05.05.2013 - Závod LOS: Echt obranka

Kdy a kam za střílením

Moderátor: LOS vedení

Ptak

Příspěvek#46 » pon 6. kvě 2013, 11:57

Myslím, že problém přesně identifikoval Gastly. Ano dvojsituace 9+10 kumulovala docela náročné a zdlouhavější procedury a proto způsobila "úzké hrdlo".

ianraider

Příspěvek#47 » pon 6. kvě 2013, 12:04

Ano, je pravda ,že na Superlize IPSC je startovné 800 czk,a tím rozdíli nekončí.... Je tam standartně 10 situací, někdy 11, naposledy dokonce 12 :o !! Když se napíše ,,A ,,je třeba napsat i ,,B,, !! Minimální počet vystřelených ran je kolem 200 a víc :!: Situace se nechají mnohdy řešit více postupy :!: Rozmanitost situací je velmi široká :!: A ti,kteří jezdí jen na klubové závody,jako je Severočeský pohár,Egeenberg,či obdobné klubovky IPSC na Moravě mě dají za pravdu, je tam vysoká návštěvnost a 100 a více ran na celý závod za průměrně 350 czk startovného :twisted: LOS závody je jiné specifikum,ale přesto ........

Fredouch

Příspěvek#48 » pon 6. kvě 2013, 12:45

Zdravím. Klobouk dolů před trpělivostí rozhodčích. Zvlášť když si vezmu zmatky, které pak ke konci nastaly při přehazování squadů ze stagí, kde vznikl špunt a následnému nakumulování minimálně dvou squadů na situacích 9/10 a 11/12.

Závod byl jinak moc fajn a člověk ozkoušel věci na které při tréninku snad ani nepomyslí.

Když jsem ale před závodem četl propozice, byl jsem natěšený a připravený na něco trochu jiného. Představoval jsem si spíš něco na způsob LOSu, jak ho udělali před nějakou dobou Radek a Kuguaři ve Slaném. Tzn. oblečené terče a i makačka na bednu a skutečná identifikace terčů (ksichty na fotkách, bílé terče v černých trikách a černé terče v bílých trikách).
Zkrátka jsem si pod pojmem Echt obranka představil něco trochu jiného.

To ale nezmění nic na tom, že ve výsledku hodnotím kladně.

Prostoje a ztuhnutí jak těl i hlavy pak i lehce zvýšily obtížnost stagí, které se střílely jako poslední.

Odesláno z mého PMP5880D pomocí Tapatalk 2

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#49 » pon 6. kvě 2013, 13:11

Prosim kohokoli, kdo ma nejaka videa a fotky ze zavodu (nejlepe z tech situaci, kde se pouzily produkty ESP - obusek, nuz, pouta, stit) - uploadnete ci vypalte mi to.
Dik moc.

Albert

Příspěvek#50 » pon 6. kvě 2013, 13:20

MichalAdam

Příspěvek#51 » pon 6. kvě 2013, 13:46

Pěkný :)

Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » pon 6. kvě 2013, 14:03

Také já bych rád poděkoval všem organizátorům, pomahačům a majiteli stravovacího zařízení za velmi, velmi vydařené odpoledne. Tentokrát jsme to byli my, kdo jel přes půl republiky a strávil tam tím spoustu času... A vůbec toho nelituju, protože na závodech se nejen střílí, ale i velmi dobře povídá se starými i novými známými...

Kritizovačům prostoje a jeho snahy o řešení asi toto. Doporučuji klidně si to namalovat. Když se na jedné stagi potkají dva sqady tak, že ten co měl odcházet má právě odstříleno 5 lidí a 15 dalších čeká, tak nějkde jinde je naprosto volná stage, kde není nikdo. Proto není důvod, aby tam ten "plonkovní" sqad nebyl přesunt. Ovšem po odstřílení této volné stage MUSÍ být vrácen tam, kdy by měl být. K tomu ovšem "vinou" Tratoma nedošlo a byl posunut na vedlejší stage... Je to docela na palici, toto pak uřídit, to souhlasím, ale šlo by to.
Ale ani tak jsem nebyl délkou trvání tohoto závodu překvapen nemile, naopak... Westernáci totiž na MR apod. závodech střílí 12stage 3 dny! Sice jen po dopoledních, ale i tak bude celkový čas stejný, nebo delší.
Osobně nechápu, kam pořád spěcháme... Snažíme se za den stihnou pět akcí, z nichž si ani jednu pořádně neužijeme, místo abychom dvě, tři vypustili, ale zbytek si řádně užili...

K situacím. Docela trefně to popsal kolega Fredouch. Těm, co namítají, že závody pak trvají dlouho ... No a? Závody LOS by neměly být o "bezduchém" smažení stovky ran. Počet prázdných krabiček od nábojů nejsou měřítkem kvality závodů, rozhodně ne LOSích. Tím by měla být nápaditost a náročnost situací. Dovedu si představi výbornou situaci na dvě rány a hloupou na dvacet ran... Venkovní střelnice hodně komplikuje postavení tajných stage, ale stejně by hodně prospělo duchu LOS postavení neprůhledných zástěn do stage tak, aby ostatní tam nemohli hledět a sledovat střílení ostatních. Vyvýšené prostory zapáskovat tak, aby bylo jasné, že se tam nemá chodit. Za porušení DQ. Sami závodníci by měli být ti, kdo by měli mít zájem na dodržování a tvrdě se vymezit vůči těm, co to porušují...

V každém případě jsem si dobře zastřílel, po dlouhé době jsem si užil závod, kde krom střílení jsem nic nemusel a pokud čas, zdraví a peníze dovolí, rád si něco takového zopakuju.

Albert

Příspěvek#53 » pon 6. kvě 2013, 14:03

:lol: No ono takhle to nevypadá tak špatně, když nejsou vidět ty Delty a Myši .

joerg.s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#54 » pon 6. kvě 2013, 16:56

Za sebe musím poděkovat, že byla monost pomáhat při závodu. Bylo to poučné, zajímavé a inspirativní. Závod probíhal myslím dost na pohodu, počasí přálo a že se to trochu zdrželo se myslím dalo při tolika lidech a 12 stages čekat.

Byl jsem na té nejpomalejší 9/10 a byla smůla, že se to tam zpomalovalo, ačkoliv jsme tam makali jako fretky a já třeba doslova běhal stavět, aby se dalo co nejdříve začínat s dalším střelcem. Zdržení mělo na svědomí dle mého názoru několik věcí:

1. Kombinace dvou časově náročnějších situací. První byl gong a 4 papíry, z toho jedna dvojice s kyvnou bábou. To vše v poloze "ber mě zezadu" a skrz lehké křoví. To vše znamenalo, že narozdíl od 4 popperů to prostě trvalo odstřílet déle. Delší pak bylo i lepení, protoře nezřídka bylo třeba lepit cca 12 děr. Nasazování a sundávání pout bylo taky z těch činností, které byly (i kvůli bezpečnosti) časově náročnější. Střelba samotná už tam byla celkem rychlá... většinou :-) Návrh dávat na první situaci spíš poppery, aby bylo jednodušší je stavět, zatímco střelec je na druhé půlce, je rozhodně užitečný a myslím, že by to pomohlo. Hle, chyba, ze které se dá tímto poučit :-)

2. Občas jsme tam byli jen 3 (dva rozhodčí a já pomocník), což taky trochu zpomalovalo. Vyzkoušeli jsme různé modely kdo se má o co starat, ale stejně si stojím za tím, že nejlépe to odsýpalo, když jsme tam byli 4.

3. Dost zdržení je však nutné připsat na vrub i střelcům. To samozřejmě neplatí pro všechny, ale našlo se nemalé množství takových, kteří nejspíš příliš nedávali pozor při breafingu a pak se dokola opakovaly ty samé dotazy ("Musím klečet? A to mám jako střílet pod tímhle?") případně při ukončení druhé situace zdržovali pokusy o manipulaci (vybití) v poutech, když se měla zbraň odložit, pouta sundat a pak teprve vybíjet. I ono klekání nemalé skupině střelců činilo značné potíže (o které se potřebovali verbálně podělit s okolím, čímž ještě více prodlužovali ztracený čas... Chápu že 12 situací je hodně a člověk neudrží v hlavě všechno, jen by možná stálo za to zamyslet se nad sebou, zda to nejsem zrovna já, kdo trochu zdržuje, protože jsem nedával předtím pozor (tímhle se nechci dotknout nikoho konkrétního, je to myšleno k obecné veřejnosti, opravdu byla i spousta těch, co přišli, odstříleli, poděkovali a odešli bez jediné zbytečně ztracené sekundy).

PaF

Příspěvek#55 » pon 6. kvě 2013, 20:01

Všem organizátorům díky! Moc pěkný závod, i když Echt obranka, tím si jistý nejsem. Chyběla mi nějaká identifikace terčů a hlavně povinné výzvy k zanechání útoku.

Dvojsituace pokládám za velmi dobrý nápad, delší volno mezi stage mi připadá naopak lepší. Je čas na kantýnu a pokec s kamarády.

Délka závodu byla zcela přiměřená počtu situací a lidí. Něco jiného si může myslet jen někdo, kdo nic podobného neorganizoval. Proboha, vždyť i takhle se rozhodčí málem uštvali.

Pokud někdo jede na závod s 12 situacemi, na který je přihlášeno 120 lidí, což bylo obojí předem známo, a čeká, že bude na oběd doma, tak se po..al v kině :roll:

kuba

Příspěvek#56 » pon 6. kvě 2013, 20:47

Zařekl jsem se, že nenapíšu už nic, ale po přečtení všeho mi to prostě nedá. Nevím na kterém závodě většina zdejších byla, ale závod bych za podařený, zvládnutý, "echt obranářský" rozhodně nepovažoval.

Pokusím se to trochu rozvést:

problém dvojstage, zjevně to nefunguje, ale pokud si pronajmu jednu z největších střelnic a zaplním 6 střelišť, přijde mi to jako škoda. Možná to bylo překvapení, že to nefungovalo, ale zas možná to mohlo být jasné a se zkušeností ze závodů posílat střelce někam na jinou stage, bych čekal že dojde, že není ta správná cesta, zvlášť se zkušeností pořadatelů.

Chápu že například na IPSC to většinou funguje, jenže tam je to trošku jiné protože většinou je střelec na jednom místě střelí na jednu stranu tohle, pak otočit přebít a tam tohle, všichni jsou připraveni, mají zásobníky, apod., jenže tady spousta lidí ještě dobíjela nebo musela kus přejít a celkově když už člověk šel střílet bylo to dost hektické, ale předtím x hodin čekal.

Pro příště může být řešením brát dva různe střelce pokud to bude takto postaveno, tím se také zkrátí čas mezi jednotlivým střílením na polovinu takže pocitově to bude vypadat, že se střílí častěji.

Ke stavbě situací, asi si každý pod pojmem obranná střelba představuje něco jiného, asi je to jenom můj pocit ale střelba dozadu, za štítem apod, to je sice hezké ale štít tak na klubovku nebo ho alespoň dát do BZ at si mohou závodníci vyzkoušet, přeci jen je hezké si věci zkoušet ,ale to myslím na pohárový závod nepatří. Další věcí je, čekal jsem obranku, tedy něco typu, napadnou tě, vyřeš tři terče před sebou, nejlépe na kontaktní vzdálenost, a jen říct, řeš dle pravidel. Dá se říct že za jedinnou obrannou situaci považuji situaci, která začínala vleže. Ale střelba z místa na minipopry a platy na 10m zpulky ještě zakryté neterči? nevím, asi jsem prošel jinou školou obranné střelby, ale 99% obranny není o mířence, ale o tom poslat relativně přesně "pár ran" na cíl velikosti 20x30cm. Tím už se nabízí zase, proč proboha použití jarešáků? Teď otázka přímo na Honzu, proč při registraci jsi mi říkal, jarešáky, to zas lidi budou nasraný, proč proboha? já myslel, že se závody primárně pořádají proto, aby lidi odjížděli co nejspokojenější domů.
Většina situací tak byla bez pohybu a povětšinou o mířence, viděl jsem tam jednoho střelce co střílel pěkně obranně (bylo vidět že je někde od firmy profesionál) rychle 3 rány do terčů tak že měl na jarešákách charlie a delty, ze sportovního pojetí asi špatně,c ale řekněme si upřímě, v realném obranném pojetí by on přežil a většina z lidí co si tam vteřinu míří po každé ráně by nejspíš umřela. Ze slova ECHT obranka bych čekal, že právě o mířence tento závod nebude.

k otázce startovného, osobně mi nevadí zaplatit za závody co za to stojí a pokud je s tím spojená kvalita tak ať na tom pořadatelé klidně vydělávají když s tím stoupne kvalita. 450 kč za závod o 6ti situacích (možná 12 demo situacích, o celkovém součtu 80ran, když to srovnám se superligou o 12 plnohodnotných situacích na 200ran za 800, kde člověk nemusí hnout ani prstem všude spousta lepičů apod...)

Možná teď spousta lidí zase bude argumentovat, že jsem hrozný sportovec, protože střílim rychle s relativní přesností (alfa charlie občas delta) ale obranná situace je o tom střílet rychle s relativní přesností není o mířence. Osobně musím říct, že pokud by se los vyvíjel dále tímto mířenkářským stylem, viz poslední žalany a teď tady, tak radši budu jezdit jenom ipsc, protože je to více "obranné" než celý los.

nerad bych, aby se to tu zase zvrhlo v nějaké gerilové války po internetu, spíš diskuze řekl jsem svůj názor, rád uslyším jiné a třeba se zamyslím a přehodnotím, od Vás bych rád to samé.

Astrick

Příspěvek#57 » pon 6. kvě 2013, 21:14

Čest práci a rukám klid, jak říkával můj pan profesór. Honza to hezky vymyslel a za to mu patří velké díky.
Rád bych těď využil pár řádků a shrnul situaci 9-10, tyto dvě stage jsem měl možnost pískat, takže jsem měl některé "výtvory" závodníků takzvaně z první ruky.
Urychlit to bohužel moc nešlo a to z důvodu bezpečnosti, dvojsituace byly stavěné tak, aby po dostřílení první situace závodník přebil nový zásobník a pokračoval na druhou.
Bohužel jak se ukázalo spousta střelců žije v naučeném stereotypu a pouze slepě "reagují na zvuk", po dostřílení nám při povelu přebij, závodníci vybíjeli a ukazovali prázdné komory.
O nic lepší to nebylo na druhé situaci kdy po dostřílení dobrá třetina ignorovala pokyn "polož zbraň na stůl" a snažila s kanystrem na rukách uvést zbraň do bezpečného stavu.
Proto zde platilo zlaté pravidlo "pomalu a bezpečně". Dál to nemá cenu rozebírat joerg.s to vystihl naprosto přesně.
Pro ty co tu v diskuzi vyjádřili svůj názor v duchu (electrickota, omlouvám se za citaci, neber to osobně) "Selhání organizace bylo tragické", tak ty bych poprosil, aby si udělali zkoušky a příště nám přijeli pomoct.
CMKčko kdesi psal že by bylo potřeba 20 rozhodčích, pokud sem dobře viděl přihlášeno jich na závodech bylo 15, mě osobně se poštěstilo si urvat 20 minut pauzu abych "vdechl" klobásku a už sem zase mazal zpátky na situaci.
Počítám že i u ostatních rozhodčích to bylo obdobné. Ono vstávat v neděli v 5 ráno, a od 8 kmitat na střelnici jak motorová myš a pak číst na fôru takovéhle hlody, není vůbec nic příjemného.
Jednou by se mohlo stát že bude krásný den a i by se vám chtělo si zajít si zazávodit, bohužel nebude kde, protože všichni co si umí závod postavit a odpískat si budou sřílet pro radost a budou mít na háku.
A pak budete muset obětovat více než jen dvě hodiny, aby jste si mohli zastřílet i třeba jen LOSík.

No nic, už jsem se dostatečně vybrečel a jdu zase tvořit hodnoty.

Čágo

PS. : Situace se štítem byla luxusní, už dlouho sem se tak dobře nepobavil.

Astrick

Příspěvek#58 » pon 6. kvě 2013, 21:23

@kuba

Kubo dojeď na další závod do Otrokovic, dostaneš čtyři tajné situace plné toho co si právě popsal.
Jen tě asi zklamu v tom, že i Guncentru se bohužel čeká, holt ty tajné něco času "sežerou".

Teď trochu offtpic zaptám, patřils do té skupinky "I am sportsman and I know it" s růžovejma kydexama ?

jk-stengan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#59 » pon 6. kvě 2013, 21:28

Kubo já se zařerkl že ti nebudu oponovat, takže máš naprostou pravdu.. v reálu ti každý ukáže celé tělo a kolem jdoucí čumilové nebudou překážet ze svýma mobilama, aby natočili trhák ... takže ano padouch na 1/2M a bez zakrytí to je naprosté pojetí obranky ve městě :-)

Astrick on Kuba tam nepatří Kuba jim vévodí :-)

kuba

Příspěvek#60 » pon 6. kvě 2013, 21:39

Ano to je přesně to čemu jsem se snažil vyhnout poslednima odstavcema.

a ano jsem ten jeden co jezdí s růžovými/zelenými pouzdry a ano jsem rozhodčí a ano občas taky někde pískám nebo pomáhám a ano vím jaké to je, proto jsem nikde nenapsal, že je to problém rozhodčích ale organizace.

a zase jsem se přesvědčil, že zjevně objektivně zhodnotit závod, někde navrhnout řešení pokud je to proti proudu je zjevně špatně, ale doufám že třeba někdo si někdy přečte co tu někteří píší místo toho aby se urazili, tak to vůbec totiž není myšleno.

Zpět na