslání mailem stále "platné". A pokud má prodejce datovku, tak už není vůbec co řešit.
TST:
Jinak orgány státu (...) mají ze zákona povinnost zjišťovat, jestli má osoba DS nebo ne. A pokud ano, jsou povinny ji použít.
Neexistuje, aby úředníci poslali něco papírově, tys to nepřevzal (bohužel, pokud to papírové přijmu, tak to platí, byť to měli poslat do DS), tak jako by to neexistovalo.
Tudíž pokud máš datovku, ale řekneš, aby ti to dali papírově, tak oni by to sice měli poslat do datovky, ale když si to papírové převezmeš, tak to platí.
Jinak teda nechápu, když máš tu datovku, proč jsi jim něco posílal poštou? Vždyť to stačí všechno naházet do PDFek a poslat datovkou.
Peníze na účet (když ho nevíš, tak poslat datovkou, musí si vyžádat doplnění, tj. doplacení a dát číslo účtu).
Výsledek řízení ti musí poslat do datovky (rozhodnutí o tom vydání a vyzvednutí zbrojáku), obratem jim pošleš žádost o povolení a platbu na účet. A jak to budou mít a pošlou ti to do datovky, tak se holt zvedneš a teprve pojedeš do OVY vyzvednout ten papírový zbroják.
- tst
Příspěvek#2444 » sob 18. črc 2020, 00:14
Já jsem jim radši ještě volal a ujistili mě, že mi povolení vydají na počkání v listinné formě, o DS nejak vubec nechtěli mluvit mě přišlo. Dokumenty jsem jim zaslal radši poštou také po cílenem dotazu jak nejlíp postupovat. Takže jsem jednal jak mi bylo doporučeno
- mikky
Příspěvek#2445 » sob 18. črc 2020, 11:52
cipis píše:... stejně tak u soukromého prodejce - musí stačit vytištěné doma, stejně nemá ani jeden možnost to ověřit a poznat falešné nákupko nemá jak....
Naopak, soukromému prodejci je mnohem užitečnější to PDF, protože z něj dokáže ověřit pravost. Nikoliv však platnost, nicméně ani jedno z toho není jeho povinnost.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí